Komentari

knjigoljub.blog.hr

Dodaj komentar (1)

Marketing


  • VAL

    Vanja Jambrović pobjednica natječaja ''Josip Eugen Šeta''

    U četvrtak, 21. srpnja, u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Hrvatsko književno društvo (HKD) predstavilo je pobjednika natječaja Josip Eugen Šeta. Po odluci Povjerenstva, prvu nagradu je zaslužila i dobila Vanja Jambrović iz Zagreba, sa šifrom 'Lula', za rukopis 'Pjesme za vunene noći'.

    Na natječaj ‘’Josip Eugen Šeta’’ koji je raspisalo Hrvatsko književno društvo 2011. godine za neobjavljenu zbirku pjesama pristigla su 53 rukopisa, od kojih samo dva nisu zadovoljila uvjete natječaja. Rukopisi su morali biti anonimni i označeni šifrom.

    Prva nagrada natječaja Josip Eugen Šeta sastoji se od objavljivanja pjesničkog rukopisa (pobjednik dobiva 100 primjeraka svoje objavljene knjige), zatim predstavljanja u časopisu ''Književno pero'' te diplome koju će HKD dodijeliti na 4. međunarodnom festivalu književnosti – Dani prijatelja knjige, koji će se održati u studenom 2011.godine u Rijeci.

    Povjerenstvo za dodjelu nagrade, sastavljeno od uglednih književnika, obavilo je prosudbu u sljedećem sastavu:
    Fikret Cacan, (Zagreb), Tomislav Kovačević, (Crikvenica), Nikola Šimić Tonin, (Zadar), Vasil Tocinovski, (Skopje-Rijeka), Valerio Orlić, (Rijeka),

    VANJA JAMBROVIĆ

    Rođena 1980. godine u Zagrebu. Diplomirala Komparativnu književnost i Filozofiju na Filozofskom Fakultetu u Zagrebu te Produkciju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Bavi se filmskom produkcijom i novinarstvom. Angažirana na filmskim projektima Restarta, Dokukina i Petnaeste umjetnosti, a kao novinarka angažirana u Programu za djecu i mlade HRT-a. Pjesnički rukopis Gledati odozdo kako rastu rotkvice pohvaljen je na Goranovom proljeću 2009. Zastupljena je u zbirci studentske poezije 2010. koju je objavio HAZ-u, a prema njenoj pjesmi Moj tata plače u kinodvoranama cijela je zbirka dobila i ime. Do sada je poeziju objavljivala u časopisima Knjigomat, Poezija, Agon i Re.

    Iz obrazloženja:

    Zbirka pjesama pod šifrom LULA vrlo je čvrsto koncipirana: dosljedno je provedena formalno-versološka dvojnost, jer se nižu pjesme u slobodnom stihu i pjesme u prozi. Pjesme u prozi grade atmosferu oko neke začudne teme ili razmišljanja i u tome su vrlo uspjele – povremeno podsjećaju na mini-eseje D. Dragojevića, (Kod bake, Hodanje itd). Dotle pjesme u slobodnom stihu vješto lome rečenicu na stihove koji lapidarno grade smislene strofe. Redovita poanta svjedoči da se na pjesmama radilo, iako potječu od zanimljive ideje za koju je svakako trebalo nadahnuće. Pojedine pjesme su kompaktne i slikama i stihom, gotovo majstorski, a ipak je očito riječ o mladoj osobi, i po tematici i po svježini stiha (pjesme Skuhat ću si čaj, Pobjeda, I ništa više). U tome ovaj rukopis uvelike odskače od tekuće produkcije hrvatske poezije. U toj svježini ima i hrabrosti da se neke stvari kažu drukčije, što je inače zadatak poezije. Prepoznatljiva urbana, ali i općeljudska tematika, ima stanovitu komunikativnost, koja potvrđuje stvaralačku snagu ove autorice.

    (Fikret Cacan)

    Pohvaljeni rukopisi:

    Šifra: Katarza plastike / Zbirka: Ekspresija tvog gotičkog lica_/ Autorica: Davorka Vidović Lipljin,
    Šifra: Stellan / Zbirka: Gotovo mediteran / Autor: Perica Dujmović
    Šifra: Medeja / Zbirka: Crna kutija / Autorica: Jelena Galijašević
    Šifra: Isthvan / Zbirka Udarnike streljaju / Autor: Goran Karanović
    Šifra: Kavadis / Zbirka: Život u ruksaku / Autorica: Maja Klarić

    U ime Hrvatskog književnog društva predsjednik Valerio Orlić

    avatar

    23.07.2011. (21:38)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...