Komentari

budan.blog.hr

Dodaj komentar (12)

Marketing


  • borivoj

    Crna kuća
    BLOG

    OPIS BLOGA
    Kumice i kumeki na svojim su mjestima, Kaptol je svečano okićen, instrumenti uštimani, step cipelice uglancane, trema suzbijena hrpama smijeha, a manjak sna izliječen nebrojenim šalicama kave, i to kaptolske, a ne turske.

    ----------------------

    skinuto sa blog.hr

    avatar

    02.02.2013. (08:30)    -   -   -   -  

  • borivoj

    'Žalimo zbog medijskog linča i zabrinuti smo zbog jednoumlja'

    Zagreb, 01.02.2013., 17:43 Autor: D.B.

    Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić primio je danas u Nadbiskupskom dvoru u Zagrebu kontroverznu američku aktivisticu i komunikologinju Judith Reisman kojoj je, kako je priopćila Zagrebačka nadbiskupija, zahvalio na znanstvenom doprinosu raspravi o spolnom odgoju te izrazio žaljenje zbog 'medijskog linča' kojem je izložena u Hrvatskoj.

    "Kardinal je izrazio žaljenje zbog medijskog linča kojem je Reisman izložena u Hrvatskoj te zabrinutost zbog sve veće prisutnosti jednoumlja u javnom prostoru u kojem se sve više mogu prepoznati elementi govora mržnje i isključivosti, osobito spram onih koji drugačije misle", priopćila je Zagrebačka nadbiskupija.

    Posebno je izrazio žaljenje što su se u taj neprofesionalan i nedemokratski odnos spram Reisman uključili i neki političari te članovi akademske zajednice, a koji bi morali po naravi svog poziva promicati razvoj ljudskih i demokratskih prava među kojima su i vrlo važna prava na slobodu izražavanja mišljenja i predstavljanja zaključaka znanstvenog istraživanja, kaže se u priopćenju.

    >> Ministarstvo obrazovanja: Reisman htjela narušiti ugled i vjerodostojnost Štulhofera!

    Bozanić je zahvalio Reisman na znanstvenom doprinosu društvenoj raspravi o spolnom odgoju u javnim školama.

    >> Reisman optužila Štulhofera da je surađivao s pedofilom!

    Reisman je kardinala upoznala sa svojim istraživanjima utjecaja koji je na poimanje i vrednovanje ljudske seksualnosti izvršio svojim etički upitnim eksperimentima Alfred Kinsey kao i kasnijim djelovanjem njegov institut, stoji u priopćenju.

    Istaknula je da je utjecaj Kinseyeve ideologije vidljiv i u spolnom odgoju koji je uveden u Hrvatskoj, a koji neće djeci i mladima pomoći u njihovom integralnom razvoju, nego koji nameće ideologiju koja ignorira osnovne postavke ljudske antropologije i koji može izazvati mnoge opasne posljedice za razvoj djece i mladih, što pokazuju i statistike iz zemalja u kojima je takav spolni odgoj uveden, kaže se u priopćenju.

    Američka autorica i protivnica liberalnog seksualnog odgoja Reisman u Hrvatskoj boravi ovaj tjedan u organizaciji Centra za obnovu kulture i građanske udruge Vigilare. (Hina)

    avatar

    02.02.2013. (08:33)    -   -   -   -  

  • borivoj

    Čine li nas tuđa djela koja upijamo u konačnici boljim ljudima? Jer nedvojbeno utječu na naš život, obilježavaju razdoblja u našim životima, pa čak i mijenjaju neke naše poglede na svijet.

    ed hunter @ Knjižna buba

    -------------

    skinuto sa blog.hr

    avatar

    02.02.2013. (08:34)    -   -   -   -  

  • borivoj

    D – Herzlich willkommen sich an dieser meiner Seite
    www.vlado.li/actuell über meine neuesten Aktivitäten zu informieren:
    Lesung in Zürich, Herausgabe eines neuen Lyrikbandes, Präsentation
    meiner Videodokumentation am YouTube Kanal der Regierung F.Liechtenstein
    und Präsentation meines Porträts an der Kulturseite „Kreativ x 12“
    gleicher Regierung, als Kulturtipp der Kulturszene Liechtenstein für
    Monat Februar.

