Komentari

simple-minds.blog.hr

Dodaj komentar (49)

Marketing


  • Outnumbered

    Mi se znamo zafrkavati da će naše dijete prije znati svirati gitaru nego govoriti i da će igrati Diabla sa 3 godine. Također, programirati će u 5 različitih programskih jezika do desete. Ali čisto sumnjam da će biti tako.

    Mali klinci sa ajfonovima i smartfonovima, prčkaju po kompjuterima umjesto da odu vani i igraju vatala i kukala (skrivača).. Di su oni dani kad smo se igrali gluhog telefona i čovječe ne ljuti se. Sad sam dobila inspiraciju. Naučit ću dijete igrati šah i čovjeće ne ljuti se i Magic the Gathering karte

    avatar

    05.07.2012. (11:04)    -   -   -   -  

  • ToxFox

    Ja moram reći da mi doma imamo Buggle ( s reklamom di pas cvili jer mu se piški :D ) , scrabble, čovječe ne ljuti se, šah, monopoly, cluedo. karte (svih fela) ... baš imamo puno 'društvenih igara' doma i dok su klinci bili mlađi često smo se zabavljali tako...
    I sad ponekad bacimo na karte, scrabble i monopoly.... ali i komp im je u điru...

    avatar

    05.07.2012. (13:12)    -   -   -   -  

  • slatko grko

    Imaš se i čime hvalit, kad bi većina roditelja tako razmišljala imali bi sretniju djecu :))

    avatar

    05.07.2012. (13:22)    -   -   -   -  

  • Tilapončica

    Imaš se i čime ponositi :)))

    avatar

    05.07.2012. (15:03)    -   -   -   -  

  • Tina.

    i imaš se čime hvaliti. po meni je to skroz dovoljno, trudiš se dati mu normalno ljepo djetinstvo. nemoj ga forsirati tamo di ne treba. sve će on naučit!

    avatar

    05.07.2012. (15:11)    -   -   -   -  

  • cookandplay

    slažem se, djeca bi prvo trebala iskusiti papirnate slikovnice, žabice, bicikl....stvarne igrice, a tek onda upoznati virtualni svijet, ima vremena za to:)

    avatar

    05.07.2012. (23:32)    -   -   -   -  

  • Fotografi svih zemalja, naoružajte se

    Buljenje u kompjuterski ekran od malih nogu samo zaglupljuje djecu, i uništava im druželjubivost.

    avatar

    06.07.2012. (11:19)    -   -   -   -  

  • Sredovječni udovac

    I kad im je doslo vrijeme za komp i igrice, bio sam ponosan i hvalio se time sto su uvijek kad bi se cula djeca ispod prozora, gasili sve to i otrcali vani igrati.

    avatar

    06.07.2012. (12:23)    -   -   -   -  

  • Ani ram

    a na kraju opet isto, "svak cigo svojeg konja..." :))))

    avatar

    06.07.2012. (14:22)    -   -   -   -  

  • Sadako's apprentice

    Ako želi, nemoj mu braniti rad na računalu jer ćeš mu tako dugoročno štetiš. Dopusti mu, ali vremenski ograniči. Tu treba biti dosta oprezan.

    Shvaćam tvoju zabrinutost da se ne pretvori u kripla koji visi na WoW-u, Diablu ili CoD-u (takvi su tek specijalni...), ili snobovsku budalu s nepotrebno skupim mobilnim telefonom, ali potpuno ga odvojiti ga od te tehnologije znači raditi mu štetu.
    S tri godine možeš ga već početi pažljivo i polako uvoditi u tu tehnologiju, naravno ne zanemarujući ostale aspekte života.
    Za snalaženje u životu će mu trebati te vještine i što ih prije savlada, to bolje. Osim toga, rad na računalu, ako je umjeren, pomaže razvijanju mozga.

    Pogledaj razvoj Interneta i računala u zadnjih 20 godina. Išao je vidljivo eksponencijalno brzo. To neće prestati, a ako se tome ne prilagodiš, kasniš i na kraju ispadaš iz tijeka.
    Društvo se kreće prema informatizaciji i sve većoj povezanosti, što je dobra stvar.

    Ima tek tri godine, ali počni smišljati kako da počneš s ovim. Vjerojatno ima i znanstvene literature na tu temu.

    I ja se slažem s tim da je apsolutno nužno da prije virtualnog iskusi stvarni svijet, ponajprije radi motorike i shvaćanja što je objekt, a što slika.
    I još jedna stvar, nastoj mu razvijati logičko razmišljanje. To što skupa čitate knjige je izuzetno pohvalno, ali mnogi roditelji zapuste logiku. Ne kažem sad da prije prvog razreda treba savladati sve računske operacije. Sve s mjerom.

    avatar

    06.07.2012. (14:34)    -   -   -   -  

  • Simplica

    @Sadako, ima 4 godine & @Ani ram....

