Komentari

cnn.blog.hr

Dodaj komentar (13)

Marketing


  • nažigač

    Tužit ću te za intelektualnu krađu naslova o štakorima i sličnoj gamadi! :))

    avatar

    01.07.2009. (15:34)    -   -   -   -  

  • turimti

    argentina suzama ne vjeruje...obratite pozornost na bankomate. kada vidite troje u redu, hvatajte red. sutra će biti kasno...

    avatar

    01.07.2009. (15:47)    -   -   -   -  

  • Pokojnici i pijanci

    Točno tako. Rješenje?

    NB nemam ništa protiv SDP-a, ali ne s Milanovićem na čelu. On je replika Sanadera. Koliko god se trudio, ne vidim razliku.

    avatar

    01.07.2009. (17:08)    -   -   -   -  

  • Neverin

    hehe kapetan napušta..
    želim im samo dug život i tešku bolest

    avatar

    01.07.2009. (17:08)    -   -   -   -  

  • GRADJANIN

    Neću da mi Jadranka Kosor bude premijerka!

    http://www.facebook.com/gettingstarted.php#/group.php?gid=96813 176614&ref=mf

    avatar

    01.07.2009. (18:52)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    Konačno si se probudio :-)) ! Trebalo nas je dobro drmnuti da se javiš! Drago mi je, već mislih da si odustao od pisanja.
    @gradjanin
    a tko će te pitati?

    avatar

    01.07.2009. (22:37)    -   -   -   -  

  • ???

    Kad je bio na vlasti, svaki dan su svi vrištali "ostavka, ostavka!", od blogera, preko novina i foruma do Sabora (Čačić, Pusić, Milanović, Lesar i ostali). I tip ih posluša, da ostavku - i oni svi zavrište "jesi normalan, kaj si dao ostavku, kaj nas koji #$%#$ slušaš, nisi smio dati ostavku".
    Pa sad ti budi pametan i napravi nešto u konsenzusu sa strankama i narodom... Koga normalnog briga.
    Meni je cijeli ovaj cirkus zabavan, samo ptvrđuje ono o čemu je već Krleža govorio - Balkanac nije zadovoljan ničim, uvijek je "protiv" i gleda samo kako da dođe do nečega na tuđi račun, bez rada. Pa mu je stalno netko kriv, svi osim njega. Previše su se generacije Balkanaca navikle na strane gospodare i diktatore, pa uvijek furaju hajdučki pristup - ionako je to "tuđe", nemoj radit jer onda netko drugi ima korist od tebe, nego zdrpi ("snađi se"), uvijek budi protiv kako ne bi netko imao korist od nečega (bolje da meni crkne krava nego da susjed ima više od mene).
    Kao da čitaš Balzacova djela, likovi i postupci su isti.

    avatar

    02.07.2009. (12:28)    -   -   -   -  

  • Bill Clinton

    Da nije afera Lewinsky?

    avatar

    02.07.2009. (14:58)    -   -   -   -  

  • Tinolovka

    Ja razumijem amatere, ali tebe ne CNN, ti stvarno ne znaš razloge zašto je Sanader otišao ili si se potrudio prepisati samo priopćenje SDP-a? Bar bi ti mogao shvatiti..

    avatar

    02.07.2009. (15:01)    -   -   -   -  

  • glas razuma

    FED (USA federalne rezerve) je predstavio pravilnik: Moderna monetarna mehanika.
    Djelo u kojem se objasnjavaju pravila o proizvodnji novca i njegovo koristenje.

    Primjer:
    Americka vlada odluci uzeti dug od centralne banke FED i zatrazi 10 milijardi dolara. FED pristaje i kaze, traziti cemo za taj novac vase drzavne obveznice. Vlada tada uzima bezvrijedni papir, isprinta na njih sluzbeni dizajn i nazove ih drzavnim obveznicama. Tada drzava odredi vrijednost tih obveznica na 10 milijardi dolara i posalje ih u FED. FED uzima te obveznice i proizvodi, stampa novaca u vrijednosti 10 milijardi dolara. Vlada uzima taj novac, i salje ga bankama unutar zemlje kako bi pokrila potrebu za novcem.

    Naravno, ova transakcija je generalni opis, u biti ova cijela transakcija se obavlja digitalnim putem. Zapravo samo 3% dolara postoji u stvarnom fizickom obliku, dok 97% postoji iskljucivo i samo u digitalnom obliku.

    Vladine vrijednosne obveznice su zapravo dug. Kada FED primi te obveznice, vlada se obvezuje vratiti taj posudeni novac FED-u. Drugim rijecima, novac je napravljen iz duga, novac je dug.

