Komentari

zoranostric.blog.hr

Dodaj komentar (12)

Marketing


  • dejmon

    A ja mislim da ti dragi Oštriću zaoštravaš nešto sasvim bezvrijedno. U našoj dnevno političkoj situaciji ta filozofsko-teološka razmatranja su bespredmetna. U ovoj 2010. godini mene baš interesira nova definicija komunizma? Osim toga, pitam se tko u našoj zemlji može definirati komunizam i koliko Hrvata ide nedjeljom u crkvu na misu i prima pričest, ali još važnije - da li su bili na ispovijedi? Ja ti iskreno tvrdim da ovaj populizam ne zna razliku između bijelog i crnog kruha nego samo između 3,99 kuna za komad ili 5,40 kuna za komad. To je žalosna stvarnost. Možda ti znaš više od mene, ali to je tvoj problem, a ne prednost.

    avatar

    18.01.2010. (11:09)    -   -   -   -  

  • http://proizvod-info.blog

    Evo što je o ovoj stvari i svim drugim sličnima rekao nenadmašni Dušan Radović (pišem po sjećanju ali bit je očuvana):
    Dijete se zagledalo u nebo i ne miče pogled. Mama ga pita što radi?
    "Gledam u zvijezde i pitam se da li u svemiru ima života."
    Minutu kasnije, dijete kaže: "Zapravo sam se ukakio!"
    Ključna razllika između odraslih i djece je što su djeca na kraju uvijek iskrena.
    Naime, mi možemo razgovarati o duhu i duhovnosti ali 89% ljudi (bez obzira na političko i vjersko određenje) zanima prije svega ovo što je na dnu stranice za komentare.

    avatar

    18.01.2010. (11:28)    -   -   -   -  

  • Matti

    Nema neke razlike između Bude, Isusa, Marxa i sl. Ideja ranog budizma, ranog kršćanstva, pa tako slično i ideja komunizma, ma sve je to slično, sve su to dobre poruke, smjernice za čovječanstvo. No problem je što čovjek ne skuži one najjednostavnije biti nego počne stvarati organizirane drževne religije, formalizam, tradiciju, zlatnu telad, počme se hvatati za ono nebitno i time umjesto izvornih poruka ravnopravnosti, blagostanja, jednakosti, solidarnosti, tolerancije i slično nastaju podjele, nastaju religije koje rade suprotno od onog što su poručivali duhovni vođe i filozofi. Preporučujem Filipa Čorlukića - Kuda ideš čovječe. Fantastična knjiga.

    avatar

    18.01.2010. (11:55)    -   -   -   -  

  • Wall

    (i) kod nas je problem Rimokatolička crkva, koja djeluje kao imperijalistički kartel- radi za vlastiti profit (sve više materijalni,a sve manje duhovni), bori se i gazi konkurenciju, u borbi za očuvanje svojeg 'tržišta' i eventualno grabljenje u tuđi 'tržišni udjel' spremna je difamirati konkurenciju, zastrašivati i pritiskati vlastite 'kupce/ konzumente'. Naravno da je današnjoj crkvi ideja komunizma opasna prijetnja, jer prokazuje bogohulne i bezvjerne temelje na kojima religija, kroz crkvene organizacije kao profitne organizacije, počiva: siromaštvo, jednakost pred bogom, poniznost, milosrđe itd itd. Ima li toga u Vatikanu, papi i njegovim filijalama po svijetu? Je li ikad bilo?

    avatar

    18.01.2010. (12:25)    -   -   -   -  

  • Neverin

    pa cijeli životnij tijek Isusa je komunistički što je ironično jer se klerikalci baš boje takvog jednog primjera gdje nema privatnog vlaništva. Kako bi onda opravdali silne posjede u imanjima i dionicama, i novcima?

    avatar

    18.01.2010. (12:55)    -   -   -   -  

  • Zoran Oštrić

    @dajmon: Slažem se da su "U našoj dnevno političkoj situaciji ta filozofsko-teološka razmatranja su bespredmetna." No moj tekst i nije usmjeren na "dnevnu političku situaciju", to mi je bio samo povod. Mnogi moji upisi na blogu nemaju veze s dnevnom politikom, nego su o filozofiji, religiji idr.. Npr. o univerizmu..

