Komentari

geoterma.blog.hr

Dodaj komentar (15)

Marketing


  • Šijanac

    O baš koristan post, no nemoj zaboraviti navesti zašto (+/-) je nešto odlučeno, prevagnuto, tipa:
    - varijanta ne stavljanja cijevi ispod namještaja
    - razmak cijevi 7,5-10 i 15, da li je npr. 7,5 praktični minimum zbog zakretanja cijevi
    - zašto sanitarni čvorovi imaju uži razmak
    - zašto postoji maksimalna dužina i preporučena dužina kruga

    avatar

    05.03.2010. (08:30)    -   -   -   -  

  • damster

    Svaka čast i u pravi čas obzirom da me to čeka. Mene muči ukupna visina podloge. Računao sam stiropor 2 cm, pa čepasta ploča za polaganje cijevi (3.5 cm izolacije + visina čepa 2 cm), estrih 6.5 cm i pločice. To mi ukupno iznosi cca. 14 cm (ne znam koliko će biti debljina pločice) . Po tvom iskustvu jel' to OK?

    avatar

    05.03.2010. (21:28)    -   -   -   -  

  • geoterm

    Evo neću zaboraviti navesti po redu:

    -nismo se odlučili postaviti cijevi ispod kade i tuš kabine jer ispod tih prostora nema cirkulacije zraka pa dolazi do pregrijavanja koje može u konačnici postići temperaturu polaznog voda znači i preko 35 stupnjeva, u tim uvjetima dolazi do brzog isušivanja sifona pa time i prodora smrada iz septičke u kupaonu.Kuhinjski namještaj radim sam pa smo umjesto nogica napravili podlogu od ytonga i obložili cokl pločicama kao na podu, Razlog za takvu konstrukciju je što je kuća u prirodi i izlaz na terasu koja je u nivou travnjaka je direktno iz blagavaone.O toj konstrukciji malo poslije u postu.Da smo postavili donje elementa na nogice sa maskom nitko ne isključuje mogučnost da neke bube ako dopužu kroz otvorena vrata neće li baš ispod donjih elemenata kuhinje naći mirni kutak za svoje boravište , ovako smo elegantno tu mogućnost okućavanja neželjenih sustanara eliminirali.Ispod takve konstrukcije svakako ne treba grijati, kao i ispod mjesta predviđenog za kamin u boravku , pa ni ispod donjeg elementa regala jer isto nema cirkulacije zraka te se stvara suvišna akumulacija topline.U principu rukovodili smo se time da ono što je od namještaja na nogama ili nogicama ima podno ispod , a ono što je sa zatvorenom podnicom nema.
    Pojednostavljeno koja je svrha velikog radijatora kojem jedan dio pokrijemo u kutiju- paralela sa podnim pokrivenim namještajem sa zatvorenom podnicom.

    -Sanitarni čvorovi imaju manji razmak cijevi iz dva razloga: poželjna veća temperatura poda nego u ostalim prostorijama (oko 29 stupnjeva) , drugo problem se pojavljuje kod prostorija manje kvadrature. Površinu poda možemo shvatiti kao veliki radijator koji dovodi toplinu. U tom slučaju odnos površine zidova koji odvode toplinu i poda koji dovodi toplinu je to nepovoljniji što je prostorija manja .Da bi bila temperatura zraka u većoj i manjoj prostoriji bila jednaka treba treba povećati temperaturu izvora topline ,a to se postiže gušćim polaganjem cijevi ili povećanjem temperature dolaznog voda u manjoj prostoriji.Za svaki slučaj tu je predviđena i ljestvica radijator iako je toplina prostorije i bez njega zadovoljavajuća -o tome opširnije poslije.

    -maksimalna dužina kruga 100m je preporuka proizvođača , proizlazi iz povećanja hidrauličnog otpora sa povećanjem dužine cijevi, imaju tablice za Rotex-ov sustav sa padovima tlaka to treba uzeti " zdravo za gotovo" da puno ne deklariram.

