Komentari

primladenu.blog.hr

Dodaj komentar (21)

Marketing


  • fra gavun

    "Za takvo što treba se ispeti na brdo i pročitati što piše na pločama. Onda siđeš u nemir
    svijeta, sa strahom i trepetom ponekad, i nastojiš živjeti tako da pod stare dane možeš
    otvoriti prozor i zanesen tajnovitom ljepotom života gledati snježne vrhove svetog brda,
    u noći, čekajući da svane".

    Ovo su riječi velikog i neponovljivog Don Branka Sbutege. Tvoja razmišljanja čini se rolaju na
    paralelnom kolosjeku i podsjećaju na Njegovu veličinu.
    Nije te lako čitati i valja naći sebe, neko vrijeme za to kad u tome uživam. Pozdrav ti.

    avatar

    30.05.2011. (22:40)    -   -   -   -  

  • Mladen

    @fra gavun - E, da, tako to nekako izgleda. Prikaza je raznih, a isto govore. U duhovnom riječ jest nešto drugačija. Ona ukazuje na put. Cilj se opisati ne može. A u nemiru pozvati je drage što lutaju na blagodat mira i spoznaje. Tako će jasnije vidjeti put i smisao postojanja.
    U nemiru izgubljenima često odgovara nemir, jer im daje privid trenutnih rasterećenja, a ne vide da ih već novi nemir čeka. I nije otklon od toga bježanje, već poziv na usmjerenje i pomoć onima koji lutaju, a oni su danas, nažalost, velika većina.
    Svako ti dobro prijatelju ... :)

    avatar

    31.05.2011. (07:32)    -   -   -   -  

  • meroveus

    Kod nas istina ima krivi naglasak.
    Neovisno o krivom naglasku, prema datim tezama izveo bi se zaključak kako je čovjek bližE istini što je dugovječniji. Odnosno, što je u mogućnosti više prikupiti informacija o okruženju kojemu pripada. Ovo 21. stoljeće, kao i sva slijedeća, stavljat će generacije u hendikepiran položaj, budući da neće moći u svom životnom vijeku upiti sve pozitivne informacije taložene u evidentiranim sjećanjima. Osuđeni smo na selektivnost informacija i slučajnost. Osim toga, u našem spoznanju istine bitan utjecaj ima interakcija našeg voljnog momenta i uvjetovane osobne percepcije prema istini. U kolikom je značaju potrebno umom tumačiti istinu, a u kolikom jednostavno svjestan nazočiti u njoj? Je li dovoljno: Credo, quia absurdum, ili moramo biti "autentični" svjedoci?

    avatar

    31.05.2011. (21:52)    -   -   -   -  

  • smotani

    e dragi prijatelju...volio bih da je više ovako zaigranih, zanesenih i zapričanih.... ovakvih koji iskreno štuju ali i žive Istinu.... iako, ne bi to trebalo biti teško, trebalo bi biti kao normalna i prirodna stvar... no, vrijednosti...one su, bojim se, jako se iskvarile i od Istine napravile ..... rijetku pojavu..a to, to me kao i tebe, žalosti.....
    postojmo mi i dalje u njoj, jer ona je dio nas )
    lijep ti pozdrav....

    avatar

    01.06.2011. (22:20)    -   -   -   -  

  • EuM

    Odgovor mome prijatelju kojem se sugerira druga vjera:
    Nikada nisam imao tu dilemu niti mi je netko nudio drugu opciju, jednostavno katolicka vjera je osnovana izravno od samog Boga, Krista onda kada ju je povjerio Petru (ti si stijena na kojoj cu izgraditi svoju Crkvu). To je njegova Crkva, i nece proci puno vremena dok se ponovone vrati te ce mo onda biti svi u jednoj vjeri. Treba reci Idi da zivimo u zadnjim vremenima iscekivanja Kristova povratka, da je korjen svake krscanske vjere katolicka crkva iz koje su potekle mnoge religije i sekte krscanske prominencije te sam siguran da ni jedna izvodnica nije znacajnija o katolicke vjere. Trenutno si na kusni i nema cijena po kojoj bi ja popustio, jer svaka osoba koja sugerira drugu vjeru grijesi isto kao i ona osoba koja brani nekome da dobrovoljno slijedi drugi put. Vjera je dar a katolicka vera je darovana nasim precima koji su ju zadrzali i zasluzili jednu od najljepsih zemalja na svijetu. Stado koje ostane vjerno Gospodinu biti ce malo kada se vrati, ali na njemu On ce zapoceti svoju tisucljetnu eru mira (Oce daj da budu jedno kao sto smo Mi jedno...). Zato, bilo bi vrijeme da Andrijini ponovo razmisle o povratku svome korjenu, svojoj tradiciji i sadasnjim porukama Neba koje se dogadjaju kako u Medjugorju tako i u drugim dijelivima svijeta...
    Ostanimo u miru, dobru i ljubavi te u molitvi da svaka osoba pronadje svoj put u Kristovoj vjeri koja ce se uskoro omasoviti a ne dijeliti...
    Lp i Bozji blagoslov svima!

