Komentari

antiglobalist.blog.hr

Dodaj komentar (16)

Marketing


  • borgman

    valjda si se pokušao dodvoriti i komentatorima koji veličaju tvrdi kapitalizam :-(
    Ti u postovima, a i ja u komentarima pričali smo o potrebi "zatvaranja granica". Osnovni razlog bar kod mene je:. Ne postoji sustav koji može, oslobađanjem kretanja radne snage, dovesti do ujednačene i koliko toliko pravedne socijalne - kapitalističke države. Svijet velikim dijelom nije ni "r"-od razvijen, a u tom "razvoju" postoje nevjerojatne razlike. Pa čak i ako "razvijeniji" može malo poboljšati socijalu (većim porezima, na veću masu novca od proizvodnje), onda fizički dolazak onih nerazvijenijih, ubije i ono malo ostvarene socijale.
    Dakle, u se i u svoje kljuse!
    Država, ako se želi takvom zvati, mora imati... prostor na kojemu može uzgajati svoju hranu, mora imati izvore pitke vode, i barem najosnovnije energetske resurse, kao i sustav nadzora (vlasti) koji te iste resurse može pokušati očuvati od drugih!
    Na takvim temeljima se podigne tehnološka razina, i u ovisnosti o tom nivou, višak resursa ili tehnologiju se koristi za prodaju prema drugima. Usluge mogu nekome biti i primarne, ali je potpuno jasno svima (osim ovim našim Vlada-rima) kako su onda države bez osnova(temelja), one koje cijelo vrijeme ovise o turbulentnosti ostalih država sa viškom!
    Ili Država koja ima ekonomiju usluga mora imati cijelo vrijeme upaljenu svijeću kako oni veliki (ispravnije razvijeni) ne bi "posustali".
    I treće, jako bitno, nema nadnacionalnih kompanija. Zakoni država koji sputavaju u rastu, veličini, moraju biti iznad zakona novca. "Novac koji stvara novac" na kraju uvijek vodi u INFLACIJU svega (i novca, i ljudskih vrijednosti)
    Četvrto je... udruživanje. Zašto? Potpiši ugovore o olakšavanju trgovine za resurse koji se dopunjuju, ma možeš i o zajedničkoj obrani, ali koja završava na vašim granicama! Definitivno NIKADA nisam razumio kakvi su interesi jedne Hrvatske u Iraku, Afganistanu?? A još manje razumijem teritorijalne interese Amerike tamo! Ali za MEGAKORPORACIJE... njima je interes globalan, i veći nego interes države... pa se državom(državama) služe kao ALATOM.
    TKO ZAPRAVO ŽELI BITI ALATOM NEČEGA MAGLOVITOG, SASTAVLJENOG OD LJUDI (nije Bog), A BEZ PRIDRŽAVANJA ITI NAJOSNOVNIJIH LJUDSKIH ZAKONA?!
    Toliko danas :-)

    avatar

    11.03.2009. (07:24)    -   -   -   -  

  • dolinski

    @borgman, osnovni razlog koji si naveo, u suštini bi se složio. S time da ako sa ovim "fizički dolazak onih nerazvijenijih" misliš na imigrante, oni nisu sporni, jer oni podlježu zakonima države u koju su došli radit i time nisu nelojalna konkurencija, slobodna trgovina sa istima iz njihove matične države koja takvih zakona nema - e to je problem. Megakorporacije kojima globalizacija omogućuje da postaju "nadnacionalne", za početak, a danas ogromna količina proizvoda zapravo nosi značku globalno dominantnih korporacija. Ograničiti im prostor širenja bio bi stvarno podvig. Šta misliš koliko je vjerojatno da bi se nekakav protekcionizam od strane G20 mogao dogoditi kao odgovor na ovu krizu?

