Komentari

novalis.blog.hr

Dodaj komentar (8)

Marketing


  • toluen

    Slažem se sa @Neris svakako je jedan od oslobađajućih elemenata kada prepoznamo s čime imamo posla i to prihvatimo kao nešto što treba nekako riješiti. Po mogućnosti bez straha i panike jer nam realno ne pomažu. I kada to shvatimo i primjenimo - sve postaje znatno lakše.

    Stanje koje opisuješ ne moramo nužno shvatiti kao našeg neprijatelja već i kao odgovor našeg organizma na okolnosti u kojima se nalazimo, a na koje ponekad jednostavno ne možemo utjecati što stvara ovakve forme reakcija koje onda zbunjuju i nas same.

    Ne znam kako je u tvojem okruženju, ali ne mogu reći da poznajem i jednu jedinu osobu koja nema neki oblik mentalno emotivne devijacije u smislu da možemo reći da je savršen/a, smirena i stabilna u svakom pogledu. To mogu samo slike na zidu, ne i živi ljudi. Mi svi živimo u društvu koje je toliko multipolarno da nije nikakvo čudo da se i sami ponekad/ često/stalno ponašamo tako.

    Previše pritisaka sa svih strana i iznutra i izvana jednostavno tiskaju naše fizičko, mentalno i emotivno biće sa svih stana i mi svjesno i nesvjesno stalno pokušavamo naći vlastiti balans u svemu tome da ne "padnemo", a to je gotovo pa nemoguće. A simptome koje vidimo onda tumačimo na razne načine od što zapravo spada i priča o bipolarnom sindromu.

    Činjenica je da ne postoji nijedna osoba na svijetu koja u određenim okolnostima ovo neće manifestirati jer svatko ima svoju nevidljivu granicu izdržljivosti kada "pukne" i onda manifestira promjenu raspoloženja koju jednostavno ne može kontrolirati. A to je zapravo normalna stvar kako funkcioniramo kao živa bića. Problem nastaje kada ova granica iz raznih razloga postane niska pa onda problem postaje smetnja normalnom funkcioniranju.

    I tu zapravo leži ključ odgovora - naučiti kontrolirati vlastu unutrašnju emotivno mentalnu sliku svijeta koja nastaje kao refleksija one koja nas okružuje na način da nam ne pravi probleme tog tipa.

    To je stvar odluke i vježbe, ali i podrške okoline da nam u tome pomogne na razne načine. Osobno nisam pristalica nikakvih farmaceutskih sredstava za riješavanje ovih problema nego prirodnih kao što je meditacija, biljni preparati, opuštajuće šetnje i razgovori, masaže, udaljavanje od svih problema na neko vrijeme (koliko god bili gorući) i naravno druge slične metode no to je stvar osobnog odabira i afiniteta. U svim tim procesima organizam se obnavlja i sam stvara vlastite lijekove koji mogu djelomično ili u cijelosti riješiti prvobitni problem.

    Kako god izgledalo ne postoji niti jedan problem na ovom svijetu koji nema odgovarajuće riješenje samo se treba potruditi da ga pronađemo. Čak vjerujem da svatko od nas i dobije takve probleme koje nekako mora naučiti riješavati jer oni predstavljaju stepenicu u našoj vlastitoj evoluciji - što god to značilo i koliko god izgledali teško.

    Osobno ovakav pristup mi je doslovno pomogao da masu problema koje sam do tada smatrao neprijateljima više ne promatram na taj način i da ih zapravo iskoristim da na njima nešto naučim, a najsnažniji su upravo oni vezani uz stanje našeg bića koji proizvode stanje neugode ili bola - bilo tjelesno, mentalno ili emotivno.

    Nadam se da ti (a i drugima koji ovo čitaju) ovo može pomoći da pronađeš tu unutrašnju snagu u sebi i da naravno potražiš načina kako da svoj problem na najbolji način riješiš jer je to savršeno moguće. Sve se može riješiti i paradoksalno većina riješenja se već nalazi u nama samo ih treba potražiti - a to je izazov s kojim se mnogi ne žele suočiti što je isto potpuno prirodno stanje kako funkioniramo.

    Biti će mi drago ako ovo bar malo pomaže u tome - jer između ostaloga tu smo da jedni drugima pomognemo koliko možemo. Tako zapravo pomažemo sami sebi.

    :-)

    avatar

    25.01.2011. (00:08)    -   -   -   -  

  • sdrugestrane

    toluenu
    problem je moj, događa se u mojoj obitelji, i ja ga moram riješiti.
    bap, taj moj protivnik ugnjezdio se u osobu pored mene, s kojom dijelim dom, roditeljsvo, partnerstvo; život.
    ovo što si napisao jedan je aspekt koji nisam sagledala. thnx

    avatar

    26.01.2011. (07:24)    -   -   -   -  

  • Ali dražeN :)

    U svom životu nisam upoznao neprijatelja, osim sebe sama, a ni njega (sebe) zapravo uopće nisam upoznao, jer eto, izgleda da nas je više :)))

    avatar

    26.01.2011. (20:08)    -   -   -   -  

  • Bergaz

    Kad nam uzmanjka snage - sjetimo se...
    _

    avatar

    27.01.2011. (02:52)    -   -   -   -  

  • Nina...

    ne mogu ti opisati riječima koliko je vrijedilo danas doći ovdje...ja sam nas smatrala uvijek nekako SVISMOMIISTI...a sada sam sigurna u to...samo toliko
    grlim i tu sam i kada me nema...znaš to

    avatar

    27.01.2011. (15:43)    -   -   -   -  

  • Idiot

    @sdrugestrane

    Ti si jedina koja me ne smatraš idiotom. Hvala ti.

    avatar

    28.01.2011. (15:55)    -   -   -   -  

  • daniela

    jedan koristan link: http://www.youtube.com/user/bipolarorwakingup -puno dobrih videa, psiho-terapeut koji je kroz sve to prošao i jako dobro zna o čemu priča. Sretno!

    avatar

    27.04.2011. (17:31)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...