Komentari

geoterma.blog.hr

Dodaj komentar (6)

Marketing


  • Lac

    Poštovanje

    E da sam znao ranije, a ne kasnije!
    Mi smo u Kerestincu, ugradili smo Vaillantovu TP sa površinskim kolektorom. U kući smo od kolovoza, i kada čitam ove postove o privikavanju na podno, rad toplinske pumpe... :-) Sve isto smo prošli. I prolazimo.
    Što se tiče potrošnje, malo me bilo strah prvog obračuna potrošnje električne energije. Odredili su nam inicijalne rate od 100 kuna, i to plaćamo od svibnja. Nadoplata za razdoblje od svibnja do studenog, 500 kuna; rate za novo razdoblje ostaju iste, a u svibnju 2011. padaju na 43 kune. :-) Malo ćemo ih ipak 'podebljati', da kasnije ne bude nismo znali. Za nas je ovo preporod, živjeli smo u iznajmljenom stanu u potkrovlju, baz ikakve toplinske izolacije i grijanje je bilo na struju. Rate su bile 830 kuna i uvijek je bilo nadoplata...

    avatar

    20.12.2010. (15:43)    -   -   -   -  

  • geoterm

    Javite mi se na mail , volio bi čuti malo više o Vašim dosadašnjim iskustvima :) pozdrav

    avatar

    20.12.2010. (18:15)    -   -   -   -  

  • Šijanac

    Glede temperatura trebao bi prošvrljati po meteorološkim stranicama jer postoje neke koje bilježe tipa svakih pola sada sa digitalnih meteoroloških stanica. Možda je neka blizu tebe.

    Nego glede potrošnje fali još vrlo bitan podatak. Koliko kvadrata griješ aktivno u kući sa podnim grijanjem i koliko prostora ciljano griješ indirektno u kući.

    Naravno bitno je da je u prostoru ako ga uključuješ u površinu (koji nije direktno grijan) da je blizu ciljane temperature. Npr. primjetio sam da sada kada zatvaramo vrata od špajze (kako curica ne bi prčkala po prvom redu polica) da tamo nije baš temperatura za npr. sjediti u kratkoj majci. Nije tamo ledeno uopće (osobito što znamo i zaboraviti zatvoriti vrata), ali ipak to nije ciljani grijani prostor (ni direktno ni indirektno). Ciljano indirektno se misli ako je tamo niža temperatura od očekivane, nešto ćeš napraviti, tipa povećati temperaturu susjednom grijanom prostoru ili neku sličnu intervenciju.

    avatar

    23.12.2010. (10:07)    -   -   -   -  

  • geoterm

    Za sada grijem 140m2 u kući. S time da je situacija složena , naime dvije sobe u potkrovlju se griju facolerima na struju , a oni su veliki potrošači jer kao što rekoh podno je postavljeno, ali nisam povezao razvodnik potkrovlja sa razvodnikom prizemlja, pa podno u potkrovlju još ne može u funkciju. Nadalje treća soba u potkrovlju, još nije završena , naime tu su gole ,grede nije postavljena izolacija i knauf ,a podno je, ali isto nije u funkciji , znači to je negrijani prostor cca 50m2. Taj dio sustava je također još van pogona, ali pretstavlja veliki energetski "bunar" koji guta toplinu iz ostatka potkrovlja od kojega je odvojen samo pregradnim zidovima i sobnim vratima. Ta soba u potkrovlju hladi i strop dnevne sobe koja je ispod , mada je pod te sobe u potkrovlju izoliran , ali samo sa 4 cm stiropora ispod podnog, prema rubovima sobe sa 8 cm..Kada se ova soba završi energetski gubici čitave kuće će biti znatno manji.Dalje podrum je još uvijek rohr bau izvedba, što znači da postoje vrata , u hodniku u prizemlju koja vode u podrum, a ostala vrata unutar podruma ne postoje osim na kotlovnici, tako da postoji stalna cirkulacija hladnog zraka ispod prizemlja, unutar podrumskog prostora jer tu je i garaza čija vrata ne dihtaju baš 100%. Sve u svemu kada se te stvari još završe , energetski gubici objekta će biti neusporedivo manji , time i trošak za grijanje, iako ni ovim sada obzirom na sve navedeno sam prilično zadovoljan.

    avatar

    23.12.2010. (12:08)    -   -   -   -  

  • Aldebaran

    Sto se pracenja temperature tice, pogledaj http://pljusak.com/ i odaberi neku sto blizu lokaciju (mozda http://pljusak.com/samobor1/wx.htm). Ima i statistika.

    avatar

    23.12.2010. (13:00)    -   -   -   -  

  • toni

    Citam i citam....Ispada da se za grijanje trosi podosta. Jedno mi nije jasno ako je kuca 150 m/2 kako je dovoljno imati 12 kw toplinske energije? Ako izracunas da ti treba oko 120 w po m/2 to je 18 kw. A sta da hoces grijati ptv na 50-60 stupnjeva i kucu na 25 tada bi rata bila 2500 kn. Previse.

    avatar

    18.01.2015. (21:01)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...