Komentari

geoterma.blog.hr

Dodaj komentar (13)

Marketing


  • mb

    ja već odlučija instalacija podnog grijanja sa TP rotex ... interesira me analiza potrošnje i učinkovitost u grijanju... pozz

    avatar

    18.11.2010. (00:08)    -   -   -   -  

  • Građenje kuće

    Potpuno podržavam uvođenje toplinske pumpe i slažem se kako bi trebalo subvencionirati svaki kW. Mene je jako razočaralo kada sam počeo tražiti ponude za uvođenje grijanja kako nitko nije radio zidno grijanje, za podno su svi čuli i radili, ali nitko nije radio zidno. Informacije koje sam dobio i što mi se čini logičnim je da je zidno grijanje/hlađenje još isplativije od podnog, ali naravno skuplje u instalaciji.

    avatar

    22.11.2010. (23:30)    -   -   -   -  

  • geoterm

    Prosurfaj malo po netu , mislim da se sječam neke firme koja se reklamirala da ugrađuje zidno grijanje. Svakako stavi "deblju "fasadu. Nisam siguran da će ti trebati hlađenje uz 10 cm stiropora , a ak staviš više sigurno neće.Meni nikada ni za najtoplijih dana nije više od 26 u kući.
    Pumpa je u pogonu od danas, skupljam prve dojmove :)

    avatar

    23.11.2010. (17:20)    -   -   -   -  

  • patuljak

    Slažem se s tobom ovo su prave stvari za poticaje. Mi smo isto u startu razmišljali o sličnim stvarima, ali nam nažalost financije nisu dopuštale da krenemo u tom smjeru, a uz dobar poticaj možda bi bila drukčija situacija! Sretno s pumpom!

    avatar

    23.11.2010. (18:46)    -   -   -   -  

  • Aldebaran

    Kako se aermec ponasa sad kad je malo zahladilo? Koliko se cesce pali? Ima li ikakvih problema? U velikoj sam dvojbi kako izvesti grijanje pa pazljivo pratim ovaj blog.

    avatar

    25.11.2010. (10:11)    -   -   -   -  

  • damster

    Kolega pomozi! Ti si stavio elektromotorni pogon na razvodnik? Gdje si stavio glavu, dolje na polaz ili gore na povrat? Kako si određivao količinu protoka? Od oka ili služeći se kakvom formulom?

    avatar

    25.11.2010. (10:14)    -   -   -   -  

  • geoterm

    Elektromortorni pogon ventila ide po Rotexu dolje na polaz.Ja ih nisam ugrađivao i mislim da NI neću iz jednostavnog razloga, a to je da sam zaključio da ih moraju imati svi krugovi ili ni jedan , a za staviti na sve krugove 14 kom kod mene ( dva razvodnika) too much money , a sigurno nebudem svaki dan prčkao u svakoj sobi po termostatu ,pa sam procijenio da mi to ne treba , grijem cijelu kuću , sa druge strane vidim da Njemci to preporućuju zbog optimalizacije - drugim riječima da se pojedine prostorije bespotrebno ne pregrijavaju, odluka je na tebi ako se susrećeš sa tim problemom.Imaš sve u katalogu rotexa , ak nemaš javi mail pa ti ga pošaljem.Protok sam odredio igrom pokušaja i pogrešaka- malo se treba poigrati time pa pratiti, ali polazište za takvu igru je duljina pojedinih krugova. Nadam se da imaš nacrt položene instalacije sa ucrtanim duljinama pojedinih krugova. Kako je otpor pojedinog kruga proporcionalan njegovoj duljini da bi dobio isti protok u duljem i kraćem krugu kraći treba prigušiti. Drugim riječima isti protok u krugu duljine 100m npr. i onom od 50 m je ako regulator ovoga kraćeg prigušiš na pola , ako je kraći za trećinu , prigušiš ga za trećinu, itd. U tom slučaju imaš iste protoke . E sada ako ti je u dvije prostorije sa istim duljinama različita temperatura , onu topliju priguši , automatski povećavaš protok u onoj hladnijom , jer je svs spojeno na isti razvodnik pa se ona hladnija brže zagrijava.To je od prilike ta priča sa igrom pokušaja i pogršaka - balansiranje sustava. Z apočetak uskladi da u svi prostorijama protoci budu jednaki, biti će malo kompliciranije ako nemaš tičnu šemu polaganja sa duljinama pojedinih krugova , tada ti ne preostaje drugo nego preko temperature u prostoriji. U svakom slučaju ako ti je u sobi u kojoj je termostat znatno toplije nego u drugim sobama , priguši krugove u toj sobi , sustav će trebati dulje vremena da zagrije sve sobe ali će kada postigne ciljanu temperaturu u sobi sa termostatom u ostalim sobama biti toplije nego prije prigušenja.

    avatar

    25.11.2010. (13:30)    -   -   -   -  

  • Šijanac

    Mogu li ti pogoni dignuti vodu potrebnu za grijanje recimo 100m2 nekih 3 metra više od razine na kojoj ih neki stroj gura? Da li si našao takve neke uvjete ?

    avatar

    25.11.2010. (13:47)    -   -   -   -  

  • geoterm

    Elektromotorni pogoni na razvodniku imaju funkciju prigušenja pojedinog ventila (pojedinog kruga grijanja ) u odnosu na ostale - u stvari od običnog ventila dobivaš elektromotorni ventil, a za stvaranje protoka je zadužena pumpa /willo, Grundfors i sl./ koja može biti jedna ili za svaki razvodnik posebna. U principu odabir pumpe se i svodi na odabir visine dizanja ,moja je za 6m ,Willo Star-RS 30/6 znači promjer priključka 30mm( cijevi su 28mm do razvodnika) i 6 m podizanja vode . Visinska razlika uređaja i gornje etaže kuće je 2,70m znači pumpa ima ohoho rezerve pritiska te radi stalno prvom brzinom.

    avatar

    25.11.2010. (14:00)    -   -   -   -  

  • Šijanac

    A koliki protok vode (m3/h) je potreban kod podnog grijanja ?

    avatar

    25.11.2010. (15:57)    -   -   -   -  

  • geoterm

    orjentaciono ?!?! 300l/h

    avatar

    26.11.2010. (12:11)    -   -   -   -  

  • saab

    evo je dobro zahladilo, kako grije sada kada su niske temperature?

    avatar

    26.11.2010. (17:52)    -   -   -   -  

  • geoterm

    Trenutna potrošnja oko 35Kw/h dnevno, temperatura izlaza TP programirana 41 stupanj ,( grije i rezervoar za toplu vodu) temperatura podnog grijanja ulazna 35-37 izlazna 30-32. U kući 23 stupnja. Defrost od prilike traje oko 1 minute, u tom periodu temperatura izlazne vode TP spusti se do 27stupnjeva ali to traje oko 10 sekundi nakon toga temperatura počinje rasti i nema utjecaja na temperaturu podnoga grijanja obzirom da je akumulacija u bojleru 300l vode.Za sada savršeno ko urica vjerujem da će tako biti i na -10 . Interesantan je defrost , u toku rada vanjska jedinica se zaledi -hladnjak se prekrije injem i iz nje struji ledeni zrak a ona grije, Svakih od prilike 1/2 sata TP ide u odjeđivanje kako bi opstao uspješan protok zraka kroz njezin hladnjak. Toplinske pumpa se pali ali reverzibilno i kroz svoj hladnjak pušta topli plin te sa njega se počne otapati led i voda curi , proces je vrlo brz od prilike za jednu minutu se odledi i nastavlja sa grjanjem.

    avatar

    27.11.2010. (22:50)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...