Komentari

zoranostric.blog.hr

Dodaj komentar (7)

Marketing


  • ludlud

    Preporučam pažljivo pročitati zanimljivo štivo o "bitnoj" razlici.... Mislim da lijepo produbljuje temu.

    avatar

    08.09.2009. (03:12)    -   -   -   -  

  • buha

    napisala komentar ispod" zanimljivog štiva ". Ali ...još malo
    o komunizmu i fašizmu. Niti jedna fašistička država nije bila u svojoj osnovi dobra i to za veliki broj svojih građana jer se temeljila, ne na bezakonju , nego na zločinačkim zakonima. Kako može država koja ozakoni rasne i sličnim predrasudama -bilo čime se opravadavati???
    a A za razilku od komunističkih zemalja. Neke su bile zaista zločinačke. ali neke nisu . Iako je to danas u Hrvatskoj politički nepopularno reći, tim više zbog jako antikomunističke propagande ... SFRJ bila napredna država u razvoju privrede , demokracije i ljudskih prava. Oni koji prigovaraju da nije bilo slobode su bili kriminalci i ili ustašoidi. Eto nam ih danas kako krasno upravljaju Hrvatskom.

    avatar

    08.09.2009. (21:03)    -   -   -   -  

  • Zoran Oštrić

    @ludlud: čitao sam i Žižeka i Sloterdijka već prije. Žižek izriče tezu koju i ja branim, Sloterdijk pak kaže, među inim: »Kasniji fašistički pokreti na nacionalističkom krilu, o čijoj se ugroženosti zbog pretjerane osjetljivosti doista nije trebalo brinuti, samo (potcrtao ja) su morali zamijeniti objavu rata klasnome neprijatelju objavom rata nacionalnom ili rasnom neprijatelju da mogu lenjinistički model prenijeti na nacionalne pokrete srednje i južne Europe.« U tome "samo" je međutim razlika, koju smatram bitnom. Nije bit komunizma "objava rata", nego stvaranje boljeg društva.

    Ja ovdje ne branim komunizam/boljševizam, koji se pokazao kao tragična slijepa ulica, nego emancipatorski projekt Francuske revolucije, koji još nije završen.

    avatar

    09.09.2009. (17:01)    -   -   -   -  

  • ludlud

    @zoran: oh, nisam ni mislio da braniš, slučajno sam se, nakon tvog zanimljivog posta, sjetio tog Sloterdijkovog teksta i postao ga za proširenje eventualne rasprave.
    Inače, o Francuskoj revoluciji bi možda bila temeljnija diskusija, budući da postoji teza kako je ona zapravo "majka" i komunizma i fašizma, no tako može u nedogled, jer opet je neka majka porodila nju, neka druga opet tu baku itd... :))

    Ali moramo priznati jednu stvar: možda feudalizam i nije bio tako loš! Jedva 20% harača, tu i tamo kakvi javni radovi (takozvana tlaka, danas rad za opće dobro), 150 slobodnih dana godišnje za kojekakve svetačke praznike, ne računajući nedjelju, zanimljiva i poučna turistička putovanja na razna hodočašća, a kad čovjek zaista poželi vidjeti malo svijeta - ode u rat. :D I to sve ako si obični seljak! Ako imaš sreću bit kakav plemić - juhuhuuuu! :D
    Da ne govorimo o zdravom životu: svijež zrak, fizička aktivnost, zdrava ekološka prehrana...

    avatar

    12.09.2009. (13:27)    -   -   -   -  

  • Zoran Oštrić

    @ludlud: Glede puno slobodnog vremena, svježeg zraka itd. -idealno društvo je vjerojatno bilo Europa otprilike između 6000 i 3000 g. p.n.e, ono što Maria Gimbutas zove "Stara Europa". Doba širenja poljojdelstva.. Svuda ima dovoljo prostora za sve, nema ratova, nema hijerarhije, robova, poreza... Domaćinskiji ljudi bili su zemljopradnici, oni koji više vole svježi zrak stočari, avanturisti su mogli biti lovci. Bilo je i inženjera (obrada kamena, kosti, drveta, kože), trgovaca, liječnika. Izmijenjivali su proizvode i kulturna iskustva. Svi su štovali Boginju, a intelektulci su proučavali astronomiju (Stonehange je bio opservatorij). Eh da, to su bila prava "Dobra stara vremena". :(

    avatar

    13.09.2009. (09:15)    -   -   -   -  

  • buha

    e vi dečki malo karikirate vrlo ozbiljnu temu : razlike između kapitalima i komunzma. cccc
    znala sam ja tko je hrabriji i beskompromisniji : IPAK ŽENE. ONE objavile KOMUNISTIČKI MANIFEST u Istanbulu !!! radi se , kako sam pročitala u Jutarnjem listu o kustosicama koje sudjeluju na izložbi u Istanbulu. Čisto mi je žao da mi ovdje u Zagrebu , ko Bog, tu izložbu nemamp šanse vidjeti. Jer nama su isprani mozgovi već 2 desteljeća...te se ne usudimo ni izreći riječ socijalizam a kamoli8 ga braniti JAVNO. svašta. A ja bi crkla da ne kažem. BILO JE BOLJE!!!!

    avatar

    13.09.2009. (17:53)    -   -   -   -  

  • antiantifasist

    Hvala na obrisanim pitanjima. Vidi se mentalni sklop. Lijep pozdrav.

    avatar

    16.09.2009. (09:47)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...