    HR – Dobro došle/došli na ovoj mojoj stranici www.vlado.li/actuell
    informirati se o mojim najnovijim aktivnostima: čitanje u Cirihu,
    publikacija nove dvojezične zbirke pjesama (hr/d), prezentacija moje
    video dokumentacije na youtube kanalu Vlade Kneževine Lihtenštajn i
    prezentacija mojeg portreta na internet stranici za kulturu iste Vlade,
    a kao prijedlog s kulturne scene Lihtenštajna za mjesec veljaču.

    E – Welcome to visit this my site www.vlado.li/actuell and be informed
    about my newest activities: reading of my poetry in Zurich, publishing
    of my new poetry book, presentation of my documentary video on youtube
    channel of the government of the Principality of Liechtenstein and
    presentation of my artistic person on a culture internet page of the
    same government.

    Danke = Hvala = Thanks

    --

    Vlado Franjević


    --
    To unsubscribe from this newsletter, please visit the following link:
    http://www.vlado.li/newsletter.php?entfernen=887a0ed698be3ea05d7762e2 5e117f80

    avatar

    02.02.2013. (08:38)    -   -   -   -  

  • borivoj

    "NAJVECA JE UMJESNOST NA ZEMLJI,
    ISKUSITI GORCINU ZIVOTA,
    A NE OGORCITI SE". Miroslav Krleza



    Dragi prijatelji,
    Kada apsolviramo danasnje tihovanje vise cemo cijeniti molitvu prije sna
    i sam san. Znakovit uvid je CISCENJE PODRUMA kao metafora rasterecenja podsvijesti od nepotrebnih balasta za normalno funkcioniranje. "Bijela kula" je, stoga, nase oporaviliste:


    99. KRISOM, NOCU, DA NE VIDIS

    Krisom, nocu, da ne vidis,
    iznosim iz tvojega podruma vrece s otpatcima,
    svakojake kojestarije koje se vec stoljecima kote,
    i salju svoje mutne zahtjeve
    kroz zidove i podnicu.

    Krisom, da ne vidis,
    da se ne uplasis od tereta kojega si nosila
    dok jos nisi znala da je to teret.

    Jednoga jutra
    Ja cu ti predati kljuce od cistoga podruma
    nehajnom kretnjom,
    kao da ti donosim novine
    sa svakodnevnim vijestima.

    "Bijela kula", knjiga 59. Zapisala Vesna Krmpotic
    Stotinu i osam blagoslova neka dobiju svi
    oni koji ovo pismo posalju na sto vise adresa.


    Puno pozdrava iz Sombora od Josipa

    avatar

    02.02.2013. (08:43)    -   -   -   -  

  • borivoj

    HITNO! - Nora Fora

    Dragi moji znani i neznani - pomozite!

    Radi se o mojoj prijateljici Đani, čija djevojčica se već 25 mjeseci hrabro bori protiv leukemije. I to kako! Pročitajte pismo dolje, možda ćete shvatiti. Iako znam situaciju, meni je to jako teško shvatiti.
    Ima samo jedno objašnjenje - bezgranična ljubav majke Đane i oca Ivice, koji su ostavili dom i posao u Zadru i došli u Zagreb da stalno budu uz Noru.

    Molim Vas proslijedite ovaj apel svima iz svog adresara, stavite na Facebook, zamolite prijatelje čije tvrtke bar donekle stoje i možda mogu donirati nešto novca, apelirajte na medije...

    Pokušavam pomoći na sve načine, pa molim vas, ne zamjerite mi. Prilažem Đanino pismo. Pročitajte. Molim vas pomozite i vi, koliko tko može...
    Hvala u Norino, Đanino i Ivičino ime.