    Na Damsterov upit mogu reći da smo se mi odlučili za 5 cm stiropora i žičanu mrežu za učvršćenje cijevi , a majstori preferiraju čepičasti stiropor jer je puno brže polaganje , ali za nas skuplja varijanta, o razlici ću poslije u blogu kod opisa polaganja cijevi.Ovo što si naveo je sasvim O.K debljina estriha iznad cijevi treba biti za rotex 4,5 cm više ne smeta ali netreba ni pretjerivati,debljina pločice 1 cm kvalitetne podne + 0,5 ljepila. Svakako rovjeri visine nadvoja prije kupovine unutarnje stolarije , da li se uklapa.
    Puno se ljudi žali da im je estrih puknuo na nekoliko mjesta, to je uglavnom zato što majstori ne izravnaju beton na koji postavljaju stiropor, a i tako drugi rade estrih pa se prepucavaju tko je kriv kada pukne.Nama nije puknuo nigdje ,ali sam ja zato brusio i štemuckao pod 160 m2 dva tjedna, grdi posao koji se 90% mogao izbječi da sam stavio kartone na betonsku ploču prije žbukanja zidova.

    avatar

    05.03.2010. (22:55)    -   -   -   -  

  • geoterm

    Da nisam opisao sliku: lijevo dolje je mehanički alat za uklanjanje manjih neravnina na betonskoj podlozi prije polaganja stiropora , ima još i el.štemerica sa proširenom lopaticom -dlijetom za neravnine veće površine, a gore lijevo na gredi je pomoćno sredstvo za majstora da ne dehidrira obzirom da je štemuckao 160 m2

    avatar

    05.03.2010. (23:48)    -   -   -   -  

  • Šijanac

    Pričaj mi o isušivanju sifona. Uđem ja u u kupailo (koje koristimo samo za obavljanje nužde) i nekakvi nedefinirani smrad. Misliš od nužde. I to tako par dana i nakon temeljitog pranja i dalje isto. Kad li ono isparila voda u sifonu.

    Glede hidrauličkog otpora imati ću detaljan post o tome kada budem pisao o hidroforima, jer nam je on upravo veliki problem sada za dovod kišnice.

    Znači koliko sam razumio, postoji temperatura vode i temperatura poda, te ciljana temperatura prostora dobivana iz određene temperature poda i površine istog. Kako se to regulira s obzirom na potencijalne razlike u debljini i sastavu podloge. Tipa imaš estrih 5 i 6 cm, ili pločice od 8 mm i 15 mm, a sve ide od jednog razvoda i pretpostavljam iste polazne temperature vode. Možda zapravo žurim, jer si planirao pisati o tome.

    avatar

    06.03.2010. (10:12)    -   -   -   -  

  • damster

    Znam da žurim, ali... Kakav si estrih izabrao? Tekući ili...

    avatar

    06.03.2010. (21:59)    -   -   -   -  

  • geoterm

    Izabrao sam klasični cementni estrih,iako sam u početku bio zagrijan za lijevani -tekući.Više je razloga prevagnulo.Logično je da lijevani estrih bolje obujmi cijevi i to mu je jedina prednost, A mana ima nekoliko koje bitno poskupljuju izvedbu. Prvo sama cijena materijala po kili je 3 puta veća, drugo gotovo je nemoguće naći firmu koja to radi, treće po završetku sušenja ga treba pobrusiti kako bi mogao prihvatiti ljepilo za pločice , stvara se na površini tzv.skrablica koja se lako odlijepi pa je treba mehanički ukloniti, četvrto sastav kako sam čitao je čudan , to je neka gips-vapnena smjesa , uglavnom kažu vrlo higroskopna pa u slučaju poplave zbog puknuća cijevi npr. gotovo ga je nemoguće isušiti, itd. previše razloga protiv ,a samo jedan za pa je to prevagnulo.Uglavnom stekao sam dojam da je osmišljen za velike površine iz isključivog razloga povoljnog učinka izvođača.I za ovaj majstori te dugo ostave čekati jer im je 200m2 kao mala površina za raditi ja sam slučajno nabasao na izvrsnu ekipu , sve su napravili u jednom danu i vrhunski ravno, što je najvažnije nigdje na 200m2 niti jedne jedine pukotine.

    avatar

    07.03.2010. (23:56)    -   -   -   -  

  • tom

    Pročitao sam razmišljanja onačinu grijanja.
    Ja sam u početnoj fazi gradnje i razmišljam o grijanju (okolica Zagreba)
    Odlučio sam se za podno grijanje. Prva varijanta bila je toplinska pumpa s zemnim kolektorom, jer imam prostora.
    Ova opcija je najskuplja. Traženjem racionalije varijante došao sam do varijante s puferom, solarnim panelom, indukcijskim grijanjem vode, kaminom sa spiralom za grijanje. Nemam još gotovu kombinaciju, pa me zanimaju mišljenja i rješenja.