    avatar

    11.03.2009. (09:11)    -   -   -   -  

  • borgman

    protekcionizam "veliki prema malima" stalno postoji u obliku ograničenja uvoza sirovina, embarga, socijalno političkih prijetnji i "tihog rata"... prelevmani na uvoz u SAD-u čak na japanske automobile...sve je već tu. Npr. kupnja američkog, ruskog oružja, najčešće znači i angažman kapitala u barem tolikoj vrijednosti kolika je vrijednost oružja. Znaš li, kada su rusi ponudili MIG-29 M2(4) (NATO verzija naoružanja i opreme) verziju za HR, da su osim najjeftinije ponude (3X manja od američke) ponudili i gospodarski aranžman u direktnim ulaganjima (npr. kupnja naših SVIH brodogradilišta) koji je bio u visini cijene kao za kupnju REPARIRANIH F16 (koji imaju opremu SAMO za zračnu borbu).
    Naravno TO se ne smije, a Njemačka može imati NAJSPREMNIJU eskadrilu na svijetu, od "naslijeđenih" MIG29 zrakoplova :-)
    Zaštita svoga tržišta je uvijek mač sa dvije oštrice, pa ako si mali , trebaš imati i plan i viziju razvitka, najčešće, trebaš ZNATI što želiš, a što možeš.
    Potrošačko društvo je do sada učilo svaku šušu na ulici kako je American Dream MOGUĆ, i kako MOŽEŠ SVE, jedino je pitanje odlučnosti i volje...a postoji samo jedna "gospodarska grana" gdje MOŽEŠ SVE! A to je KRIMINAL.
    Dakle, naše Vođe su naučili samo sažetak knjige o ekonomiji pisane u Hollywoodu!
    Sada, e sada je kasno. Pogledaj tečaj Kn kako polako, ali vidljivo počinje klizanje. Obrana mu prestaje u 6-om mjesecu, kada se očekuje od turizma da priljevom deviza spašava Kn. a TKO ĆE JE SPASITI POSLIJE?! Ili je otvoren još koji kredit kod Kaptola za stalnu kupnju (bez natječaja) svijeća za paljenje ispred oltara...

    avatar

    12.03.2009. (16:59)    -   -   -   -  

  • hebatga

    "sada je jasno da neshto treba mjenjati"
    Dobra ti je ova. Chovjeche gdje ti pade na pamet ovo "neshto". Trebalo bi mjenjati sve na chemu se zasniva sustav gdje je Borgman izvrsno pogodio s onim "pa se državom(državama) služe kao ALATOM" i gdje bi ja dodao da politichke stranke (najbolji primjer americhki demokrati koji su postali demokrapi) sluze samo da "chuvaju ulaz u avliju".
    Pogledaj tamo kako drugar "soclijaldemokrat" Stazic brani penzione fondove, iste one koji su progurani svugdje po svijetu da bi "zlatnozubi" imali shto vechu svotu novca na raspolaganju gdje za svaku transakciju (bilo kupi ili prodaj) sebi promtno naplachuju proviziju a dominantnom kolichinom novca mogu kontrolirati kretanje na svakoj burzi. Ako te sluchajno zanima gdje je "nestao" novac iz penzionih fondova shirom svijeta (ukljuchujuchi hrvatski) moglo bi pomochi saznanje da je nash drugar Obama omoguchio prodaju iz federalnih zlatnih rezervi. Onako potiho i "na leasing" da zlatnozubi svoje pretoche u "opipljivo". Samo ovaj put malo sofisticiranje od onog iz 20-ih proshlog stoljecha jer "prodaja na leasing" (kakvu josh svijet nije dozivio) omoguchava da se i zlato kupi po jeftinoj cijeni i gdje je vrlo ochigledna snaga onih koji to rade a potvrdjeno ono Borgmanovo o "alatu". Chak i na nivou Fort Knox-a.