    Zdravko Zemljić
    099 21 91 539
    NORA FORA – STRAŠNI LAV!

    Nora Šitum ima 5 godina i 8 mjeseci. Ona je jedno posebno i vrlo neobično ljudsko biće. Oni koji je poznaju, to će potvrditi. A oni koji je ne znaju...e pa trebali bi je upoznati!
    Njeno malo i bezbrižno djetinjstvo naprasno je prekinuto 1.12.2010. godine kada joj je dijagnosticirana Akutna Limfoblastična Leukemija. Taj dan preokrenuo je nas život naglavačke. Taj dan pretvorio je naš život u pakao. Taj dan počela je naša borba. Borba za život.
    Došli smo na odjel dječje hematologije i onkolgije KBC-a Rebro u Zagrebu gdje je počela dugotrajna i mukotrpna terapija koja je trajala 9 dugih mjeseci. Od samog početka ništa nije išlo glatko jer je već 27. dan liječenja Nora završila u komi. Koma je trajala punih 11 dana i već tada, bila je „otpisana“. No, probudila se! I počela život iz početka. Ponovno je učila hodati, pričati, jesti...Čudno je to malo biće. Malo biće velikog srca i još veće snage! Odradila je svoju terapiju i otišli smo kući na terapiju održavanja. Polako smo se vračali u život. Uz puno tableta, uz puno vađenja krvi i kontrola ali bili smo kući, bili smo zajedno i bila je, skoro zdrava! I tako 10 punih mjeseci dok se prokleta bolest nije vratila. Naglo, bez najave, bez pripreme, okrutno i podmuklo. I onda...sve ponovno! Ponovno bolnica. Ponovno šok. Ponovno dugotrajne kemoterapije. I tako 6 mjeseci. I sve je išlo svojim tokom. Sve je bilo dobro...i onda ponovno! Bolest se opet vratila. Do danas ukupno 3 puta!
    80% djece oboljele od leukemije se izliječi. Svi prođu svoj križni put, svi prođu svoju muku ali jednog dana, to na sreću, ostane samo ružna uspomena.
    Nora Fora je nažalost u onih 20%. A jaka je kao lav. Ili strašni lav, kako ona zna reći.
    Za nju više nema lijeka. Njeni liječnici, dječji hematolozi na Rebru, su divni ljudi. Napravili su sve. Kako za mog lava, tako i za svu ostalu djecu. Ali i oni su samo ljudi, nisu bogovi. Nemaju joj više što dati. Bolest je postala otporna na sve.
    No kako se uvijek negdje pojavi malo svijetla na kraju tunela, tako smo i mi saznali za novu metodu liječenja u Dječjoj bolnici u Philadelphiji (The Children's Hospital of Philadelphia) koja je snažno odjeknula u medijima prije mjesec i pol dana. Baš onda kad je Nora primala posljednju liniju obrane. Posljednji lijek koji ju je mogao spasiti. Ali nije.
    To je naša jedina i posljednja šansa. To ili čekati bespomoćno uz bolnički krevet i brojati sate i dane kada će se život mog malog lava ugasiti. A koji roditelj to može kad zna da negdje postoji nada?
    Kontaktirali smo bolnicu u Philadelphiji a liječnici su već poslali medicinsku dokumentaciju. Oni nas čekaju a vrijeme nam je najgori neprijatelj jer brzo curi a bolest je razara svakim danom sve više. U ovakvom stanju, bez terapije, ne može dugo živjeti.
    U roku 8 dana trebali bi sjesti u avion koji će nas odvesti u novu borbu. Onu najvažniju, onu posljednju. Prsa u prsa, Nora Fora VS Leukemija. Ona to može! Ako itko to može izdržati, to je mamin lav! To je naša Nora Fora. Ne znate je vi! Ali morate je upoznati. Vrijeme je da nakon toliko bitki dobije i rat. Zaslužila je. I otvorit će put novoj metodi liječenja. Otvorit će put svoj drugoj djeci i taj će postotak izliječenja biti 100% a ne 80%.
    Problem je, kao i uvijek, novac.
    Troškovi liječenja su 575 000 dolara. Oko 3,3 milijuna kuna. Iznos od kojeg nam se vrti u glavi. Mi ga nemamo. Pomozite nam, molimo vas! Za Noru Foru. Za maminog lava! Za svu djecu koja će, ne daj Bože, biti u ovakvoj poziciji. Pomaknimo granice zajedno!
    A kad se vratimo, upoznat ćete našu Noru Foru. Zanimljivo je to ljudsko biće, rekla sam vam... Vidjet ćete sami. Pobjedit ćemo! Jednostavno...MORAMO!

