Komentari

zoranostric.blog.hr

Dodaj komentar (5)

Marketing


  • M.W.

    Bravo Zorane, dobar teks, a joj jednom bravo sto si se dotaknuo ove tematike, odnosno problema. Drago mi je da se ovakve grupe javljaju jer su prijeko potrebne...u borbi, jer da ne zaboravimo borba i dalje traje i trajat ce jos jako dugo...niti je ikad prestala, jer to nije rat koj ima kraj i pocetak vec klasna borba, BORBA ZA ZIVOT!. Ali da se vratim temi osim neke podjeljenosti ima jos par zapreka odnosno problema, pa je to jos jedan razlog zasto skepticno gledam na doticne iako sa iznimnom simpatijom.

    Prvi problem je bas taj sto si spomenuo uglavnom studente, pa dolazi do pitanja dali je samo to "mladenacki" polet koj dolazi do izrazaja a vjerovatno ce splasnut s prvim naletom adrenalina i panike., hoceli samo ostati na bacanju letaka, grafitima i organiziranju prosvjeda/marseva, hoce li oni igrati igru ovog prljavog i neljudskog sistema ili uzeti stvari u svoje proleterske ruke i pocet radit prave akcije, udarat sistem tamo di je najvise bolan u kapital.

    Na zalost ne vjerujem, imaju sve... pamet, moc prosudivanja, ali nemaju muda...jos uvijek (uf koliko se nadam da sam u krivu)

    avatar

    03.12.2009. (21:53)    -   -   -   -  

  • Kurbla

    Za moj pojam, sve te tri grupe (RB, CA, MASA) su u osnovi staljinističke. To znači, pokušavaju uvesti socijalizam kroz vladavinu manjine nad većinom, u ime većine, ali protiv ili bez volje većine.

    Prve dvije se eksplicitno pozivaju na Lenjina, Trockog, Maoa itd. Ako netko možda ne zna, Lenjin je bio otvoreno protiv demokracije, slobode govora i na koncu, bio je jednako takav zločinac kao i Staljin. U razgovoru sa tadašnjim članovima mladeži SRP, danas RB i CA ja sam ustanovio da oni ne podržavaju samo apstraktnog Lenjina, nego i njegove direktno antidemokratske naredbe - poput one o raspuštanju Ustavotvorne skupštine (raspuštanje su osudili i R. Luxemburg i K. Kautsky), pa čak i one kojima se naređuje vojnicima da konfisciraju imovinu crkava, te da pritom provociraju svećenike, ne bi li se ovi opirali - a onda ih ubiju što više.

    MASA je varijacija na istu temu, sa malo različitom retorikom. A koji je mehanizam kojim bi anarhisti vladali u tom društvu? Na sličan način na koji su Tito, Gaddafi i mnogi drugi manipulirali delegatskim sustavom. Ako proučite teoriju i praksu, pa i povijest tih organizacija, vidjet ćete da one imaju na raspolaganju čitav arsenal takvih manipulacija. Isto tako, ako se promuvate po njihovim forumima u zemlji i inozemstvu, vidjet ćete da tu sve vrvi od poziva na ubijanje policajaca bez povoda (jer rade za neprijatelja), otmice članova porodice i ucjene, za premlaćivanje političkih neprijatelja - ne samo fašista, nego i drugih anarhista i sl. Sustavne osude anarhosindikalističkih zločina u Španjolskoji - ubijeno je, primjerice, 1200 svećenika i časnih sestara u Kataloniji - nema. Meni osobno su dva dužnosnika IWA AIT - MASA prijetili smrću: međunarodni generalni sekretar Ratibor Trivunac (danas u zatvoru zbog pokušaja paleži grč. ambasade) koji mi je na lokalnom forumu napisao da će "takve kao ja strijeljati kad počne revolucija", te Eugen Babić - on isto ima neku funkciju - koji je najavio da me treba "locirati i neutralizirati." Obadvojica su bili izazvani mojim negativnim stavovima prema anarhosindikalizmu. Šta mislite da li bi oni to zaista napravili, da su u poziciji da to mogu nekažnjeno napraviti? U nekakvoj revolucionarnoj situaciji u kojoj je moguće osvajanje vlasti, u kojoj je mržnja jača jer je svakome netko stradao? Ja nemam ni najmanje sumnje da bi.

    SRP i LJH su slabi, i mislim da još štuju Tita iako su osudili poslijeratne zločine ali su to ipak - koliko ja vidim - demokratske i socijalističke stranke, koje u svojim programima otvaraju širok prostor za različite opcije, te mislim da ih treba podržati.

    avatar

    04.12.2009. (05:21)    -   -   -   -  

  • samo je jedan Zoran

    Tri nade a jedan Zoran Oštrić.

    avatar

    04.12.2009. (06:18)    -   -   -   -  

  • bon

    Joj Kurbla sjasi vise, da si jednom napisao sve ovo jos bih ti i povjerovao ali ti na internetu iz dana u dan vec cijelu godinu ponavljam jednu te istu stvar gotovo istim rijecima, mozda i c/p-as. Sasvim je ocito da si sam iz SRP-a ili LJH i da si zabrinut ovim mladim ljudima jer ih vidis kao konkurenciju. Ljudi poput tebe,sektasi, su rak rana danasnje ljevice.

    avatar

    04.12.2009. (18:23)    -   -   -   -  

  • Zoran Oštrić

    @Kurbla: Vidim da imaš neke osobne probleme s Ratom i drugovima, pa se ne bi štel mešat. :)

    avatar

    04.12.2009. (19:08)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...