Komentari

vaseljena.blog.hr

Dodaj komentar (1)

Marketing


  • Pero Panonski

    U vecini zemalja je socijalizam dosao s ruskim gusjenicama, to svi marksisti izbjegavaju reci na glas, osim ako ne mislim na one Kardeljeve teze da su skandinavske zemlje dosle u socijalizam nerevolucionarnim putem, tak da mi nekak cudno da zapadnjak Hayek tu nekaj pripoveda o nekakvom socijalizmu. Ili je to mozda moja osobna mana da vecinu ekonomista smatram idijotima.

    Meni tu intelektualac koji se pokusava progurat je nist drugo nego renesansni Homo Universalis, ubacen u drugo vrijeme. Po meni covjek koji misli ne moze biti za socijalizam. Zasto bi svatko jednako dobivao ako je netko sposobniji? Pa nije ekonomija Crkva Isusa Krista, da smo svi milosrdni, niti na Zapadu vlada teokracija. Ako cemo bas i teoloski, Pavao kaze "Tko nece raditi, neka i ne jede!" (2 Sol 3:10b).

    Opcenito, kako mene, jadnog sjecanje sluzi, sam fizicki rad u antickoj Grckoj je bio gotovo nesto prljavo, tak da su filozofska gospoda uglavnom ili bili bogati ili ovisili o raznim bogatskim cudovistima, tako da mozda ova sklonost suvremenih intelektualaca je samo taj anticki duh prijezira spram fizickog rada, koji se cesto moze izroditi u lijenost, jer pravo promisljanje granici s gubitkom uma i razuma ...

    Moram priznati da mi je ovaj tekst srozao jos misljenje o ekonomiji kao znanosti ...

    avatar

    13.02.2009. (12:46)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...