    Naš žiro račun je:
    PRIVREDNA BANKA ZAGREB
    2340009-3110426252
    (vlasnik računa Đana Atanasovska, majka)

    Poziv na broj 00 25052007
    Nora Fora – Strašni lav

    avatar

    02.02.2013. (08:43)    -   -   -   -  

  • borivoj

    Udruga "Kušac" poziva vas na redovnu radionicu sistemskih obiteljskih konstelacija


    POREDAK LJUBAVI
    PO METODI
    BERTA HELLINGERA
    u nedjelju
    10. 02. 2013.
    od 9,00 – 18,00 sati
    U SALI "STELLA MARIS" HOTELA KAŠTEL U CRIKVENICI






    Vaš je život u vašim rukama i sada je prava prilika da za Novu 2013. godinu donesete odluku da uklonite smetnje koje ometaju da bude onakav kakvim ga možete zamisliti u svojim najljepšim vizijama.

    Želite li saznati koji su to skriveni programi koji u vama djeluju i ometaju vas u svakodnevnom životu, praveći vam zdravstvene probleme, probleme u odnosima, karakternim osobinama, emocijama, napredovanju kroz život te odakle ste ih naslijedili, odlučite se na ovu radionicu na kojoj ćete to saznati u najkraćem roku. I ne samo saznati, nego ih i izmijeniti, ukloniti i dovesti sistemsku konstelaciju vašeg bića i vašeg života u savršeno, "normalno" stanje, onakvo kakvo je svatko od nas zaslužio u ovom životu, a to je stanje koje podržava normalan protok ljubavi kroz svakog čovjeka, zdravlje, radost, mir, blaženstvo i obilje.

    VIše o radionici u prilogu!

    Informacije i prijave na:
    kusac.crikvenica@gmail.com
    ili mob. 091 7668420 – Mirjana Andres-Rogović

    avatar

    02.02.2013. (08:44)    -   -   -   -  

  • borivoj

    Udruga Prijatelji životinja, Gajeva 47, Zagreb , 060 446644, www.prijatelji-zivotinja.hr hosted by Iskon
    ________________________________

    Udruga Prijatelji životinja i čakovečko sklonište za životinje pozivaju

    PRIJATELJU, ISPRIČAJ MOJU PRIČU!

    - Priče o životinjama kao svjesnim i osjećajnim bićima koja su oplemenila ljude bit će objavljene u knjizi

    Čakovečko sklonište za životinje i udruga Prijatelji životinja, pokrenuli su novi projekt pod nazivom 'Prijatelju, ispričaj moju priču'. Projekt je nadahnula dirljiva priča udomiteljice starijega psa Tysona, čija je prisutnost ostavila neizbrisiv trag u životu cijele njene obitelji.

    Mnogi ljudi doživjeli su susret ili suživot s mačkama, psima, sovama, dupinima, kravama ili nekim drugim životinjama, koje su im donijele i radost i tugu te promijenile pogled na druga bića koja osjećaju svijet oko sebe i imaju emocije, baš kao i ljudi. Mnogima su informacije o životinjama i stavljanje u njihov položaj potaknule promjenu njihovog života. Stoga se pozivaju svi zainteresirani pojedinci da do kraja veljače pošalju priču o svojem putu prema životinjama ili svojem životinjskome prijatelju koji im je oplemenio život, iscijelio ih i učinio ih boljom osobom.

