Komentari

promina.blog.hr

Dodaj komentar (4)

Marketing


  • inkasator

    I svojoj dici sam prije velikosrpske agresije na Oklaj i sve ostale nesrpske krajeve odlazio kog naše Ćeze po kravlje mliko. Znalo je nekada biti i dobre prave kiseline. Imala je uvik i dobru gustu Oklajsku žutinu s kojom bi me redovito počastila u njenoj kužni. Bila mi je jako draga žena koja je odisala životom. Za sudbinu njenih sinova tada nisam puno znao jer je to tada bila tabu tema.
    Eto i moja dica su se odhranila na mliku koje vrijedno muzla naša Ćeza.
    I u mojoj obitelji je tada bilo zabranjeni tema o obitelji moje babe rođene Ljubičić iz Oklaja te nisam ni znao da postoji među njima meni nepoznata veza. Da sam tada znao mnogo više bi o svemu tome popričao i saznao. Nakon mnogo godina nakon toga i osloođenja Oklaja od velikosrpskih agresora i kad su mnoge tajne isplivale saznah da i naša Ćeza o nesritnoj sudbini i moje obitelji Ljubičić najviše zna. Jer zadesi ih ista sudbina progona i zaborava. Ostade samo ruševina i koštela koju bršljan obavija.
    Sićam se i njenog sina Marka i njegovog izlaska iz dugogodišnjeg političkog zatvora i njegovog prvog izlaska u Internacionalu kod Rankana. Tad me neki upozoriše da pripazim da prid njim svašta ne govorim jer bi moglo biti opasno. Mogu misliti kako se on tada osjećao kad su ga izbegavali i kad je s njim popiti piće bilo opasno. Koje li ironije nakon svih sadašnjih spoznaja.
    Prošle godine iz njegovog novog vinograda kupih i grožđa a u berbi je sudjelovao i moj bratić Raul čiji je otac Adolf Milahnoja morao isto izbjeći iz Hrvatske u daleku Venezuelu. Njegova majka je isto bila setra moje babe Jeke prominka Ljubičić Manda-Magdalena. One karte Hrvatske koje su u školama visile po zidovima ručno je nacrtao i izradio taj naš prominac po majci Ado-Adolf Milahnoja. Nek se i taj podatak zna jer ga je boljševička vlast progonila i u zaborav stavila.
    A štaš takva su bila vrimena.
    Kako me zanima sudina mojih predaka uzeh kameru i odoh do naše Ćeze da mi sve što o mojima zna u kameru ispriča. Nažalost više sam pričao ja nego ona a i baterija od kamere je bila slaba te razgovor-intervju trajaše kratko i mnoge stvari ostadoše nedorečene. Pala je i pokoja suza te njena žalba o bolesti i njenoj sudbini.
    Ćezinoj dici i Tonćiju nek se zna da vjerovatno zadnji njen video zapis uoči smrti imam ja.
    Rado ću im kopiju video-zapisa ustupiti. Tužan uskoro saznah da je jadna preminula te i moje obiteljske tajne odoše s njom.
    PS
    Ako netko više o sudbini obitelji Ljubičića nešto zna bio bi mu zahvalan da mi ispriča.

    avatar

    10.12.2010. (23:26)    -   -   -   -  

  • tanja

    max luburić 1946 nije bio u Jasenovcu

    avatar

    13.12.2010. (18:43)    -   -   -   -  

  • anthony tony dizdar

    Tanja gdje je Maks Luburic bio od Svibnja 1945 do 1947?
    To je veliko pitanje. Nemojte mi reci da je bio u Krizarima.
    Od 1947 do 1949 sto je radio kod NKVD-a u Madjarskoj?
    Koga je ubijao u Jasenovcu od 1945 do 1947?
    Kako to da se Jasenovac poslije kad su ga preuzeli komunisti je bio previse mal za njihove potrebe pa se prosirio i na Bosnu?
    Mozda da ste se poznavali sa Martinom Grabarevic-em mozda bi saznali i drugu stranu?
    Zasto je Jasenovac kod komunista radi sve do 1949 i tada ga sluzbeno zatvorili a u stvarnosti je radio sve do 1953 godine?
    Koga su oni to ubijali sve do tada?
    Zasto su svoje zrtve isli prikazivati kao zrtve ustaske?
    Kako to da je Maksov bratic Ljubo Milos , mladi skojevac iz Subotice, bio osudjen na smrtnu kaznu 1948 god. u Kavranovoj Grupi i poslije toga mu mijenjaju ime i prezime i odlazi u Pristinu i tamo se zeni sa srpkinjom i sa njome ima cetvero djece?
    Jeli zbog toga sto je sve izdaje vrsijo i sto je potpisivao one znamenite srpske brojke o zrtvama u Jasenovcu te nacine ubijanja i klanja srpske dece?
    Kako to da se Luburic u emigraciji potpisivao na svoje clanke sa Dopukovnik Stjepan Dizdar? Moj stric je vidjen u zagrebackom tramvaju 1946 godine i tu mu se gubi svaki trag. Svi putevi vode u Jasenovac? Posto je Maks znao da ga je ubijo u Jasenovcu zato se i potpisivao njegovim imenom.
    Mozda bi bilo pametno Tanji da procita malu knjigu Povlacenje 1945 Nek se dobro i pazljivo zadrzi na izlaganju Mario Polic-a koji je sve 4 god. rata bio sa Luburicem.
    Zalosna istina Luburic je po ocu bio Srbin i dugogodisnji suradnik staro jugoslavenske tajne sluzbe. Bio je suradnik i Steve Krajacica jos iz Sremske Mitrovice zatvora.
    Tamo su bili zajedno u celiji. Ujedno njegov brat Drago Luburic je bio visi oficir OZNE.
    Krepao u Zagrebu 2002. Da sad ne nabrajam sva njegova nedjela.

    avatar

    05.01.2011. (18:17)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...