    avatar

    12.03.2009. (17:41)    -   -   -   -  

  • blenderica

    ne protekcionizam nego upravo suprotno tj globalni open-rade ugovor kakav vec postoji u sjevernojj Americi (NAFTA) je vec u planu kao prijedlog na slijedecem sastanku razvijenih a prijedlog ce podnijeti bas Obamina administracija ili on osobno. to je pokusaj da se sprijeci zatvaranje granica i protekcionizam sada kad je kriza uzela maha. svjetska NAFTA (north american free trade agreement) ili bolje receno WFTA, dala bi injekciju i pomogla izlaz iz krize mnogih zemalja , vele u obrazlozenju i to je skoro provjerena vijest .

    avatar

    13.03.2009. (08:31)    -   -   -   -  

  • dolinski

    @borg, a mali ko mali, oni će teško protiv struje bez posljedica po njih.
    @heb, slušao sam jednog Obaminog savjetnika na cnn-u, neki dječak, "blago" Obami uz takve savjetnike. Privatni penzioni fondovi, ionako ne vjerujem u njih pa me zloporaba od strane "zlatnozubih" ne iznenađuje, jedino imam dojam da su sada i svoju granu na kojoj sjede malo prejako zarezali.
    @blenderica, LOL! na koji način bi taj WFTA pomogla?? ajde malo razmisli. Znači uvoz bi po toj WFTA bio još jeftiniji nego što je sada. Uvozili bismo još više Kineskih i Tajvanskih proizvoda, cipela, odjeće, laptopa, mobitela. Mi njima ne možemo konkurirat na otvorenom tržištu! Jeli dopire to do tebe? Da bi mi bili konkurentni u toj WFTA morali bismo još više rušiti cijenu rada u Hrvatskoj. Još manje plaće, manja prava za naše zaposlene. Tvoja WFTA samo bi pogoršala stvari i zadalo završni udarac našoj proizvodnji.

    avatar

    13.03.2009. (10:00)    -   -   -   -  

  • blenderica

    E polako, ohladi se mali. Ja samo prenosim vijest a osim toga moje i tvoje "MI" nije jednako jer zivim vani od svoje 5te godine i ne dira me Hrv. stvarnost ni vase male place. Don't shoot the messinger vele...ali tebi to izgleda nije poznato .

    avatar

    15.03.2009. (01:27)    -   -   -   -  

  • dolinski

    @blenderice, nije bitno gdje živiš, o kojoj god razvijenijoj državi da je riječ, tvoj WFTA donjeo bi samo još više negativnih posljedica nego što ih u toj državi imate sada: gubitak srednjeg sloja. Možeš autoru te ideje prenjeti moje neslaganje.

    avatar

    16.03.2009. (08:33)    -   -   -   -  

  • blenderica

    ma drek mi pa ti znas antiglobalist. Kanada je u NAFTI od Klintona pa nije izgubila srednju klasu niti osiromasila, dapace najbolje stoji u ovom padu i recesiji koja vlada oko svijeta, ima jaki srednji sloj i ima neke od najsigurnijih banaka na svijetu zadnja je usla u recesiju i prva ce iz nje izaci od svih najrazvijenijih zemalja a uvelikoj mjeri zbog free trejda sa jenkijima jer sisamo nase juzne susjede za sirovine. procitaj si malo statistiku umjesto da samo laprdas i stvaras propuh jezikom. sjedis negdje u zabiti i rezis a znas diddly-squat.

    avatar

    16.03.2009. (23:40)    -   -   -   -  

  • hebatga

    @antiglobalist (koji sjedi negdje u zabiti)
    Daj nemoj se zahebavat pa pokushavat hvatat u diskusiju s Kanadjankom. U njih ti je sve cakum-pakum pa i recesija i depresija. Djelomichno zato shto zive u "frozen wasteland" kako je moja kcher definirala tu zemlju kad smo zadnji put tamo bili. I pogodila za sve osim Quebec City-ja.
    Jedan moj prijatelj kojeg je jadnog zapalo da zivi u Kanadi kaze da su oni "americhka Rumunjska" (ono kako je Rumunjska bila SSSR-u) s dodatkom apsolutne politichke-korektnosti.