    Cilj projekta je objaviti najbolje prispjele priče u knjizi zbirke priča kojom će se potaknuti čitatelje da kroz osobna iskustva autora razmišljaju o vlastitom odnosu prema životinjama, o tome da su životinje svjesna i osjećajna bića i, jednako kao i ljudi, vole slobodu te se raduju ljubavi, nježnosti, igri i životu.

    Naglasak je i na tome da se kroz priče budući čitatelji ujedno educiraju i potaknu na pozitivnu promjenu opisom aktivnosti u zaštiti prava životinja, tako da se, na primjer, ne nosi krzno, da se kupuju proizvodi koji nisu testirani na životinjama, da se ne posjećuju zoološki vrtovi ili navođenjem povoda i razloga za prelazak na vegetarijansku, odnosno vegansku prehranu.

    Sva dobit od prodaje zbirke priča bit će usmjerena čakovečkom skloništu za životinje i udruzi Prijatelji životinja. Svojom pričom svatko tko je napiše i pošalje može izravno pomoći životinjama.

    Ovim povodom Prijatelji životinja preveli su i objavili na svojoj web-stranici Deklaraciju o svjesnosti iz Cambridgea, koju su prošle godine potpisali vodeći kognitivni i računalni neuroznanstvenici, neuroanatomi, neurofarmakolozi i neurofiziolozi na Sveučilištu Cambridge. Ovaj dokument najnovija je potvrda činjenice koju poznaje svatko tko je imao doticaja sa životinjama - da životinje poput sisavaca i ptica i mnoga druga stvorenja imaju iste neurološke supstrate koji stvaraju svijest kao i ljudi.

    Deklaracija o svjesnosti, više informacija o projektu objave priča o životinjama te upute za prijavu nalaze se na www.prijatelji-zivotinja.hr.

    avatar

    02.02.2013. (08:46)    -   -   -   -  

  • borivoj

    Spoštovani (a) Borivoj,

    zakorakali smo v drugi mesec novega leta. Da ne uide kakšen vam zanimiv dogodek iz pestrega programa v naši Teozofski
    knjižnici in bralnici Alme Karlin, vam pošiljamo tedenski opomnik s povabilom na udeležbo v:

    Petek, 1. 2. ob 19.00:
    Filmski večer: SAMSARA
    Samsara je prelepa filmska stvaritev indijskega režiserja Pan Nalina iz leta 2001. Pripoveduje zgodbo mladega meniha, ki si
    po treh letih meditacije ustvari družinsko življenje in se sooča z izzivi življenja v Himalaji. Film odlikujejo prekrasni posnetki
    in bogata sporočilna vrednost. Triler si oglejte na povezavi: http://www.youtube.com/watch?v=WKfzrdjzYI0




    Priporočen prispevek: 2 €



    Ponedeljek, 4. 2., ob 18.00:
    PREDAVANJE: ONSTRAN VIRA TEŽAV IN TRPLJENJA
    Od zelo zgodnje mladosti verjamemo, da smo kot posameznik ločeni od vsega in zaradi tega občutka ločenosti počnemo vse
    mogoče, da bi le nekako preživeli. Hkrati pa poskušamo pridobiti najboljše, kar nam življenje lahko ponudi. Ker verjamemo,
    da smo posameznik, se del nas izogiba odločenim stvarem, drugi del pa po njih hrepeni. Na predavanju se bomo pogovorili
    o poti iz začaranega kroga ter o nedualnosti, kar je naša resnična narava.



    Predaval bo Milan Slunečko, ki je dolga leta proučeval advaito in nedualizem.
    Priporočen prispevek: 4 €



    Petek, 8. 2., ob 19.00:
    KULTURNO DRUŽABNI VEČER: PREŠEREN, MORDA VIOLINA IN PRAV GOTOVO DVA KOZARCA VINA

    Na večer našega kulturnega praznika bomo vzeli v roke Prešernove pesmi in kozarec vina.
    Preko poslušanja njegove poezije in skupnega spominjanja njegove življenjske zgodbe bomo vstopili v tisto, kar ohranja
    njegove pesmi žive, v nas budi našo čustveno naravo in tudi zavest biti Slovenec. VEČ...




