Komentari

duh-jedinstva.blog.hr

Dodaj komentar (8)

Marketing


  • poezija o nevjerojatnom

    Gledaj!
    Potraži Ga u §hramu§ svojih udova;
    On je ondje kao Gospodar svijeta -
    Govori, pjeva zanosne melodije.
    On je majstor u igri skrivača;
    Nitko Ga ne može vidjeti.
    Ne pokušavaj Ga uhvatiti,o, moje srce!
    Njega je nemoguće uhvatiti -
    Možeš se samo nadati Njemu u punoj vjeri.

    Izvor: BAULI - MISTICI BENGALA
    koji ne traže odvojenog Boga koji je negdje drugdje, u Raju ili na nebu u smislu negdje drugdje, i imaju ogromnu vjeru u potecijal čovječastva.

    Podsjetio si me na ove njihove stihove koje i pjevaju, sigurno znaš to, no dobro je podsjetiti se, a njihove pjesme jedinstvene su za svakog pojedinca!

    Samo nastavi ovako!!! Tekstovi su ti doista vrhunski *))

    avatar

    20.11.2011. (22:12)    -   -   -   -  

  • duh jedinstva

    §...§

    avatar

    20.11.2011. (22:16)    -   -   -   -  

  • DUH JEDINSTVA

    @Mariano Aureliano

    Dragi Mariano,

    Siguran sam, da kada bih ti pokazao kap vode i posudu vode, da bi ih ti mogao identificirati, klasificirati, izmjeriti fizikalne značajke, gustoću, toplinu, težinu itd. No, kada bih te upitao da baciš tu istu kap u posudu, da li bi mi znao reći gdje se točno nalazi ta kap i da li je uopće postojala i da li je uopće bitno?

    Samadhi je stanje kada, u fiziološkom i duhovnom smislu, ne dozvoljavamo da analitički dio našeg uma, i onaj kreativni, postanu takoreći virtualni, bacajući grandiozne spirale i hiperbole na dani (doživljaj). Razmišljati i pričati o nedvojnosti, to je poput toga da pokušamo natjerati stonogu da se prestane kretati, slomivši joj samo jedan ud. Iskustvu blaženstva često nije potrebna niti jedna disciplina, pa makar riječ, da bi znali da smo je okusili. Dapače, svo vrijeme provedeno izvan meditacije, rigpe i samadhija možemo iskoristiti za kultivaciju onih stvari za koje smo uvidjeli da su blaženstvu svrsishodne, i prepoznati one situacije i makinacije koje to nisu, pa ih, ako ne sasjeći disciplinom, ublažiti, bez obzira kojoj vjeri spadaš, nalaziš svoju duhovnu satisvakciju.

    ...moja disciplina, put, kakvog sam ga spoznao, mi daje mir...mogu ti samo poželjeti sreću i svrsishodnost na tvom.

    @poezija o nevjerojatnom @samojejedna

    Hvala, Draga moja, na potpori Mom pisanju.

    avatar

    23.11.2011. (16:58)    -   -   -   -  

  • jelen

    Baš lijepo što otvaraš novu seriju članaka o zenu! Zen mi je kao jedna mahayanska škola jako zanimljiv. A ovaj citat:
    "Ako te netko upita o svetim stvarima, uvijek odgovaraj pomoću svjetovnih stvari.
    Ako te pitaju o krajnjoj stvarnosti, odgovaraj riječima svakodnevnog života. Ako te pitaju o svakodnevnom životu, odgovaraj pomoću krajnje stvarnosti." je odličan primjer kako veliki majstori znaju izreći ono što mi nekako naslućujemo da bi tako trebalo biti logično ali često nemamo dovoljno znanja smisleno se izraziti.

    A o velikim metafizičkim pitanjima najbolje je objasnio Šakyamuni Buddha rekavši učenicima da zamisle čovjeka ranjenog strijelom koji odbija liječenje sve dok ne sazna tko ga je zapravo ranio i sve detalje o tom čovjeku i o razlozima zašto ga je ozlijedio. Dok to sve sazna ranjeni čovjek će umrijeti i neće ni imati priliku to znanje upotrijebiti. Tako i ja radije velika pitanja o Konačnome zamjenjujem svjetovnijim stvarima jer tu nam puno toga predstoji za spoznati i na temelju spoznaje djelovati, a odgovori o onom ultimativnom znaju se sami od sebe pojaviti kad ih niti ne tražimo niti očekujemo.

    avatar

    24.11.2011. (12:58)    -   -   -   -  

  • muško u ženskoj koži

    što da kažem? hmm. zanimljivo ali... malo previše za početak, previše stvari o kojima treba razmisliti i lako se pogubiti. inače smtram da je zen lakše shvatiti kroz poučne priče. ugl.. jako mi se ovo sviđa i baš me zanima što ćeš još pisati :)

    hvala na lijepom komentaru kod mene

    pozzz

    avatar

    24.11.2011. (19:37)    -   -   -   -  

  • muško u ženskoj koži

    novo, svrati ako ti se da

    avatar

    25.11.2011. (14:03)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...