Komentari

vistica3.blog.hr

Dodaj komentar (18)

Marketing


  • Helix

    Uvijek mi je zanimljivo ovo o čemu pišeš. Još nisam došla do toga da posve izbacim meso iz prehrane (mada mislim da mi ne bi uopće falilo). Međutim, ne znam kako se odreći mlijeka i nekih mliječnih proizvoda. Šalica kave s mlijekom mi je obaveza bez koje ne počinjem dan. No. to bih možda i mogla promijeniti, ali ribe i ostalih delicija iz mora se zaista ne želim odreći.
    Za 3-4 sata dnevno treninga nemam vremena (hm, možda volje:))
    Što misliš o ribi, školjkama, rakovima, mekušcima, općenito o mediteranskoj prehrani?

    avatar

    27.01.2010. (11:02)    -   -   -   -  

  • gogoo

    Ne jedem meso od '80. g. i od tada nisam bolovao ni od čega , dok sam prije bio slabašan, često prehlađen i imao upale grla, a u međuvremenu sam počeo planinariti, trčati i učestvovati u dugim treking utrkama. Iz rata sam došao sa čirom i kažu kako trebam izbjegavati masno i ljuto, a najviše mlijeko, pivo i žestice, neki kažu i meso zbog željeza, dok drugi kako i meso smeta čiru. Pozdrav .

    avatar

    27.01.2010. (13:38)    -   -   -   -  

  • andrej

    Bilo što u umjerenim količinama ne bi trebalo biti loše. Kad kažem bilo što mislim na hranu koja se može naći u prirodi, a ne na ljudske prehrambene eksperimente. Izuzetak su naravno i namirnice na koje je pojedinac alergičan. Riba ima dosta žive, pa ne bi trebalo pretjerivati. Živa može uzrokovati poremećaje u živčanom sustavu. Biraj vrste niže u hranidbenom lancu, one sadrže manje žive. Ako si u mogućnosti daj prednost ulovljenoj ribi na uštrb tovljene.

    avatar

    27.01.2010. (13:42)    -   -   -   -  

  • Helix

    :)) moram se hvaliti pa reći da sam u mogućnosti birati iz mora što god želim, ulovljeno daleko na pučini. Niži hranidbeni lanac su male ribice, koje su hrana drugima? Volim ja i takve. Ali zaluta i poneki veliki rombo, rošpo ili ugor.
    Stvarno ću izbaciti crveno meso najviše što mogu. Može li poneka sarmica (2-3) godišnje?:))

    avatar

    27.01.2010. (14:05)    -   -   -   -  

  • lacpe

    Sve teorije o (ne)zdravoj prehrani su mi pale u vodu kad se Petko i ekipa prije Bečkog maratona prejela mesa i suhomesnatih prerađevina i otrčala svoje najbolje rezultate... jedina terija koja drži vodu je jesti umjereno i raznoliko...

    avatar

    27.01.2010. (15:41)    -   -   -   -  

  • murinjo

    Slažem se s Lacpeom. Smatram kako je važnost prehrane kod sportaša precijenjena. Prehrana jest jako važna, ali svatko od nas tko ozbiljno trenira, ozbiljan je i što se prehrane tiče. Ja ne znam nikog tko trenira 15-20 sati tjedno, a da pri tom loše jede. Obično takav zna da poslije treninga ne smije pojesti kutiju čokoladnih napolitanki ili pojesti 2 hamburgera s litrom coca cole.

    Pročitao sam nekoliko knjiga o prehrani, kako sportaša tako i običnih ljudi, i svaki autor tvrdi da je upravo njegova teorija najbolja i da ima hrpu dokaza koji to potkrepljuju. I kome vjerovati? Mislim kako je naša mediteranska prehrana s kombinacijom ribe, mesa, povrća, žitarica i kruha, uz malo maslinova ulja i čašu vina, dovoljna za postizanje vrhunskih sportskih rezultata. Svako zastranjivanje u određenim smjerovima mi se čini kao traženje kraćeg puta do rezultata. A jedino s čime se dolazi do uspjeha su treninzi. Sve ovo ostalo je manje bitno.

    avatar

    27.01.2010. (16:49)    -   -   -   -  

  • murinjo

    I još bih dodao kako bi sportaši uz uravnoteženu prehranu trebali uzimati i dodatke prehrani (minerali, vitamini, aminokiseline...), ali ni sa tim ne treba pretjerivati.

