Komentari

skolioza.blog.hr

Dodaj komentar (34)

Marketing


  • Ex-skolioza

    konacno, konacno sam na sekund osjetila kako je to kad se javi strana kicme na kojoj nije grba i kad kaze da se zeli ukljuciti u drzanje mog tijela dok sjedim. sad sam se vec vratila na staro (desna strana radi vecinu posla dok sjedim, kao i inace), ali barem sam osjetila kako je kad treba raditi i lijeva strana. eureka moment. a javili su se (jako slabo doduse) i trbusni misici koji lagano drze cijelu konstrukciju. i samo i osjecam kao da mi nesto zeli dignuti bradu i izduziti vrat. ludnica. super mi je kad mi tijelo krene nesto nesvjesno raditi pa onda skuzim da to nije polozaj na koji sam inace naviknuta.

    avatar

    27.01.2011. (09:37)    -   -   -   -  

  • skoliozabih

    Kakva grba, leđa su ti ravna ko daska, vidjela sam slike, to je U TVOJOJ GLAVI !

    avatar

    27.01.2011. (21:44)    -   -   -   -  

  • skoliozabih

    Ali, moram vam reći da djevojka iz Fojnice koju sam vidjela u Sa je zaista bila deformisana, a operisao ju je Kovač prije više godine, kasnije su šarafi popucali, pa su joj turci ponovno radili stabilizaciju, ali jako izraženi deformitet sa desne strane i dalje je bio tu. Kasnije je valjda uslijedila ta gibektomija, a kako je ispalo - ne znam. Prvobitna krivina je bila samo 40 stepeni, ali rebra su jako savijena, to valjda zavisi više od rotacije, nego od same krivine. Dakle, Kovač jeste stručnjak, ali bilo je neuspješnih operacija u njegovoj karijeri, ja sam vidjela takav primjer svojim očima. Ipak, boljeg nema ovdje i treba mu vjerovati. Ma treba vjerovati prije svega u dragog Boga. To je suštinsko.

    avatar

    27.01.2011. (21:55)    -   -   -   -  

  • marijana

    Straši me ove vaše priče o pucanju šarafa.Nakon koliko godina su joj pukli šarafi?
    Koliko često se to dešava?I ja sam prilično iskrivljena, 100 st.i 330god.pa me stah svega toga.

    avatar

    28.01.2011. (09:23)    -   -   -   -  

  • Ex-skolioza

    ok. ne boj se, Marijana neces se kretati kao robot, kad prodje neko vrijeme od op ce se sve unormaliti. :D

    hej skoliozabih, drago mi je da ne uzdizes Kovaca do neba. Da, on je najbolji strucnjak nasiroko i nadaleko, ali dogodi mu se i nesavrsena operacija. ali znas sta: bolje nesavrseno izravnavanje nego nedajboze paraliza, iskrvariti i druge komplikacije. i svi vi koji radite bilo koji posao, znate da nekad imate dan kad vam sve ispadne super na poslu, a nekad ne toliko. ali poanta je da ste obavili svoj posao bez da ste napravili neku katastrofu. ja mislim da je to jedna od stvari koja cini Kovaca tako iznimno dobrim u tom sto radi. Evo i jos jedna pohvala za njegovu strucnost (ne za ego, smirite se dr. :)) - zadnji put sam na pregledu bila u Engleskoj u sveucilisnoj bolnici i ortoped koji me je pregledao mi je dao dojam da je vrlo pozitivno iznenadjen kako je rijesena moja skolioza.

    Meni je prvi saraf pukao 4 mjeseca nakon operacije, a ostala dva unutar prvih godinu, godinu ipo. Ne znam jel ovaj zadnji pukao, jer od 2008. nisam bila na pregledu, ups. Nemam blage veze koliko se to cesto desava, ali mozda mozes Kovaca pitati pa nam javi. Ali meni to ne predstavlja bas neki problem, jer se sad inako sve to okostalo i stabilno je. I po nekoj logici tako bi trebalo biti i s ostalima kojima pukne saraf.