    avatar

    01.06.2011. (23:52)    -   -   -   -  

  • Mladen

    @Meroveus - Izvesti se zaključak može, izgleda nam. Zaključak jest stanje gdje se ne traži dalje. Mi smo ljudi, a time i ograničeni. Zaključcima učvršćujemo svoja ograničenja. Vrijednije je ostaviti vrata promjenama otvorena. Istina se neće mijenjati, ali mi da. Tako joj možemo biti bliži.
    Ustvari nije vrijeme taj faktor, mada je često značajno. Ima i mladih koji vide. To je, kao, stvar mentalnog sklopa i srca. Netko to dobije, a netko traži, a nažalost, neki nisu ni pokušali ili su odustali. Svako ti dobro želim ... :)
    @smotani - Pravo kažeš ' i nije teško'. Ali, vidiš, ima onih koji bi rado i više od toga. Voljeli bi zadržati makar i privid odnosa toga, što vide u ljepoti osjećaja. Ljudski nevješti tada griješe i nastoje vladati, da očuvaju osjećaj moći, a time moć, makar i prividom, u očima drugih. Istinu se ne uzima niti posjeduje. Ona je dar i zasluga i dolazi po jedinstvu svega što jest, a to sjedinjenje jest ljubavlju.
    smotani, prijatelju, neka te radost prati ... :)
    @EuM - ... i reče da živjeti ćemo svi u jednoj vjeri. Da, a ćemu onda mijenjati vjeru kada Istina jest jedna, mada je razlikama po sebi doživljavamo različito. Stoga su putovi rauličiti. Gospode pozvao si mene kao i svu djecu svoju i ja Tebi idem i Tebe slušam i u Tebe vjerujem. Ja, čovjek, sada i ovdje.
    Svako dobro tebi i sve što živi i dušama mir ... :)

    avatar

    02.06.2011. (11:21)    -   -   -   -  

  • ksenija

    Mijenja me nešto čemu težim i što takav dokučiti ne mogu.

    -ovo je odlično.drago mi je napokon sresti nekog koji sluša,uči pokušava razumijeti i razbiti iluzije.obično nailazim na papagaje koji ponavljaju tuđe rečenice (što sam o po sebi nije loše) ,ali to nije prošlo kroz njih,a kamo li da su krenuli vlastitim putem.samo nastavi slušati sebe jer nitko osim tebe ne poznaje put i ne može dijeliti savjete.

    avatar

    03.06.2011. (13:54)    -   -   -   -  

  • Mladen

    @ksenija - Da, to je istinski trud. Nastojanje stvarnog sagledavanja i po tome osvijestiti da to sagledavanje jest. Slično Njemu se i obraćam, ja koji nastojim ne gledati očima što površinom vide i tek slijede život. To obraćanje je ujedno i vrsta molitve kojom molim da se prihvati obraćanje. I nije do 'znati', već istinski biti. Divan je ovaj put. Neka te radost prati ... :)

    avatar

    03.06.2011. (14:45)    -   -   -   -  

  • ksenija

    i ja se uvijek divim putu,čudim...kako je lijepo živjeti....kako je predivno putovati....hehehehe:) biti ovdje i sada,oslobođen svojih predrasuda i težine sebe koji i nisi ti nego su te tako naučili,instruirali....kada razbiješ iluziju,prozreš ,sve postaje jednostavnije sve više poprimaš svoj prirodni izgled...da.:)

    avatar

    03.06.2011. (17:54)    -   -   -   -  

  • Mladen

    @ksenija - Da, tako je to. To je sloboda od zabluda o sebi, kada nema smetnje Istini života.
    Na prvi pogled izgleda kao problem bol drugih, ali to ljubav lijeći sa kojom se pruža pomoć i prosvjetljuju prave vrijednosti života. I nije tek odstranjenje bola, već stvaranje uvjeta da čovjek sam prepozna moć ljubavi i suosjećanja. To je svijetlo žovota. Neka te radost prati ... :)

    avatar

    03.06.2011. (22:07)    -   -   -   -  

  • pupoljak

    oduševljena sam tekstom,ne samo ovim nego više njih....budem te pratila.