    avatar

    27.01.2010. (16:57)    -   -   -   -  

  • KJ

    Kontrole željeza radi redovito

    avatar

    27.01.2010. (17:54)    -   -   -   -  

  • andrej

    Mislim da nisam nigdje u tekstu spomenuo da je moj način prehrane najbolji. Napisao sam kako se hranim i s obzirom na razinu energije i jačinu imunološkog sustava mislim da nisam pogriješio. Ono što je dobro za mene, ne mora biti dobro za svakoga.
    I ja sam čitao puno teorija. Ne pratim slijepo nijednu od tih teorija nego sam do sadašnjeg načina prehrane došao eksperimentiranjem, a eksperimentiram i dalje. Inače, nisam primjetio nikakav učinak dodataka prehrani.
    A sad malo o znanosti. To je ista ona nutricionistička znanost koja je do prije x godina mislila da je otkrićem tri makronutrijenta riješila enigmu ljudske prehrane. I ista ona koja je svojevremeno došla do zaključka da su tri osnovna elementa potrebna za rast biljaka (NPK). Ili ona znanost koja je nezasićene masnoće proglasila lošima i zamjenila ih kancerogenim trans zasićenim mastima. Ista ona koja je uvela umjetne zaslađivače za koje se isto pokazalo da su kancerogeni.
    Što se tiče mlijeka. Koja to druga vrsta konzumira mlijeko nakon dojenačke dobi (i to mlijeko od neke druge vrste)? Inače, ovo mlijeko koje se prodaje na policama ni po mirisu ni po okusu ne odgovara onome koje se dobije mužnjom. Čitao sam i neka istraživanja koja povezuju mliječne proizvode sa "curenjem" kalcija iz kostiju. (pokušat ću naći reference kasnije).
    Koje namirnice iz mesa je teško nadomjestiti biljnom hranom?
    Kako objašnjavaš činjenicu da je bilo, a ima i sad dosta naroda koji ne jedu ili gotovo ne jedu hranu životinjskog porijekla, a zdraviji su od nas zapadnjaka koji daleko više vremena provedemo u razmišljanju što je dobro za jesti a što nije, pa smo čak napravili i znanstvenu granu koja se time bavi?
    Zasićene masti se ne nalaze isključivo u životinjskoj hrani (pogledaj sastav kokosa npr.). Činjenicu da zasićene masti i kolesterol iz prehrane ne utječu na razinu istog u krvi sam izvukao iz knjige Michaela Pollana "In defense of food" u knjizi su reference na istraživanja koja to potvrđuju, pa ću to potražiti kad dođem doma ako te zanima.
    Po tvom komentaru bi se dalo zaključiti da ne nutricionistička znanost još jednom otkrila uzrok svih naših prehrambenih problema i ima rješenje za sve. Pitam se samo zašto smo bolesniji nego ikad?

    avatar

    28.01.2010. (09:10)    -   -   -   -  

  • andrej

    @KJ
    Radim kontrole

    avatar

    28.01.2010. (10:16)    -   -   -   -  

  • K.

    Možda ti nisi doslovno napisao da je tvoj način prehrane i življenja najbolji ali stil pisanja je takav da namećeš određene ideje, posebno ovaj bahati odgovor nekome kome je to struka.

    Ja ću prije poslušati savjete nekoga s diplomom ko je studirao i ispolagao sve kolegije redom nego nekoga ko bez potrebnog predznanja čitucka razne popularističke knjiGice o prehrani i treniranju. Taj će uvijek lako naći dokaze za svoje ekstremne ideje a ostalo proglasiti zavjerom.

    Previše gledaš "Na rubu pam..." KHM! "Na rubu znanosti" ;)

    avatar

    28.01.2010. (10:51)    -   -   -   -  

  • andrej

    Ispričavam se ako sam zvučao bahato, nije mi bila namjera.
    Pretpostavljam da "American Dietic Association" ne spada u grupu "na rubu znanosti". Po meni bi nekto tko kaže da mu je nutricionizam struka trebao biti upoznat sa njihovim mišljenjem:
    "It is the position of the American Dietetic Association that appropriately planned vegetarian diets, including total vegetarian or vegan diets, are healthful, nutritionally adequate, and may provide health benefits in the prevention and treatment of certain diseases. Well-planned vegetarian diets are appropriate for individuals during all stages of the life cycle, including pregnancy, lactation, infancy, childhood, and adolescence, and for athletes. A vegetarian diet is defined as one that does not include meat (including fowl) or seafood, or products containing those foods. This article reviews the current data related to key nutrients for vegetarians including protein, n-3 fatty acids, iron, zinc, iodine, calcium, and vitamins D and B-12. A vegetarian diet can meet current recommendations for all of these nutrients. In some cases, supplements or fortified foods can provide useful amounts of important nutrients. An evidence-based review showed that vegetarian diets can be nutritionally adequate in pregnancy and result in positive maternal and infant health outcomes. The results of an evidence-based review showed that a vegetarian diet is associated with a lower risk of death from ischemic heart disease. Vegetarians also appear to have lower low-density lipoprotein cholesterol levels, lower blood pressure, and lower rates of hypertension and type 2 diabetes than nonvegetarians. Furthermore, vegetarians tend to have a lower body mass index and lower overall cancer rates. Features of a vegetarian diet that may reduce risk of chronic disease include lower intakes of saturated fat and cholesterol and higher intakes of fruits, vegetables, whole grains, nuts, soy products, fiber, and phytochemicals. The variability of dietary practices among vegetarians makes individual assessment of dietary adequacy essential. In addition to assessing dietary adequacy, food and nutrition professionals can also play key roles in educating vegetarians about sources of specific nutrients, food purchase and preparation, and dietary modifications to meet their needs."

    avatar

    28.01.2010. (11:25)    -   -   -   -  

  • K.