    Inace Marijana, zasto ti ne bi gledala svoju krivulju i svoje godine kao prednost? Kovacu sigurno nisi rutinska operacija i sigurna sam da ce se zbog toga posebno potruditi. Pogotovo ako tvoj slucaj jos iskoristi za objavljivanje nekog znanstvenog clanka. Samo hrabro i sretno! Jesu li ti vec stavili halo?

    avatar

    28.01.2011. (10:37)    -   -   -   -  

  • skoliozabih

    Marijana, zaista nisam htjela da te strašim, kod Kovača je bilo puno više uspješnih nego neuspješnih operacija. Ono što je mene iznenadilo kod ove iz Fojnice je taj estetski deficit - dvije stabilizacije - Kovač, pa turci i opet ta grba, a djevojka ide u srednju školu i onako je baš ljepa i zgodna. Sve osim toga na njoj je ok.
    Ivana je u pravu, najvažnije je stati na svoje noge. Ja mislim da poslije ove operacije svi cijene korak i pokret i zato Ivana i želi da isproba sve što se tiče pokreta, jer joj se urezalo u svijest ono kada su je izvezli sa klinike u invalidskim kolicima.
    Vidjela sam u Sa i neku iz Sarajeva koju je operisao Kovač, njoj strši lopatica, a čula sam i za neke koje su ga kasnije tražile u Zagrebu iz različitih razloga, ali super je to što imaju koga potražiti, jer je mene Biščević totalno otkačio i zato sam mu se i nagovorila, nema šta mu nisam rekla. Vi kod Kovača uvijek možete otići i ako nešto pukne i ako se zakomplikuje, ja jednostavno nemam kome. Mogu ovom prof. Gavrankapetanoviću, ali on kaže da te operacije nikada sam nije ni radio, nego opet zajedno sa Kovačom.
    Draga Marijana, nemaš kud - on je taj i gotovo.

    avatar

    28.01.2011. (11:58)    -   -   -   -  

  • marijana

    Nisu mi još stavili halo.Rekli su da su već imali ovakvih slučajeva, ali ne često.Nadam se da će sve bit ok.
    Čak i starijim tetama, od 36-37 god.
    A što da radim, nisam imala sreću rodit se ravna i to je to.

    avatar

    29.01.2011. (15:29)    -   -   -   -  

  • surpassing

    Ajme, baš mi je drago da osjetiš stranu gdje nema grbe, ja nje nikada nisam svjesna, baš kao da je nema, dok za drugu imam osječaj da drži 50 kg na sebi.

    Vježbice su odlične i odlično se osječam nakon njih, bez obzira na šipku.

    Osjetila sam nedavno da su mi mišići na lopaticama jaako slabi i zato mi je držanje nikakvo. Počela sam raditi jednostavnu vježbu koja mi pomaže i preporučam ju svakome tko ima problema s držanjem:stojite, s rukama ravno ispruženim u vis. Držite ne previše elastičnu traku (kada ju širite morate osjetiti umjeren otpor), a dlanovi su vam udaljeni u širini ramena. Zatim širite dlanove i traku u stranu, dok su vam leđa ravna, a trbuh uvučen. Istu vježbu možete raditi s rukama ispruženim ravno, ispred tijela.

    A što se tiče jahanja (vidjela sam da si ga spomenula u par postova ranije), sječam se da sam prije op. bila par puta na jahanju i na konju sam se automatski držala tako ravno i držanje je bilo odlično par sati nakon jahanja. Bilo bi super opet probati. U svakom slučaju, izvjesti nas kako je prošlo ;)

    avatar

    29.01.2011. (15:35)    -   -   -   -  

  • lina

    Marijana, sretno!!!
    Svima ostalima veliki pozdrav...

