Komentari

trenerski.blog.hr

Dodaj komentar (2)

Marketing


  • MZ

    Kolega, svaka riječ u ovom članku je na svom mjestu! Doduše, izvučene su iz stručne literature, ali svakako opisuje one tipove trenera koje, ako primjecujes, teže radu sa djecom, no što je tu sa onim trenerima koji površno sve rade? Osobno imam igrače koji su se vezali za mene iz najmanje 2 razloga: jedan, jer su dugo sa mnom i drugi, jer su upoznali trenere koji svim postupcima ruše pravila trenerske profesije, pa im moj principijelan pristup odgovara u tolikoj mjeri da kad nešto svjesno ili nesvjesno napravim na što oni nisu navikli, odmah me pitaju " a zašto ste sad to rekli..napravili..itd"...
    Djeca, bila to ona mala (zagići i limači) ili oni nešto veći (mlađi i stariji pioniri, kadeti) vežu se za jedan princip rada jednog trenera ako on kod njih otpočetka ima postavljena pravila ponašanja u svim dijelovima treninga ili utakmice, pa čak i izvan njih jer sva ta djeca i u slobodno vrijeme predstavljaju klub pa se nerijetko takvi treneri zanimaju kakvi su oni i u svoje slobodno vrijeme, a ma koliko to god za njih nekad nezgodno izgledalo to na kraju ipak njima imponira jer znaju da s etrener u potpunosti njima posvetio.Po meni, neki mix ova 3 tipa donosi "idealnog"trenera koji koristeći i tu "viku" i "prisnost" sa igračima te naravno stručnost stvara sliku osobe koja je po svemu adekvatna za vođenje (treniranje) jednog djeteta kroz sva razdoblja njegovog sportskog razvijanja.
    Isto tako, u vezu između igrača i trenera treba uzeti i okolinu u kojoj dijete trenira, živi, odnose u obitelji i društvu, pa na kraju krajeva i odnos prema poslu svojih kolega jer prema nekoj "definiciji" ne postoje dva ista trenera na svijetu pa onda ono dijete koje nakon najmanje 2-godišnjeg razdoblja mijenja trenera, mora biti svjesno da razdoblje rada sa starim trenerom prestaje i mora pokušati naučiti neke nove spoznaje od novog trenera.
    Oprostit ces mi na opšinosti, ali rijetko kad vidim negdje da se netko ovako posveti ovako odgovornoj profesiji kao sto je trener (u našem slučaju nogometni) i onda sam se u potpunosti prepoznao u ovim člancima i smatram da je ovaj blog odličan i zato ću ga odsad redovito pratiti!;)

    avatar

    24.01.2013. (12:16)    -   -   -   -  

  • Trenerski blog

    Drago mi je da je na ovom blogu osvanuo i prvi komentar. Još draže mi je što je komentar usmjeren sa ciljem rasprave i izmjene mišljenja.

    U ovom tekstu opisana su tri OSNOVNA tipa trenera. Ja osobno još nisam upoznao trenera kojega bih opisao kao samo jednog od ovih tipova. Čak i sam sebe smatram mješavinom opisanih. U jednom trenutku se uhvatim kako vrištim na djecu, u drugom primijetim da sam se previše zbližio s nekim, itd. Ovo mi je samo mala smjernica u radu, a kao što sam u nekoliko postova ispod napisao, nije dobro nikoga kopirati. Uči od najboljih, ali uvijek ostani svoj.

    Djeca često znaju prepoznati "dobrog" i "lošeg" trenera. Kada nakon npr. dvije godine kvalitetnog rada sa jednim trenerom dođu kod drugoga kod kojega rad nije toliko ili ni približno kvalitetan, onda nastane problem. Zadaća trenera je da u te dvije godine odgoji igrače koji će se moći adaptirati na novonastalu situaciju. Igrače koji će slušati novog trenera čak i ako ovaj ima malih problema sa autoritetom. Koji će bez pogovora odraditi trenažne zadatke čak i ako oni nisu uvijek najzanimljiviji. Samo kao primjer koliko trener može igrače vezati za sebe i onemogućiti im adaptaciju na novoga ću navesti Josea Mourinha. Dosad je u klubovima koje je vodio postizao izvanredne rezultate i bio poznat po dobrom odnosu sa svojim igračima. Ali nakon što je otišao od njih, ti igrači više nisu mogli postići dobar rezultat, a i redovno su imali problema sa novim trenerima. Ako je na jednu seniorsku ekipu moguće u toj količini psihološki utjecati, onda pretpostavljaš što sve djeci, tj. mladim igračima možeš napraviti.

    Ali onda se može dogoditi i sljedeća situacija- novi trener je STVARNO loš! Nije stručan ni kompetentan za vođenje određene ekipe. I djeca (ili stariji igrači) to vide. Vide to i njihovi roditelji, a i ostali promatrači. Onda je glavno pitanje- zašto je taj trener tu gdje je?? Možda trenutno nema boljih trenera?? Možda netko tko određuje trenerske pozicije također nije kompetentan za svoj posao odabira?? Možda na taj odabir utječe puno drugih faktora?? ... Sada već možemo načeti temu situacije u nogometu općenito. O vječnoj nepravdi i situacijama koje se stalno ponavljaju.

    Moj savjet u vezi svega je da, osim ako nisi voditelj škole nogometa ili možda imaš svoju vlastitu školu, svoj posao odradiš najkvalitetnije što možeš, a kada je vrijeme za promjenu kategorije postupiš na jedini ispravan način- prepustiš ih novom treneru. Na kvalitetu i postupke novog trenera ne možeš utjecati. Ako si u poziciji da biraš trenere sa kojima ćeš u klubu ili školi nogometa raditi, onda sam siguran da ćeš odabrati one koji su slični tebi i u tom slučaju će djeca promjenu doživjeti puno bezbolnije, a i ti ćeš biti mirne duše :-)

    avatar

    25.01.2013. (00:54)    -   -   -   -  

  • Trener br5

    Milanovićeva teorija treninga je knjiga koja je pisana za sve sportove od sportskog ribolova do bordanja. Ona nije ''Biblija'' za trenere nego slikovito rečeno jedan običan predgovor na temu treniranja da bi se kasnije moglo studioznije pristupiti nekom od sportova. Neki treneri pročitaju ''predgovor '' pa po njemu analiziraju djelo a neki čak ni to. Kakav je učinak zaključite sami.
    Imaju tipovi trenera u nogometu :
    I - razumije nogometnu igru i predviđa njen razvoj, razlikuje važne od nevažnih problema, razumije i predviđa razvoj igrača , odlično barata sa alatima (trenažnim vježbama) i u najkračem roku riješava nogometne probleme momčadi i pojedinca
    II- razumije nogometnu igru, uočava probleme, barata sa alatima za riješavanje problema
    III - ne razumije nogometnu igru, ne uočava probleme, ne služi se sa alatima, ne riješava probleme.
    Nisam siguran da sam trener tipa I, a trebalo mi je određen dio godina da shvatim kako sam radio kao trener gledajući na igru kao navijač ili roditelj. Danas poznajem velik broj trenera tipa III koji za sebe imaju mišljenje da su genijalci.

    avatar

    28.01.2013. (14:32)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...