    Večer bo oblikovala Prešernova verjetno največja poznavalka in občudovalka, celjska odvetnica Alenka Grad Pečnik.
    Z njim se počuti povezana že od malih nog, pozna ves njegov opus in njegovo življenjsko zgodbo. Preko njenega
    poznavanja in predanosti našemu pesniku bomo vstopili v čas 19. stoletja in okoliščine, ki so tudi vplivale na
    nastanek našega kulturnega bogastva.

    Priporočen prispevek: 4 €





    V Teozofski knjižnici redno poteka:

    - vsakodnevno opoldansko sedenje / meditacija v tišini,

    - vsak petek od 9.00 do 10.00 ure transmisijska meditacija,

    - vsako prvo in tretjo nedeljo (3. in 17. 2. 2012) ob 10.00 Sveta maša Svobodne katoliške Cerkve,

    - meditacija ob polni luni, 25. 2. ob 17.00.



    Več info: Teozofska knjižnica in bralnica Alme M. Karlin, tel.: 03 62 098 62, mobi: 041 464 667,

    avatar

    02.02.2013. (08:48)    -   -   -   -  

  • borivoj

    Pozdrav topli u ove zimske dane

    Evo jedne pozamašne knjige po veličini, težini i ponajviše i ponajvažnije po sadržaju.
    Čini se zanimljivom i vrijednom. Ima mnogoštošta, i meni interesantnih tema: ... simboli, drevni narodi (Druidi), misterije, piramide, Sunce - Božanstvo, Zodijak, Pitagora, simbolizam ljudskog tijela, glazba, boje, životinje, biljke, drveća, kamenje ... elementalna bića (gnomi, salamanderi ...), kabala, tarot, mističnio kršćanstvo, simbolika američkih indijanaca, grof San Germain ....
    Knjiga ima preko 1000 strana. Cijena joj je 750 kn, sada u pretplati 50% = 375 kn. Budući je Rezervacija i krajnja uplata knjige je do 10.02.2013.g potrudila sam vam poslati informaciju odmah.

    Predstavnike “Harša” upoznala sam prošle godine na Kongresu prirodne medicne u Zagrebu (listopad 2012.). Rado podržavam sve one koji doprinose povećanju svijesti i unapređuju kvalitetu življenja na svim poljima, jednom riječju koji su u skladu s mojom Namjerom izraženoj na mojem sajtu www.eli21.com.
    Narudžbom i ovim mejlom želim podržati “Haršu”. Evo par meni motivirajućih rečenica, a za širu informaciju upućujem na njihov web site: www.harsa.hr
    “Sam naziv tvrtke pažljivo smo odabrali jer želimo da naše usluge održavaju naše raspoloženje kojim želimo poslovati sa Vama stoga smo izabrali ime ’’Harša’’ koje na starom drevnom jeziku (sanskr(i)t) znači ; Radost , sreća, užitak u svakodnevnom životu , opća harmonija svima koji su sa Haršom u kontaktu ...Probrana ponuda knjiga putem online knjižare ima bitnu zajedničku edukativnu svrhu, a to je; brža, učinkovitija evolucija i transformacija svijesti pojedinca i cijelog društva.

    Puno Entuzijazma svima nama u evoluciji i transformaciji svijesti.
    Eli

    avatar

    02.02.2013. (08:55)    -   -   -   -  

  • borivoj

    Tajna učenja svih epoha

    Koga zanima, PDF knjige je na linku u prilogu!

    Poštovani čitatelji, pripremili smo za Vas posebnu ponudu, ''Poziv na pretplatu'' uz prigodnih 50% popusta na specijalno drugo izdanje knjige ''Tajna učenja svih epoha'' beogradskog izdavača, Metaphysica.