    avatar

    29.01.2011. (21:24)    -   -   -   -  

  • Ex-skolioza

    Iva! bas super sto si se javila, i drago mi je da radis te vjezbice. i ja zapravo imam osjecaj da me sipka ne ogranicuje, nego vise moja kicma. Ono, lagano se istezes, pa vidis do kud mozes doci. Koliko je tebi sad proslo od operacije? Kako se osjecas? svidja mi se ta vjezba koju si opisala, super za ruke i ledjne misice. meni mozda cak malo preteska jer moram misliti na kukove i trbuh, a nemam snage u njima

    i polako, budes i ti osjetila drugu stranu :D moram ti reci da je meni bilo skroz cudno iskustvo. mislim, brzo sam se ja vratila na staro, ali iskusila sam polozaj tijela koji mi je dosad bio neprirodan kao jako prirodan i to mi je fantasticno!!!

    inace, bila sam pisala o onom desnom kuku. znam da je stalno u krivom polozaju, ali ga ne mogu maknuti. i pazi sto se danas desilo dok sam radila ratnika. taj kuk se sam od sebe pokusao namjestiti. jako jako slabo je nesto skljocnulo i on je krenuo mozda nekih 20% prema nekakvom pravilnom polozaju. ali za mene je to bilo kao da sam uspjela napraviti stoj na glavi!

    samo da vam kazem da ti jako slabi pomaci kod mene dolaze. a jako sam zabrijala na vjezbanje. svako jutro vjezbam barem 45 minuta i sad mi je cilj ici na jogu 3 puta u tjednu, a plivati 2 puta u tjednu uz te jutarnje vjezbe. tako da nemojte misliti da meni to dolazi lagano. to sam otprilike radila i dosad, ali ujutro bih vjezbala mozda 20 min. sad se to intenziviralo. ali ne mogu si pomoci, super mi je to vjezbanje jer osjecam promjene na bolje. malo se zapravo bojim da cu pretjerati. ali sad jos ne zalim o tome razmisljati.

    kako je marijana?

    avatar

    01.02.2011. (10:45)    -   -   -   -  

  • amra

    Ivana, poslala sam ti meil na yahoo

    avatar

    01.02.2011. (21:12)    -   -   -   -  

  • -Delena

    Marijana je danas trebala biti operirana, a pošto mi se danas nije javila, onda je vjerovatno i operirana. Za što se u konačnici profesor odlučio znati ćemo kada nam se ona javi. Sinoć mi je napisala da će joj danas raditi i prednji i stražnji pristup, rezanje/lomljenje kralježaka , vađenje rebara i halo. Malo sam bila zbunjena baš kao i ona, jer mi to sve skupa odjednom ne štima, a to je prva operacija, a poslije bi trebala uslijediti druga. Znam da se kod fiksiranja kralježnice vade 1-2 rebra, pa mi nije jasno zašto bi to danas ako je fiksiranje na drugoj op.....no čuti ćemo što je uistinu bilo kada njoj bude bolje.
    Vjerujem da je sve prošlo dobro i sada slijedi oporavak uz halo....
    Marijanči šaljem ti pusu i čujemo se!

    Usput rečeno ja sam ok, još se ne upuštam u ispitivanje svojih granica....malo čekam da se sve dobro okošta pa onda polako da se vratim u formu. Inače mogu sve obavljati sama, vezanje tenisica, voženje auta i ostalo, no mislim da će vremenom to sve biti još i lakše jer sada non-stop razmišljam kako ću i što... ipak je prošlo svega 3 mjeseca.
    Pusa cure!

    avatar

    01.02.2011. (22:51)    -   -   -   -  

  • lina

    Pozdrav :)
    Marijana i ja smo se jedno vrijeme dopisivale, sumnjale smo da smo bile zajedno na Kantridi...
    Davno sam se i javila ovdje, ali nisam bila redovita da me se sjećate...Imam 38 god, dvoje djece, nisam operirana, intenzivnije osjećam tegobe nakon 2. poroda, radim u školi, iz Splita sam...
    Često tu pogledam ima li što novoga, ovaj blog mi je jedno od dražih mjesta na netu :)
    Uglavnom, vidjela sam da je Marijani bila operacija, pa iščekujem njeno javljanje (ili barem preko posrednika)...držim palčeve da je dobro!

