Komentari

kuca-r.blog.hr

Dodaj komentar (4)

Marketing


  • Igor

    a šta je to linijski snjegobran?!

    avatar

    26.02.2009. (13:42)    -   -   -   -  

  • Šijanac

    1. Iskopi. Uglavnom doveli smo desetak izvođača da daju ponudu i bilo je tu svega i svačega. Kako ovisi o svemu i svačemu. Ako je zemlja, ako je kamen. Pa ako treba to i odnijeti. Plaćati deponij i sl. Na kraju našli tipa koji je rekao cijena i odvoz materijala 70 kn/m3. On zna što je za očekivati na takvim terenima i ako bude više kamena biti će malo u minusu od očekivane zarade, a više zemlje u plusu. Prije smo se dogovorili sa poznanikom da mu javimo najmanju ponudu i da će nam on dati povoljniju. I dobili smo po 60 kn/m3. Usput je rekao da uvijek se negdje nešto gradi i svi koji rade iskope znaju gdje mogu beplatno donositi i nanositi teren.

    2. Nedavno smo plaćali beton marke 30 mislim 650 kn/m3, sa time što smo u toj cijeni plaćali 50 kn/m3 za ravnanje.

    3. Porotherm 30, davno nas je koštao 7-8 kn/kom (nisam siguran točno koliko). 16 kom za m2 = 128 kn/m2, plus malter i radovi. Nešto smo bili kalkulirali koliko košta malter za m2 zida, zbog usporedbe sa toplinskim mortom koji smo na kraju i koristili i bio je u klasi 12 kn/m2 (otprilike).

    4. Iz glave sam izvadio i pomnožio brojke i dobio 186 kn/m2 materijala, što znači da je ok.

    5. Dimnjak nam je tu za svaki slučaj i nismo koristili marku sustava

    6. Trebao bi navesti broj otvora i karakteristike. Po meni najbitnije je da uzmeš staklo da je low-e (koeficijent 1.1). Znaju navesti u ponudi da je staklo IZO, a to ti znači koeficijent tipa 2.0, što nikako nema smisla osobito ako budeš imao velike staklene otvore.

    Mi smo bili plan B.

    Znači cijene su u klasi od 550 do 750 eura/m2. Pa to je i za očekivati za komfor koji bi dobio. Čitaj jedan bi ti sve napravio, a zapravo on bi koordinirao sa raznim drugim podizvođačima i osiguravao nekakve brže rokove.

    Možda da razbiješ to na brdo faza i tražiš za svako izvođenje ponude od specijaliziranih izvođača, pa je veća vjerojatnost da ćeš naći i povoljnije ponude. No rokovi će se prilično razvući. Ono što je bitno, je činjenica da nećeš morati nekome garantirati (ili čak dati dio love) odjednom već kako dinamika bude nalagala.

    Inaće mi smo uplatili jednoj firmi za prodaju građevinskog materijala ogromni predujam novca za materijal, praktično sve do krova, te smo samo kasnije slali zahtjeve za istim. Zbog toga smo dobili jako dobre popuste.

    Jednako tako sam dobio dojam (prema nekim informativnim cijenama) da se isplati majstorima nabaviti materijal i plaćati ih samo rad, odnosno da možeš lako naći radnike koji rade povoljnije nego kada se kalkulira cijena rada i materijala u konačnoj cijeni.

    avatar

    26.02.2009. (20:59)    -   -   -   -  

  • goran

    Jako me zanima kakvi su uvjeti kod vas glede materijala kojeg dobiješ za gradnju na PPDS. Naime u područnom uredu u Osijeku sam saznao da građevina smije odstupati samo 10 % od kvadrature na koju imaš pravo. To bi značilo da tročlana obitelj smije sazidati kuću od 60.5 m2 korisne stambene površine što je po mojem mišljenju nedovoljno. Kakve su tvoje spoznaje?

    Goran

    avatar

    28.02.2009. (21:15)    -   -   -   -  

  • kuća R

    Šijanac, istražujemo sve te mogućnosti i važemo...
    Gorane, u našem područnom uredu nemoguće je pronaći dvije osobe koje jednu stvar tumače na isti način, ali načelno postoje dva modela za dodjelu materijala: za gradnju kuće i za dovršenje kuće. Količina materijala vezana je uza broj članova domaćinstva, a površina kuće nikoga u uredu nije zanimala. Bitno je samo da materijal bude ugrađen u kuću za koju je odobren zahtjev, a gradi li se kuća od početka ili se ''dovršava'' kuća neke veće kvadrature, utvrđuje povjerenstvo na terenu (predstavnik ureda, projektant s kojim ured ima ugovor i treća osoba koje se ne sjećam) i zaokružuje odgovarajuće slovo na obrascu... Još nemam povratnih informacija o našem zahtjevu, ali napisat ću pokoju rečenicu o tome čim nešto saznam.

    avatar

    01.03.2009. (20:14)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...