Komentari

borut.blog.hr

Dodaj komentar (4)

Marketing


  • makarana

    Oprostite, ja upadam sa skroz drugom temom. Naime Grad Makarska priprema dokumentaciju s kojom bi se javili na natječaj Ministarstva kulture, za zaštitu Torte makarane kao nematerijalno kulturno dobro. Za to nam je potrebno što više objavljenih podataka o toj torti. U sklopu tog istraživanja naišla na Vaš članak o objavama Torte makarane u Izraelu (članak u novinama i emisija na televiziji). Da li je ikako moguće da nam pošaljete skeniranu stranicu novina i koju fotografiju s video trake kako bi je mogli priložiti u prilog dokumentaciji.
    Nadam se da spomenuti materijal još negdje čuvate jer je pisan 2005.
    Najljepša hvala ,
    Sandra ( kultura@makarska.hr)

    avatar

    20.03.2012. (08:33)    -   -   -   -  

  • pjaceta

    Ovako nestručno, od oka, rekla bi da je proljeće, pa dimnjak ili je prehlađen ili zbog alergije na pelud kiše :-D
    Dobar ulov fotke ;-)

    avatar

    20.03.2012. (10:36)    -   -   -   -  

  • Rasvjeta za Urede

    Zagađuju prirodu i sve nas truju...
    Rasvjeta za Urede

    avatar

    20.03.2012. (13:03)    -   -   -   -  

  • gogoo

    Lijepo je kad se industrija brine o čuvanju okoliša, ali kod ovakvih velikih postrojenja često dođe do propuštanja.

    avatar

    20.03.2012. (13:17)    -   -   -   -  

  • Sadako's apprentice

    Vidljivi dim koji izlazi iz tih dimnjaka, ako se koriste filteri koji su normalna pojava još od sedamdesetih, jest vodena para.
    Iz tih dimnjaka koje si snimio često ne izlazi ništa vidljivo iz razloga što su te termoelektrane ipak izgrađene u podneblju koje ima toplu i još važnije, vrlo suhu klimu, pa je temperatura rosišta čak i na tim visinama takva da se vodena para, koja je jedan dio produkata izgaranja ugljena, ne kondenzira u ogromnoj mjeri. Ti dimnjaci ispuštaju itekakve količine ugljikovog(IV) oksida, vodene pare i koječega ostaloga, samo se to rijetko vidi.
    Dimnjaci zagrebačkih termoelektrana-toplana rade i ljeti, nešto manje doduše, ali dim se slabo vidi jer ne dolazi do orošavanja. Zato zimi djeluje kao da u pećima spaljuju par Amazona po satu. :)

    @Rasvjeta za Urede: Koliko točno zagađuju, ne znam, ali postoji razlog zašto su toliko visoki i zašto uopće postoje, a to je taj da otpadne produkte izbace iznad prizemnog i vrlo zagrijanog sloja zraka, pa ne dolazi do miješanja, već se dim širi u daljinu. Ponekad udari i u sljedeći sloj, pa se to vidi kao kugla dima iznad termoelektrane.
    Upravo je gradnja izuzetno visokih dimnjaka jedna od mjera zaštite ljudi i okoliša, i ništa što bi trebalo kuditi.
    Kada termoelektrana ne bi postojala, onda bi se svi grijali na drva i ispuštali nefiltrirani dim kroz dimnjake na visini od prosječno 10 metara, a to bi uzrokovalo stravično zagađenje prizemnog sloja zraka i porazne statistike bolesti dišnog sustava. Ako te zanima ekstremni primjer, potraži o Velikom londonskom smogu 1952. godine.
    Tako da nije baš tako kao što misliš, tj. nije uopće.

    avatar

    23.03.2012. (23:38)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...