    Ne dajem nikakvu "novu definiciju komunizma", to je stara definicija - potječe iz vrmena prije negš oto su Marx i Engels bili rođeni. Hrvatski jezični portal navodi:

    1. fil. ideol. projekt besklasnog društvenog uređenja u kojem su sredstva za proizvodnju u zajedničkom vlasništvu, a dobra se dijele sukladno potrebama članova društva
    2. pov. pol. a. politički pokret koji teži uspostavljanju jednopartijske komunističke vlasti revolucionarnim metodama b. državni sustav diktature pod vlašću Komunističke partije

    Imam u vidu prvu definiciju. Navedeni odlomak iz Djela apostolskih tome odgovara.

    avatar

    18.01.2010. (13:03)    -   -   -   -  

  • dejmon

    Meni nije namjera polemizirati. Za mene je komunizam socijalno politička koncepcija, utjelovljena na utopističkoj filozofiji jednakosti ljudi, a u cilju boljeg i humanijeg društvenog rješenja. I smiješne su mi teze Marxa u "Kritici Gotskog programa" kad govori o prvoj, nižoj fazi komunizma koja slijedi neposredno nakon revolucije, iz starog društva a ne iz svojih vlastitih osnova, te je opterećena klasnim ostacima.
    Klasni ostaci danas nisu oni na koje je Marx mislio u svoje vrijeme. I za razliku od Marxa meni je bliži teleogoizam iz pojma teleologija ( grčki svrha i logos) . A to je da sve u svijetu ima svoju svrhu, u suprotnosti sa mehaničko-kauzalnim objašnjenjima. Svaki proces, od sranja i pišanja pa dalje ima svoju svrhu, kao i biranje predsjednika, a imanentna teleologija nema svoje objašnjenje, ali se trudi objasniti imanentnu svrhu postojećeg u samom procesu.Zato nije izabran Bandić već Josipović, jer je većina odlučila da je njihova imanentnost u inteligenciji, a ne u gluposti. Zar ne ?

    avatar

    18.01.2010. (13:48)    -   -   -   -  

  • wal

    prvi kršćani su bili prvi komunusti ... biskupi crkve religije od toga odstupila kao što su odstupili i od biblije - evanđelja koja su im smetala su proglasila heretičkima

    avatar

    18.01.2010. (19:08)    -   -   -   -  

  • Zoran Oštrić

    Pogledajte također diskusiju o ovom tekstu na kolaborativnom blogu pollitika.com.

    avatar

    18.01.2010. (21:29)    -   -   -   -  

  • alexxl

    Jedna utopistička.
    Ja bi prema potrebama X 10 za rezervu, ak se druš. uređenje promijeni,
    pa da mi deca imaju kaj, iza mene, a zanima me kak je to biti Bogom, imati moć, pa se z drugima zajebavati, onak u dosadi.
    Ono, probati, di mi je plafon.
    I da, probati mjenjati žemske, saki dan druga i to od 18 do 25 stare, ak može.
    E, to je za mene komunizam i Logos, štanga od toga.
    Historia (est) testis temporum, lux veritatis, vita memoriae, magistra vitae, nuntia vetustatis.

    avatar

    19.01.2010. (09:19)    -   -   -   -  

  • junac

    ma često ni mi sami ne znamo što točno znači neki pojam, nego mu pridodamo i njegove indirektne posljedice ili popratne pojave...
    tako svećenik pod pojmom komunizam misli na sve ono što je komunizam sa sobom donio kod nas, dakle, između ostaloga i antikršćanstvo...

    avatar

    19.01.2010. (14:11)    -   -   -   -  

  • Para(ne)normalan!

    Miki Bandi je dokaz da se u Hrvatskoj sve može!
    Pozdrav!

    avatar

    20.01.2010. (18:32)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...