    Poanta mog posta je bila osvrt na roditelje koji se hvale koliko su im djeca spretna s kompjuterom, a da ta ista djeca niti idu van, niti znaju trčat, a kamoli nešto više....Okolina je takva kakva je, ali takvi roditelji će se, kao moj kolega, jednog dana žaliti da im 16-godišnjak ne ide ljeti na more nego 16 sati dnevno sjedi ispred kompjutera, a da ga on ne zna kako odmaknuti od toga....
    Hvala na dobronamjernom komentaru, ali apsolutno se ne namjeravam baviti "smišljanjem kako da počnem s kompjuterom" jer ima prečih tema kojima se bavim, a koje nisu bitne za ovaj post....

    @ svi osstali koji su shvatili moju poantu, hvala :)

    avatar

    06.07.2012. (14:52)    -   -   -   -  

  • DOBAR, LOŠ, ZAO

    moj trogodišnjak i ja ne igramo se ništa, jer se on ne želi igrati ...
    želi mesti kuhinju, želi prati suđe, želi kuhati, a najviše voli jesti teleće šnicle, zato jer ih najprije treba istući drvenim batom, a tučenje šnicala mu je omiljena zanimacija ...
    Još voli zalijevati cvijeće i svirati gitaru ...

    Daklem, voli raditi samo ono što radi tata, zlato mamino ....

    avatar

    06.07.2012. (15:08)    -   -   -   -  

  • Simplica

    @osjećaj, bravo za njega i vas....

    avatar

    06.07.2012. (15:11)    -   -   -   -  

  • Fotografi svih zemalja, naoružajte se

    Osjećaj za feeling: Svaka čast. To samo znači da se bavite djetetom, što je danas rijetkost. Mnogi zaboravljaju to da djeca uče i pripremaju se za život tako da oponašaju roditelje. Nažalost znam za slučajeve gdje je djete "odgajao" kompjuter, do te mjere da si ovaj u školskoj dobi nije sam znao uzet ni čašu vode...

    avatar

    06.07.2012. (16:03)    -   -   -   -  

  • Simplica

    @fotografi, jesmo li ste ti i ja to počeli slagati po mišljenjima ?? :) :)

    avatar

    06.07.2012. (16:06)    -   -   -   -  

  • Neverin

    ja bi svojem čitao sve iz grčke mitologije za laku noć :)

    avatar

    06.07.2012. (16:06)    -   -   -   -  

  • Simplica

    @neverin, ahahaha, to je literatura za mene, to sma ja jedno vrijeme čitala :) danas sam baš na kiosku vidjela slikovnicu: mitska čudovišta pa ću ga odvest da ju vidi sam i izabere...onda knjiga više vrijedi kada sam odabere :)

    avatar

    06.07.2012. (16:16)    -   -   -   -  

  • Sadako's apprentice

    neverin, pa dosta tih priča je pravo bolesno, gore od Grimmovih bajki :D

    Pada mi na pamet ona gdje se Zeus pretvori u bika da bi mogao pojebati Io, ili ona o rođenju Afrodite iz pjene koja je nastala kad se pomiješalo more i sperma iz otkinutih jaja Uranovih, za što je bio kriv Kron...

    Ne hvala. :D

    avatar

    06.07.2012. (16:17)    -   -   -   -  

  • Ani ram

    Sveudilj, zanimljiva je, a istovremeno i zastrašujuća ta roditeljska čvrsta ustrajnost da oni znaju najbolje što je za njihovu djecu najbolje... tako je i moja majka meni svojedobno čvrstog uvjerenja branila da gledam ono što je ona smatrala idiotskim kompjutorskim i nekreativnim crtićima na talijanskoj televiziji, i grozila se kako moji vršnjaci satima sjede pred televizorom i viču madzinga dzeta cice fuori!!, dok ja lijepo trčim za loptom i oko kuće i to... i eto, moji vršnjaci su tako sjedeć i vičuć pred televizorom naučili talijanski jezik (kojeg njihovi roditelji nisu znali govorit), a ja sam lijepo trčala oko kuće i gledala samo crtani u sedam i petnajst...
    Danas je toj "nesretnoj televizijskoj djeci" talijanski skoro pa materinji jezik kojeg su upoznali u djetinjstvu i kojim se nesmetano služe i naveliko koriste, a meni je i dalje to strani jezik kojeg površno razumijem.
    Pa ti rasti pod čvrstom rukom koja zna najbolje što je za tebe najbolje...

    avatar

    06.07.2012. (17:59)    -   -   -   -  

  • Neverin

    @sadako, ali one o Prometeju, Dedalu Deukalijonu, Sizifu, Odiseju su edukativne dok ova o bijelom biku za Europu i nije baš :) Zeus je bio gori od Tita :)

    avatar

    06.07.2012. (18:54)    -   -   -   -  

  • blenderica

    Slazem se sa Ani Ram. Mi NE mozemo znati sto je zapravo dobro za buducnost nase djece jer ne mozemo znati sto buducnost nosi.
    Nikad ne znas sto te u zivotu ceka, pa tako ni tvoje dijete. Zelis mu sve najbolje ali sto ako radi takvog aktivnog zivota prerano pogine u prometu ili nekoj nesreci, u sportu, planinarenju ili andrenalinskoj vratolomiji (na pamet pada nedavna tragedija skoka iz aviona one cure u Hrv).