    avatar

    05.06.2011. (09:58)    -   -   -   -  

  • Mladen

    @pupoljak - Dobro došla i nadam se da češ naći još dobrih sadržaja. Svako ti dobro ... :)

    avatar

    05.06.2011. (12:58)    -   -   -   -  

  • Sa dva prsta po tipkovnici

    U istini jesmo i njome svjedočimo i tečemo zajedno s vremenom! :-)))))

    avatar

    06.06.2011. (10:55)    -   -   -   -  

  • Mladen

    @Sa dva prsta po tipkovnici - 'zajedno s vremenom'... zamislim se nam ovim i nikako da razdvojim to. Tko smo da bi bili sa vremenom? Što je vrijeme? Čini mi se da mi ova moja percepcija 'šteka'. Bez vremena, hm? Probam se približavati da smanjujem vrijeme. Dok god pomisliti mogu vrijeme je tu. No, neka ostane trud. Jednom možda dokučim....:)))
    Srdačan ti pozdrav ... :)

    avatar

    06.06.2011. (12:30)    -   -   -   -  

  • dordora2

    da, da, baš sve je samo sada, jer samo sekunda prije je već prošlost a budućnost je sve ostalo - sada! sada! sve je sada i ničeg drugog nema i ne postoji...:))

    avatar

    06.06.2011. (19:11)    -   -   -   -  

  • Mladen

    @dordora2 - Sve je sada i to je Istina. Ali pogledaj sada ovo. Ma bilo što i ma bilo koliko malo vrijeme kasnije, to nije to. Tako malo vrijeme se ni zamisliti ne može, a opet je to vremenski odmak. To vidim kao vanvremeno, što uopće nema dimenzija. Na prvi pogled čudno da je Istina takova. E, sada dalje... Istina jest, ali njeno pomicanje vremenom daje postojanje. Znači Istina jest, a život postoji.
    Znači li to da život nije Istina? Ne, ali je to stvar naše svijesti i percepcije. Čak svaka percepcija ima odstupanje, jer je u vremenu i postojanju.
    Istina je data takvošću, a na naš način gledanja je u njoj dato usmjerenje i mjere, ačli bez vremena.
    Zanimljibo, ali da ne pišem post pod komentarom. Naići će to i u postu. Svako ti dobro ... :;)

    avatar

    08.06.2011. (08:06)    -   -   -   -  

  • sewen

    Nije li istina zapravo čovjeku tek zadana strana riječ?! Sve češće!

    avatar

    08.06.2011. (12:42)    -   -   -   -  

  • Mladen

    @sewen - Nažalost. Ne vide koliko je lijepo i zanimljivo tražiti je i susretati je na mah. Što je više tražim to me više oduševljava... :)

    avatar

    08.06.2011. (13:16)    -   -   -   -  

  • donin svijet

    Volim te čitati u potrazi za Istinom... dok spoznaješ Istinu... :)
    Pozdrav u ovom trenu... za Tebe dragi čovječe... :)

    avatar

    11.06.2011. (22:25)    -   -   -   -  

  • Mladen

    @Budi lijepa, dobra i pametna - Lijepo je biti lijepa; dobro je biti dobra; pametmo je biti pametna...:).
    Kada vidiš da istina jest jedna stičeš moč ispravnog prosuđivanja, ali istina treba biti istina. Ona jest po sebi i nikome ne pripada.
    Hvala ti na javljanju i lijepim riječima. Divno je ići putem Istine, a u njoj je dovoljno mjesta za sreču sviju ... :)
    @ima jedan svijet - E, Dona ... :) Kod Tebe uvijek zanimljivih sadržaja. Reagiraš na nepravdu. Mnogi zlorabe 'moč'. Nekim nesvijesnima takovi čak odgovaraju. Kolektivna svijest nam je još dosta nisko, ali treba raditi na usvajanju dobrote ističući njenu vrijednost... Svako Ti dobro ... :)

    avatar

    12.06.2011. (18:05)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...