Komentari

severinomajkus.blog.hr

Dodaj komentar (0)

Marketing


  • katrida

    - još možemo spriječiti Vladu da izglasa novi zakon o gospodarenju otpadom - daje dozvolu za uvoz i spaljivanje opasnog smeća u Hr. ..

    Zar je sudbina Hrvatske postati “unosna” spalionica otpada?

    Opisano protežiranje cementara u su/spaljivanju otpada potiče i druge gospodarske subjekte u RH na slične inicijative. Uvođenjem su/spaljivanja raznih vrsta otpada kao “alternativnog / RDF / dodatnog” izvora energije u tehnološkim procesima, smanjuju se troškovi proizvodnje i ostvaruje golemi ekstraprofit, što je prava meka za sumnjive ulagače.

    Ukoliko se ova praksa nastavi, Hrvatska će uskoro postati jedna velika spalionica otpada, iako bi se sav tako spaljeni korisni otpad moglo recikliranjem iskoristiti kao sekundarnu sirovinu.

    Ovo je poslužilo cementarama “Dalmacijacement” u Kaštelima (danas u vlasništvu multinacionalne kompanije Cemex sa sjedištem u Meksiku) kao pravna podloga za ponovni prelazak na tehnologiju prilagođenu korištenju krutih goriva kao energenta, u zamjenu za dotadašnji daleko ekološki prihvatljiviji plin ili barem mazut, te cementari “Holcim” u Koromačnom (u vlasništvu multinacionalne kompanije Holcim sa sjedištem u Švicarskoj) za nastavak već uhodane prakse, a sve radi dodatne mogućnosti spaljivanja otpada u takvim postrojenjima, uključujući opasni i kemijski otpad.

    avatar

    27.05.2012. (08:24)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...