    Kako ces se onda osjecati sto si ga u djetinjstvu forsirala na aktivnosti, sportove, ili bas na to sto mu je doslo glave. Prijateljica (single mom) je imala jedinicu kcer, prekrasnu curu koja je bila jako aktivna i bavila se svim mogucim sportovima na natjecateljskoj razini. Mama je bila ponosna (jer je sama imala hendikep ali uvijek se ponosno hvalila kako je -uprkos tome- odgojila aktivnu kcer). Nazalost kcer je poginula prije jedno 5-7 godina , u nesreci prilikom sportske aktivnosti na vodi. Kuzis poantu? Zato ja svojoj djeci nikad nisam odredjivala cime ce se baviti niti sto je dobro za njih a sto nije. To je prevelika odgovornost u zivotu za prihvatiti. Ali ti kako hoces... tvoje dijete tvoja odgovornost.. samo da znas da postoji druga strana medalje u svemu ali bas svemu. Niko ne zna sta je bolje a sta gore za nekog drugog.

    Heck ni sa sebe samog a kamoli za drugog...
    Cak i kada se radi o osvjedoceno stetnim uticajima npr pusenju, nista nije 100 posto crno-bijelo. Imala sam kolegu koji je nedavno umro od posljedica diabetisa. Prije otprilike 20 godina ostavio se pusenja i naglo navukao 40-50Kg zbog toga. Onda je dobio diabetis i to ga je dokusurilo. Razgovarajuci na pogrebu sa njegovim obiteljskim doktorom , priznao mi je da bi moj kolega vjerojatno jos bio ziv da je nastavio sa pusenjem umjesto debljanjem. Pod uvijetom da nije u obitleji imao nasljednu sklonost tipicno pusackim bolestima (a nije), vjerojatno bi mu pusenje manje naskodilo na dugi rok nego diabetes koji mu se provlacio kroz obiteljsku anamnezu. Drugim rijecima umro bi svejedno (svi umiremo) ali KASNIJE nego od pretilosti jer je u njegovom slucaju pretilost bila pogubnija.

    avatar

    06.07.2012. (19:37)    -   -   -   -  

  • Fotografi svih zemalja, naoružajte se

    simple-minds: ako se slučajno slažemo u mišljenju o jednoj stvari, ne znači da se slažemo u mišljenu i u svemu ostalome.

    avatar

    06.07.2012. (20:02)    -   -   -   -  

  • kulerica

    Dijelimo mišljenje. I moja djeca imaju minimalan dodir s elektronikom, ono što im treba savladaju u roku keks, tako da se ne bojim za budućnost. Kad će im biti potrebno, naučit će lako i jednostavno.

    Kretanje na otvorenom, friški zrak, prijatelji, druženje... To je ono što im treba sad kad su mali.

    avatar

    06.07.2012. (22:04)    -   -   -   -  

  • marionetta

    u SRIDU! Samo što djeca oponašaju nas "velike". . . I nađu sadržaj za sebe kao i mi. Ni za velike malene , ni sa malene velike - previše virtuale nije dobro, mijenjati previše pravo krivim.

    avatar

    06.07.2012. (22:11)    -   -   -   -  

  • Simplica

    Ako netko nije shvatio poantu posta, onda mu tu nije ni mjesto

    Poanta je bila u doziranju te poticanju djece na igru igrama na kojima smo i sami odrasli. Koji vrag Ce 4 godisnjaku igrice na kompjuteru, a istodobno to dijete nikad nije u parku i ne zna se popest na tobogan. O tome je ovdje rijec. Naravno da ce doc dob da ce moj J igrati kompjutorske igrice, ali za to definitivno nije vrijeme sad, a to oni koji me prate znaju i razumiju, oni koji su dosli prosipat pamet svijeta, neka moraliziraju na svojim vlastitim blogovima. Ja se u vase misljenje ne mijesam, niti pokusavam nametnuti svoje za vasu djecu, ali dozvolite meni da na mom komadicu bloga i zivota ja radim onako kako smatram da je najbolje. Hvala

    avatar

    06.07.2012. (22:24)    -   -   -   -  

učitavam...