    10 milijardi dolara koje je vlada primila i dala bankama unutar drzave ima zanimljiv pravilnik. Svaki polog bankama postaje bankarski depozit u njihove rezerve. U pravilniku stoji kako banka mora imati sacuvani odredeni postotak depozita, od sveg novca kojeg posjeduje. Rezerve koje banke moraju imati su 10%. To znaci da ce u ovom slucaju banke morati kao rezervu sacuvati 1 milijardu dolara, dok ostalih 9 milijardi dolara koristi kako bi davala kredite gradanstvu i poslovala.

    9 milijardi dolara je napravljeno iz cistog zraka, od 10 milijardi dolara depozita. Recimo da netko dode u banku i podigne tih dostupnih 9 milijardi dolara. Oni ce taj novac podignuti, i najvjerojatnije staviti na svoj opet neki bankarski racun. Proces se tada ponavlja. Banka koja je dobila tih 9 milijardi dolara depozita, dio od tog novca, 10% zadrzava kao svoju rezervu, 900 milijuna dolara, dok ostalih 8.1 milijardi dolara banka dalje daje u poslovanje kroz kredite gradanima. I tih 8.1 milijardi dolara moze biti opet podignuto, stavljena u banku kao depozit, pri cemu ce banka opet zadrzati 10% kao rezervu. Taj proces ide u beskonacnost, nema kraja, neprestano se ponavlja.

    Matematicka racunica izgleda tako da se na depozit od 10 milijardi dolara kreira 90 milijardi dolara iz cistog zraka. Drugim rijecima, za svaki depozit moguce je napraviti 9 puta vise novca iz cistog zraka. Dolazimo do konacnog pitanja, sto to zapravo novo-stvorenom novcu daje vrijednost? Ondgovor: novac koji vec postoji.

    Novo stvoreni novac krade vrijednost postojecem novcu. Kako se stvara novi novac, vrijednost novca pada dok cijene rastu, i kupovna moc slabi, a to je ono sto nazivamo inflacija. Inflacija je imaginarni, skriveni porez za javnost, gradane.

    Primjer, plava crta pokazuje vrijednost dolara u zadnjih 50 godina, dok crvena crta pokazuje kolicinu novostvorenog novca koji je ubacen u sistem:


    Od 1913 kada je FED zazivio, 1 dolar je vrijedio koliko danas vrijedi 21 dolar. Novac je dug, i dug je novac. Vise duga, vise novca. Vise novca, vise duga. Kada ne bi bilo duga u monetarnom sistemu, ne bi uopce bilo novca.

    Interes
    Svaki posudeni novac iz banke, posuden je uz interes, tj sa kamatom. Za svaki novac koji postoji, postoji kamata, tj interes banke da posudi novac, kojeg takoder treba platiti. Ali ako je sav novac posuden od centralne banke, i distribuiran preko mreza banaka u drzavi kroz posudbe (sa dugom), od kuda dolazi novac za platiti taj dug/kamatu/interes banci? Od nikuda. Ne postoji. Vrijednost novca kojeg treba vratiti banci, uvijek je veca od vrijednosti novca u optjecaju.

    Zbog toga je inflacija uvijek prisutna. Dug je moguce podmiriti jedino stvaranjem novog novca iz cistog zraka, i tim novcem gradanstvo se dodatno zaduzuje jer ga banke ponovno daju sa kamatama, te inflacija obavezno raste.

    Tako dolazimo do jednostavne spoznaje o modernom ropstvu.

    Razmislite malo o tome. Novac je napravljen iz duga. Sto ljudi rade kada su u dugu? Zaposljavaju se kako bi ga otplatili. Ali ako novac moze biti stovoren samo kao posudba, sa dugom, kako se drustvo moze osloboditi od duga? Ne moze, u tome je stvar. Za koga radite? Za banke. Novac je napravljen u bankama, i tamo zavrsava.

    U svojoj biti, to je nevidljivi rat protiv ljudi. Dug je oruzje koje se koristi kako bi se manipuliralo drustvom, a kamata i interes banci, su streljivo tog oruzja.

    avatar

    03.07.2009. (09:21)    -   -   -   -  

  • unsui

    ...a zašto uopće vlada mora posuđivati novac iz banke,kako je
    moguće da je banka privatna (FED)...zašto hdz političari
    mole i savjetuju banke da ne dižu kamate,umjesto da to
    reguliraju zakonom,pohapse bankare i zatvore banke;ako banke
    ne mogu tu biti zbog nas,onda ih ni ne trebamo,stvari su vrlo jasne,
    zar ne ?!

    avatar

    06.07.2009. (14:32)    -   -   -   -  

  • novac

    glas razuma, zaboravljaš da kada netko vrati kredit (dug) onda smanjuje iznos novca u opticaju.

    avatar

    19.07.2009. (18:45)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...