    avatar

    04.04.2010. (15:36)    -   -   -   -  

  • geoterm

    Moram priznati da za indukcijsko grijanje prvi puta čujem osim na ceran pločama , pojasi malo . Solarno grijanje sanitarne vode je i kod mene u planu , Centrometalov solarni bojler STEB 300 je već u podrumu, a kupljeni su i kolektori 3 kom po 1,4 m2.I ja sam zagrijan za toplinsku pumpu , ali će čekati malo bolja vremene. Kaljeva peć sa spiralom za grijanje pufera je u planu i mislim da je to dobra kombinacija , sa elektro grijanjem velikog pufera u jeftinijoj noćnoj tarifi kada ne radi kamin STEB 300 ima automatiku koja to podržava.

    avatar

    06.04.2010. (11:29)    -   -   -   -  

  • tom

    Radi se o ionskim grijaćima (protočni bijler). On bi služio za grijanje pufera kada ostala grijanja nisu dovoljna. Kroz ovaj ionski bojler prolazi voda i zagrijava se. Ima visoku iskoristivost energije, gotovo nema gubitaka energije. U usporedbi s plinskim kotlom efikasniji jen 40%. Cijena od 7kW je oko 700 E s elektronikom. Sam grijač oko 300 E. Dimenzije su izuzetno male.
    Ja razmišljam o sličanom modelu. Pufer koji ima dvije spirale s rezervoarom za toplu vodu, solarni kolektor za toplu vodu i potpomaganje grijanju i električnin grijač ionski. Kamin ( u dnevnoj sobi) bi možda imao spiralu za grijanje vode (pufera).
    S obzirom na izolaciju i podno grijanje (grije se 125 m2 Zagreb) troškovi su već prilično niski, tako da je isplativost toplinske pumpe upitna.
    Ako vas zanima mogu vam poslati prospekte upute i cjenik na hrvatskom (javite adresu). Pogledajte www.teplovelebit.ru
    Ja sam uvijek malo skeptićan, ali matematika kaže svoje.
    Jako mi se sviđa Vaš blog ima puno zanimlivih i korisnih savjeta.
    Ja pokušavam isplanirati podno grijanje ali nisam siguran dali dobro računam.

    avatar

    10.04.2010. (22:49)    -   -   -   -  

  • geoterm

    U prvi moment sam pomislio da misliš na nešto ovakvo http://www.wolf-d-d.hr/home/1-latest-news/49-vulkan-q3fq.html, ja sam isto skeptičan prema tome ali interesantne su reference na istoj stranici.

    Oko računa se nemoj puno zamarati , bitno je držati se osnovnih principa i grijanje će funkcionirati savršeno:

    1) - maksimalna dužina kruga 90-100m
    2) - gustoća cijevi uz vanjske zidove 10cm 2 kruga ostalo 15cm, a dovod u krug uvijek uz vanjski zid
    3) - sanitarni čvorovi maksimalno 10 cm
    4) - izolacija prema podu min 5 cm, ako ima mjesta može i više, što više to bolje , neki idu i do 15 cm

    avatar

    11.04.2010. (22:43)    -   -   -   -  

  • tom

    Radi se o sličnim protočnim bojlerima. Oni bi trebali biti efikasniji od ugrađenih spirala u pufer. U perspektivi mogu raditi i na baterije (prvobitno su bili namjenjeni za podmornice), kada tehnologija pojeftini.
    Kod podnog grijanja imam veliku dnevnu sobu (31,5 m2) spojenu s blagavaomom i kuhinjom(23 m2). To je sve jedna prostorija širine oko 5,3 m i dužine 10 m.
    Za tu prostoriju nisam siguran kako postaviti (i koliko) krugove. Dali treba izvesti diletaciju.
    Ne znam dali kod manjih prostorija mogu s jednim krugom mogu pokriti dvije manje sobe i wc ili jednu sobu i wc.
    Inaće predvidio sam 23 cm ukupne debljine poda iznad deke stiropor min 10cm. Preporučili su mi i deblji estriht kao rezervoar topline. Imate li kakvu spoznaju o tome (o deblini estrihta ima puno različitih mišljenja)

    avatar

    13.04.2010. (16:19)    -   -   -   -  

  • geoterm

    .

    avatar

    08.09.2013. (23:01)    -   -   -   -  

  • Marko211

    Koliku debljinu cijevi preporučavate?

    avatar

    17.07.2014. (14:48)    -   -   -   -  

  • emil

    Dali ste ugrađivali termostate za svaku sobu, tj. dali netko zna kako se to postiže s vodenim podnim grijanjem

    lp

    avatar

    21.09.2015. (15:33)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...