    avatar

    03.02.2011. (19:22)    -   -   -   -  

  • skoliozabih

    Marijana, jesi živa?
    Moram vam i ovo reći, prof. Gavrankapetanović mi je rekao da neki hirurg iz SAD-a - dr. Fernandez - dolazi u aprilu u Sarajevo, pa ako želim, uradit će mi reviziju tada ili na jesen. Ja više nisam sigurna. Malo sam tražila po internetu i vidjela da se radi o mladom hirurgu iz Memfisa, 73-će godište. Sama ta činjenica me odbija, radije bih nekog starijeg hirurga, pa ne znam šta da radim. Sve to prolaziti iznova, a radi čega?! Mislim da sam prolupala ko Michael Jackson. Čovjek crnac, a čitav život htio biti bijel, a bio je ljepši kao crnac nego kad se izbijelio. Eto vidite da sam prolupala.

    avatar

    03.02.2011. (22:04)    -   -   -   -  

  • -Delena-

    Evo novosti, je....Marijana je operirana. Koji postupak točno ne znam, no sve ide po planu. Danas je dobila dvije doze krvi. Čula sam se sa jednom osobom sa odjela i kažu da ju čuvaju i da se ne brinem...teško je....ali izdržati će ona to sve i za par mjeseci će biti to iza nje a ona u puno pogonu. Pozdrav svima!

    avatar

    04.02.2011. (11:22)    -   -   -   -  

  • lina

    Delena hvala na vijestima, držimo joj palčeve da se brzo oporavi ...

    avatar

    05.02.2011. (15:50)    -   -   -   -  

  • Ex-skolioza

    hojla i hvala delena na novostima! drago mi je da je izdrzala to vrijeme pred operaciju i nadam se da ce se brzo oporaviti!!!

    skolibih, sta ti sad smeta na nekom tko je 73.-godiste? bolji ti je od gavrankapetanovica i dostupan. ti kao da samo trazis razloge zasto da ne odes na op.

    i samo da vam kazem da sam od silne joge i plivanja prosli tjedan dosta iscrpljena. nisam zapravo radila puno vise nego inace, ali imala sam totalnu tjelesnu revoluciju prosli tjedan. sve zivo sam osjecala, cak i onaj kuk za koji sam mislila da nikad necu. tijelo se samo od sebe ispravljalo. cak mi je bilo previse dobiti toliko informacija od svojih misica. bila sam u petak na masazi i plivanju i nakon toga sam se samo odmarala uz malo setanja i istezanja. trebala sam zapeti i danas odraditi lijepu jogu, ali bila sam prelijena.

    jeste citali o liku koji je pretrcao 365 maratona u 365 dana! koji ludjak!!! a opet to nam govori kakve nevjerojatne stvari nasa tijela mogu podnijeti!! pusa!!

    avatar

    06.02.2011. (22:20)    -   -   -   -  

  • ančica

    Pozdrav svima.Ja sam skoliozu(63 stupnja) operirala s 13 god. kod dr. Kovača.Slučajno sam naišla na ovaj blog,ustvari sam tražila inf. o tome sprema li se on u mirovinu jer se je nakon mnogo(skoro 10) godina spremam na rutinsku kontrolu.Ne moram ga hvalit vidim da ste toga i same svjesne al samo da vam kažem;operirana sam po starijoj metodi i mnogo težoj što se tiče oporavka-rez duž kralježnice,dvije šipke,šarafi,četri mjeseca gipsa a rebra mi nisu dirana tako da mi je ostala manja grba.Danas mi je 38 god. imam muža s kojim sam se riješila svih kompleksa i dvije trudnoće iza sebe u kojima sam varirala od 60-83 kg.I sve je hvala Bogu prošlo u redu.Ako uspijem obavit kontrolu kod njega javit ću se.Pozdrav..