    Prolistajte knjigu u pdf dokumentu koji se nalazi u prilogu ovog maila.

    Pročitajte više o knjizi i preporuku beogradskog izdavača putem ovog linka:
    http://www.harsa.hr/index.php/component/virtuemart/?page=shop.produc t_details&flypage=flypage_images.tpl&product_id=4723&category_id=98&keyword =TAJNA+UČENJA

    Prvo izdanje knjige je prodano u rekordnom roku od par mjeseci. Ovo je drugi puta da se knjiga tiska i dostupna je preko pretplate.
    Rezervacija i krajnja uplata knjige je do 10.02.2013.g. Uplaćujete po ponudi koju Vam pošaljemo na Vaš zahtjev.
    Plaćati možete i kreditnom karticom putem web trgovine.
    Planirani izlazak iz tiska i besplatna isporuka knjige putem Hrvatske pošte na vašu adresu za područje Hrvatske je početak travnja u 2013.g.
    U slučaju kašnjenja ili nekih nepredvidljivih zapreka ,garantiramo Vam povrat novčanih sredstava.

    Za sve dodatne informacije koje želite, kontaktirajte nas telefonski ili putem emaila.

    Hvala i srdačan pozdrav,

    Alen Šilobod
    vlasnik Harša knjižare

    Ante Starčevića 15
    10432 Bregana
    Hrvatska
    Tel. 01/3376-137
    Fax. 01/3376-031
    Mob. 095/3376-137
    E-Mail harsa@harsa.hr
    Web www.harsa.hr

    avatar

    02.02.2013. (08:56)    -   -   -   -  

  • borivoj

    Prvi put otkriveno kako se širi hepatitis C!

    Zagreb, 01.02.2013., 17:07 2013-02-01T1958CET Autor: T.V.

    Dnevnik.hr https://dnevnik.hr News hr_HR

    Znanstvenici su prvi puta uspjeli otkriti obrazac širenja hepatitisa C a istraživanje pokazuje da je rana dijagnoza ključna u prevenciji epidemije, prenosi BBC.

    Cjepljenje (Ilistracija: Guliver/Thinkstock)Istraživanje koje je obuhvatilo grčke ovisnike o drogi koji koriste igle pokazuje da svaka zaražena osoba prenese bolest na sljedećih 20 osoba od čega se 10 zarazi u prve dvije godine.

    Znanstvenici tvrde da će njihovo istraživanje pomoći u borbi protiv širenja bolesti jer upućuje na to kada se i kako moraju provoditi javnozdravstvene mjere.

    Širom svijeta zaraženo je oko 180 milijuna osoba od kojih je većina nesvjesna bolesti.

    Zaražene osobe često razviju simptome tek 20 godina nakon što su zaražene te šire bolest svo to vrijeme nesvjesne da su izvori virusa.

    >> Oko 100 000 Hrvata boluje od kroničnog hepatitisa

    Voditelj istraživanja Gkikas Magiorkinis sa sveučilišta Oxford kaže kako ljudi zaraženi primjerice gripom vrlo lako utvrde gdje su bolest 'zaradili' jer je inkubacija traje tek nekoliko dana. No s hepatitisom C je drugačije jer proteknu mjeseci ili godine od zaraze.

    Kako bi prevladali taj problem znanstvenici su proučavali četiri epidemije te bolesti u Grčkoj na temelju podataka o 943 pacijenta prikupljenih između 1995. i 2000. godine te na temelju genetske strukture virusa.

    Računalnim modelom utvrđeno je da se virus na druge osobe najviše širio u prve dvije godine, objavljeno je u časopisu PLoS Computational Biology. Znanstvenici su utvrdili da je zaraznost veća na samom početku jer ljudi odmah nakon što se zaraze nose veći broj virusa nego kasnije. Stoga smatraju da će ti rezultati pomoći da se izrade javnozdravstveni programi borbe protiv bolesti. (Hina)

    avatar

    02.02.2013. (09:44)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...