Komentari

babl.blog.hr

Dodaj komentar (5)

Marketing


  • ToxFox

    -... .. .-.. .- / ... .- -- / .-. .- -.. .. --- .- -- .- - . .-. / ..- / --- ... -. --- ...- -. --- .--- / ... -.- ---

    http://morsecode.scphillips.com/jtranslator.html

    avatar

    09.10.2012. (14:54)    -   -   -   -  

  • Wall

    sve je više-manje točno, ali bilo je mnogo više društvenokorisnih aspekata ovog 'hobija'-za rijetke, skupe, nedostupne lijekove si nešto naveo, no bila je komponenta hitne pomoći/informacije kod prirodnih katastrofa i nesreća; kod otmica brodova/aviona (o tome je snimljeno i nekoliko megapopularnih filmova, npr. 'Posejdonova avantura', 'Achille Lauro' otmice itd); od svemirskih avantura i ev. gašenja elektronskih komunikacija (kad je samo radioamaterski 'kratki val' jedina komunikacija, itd), pa do SF varijanti kontakta......nakon vremena samogradnje komunikac. uređaja, od 1970-tih, 1980-tih posebno, nastupilo je vrijeme prevlasti kompaktnih japanskih radioamaterskih uređaja, relativno dostupnih svima i zlatnog doba radioamaterizma...svaka planinarska, pomorska, znanstvena ekspedicija (posebno na Sjev. i Južni pol) obavezno su imale barem 1 radio amatera, koji je tamo bio i za službenu, obiteljsku, ali i amatersku 'hobističku' komunikaciju, a radiamaterizam postao hobi običnih ljudi, ali i kraljeva...osobno sam razgovarao i s astronautima iz shuttla (dok su turirali motore na Cape Canaveralu), i radioamaterom Juanom Carlosom, španjolskim, ali i pok. Husseinom I, kraljem Jordana (koji je bio uistinu čest na radio valovima)... neki zaljubljenici znali su potrošiti bogatstvo da opreme brod i ekspediciju, samo da bi 48sati mogli emtirati s nekog atola u Južnom Pacifiku...sve to postoji i danas u velikoj mjeri, jedino je mobitel komunikacija zamijenila onaj poslovno-korisni aspekt radio veze...svi ostali aspekti ovog hobija nad hobijima opstaju i dalje (na Antarktici ima oko 20 država svoje znanstveno-istraživačke baze; svaka od njih ima i danas obavezno i tzv.kratki val i radioamatere u posadi).

    avatar

    09.10.2012. (15:47)    -   -   -   -  

  • babl

    ToxFox: -... .-. .- ...- --- ! Wall, hvala ti na informaciji, baš me zanimalo.

    avatar

    09.10.2012. (19:37)    -   -   -   -  

  • Neverin

    jesu li ti isti radioamateri slušali i zvukove iz svemira?

    avatar

    09.10.2012. (21:35)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    Šesdesetih godina prošlog stoljeća 'služio' sam vojsku u Bjeljini (puk veze, bez veze) i učio raditelegrafiju. Vojne starješine su nas na sve načine pokušale animirati da budemo što bolji u toj disciplini. Kao nagradu za uloženi trud moglo se dobiti prekoredni izlazak u grad, produljeni boravak sa subote na nedjelju, a posebno uspješni su dobivali i do tjedan dana nagradnog 'odsustva'.

    Meni tio sve nije pomoglo da se pomaknem dalje od primanja 80 znakova u minuti. Kad sam se vratio kući nakon 366 dana, vrlo brzo sam prestao primati i tih 80 znakova. Očigledno je ta godina dana (prijestupna) bila uzalud potrošena.

    avatar

    15.10.2012. (15:58)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...