Komentari

uskoplje.blog.hr

Dodaj komentar (8)

Marketing


 • efendija

  Tursko osvajanje i bijeg [uredi]

  Nakon turskog osvajanja Bosne godine 1463. kraljica se povukla na Kupres. Tu je okupljala snage za obranu zemlje. U to vrijeme je na Kupresu u mjestu Vrila (danas Otinovci) dala sagraditi crkvu Presvetog Trojstva. Kad se turskim osvajanjima nije moglo odoljeti ni na Kupresu, kraljica se preko Konjica zajedno s kraljevskom pratnjom povukla do Stona a zatim do Dubrovnika. U Dubrovniku je pohranila mač svojeg pokojnog muža bosanskog kraljevskog roda Kotromanića, Stjepana Tomaša Kotromanića. Taj mač je pohranila "pod zavjetom, da se on dadne njezinu sinu Šimunu, kad se oslobodi turskog ropstva", kako bi se borio za oslobođenje svoje zemlje. I Dubrovnik je bio pod turskom prijetnjom. On je jakom diplomatskom aktivnošću i dobrim diplomatskim vezama sa zapadnim zemljama te velikom otkupninom uspio očuvati svoju nezavisnost i slobodu, a Kraljica Katarina je morala otići iz Dubrovnika i došla je u Rim, gdje je sve do svoje smrti "radila na oslobađanju svoje zemlje i obrani svoje vjere".

  Njezinu djecu Šimuna i Katarinu su oteli Turci i prisilno ih poturčili. Prema sultanovoj naredbi, poslani su u Carigrad na njegov dvor. Katarina je umrla putem i pokopana je po islamskom obredu u Skoplju, gdje joj se i danas nalazi turbe koji je podigao utemeljitelj Sarajeva Isa-beg Isaković (jedna od rijetkih žena u čiju je čast sagrađena ovakva vrsta mauzoleja). U turskim izvorima princeza Katarina se spominje kao Tahiri Hanuma. Šimun je na sultanovom dvoru preodgojen u duhu islama i kasnije je ostvario značajnu vojnu karijeru u Osmanskom Carstvu. U povijesti je ostao zabilježen kao Ishak-beg Kraljević od Karasija.

  Smrt [uredi]

  Kraljica Katarina Kosača-Kotromanić umrla je 25. listopada 1478, godine u Rimu. Njezino tijelo je položeno na počasno mjesto u crkvi Ara-Coeli u Rimu, a njezine plemenite ljudske i vjerske vrline su joj posebice priznate, kad je proglašena blaženom.

  Oporuka [uredi]

  Kraljica Katarina je u svojoj oporuci napisala da svoje zemlje, Bosnu i Hercegovinu ostavlja svojoj djeci u nasljedstvo, pod uvjetom da se vrate katoličkoj vjeri. Ukoliko se ne vrate na katoličku vjeru, tad je svoje zemlje ostavila u nasljedstvo Svetoj Stolici, Vatikanu, koji može njom upravljati po svojoj mudrosti.

  avatar

  20.07.2011. (23:01)    -   -   -   -  

 • FALKE

  =
  :
  CRISTIANS UNITED FOR ISRAEL
  ----------------------------------------------
  Islamci nemaju za cilj samo okupaciju BiH , vec imaju za cilj okupaciju celog Balkana

  avatar

  21.07.2011. (06:55)    -   -   -   -  

 • pavelic

  MAMU VAM JEBEM ZAR VI POTOMICI USTASA DA BRANITE ZIDOVE
  bice reda novi JASENOVAC ovam put za otpad Ustaski

  avatar

  21.07.2011. (13:56)    -   -   -   -  

 • jole

  vremena se menjaju

  avatar

  21.07.2011. (21:01)    -   -   -   -  

 • efendija

  kad vi mozete okupatore volit, zasto mi nebismo mogli zidove ?

  avatar

  22.07.2011. (02:13)    -   -   -   -  

 • jole

  sem toga ISUS bijase ZIDOV !

  avatar

  22.07.2011. (06:50)    -   -   -   -  

 • muz

  oće li drtopić pomust i ove godine srazmjerno svom lajanju

  avatar

  26.07.2011. (09:01)    -   -   -   -  

 • bogoslov

  makedonski književnik Andonovski kaže da mu je pun k književnika koji pljujući po svojoj zemlji stiču popularnost. Svaka sličnost s doktorom nije sasvim slučajna jer bi se trebao latit posla za kojeg smo ga školali i manit se sdp-a i političke nastave na svakom satu

  avatar

  29.07.2011. (08:54)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se