    Ja u tom citatu nigdje ne vidim tvrdnju da je vegetarijanstvo i bolja opcija, ne vidim da se preporuča nekonzumiranje mesa, ribe, jaja i mlijeka. Da još dodamo i termičku obradu o čemu se pričalo ovih dana? Koliko sam ja primijetila (i vjerojatno od tuda i toliko "may" i "appears" u citatu) među vegetarijancima ima više osvještenih ljudi po pitanju zdrave prehrane i zdravog načina života, tj. dosta ljudi u jednom trenutku odluči promijeniti svoj način života i prestanu pušiti, jesti meso i počnu se baviti rekreativno sportom.

    Ja ne kažem da je vegetarijanstvo ili veganstvo loše, ali ako izbaciš određene grupe namirnica, moraš se pobrinuti da potrebne nutrijente dobiješ iz tebi prihvatljivih namirnica. Lako je kod odraslog čovjeka koji sam zarađuje, sam planira, kupuje, bira namirnice i priprema ih, ali kod mlađih ili manje informiranih ljudi koji dosta treniraju, može lako doći do problema. Neko ko se hrani kod roditelja, samo će izbjegavati većinu hrane koja se nalazi u frižideru, jer mislim da u većini obitelji nema se niti vremena niti novaca za dva menija.

    Ljudi se ne kreću, ne hodaju više ni do dućana, kada se lift pokvari nastane panika, stresno žive i to je daleko veći problem koji se pokušava riješiti hranom.

    avatar

    29.01.2010. (11:17)    -   -   -   -  

  • andrej

    Citat sam naveo kao odgovor na Annabelle-inu tvrdnju da su mliječni proizvodi neophodni, te da vegetarijanska prehrana ne pruža adekvatnu opskrbu organizma nekim nutrijentima.
    Vegetarijanstvo ili veganstvo može biti jako loše ako je osoba neinformirana. Ali nekome tko je neinformiran ni konzumacija mesa neće puno pomoći, da nije tako vjerojatno se ne bi razvila grana znanosti koja se bavi prehranom.
    Što se termičke obrade tiče (vjerujem da misliš o raspravi na utrke.net), ja vjerujem da je povrće bolje u što sirovijem stanju, ali daleko od toga da sam zagovarao izbacivanje termički obrađene hrane (jer time bi eliminirao neke žitarice, mahunarke i ostalo što zahtjeva termičku obradu).
    Slažem se i s tim da nije lako biti vegetarijanac jer je se današnja prehrana vrti oko mesa. Nije da hodam po restoranima, ali čini mi se da ih nema puno koji imaju bezmesni meni. A i dobar dio ljudi te počne malo čudno gledati ako vide da jedeš drugačije od većine.
    Sama prehrana nije toliko komplicirana i po meni ne bi trebala prestavljati administrativni ili financijski problem kad se stvari uhodaju.
    Potpuno se slažem da je prehrana samo jedan od uzroka problema današnjeg pučanstva.

    avatar

    29.01.2010. (12:15)    -   -   -   -  

  • Damir Mesec

    Zanimljiv članak Andrej.

    Što se tiče komentara, vjerovatno ste svi u pravu.

    Bez obzira sto postoje mnoge teorije o prehrani, stvar je dosta individualna.
    Poanta je da bi svatko treba naci ono što mu odgovara.
    Ako se primjerice želi početi s nekom specifičnom vrstom prerane(poput vegetarijanstva) trebalo bi se prvo dobro informirati o toj vrsti prehrane. Najgore što se može napraviti jeste da uđete u nešto o čemu se zna malo ili nista. Tada si možete samo naškoditi.

    avatar

    29.01.2010. (13:27)    -   -   -   -  

  • dioniz

    pozdrav

    ma više manje svi bi trebali jest ono šta im odgovara, s tim bi se vjerojatno mogli složit

    ali nužno je prepoznati što točno svakome od nas odgovara

    tako sam naprimjer došao do knjige "prehrana po krvnim grupama" i svidila mi se ta teorija prehrane, prijedlozi prehrane se dosta slažu sa mojim zaključcima

    ALI, postoji jedan VELIKI PROBLEM, a to je šta ne mogu okolinu (obitelj i ...) natjerat da se sprema po tim uputama, tako da mi većina prijedloga pada u vodu...

    ostaje mi samo da ako imam mogučnost biranja između više stvari DA PREPOZNAM ONO ŠTA MI ODGOVARA I DA TAKO IZABEREM BOLJE GORIVO ZA SEBE I SVOJE TRENINGE.

    nismo svi u istoj situaciji...

    avatar

    29.01.2010. (19:23)    -   -   -   -  

  • andrej

    čitao sam i ja tu knjigu. Ako se sjećaš prije par godina su Željka i Dejan napravili test intolerancije na hranu. Netko od njih (čini mi se Željka) mi je potvrdilo da su se rezultati testa poklapali sa tom teorijom o krvnim grupama.
    Ta teorija za moju krvnu grupu (A) predlaže način prehrane sličan mom sadašnjem, ali nisam primjetio da mi neke namirnice koje bi po toj teoriji trebao izbjegavati škode.

    avatar

    30.01.2010. (11:18)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...