Komentari

foto-natjecaj.blog.hr

Dodaj komentar (12)

Marketing


  • gustirna

    Ova s tračnicama mi se sviđa, još samo fali ona starinska parna lokomotiva kako dolazi. :-)
    Šatori u magli-također odlična. .:-)

    avatar

    11.11.2010. (12:20)    -   -   -   -  

  • marinianis

    zamisli da dojuri brzi vlak
    jedino, dobro da fotograf stoji između tračnica

    avatar

    11.11.2010. (16:03)    -   -   -   -  

  • Vidjeti viđeno

    postovani stari macak... ja sam vec stvarno tanak na tvoje komentare koji su lupanje bez veze... mislim ne mozes tako uletit a ne znat o cemu pricas... Posluzi se malo nekom literaturom kao sto sam ti preporucio - ali ne bilo kojom nego koja govori o umjetnosti. Evo ovaj put zbog provokacije stavljam jedan dio iz clanka koji govori o kulturnim krajolicima Hrvatske - a iz njega je vidljiva sirina pojma krajolik. Danas zivimo u 21 stoljecu a ne u srednjem vijeku.

    Evo citata ciji su autori Biserka Dumbovic Bilušic, Mladen Obad Šcitaroci:

    "Krajolik se dugi niz godina prepoznavao samo u oblicima prirodnih vrijednosti, tako da se u pravilu stavljao znak jednakosti između pojma prirode i krajolika, da bi tek s razvojem zamisli o njegovoj zaštiti bilo shvaćeno i njegovo šire pojmovno određenje. Prema definiciji krajolika u Konvenciji o europskim krajobrazima, krajobrazom se smatra određeno podrućje, viđeno ljudskim okom, kojega je narav rezultat međusobnoga djelovanja prirodnih i/ili ljudskih čimbenika. Ova se definicija odnosi na sve krajolike, bez obzira na posebnosti tipa i vrste, kao i njihove vrijednosne kategorije. Međutim, krajolici iznimnih vrijednosti prepoznati su kao kulturni krajolici, a reprezentiraju posebnosti pojedine krajobrazne jedinice.
    Kulturni krajolici (Cultural Landscapes) zajedničko su djelo čovjeka i prirode, ilustriraju razvitak ljudske zajednice i njihova prostornog okruženja tijekom vremena, pod vanjskim i unutarnjim utjecajem fizičkih ogranićenja i/ili mogućnosti koje su određene njihovim prirodnim okruženjem pod utjecajem socijalnih, gospodarskih i ostalih poticaja. Kulturni su krajolici na taj način dobili legitimitet prostornog entiteta koji obilježava raznolikost manifestacija i međudjelovanja između ljudi i njihova prirodnog okruženja."

    ...i jos sam nasao hrpu drugih izvora ali ovaj mi je bio najdrazi... Na kraju - krajolik nije samo priroda i cvijetici vec sve ono sto je oko tebe, pa i zgrade, i pruge i ceste jer su covjekovim djelovanjem postale dio prirode i krajolika i manje je bitno jel se to tebi svidja ili ne - vazna je poruka koju na kraju umjetnik zeli prenijeti. Tako da je jedna umjetnica (Ana Opalic) nazvala svoj rad 'Ne vidim'(2002), a rad se sastoji od niza video-fotografija i prikazuje put koji se gubi u centru slike, ona referira upravo na ono sto je iskljuceno iz okvira naseg vidnog polja. Njezin rad takoder usmjerava pozornost na potencijal pejzaza/krajolika kao zanra za prikazivanje unutrasnjih dozivljaja. Pa se ti sad zali upravi za vodovod ako svi kriticari kazu ta tako moze...

    avatar

    11.11.2010. (22:15)    -   -   -   -  

  • Vidjeti viđeno

    @ stari macak - sto se mene tice ovo je moj zadnji odgovor za tebe....
    prvo - bez obzira na to sto sam fratar i ja sam samo covjek kao i svaki drugi. Imam svojih slabosti i mana i nisam savrsen niti se smatram savrsenijim od bilo kojeg dugog covjeka pa tako niti od tebe. Moguce da ja zivim u zabludi a ti si jedini u pravu.
    drugo - sto se tice mojih savjeta - uopce ih ne moras slusati, radi po svom, a prije ili poslije svatko od nas opali glavom o zid pa se onda pita i sjeti....
    trece - sto se tice citanja - ja citam nocu kad drugi spavaju i kad ljepota krajolika nije vidljiva jer je uronjena u mrak. A danju zivim s drugima, ne zatvoren u samostanu kao sto bi to svi ostali mogu misliti. Ne bojim se izaci i susresti ljude sa svim njihovim pitanjima i kritikama, ne bojim se ljudske patnje i siromastva, ne bojim se oholosti... jer sam odabrao zivot u kojem mi se suociti sa time i pokusati dati koji odgovor na te situacije i razne druge izazove. Iako treba priznati da ne postoji uvijek odgovor za sve pa me nije sramota ni priznati da sam nemocan i da ne znam, ali i tada se moze pomoci jednostavno slusajuci drugoga i podijeliti s drugim teret - i to je vec puno. Zato ne brini ti za mene jer ja jako dobro znam sto je zivot i kako ga drugi zive. I nisam jedan od onih koji vole drugoga lupati po glavi dajuci mu kojekakve glupe savjete ili filozofije ili sto je jos bolje moralizirati jer svatko od nas je sam sposoban pronaci pravi odgovor za sebe.
    I jos jednom citanje je ono sto potice i razvija intelekt a intelekt u suradnji sa srcem ti pomaze da budes osjetljiviji prema drugima i prema zivotu... ne znam kome toga vise nedostaje - meni ili tebi... Citanje nije jednostavno pravit se pametan iako se i tako moze citati, zivim u italiji a oni ovdje imaju jednu jako lijepu rijec - ruminare - sto znaci prezivati, kao sto krava preziva posto napuni zeludac. E pa tako bi trebalo citati - da ono procitano zazivi u tebi a ne da bude izvor tvoje oholosti, vec hrana za susret s drugima.

    Eto, mozda sam bio neljubazan ali ne mogu shvatiti cemu stalno provociras i zasto ne pustis druge na miru nego stalno moras podbadati. I na kraju ispricavam se svima sto sam upotrijebio ovo mjesto za ovu raspravu, a i tebi se ispricavam jer vjerojatno nisi ovo zasluzio.

    Mir i Dobro.

    avatar

    11.11.2010. (23:35)    -   -   -   -  

  • Bugenvilija

    Hvala ti @Vidjeti na ovom obrazloženju termina ”krajolik”, pametnom dosta :))))
    @Stari mačak, naravno da nećeš širiti raspravu jer će svaki slijedeći tvoj komentar biti obrisan :)))

    avatar

    12.11.2010. (18:01)    -   -   -   -  

  • čiovka

    Obe lipe, svaka na svoj način.
    Glas za 18! :-)

    avatar

    13.11.2010. (10:35)    -   -   -   -  

  • fotkam, kuham, putujem...

    macku zabraniti komentiranje.

    avatar

    13.11.2010. (13:06)    -   -   -   -  

  • Foto Natječaj

    x

    avatar

    13.11.2010. (13:16)    -   -   -   -  

  • primakka

    17 poetična.

    avatar

    18.11.2010. (18:04)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...