    avatar

    17.03.2009. (04:51)    -   -   -   -  

  • dolinski

    @blenderice, gle između NAFTA i WFTA je ogromna razlika. NAFTA je pristojan sistem u kojem dvije razvijene države USA i Kanada, te jedna donekle razvijena država Mexico, međusobno bezcarsinski trguju. Ali WFTA, što si predložila to je glupost. Nema smisla da mi i npr. Kinezi bezcarinski trgujemo kad smo različite lige - kod njih se NE poštuju radnička prava, ekološke norme, itd...,oni su izvan naše lige, osim toga taj WFTA bi se tako loše provodio (jednostavno prevelik je sistem), da be se i ono malo potencialnih benefita poništilo. Kad bi tvoja Kanada ušla u hipotetski WFTA definitvno bi došlo do reza srednjeg sloja. Zato radije nemoj to više predlagat.
    @heb, a vidiš da ih je razmazila Kanada pa sada imaju koju "ideju" viška i za nas :)

    avatar

    17.03.2009. (09:32)    -   -   -   -  

  • blenderica

    Majke mi ti il ne znas citati ili se pravis blesav ili si zbiljam retardiran u kom slucaju se ispricavam jer nije fora zezati retardirane (a politicki sam korektna, ko sto veli hebiga). Procitaj si komentare pa shvati da ja nista ne predlazem,nego prenosim vijest (za koju se eto sada tek iskreno nadam da je tocna samo zato jer to tebe tako zdere, onako iz inata)

    avatar

    17.03.2009. (19:47)    -   -   -   -  

  • dolinski

    @blenderice, Iz tvojeg prvog komentara se nigdje ne dade zaključit da si ti samo messanger. I kakve to veze uopće ima jel jesi ili nisi??, čim si dala komentar, dopusti onda i meni da komentiram. Ili je to po tebi zabranjeno?

    avatar

    18.03.2009. (09:49)    -   -   -   -  

  • blenderica

    Pa ako ti ne govori nista recenica (na kraju prvog komentara) : "vele u obrazlozenju i to je skoro provjerena vijest ." kao i drugog u kome velim explicitno da "Don't shoot the messinger " (mozda ne znas Engleski ali znaci da ne pucas na glasonosu -tj mene- jer isti samo prenosi vijest) onda ti je recenica "E polako, ohladi se .. Ja samo prenosim vijest " ) trebala to valjda nabiti na nos. U 3 poruke to pisem da ne moze biti jasnije osim slijepcu . Stoga ti mozes komentirati ali tvoji komentari pokazuju kako zapravo uopce ne citas svoje komentatore jer ne odgovaras na njih nego samo "glas u tvojoj lubanji" koji ti sapce kako je globalizam neprijatelj. Takvi opsesivno kompulzivni tipovi su jako opasni po okolinu. Normalni covjek bi odgovorio nesto u stilu " Ako je vijest koju javlja blenderica tocna, onda se ja ne slazem zbog toga i toga". Ovako si ispao iber-fah-idiot koji samo tjera jedno-te -isto. Pogledaj si pod latinske izreke sta znaci "Izmedju ostalog smatram Kartagu treba razoriti". Ceterum censeo Carthaginem esse delendam" je od rimskog senatora Cata Censoriusa, ovu recenicu je ponavljao cijeli zivot (ko cigo trajla-la i , na kraju svakog govora u senatu i -kao i ti- bez obzira na temu.)

    avatar

    19.03.2009. (00:03)    -   -   -   -  

  • dolinski

    @blenerice, iz tvojeg prvog komentara bio sam uvjeren da ti zastupaš taj stav iznesen u toj vijesti (ljudi u komentarima obično iznose svoje stavove). Dok si mi ti objasnila da ti ne zastupaš svoj stav, nego samo prenosiš vijest (štogod da to znači!?!?), već je bilo kasno jer si kritiku primila k srcu i počela me vrijeđati, ajd mir s tobom.

    avatar

    19.03.2009. (09:20)    -   -   -   -  

  • mrzitelj_kapitalizma

    odličan ti je blog,

    avatar

    07.04.2009. (13:43)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...