    avatar

    06.02.2011. (22:29)    -   -   -   -  

  • -Delena-

    Jutro! Radili su joj bočni i stražnji pristup i stabilizaciju. Slijedi još istezanje i korekcija kao druga operacija. Dosta ju boli. Nada se skorom vađenju drena i da će joj onda biti lakše. Sve skupa teško i zahtjevno, no ono čega treba biti svjestan čovijek je da je to sve prolazno i to treba držati svakoga tko se odluči ići na operaciju. Proći će vrijeme tih jakih bolova i kroz par mjeseci će sve biti ok.
    Pusa svima!

    avatar

    07.02.2011. (09:05)    -   -   -   -  

  • -Delena-

    Eh, da Ančice hvala na javljanju, uvijek nam je drago kada se javi neki tko je to odavno prošao i ostatak života funkcionira bez problema. To posebnu snagu daje onima koji se nalaze na vagi ići na operaciju ili ne.

    avatar

    07.02.2011. (09:06)    -   -   -   -  

  • Ex-skolioza

    wow, fakat zahtjevna operacija. ali moze ona to!!! ondosno sad nema druge i vjerujem da joj je sa svakim danom sve bolje i bolje!!! Drzi se Marijana, mislimo na tebe!!

    Ancice, puno hvala na javljanju! Pogotovo mi je drago cuti ovo za trudnocu. Zelim vam svima lijep ponedjeljak, pozz

    avatar

    07.02.2011. (10:57)    -   -   -   -  

  • amra

    Koji je način da da dobijem hrvatsko državljanstvo, onda bi mogla kod Kovača i ne bi morala platiti operaciju 10,15000 eura, ovako nisam u stalnom radnom odnosu, pa ne mogu podići kredit. Jedino onaj brak za papire kao kinezi, ali i to se plaća. ŠALA! Kad je zdravstveni sistem u pitanju, nekako se s nostalgijom sjećam one SFRJ.

    avatar

    07.02.2011. (13:42)    -   -   -   -  

  • skoli bih

    A ovo stvarno moram napisati Ivani, kao i ovim nekim drugim curama koje su u prethodnim komentarima napisale da postoje gore stvari od skolioze.
    Na jednom forumu pročitala sam kako je jedna gluha djevojka napisala - eto jeste hendikep to što ne čujem, ali na plaži sam vidjela neku grbavu ženu i pomislila sam, pa postoje i gore stvari od toga što ne čujem.
    Toliko o tome da skolioza nije kraj svijeta, gluha cura misli da je dobro prošla. Svako sebe tješi na ovaj ili onaj način. KRAJ SVIJETA NIJE, ALI ISTINA JE ISTINA
    i ne širim pesimizam, samo sam realna.
    A sada jedan vic : Kaže optimista - Sutra ćemo jesti kamenje, a onda kaže pesimista - Da, ali neće biti kamenja !
    pozzzzzzzz

    avatar

    07.02.2011. (15:06)    -   -   -   -  

  • Ex-skolioza

    skoli bih: LOL!!! ti si i pesimist i optimist, i jos k tome si duhovita, pa kud ces bolje!!!!

    nemam pojma za hrv drzavljanstvo, a da ga pozoves u Bosnu? Pa ako je dolazio prije, moze i sad. Gavrankapetanovic nek ga pozove. Inace, sta da ti kazem, imas one web stranice gdje predstavis kao svoj projekt pa ti ekipa uplati lovu. npr. www.kickstarter.com i www.justgiving.com, a mozda i www.kiva.org. Tko zna, mozda se skupi nesto!!

    avatar

    07.02.2011. (20:11)    -   -   -   -  

  • Ex-skolioza

    by the way, nisam dobila mail

    avatar

    07.02.2011. (20:15)    -   -   -   -  

učitavam...