Komentari

vaseljena.blog.hr

Dodaj komentar (5)

Marketing


  • NF

    s uživanjem sam čitao ovaj meni nepoznat tekst, škripi mi samo to glorificiranje učenja povijesti, ja još uvijek nisam siguran smije li se povijest uopće nazivati znanošću ;P

    avatar

    07.02.2009. (14:45)    -   -   -   -  

  • lolina

    zanimljivo
    Kultura pojedinaca i društva je u uskoj vezi sa ekonomskim statusom , bogatstvom država ,naroda itd . bla bla . samo što će se dogoditi kada popuste brane pred drugom , van europskom nadirućom (ne)kulturom koja se ne namjerava niti se može asimilirati . inače ne bi napuštala svoje bogom dane resurse ,a napuštaju ih jer su nekulturni . ne znaju ih koristiti .npr. RH nema dovoljno kulture da ih sama smisleno koristi , još manje da koristi tuđe ali je dovoljno kulturna da svoje resurse za neku korist prepusti drugima-kulturnijima . možda bi to netko opravdao brojem stanovnika ili komunizmom koji je ubio sve ono što je mirisalo na gospodsku kulturu ali ja mislim da smo tragično nekulturni s obzirom na blizinu razvijenijih kultura . možda je britanska aristokratska imperija propala jer je opismenila previše služinčadi , možda će europa propasti ako uspije kultivirati one koje sada eksploatira kao jeftinu radnu snagu . hoće li se kulturna italija „spasiti“ od imigranata nekulturnim rasističkim zakonima ... tko zna...? veća je vjerojatnost da će problem biti rasa i religija ,a ne kao do sada neka eu nacija .

    ova L Di je tu već 185 put ;)))

    avatar

    07.02.2009. (19:59)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Apšisao sam i vrijeme me pregazilo. Južina.

    avatar

    08.02.2009. (18:07)    -   -   -   -  

  • pooka

    nema tu mile-lale... sve je rečeno 1776. u Americi i 1789. u Francuskoj... država je odvojena od crkve, parlament donosi odluke o prijenosu suvereniteta na više instance (kao što ih i opoziva), poznavanje službenog jezika je obavezno, manjinski se može koristiti na folklornim priredbama, stvar je političke volje ili ekonomske nužnosti hoće li se na međunarodnoj razini koristiti 15 jezika ili samo jedan - 'I screwed up...' su na hrvatskoj televiziji mogli prevesti kao 'Zajebao sam stvar...' pa je shodno tome Sanader mogao izraziti žaljenje što je američki predsjendik zajebo neke stvari te uvjeriti građane Hrvatske da ovo što on radi nije zajeb nego zabrljavanje... ako se netko želi brže ili bolje dogovoriti bilo bi pametno preskočiti prevoditelje jer postoji šansa da i oni neke stvari interpretiraju u skladu sa svojom razinom hormona ili shodno svojim naslijeđenim mentalnim poremećajima.
    dakle, građanska država u kojoj crkva nema pravo na uplitanje u politiku jer ne polaže pravo ni na jednu od tekovina građanskog društva... naprotiv. kad se jednom religija ukloni sa scene, od multikulturalnosti ostaju tradicionalne nošnje i tisućljetna sklonost svakojakim predrasudama. Te su predrasude redoviti iracionalne i u susretu za čistim, prosvijetiteljskim vrijednostima njihova inferiornost i nepraktičnost jasno dolazi do izražaja. Prosvijetiteljske vrijednosti se mogu susresti u tamnim labirintima vlažnih biblioteka, skrivene u nezanimljivim tekstovima koje su napisali čudaci koji su nerijetko bili proganjani i prezreni od svojih suvremenika. Tako se postavlja pitanje o suvislosti pozivanja na europske tekovine, pogotovo ako uzmemo u obzir da su u zadnjih 100 godina europljani dva puta išli diljem svijeta i rušili razne kuće, mostove, gradove, tamanili razne narode, crtali nove granice i nakon toga uskladištili dovoljno atomskog oružja da steriliziraju cijeli svijet. Japanci su ih pokušali kopirati pa sad prave tranzistore. Arapi su se u to vrijeme grijali na govna od kamila i trebao im je neki engleski sodomit da ih donekle ujedini... tako da Arapi imaju svoje argumente kad ih se ugurava u onaj vlažni kutak biblioteke gdje ih čekaju Kant i ekipa koji ne bi imali pojma o pojmovima da Arapi nisu sačuvali Aristotela u vrijeme kad je Europom vladao mrak.
    Ako bi sarkozieux svaki dan rekao: 'un, de, tre, katr' dok se istoimeni brojevi pojavljuju na ekranima pa nakon toga rekao da su to arapske brojke jer smo mi europljani imali samo rimske koje nisu bile sposobne za neke veće aritmetičke zavrzlame koje su opet izmislili Arapi, francuski arapi bi možda i zaviriliu onaj kutak biblioteke, a sa njima i europljani koje bi vodenim topovima policija odljepila od Big Brothera. A kad bi Benedikt 16-sti rekao da mu je žao što je svojim stupidnim citiranjem nekog bizantskog mislioca izazvao bijes u Iraku zbog kojeg je gotovo nestala dvotisućljetna kršćanska zajednica u toj zemlji, možda bi nekom palo na pamet da je europljanima nedostajala takva islamska zajednica toliko da su morali ići u Palestinu ne bi li je istrijebili.
    što se nas tiče, bilo bi zanimljivo odvojiti ustav SFRJ iz '74. godine od demokratskog centralizma jednopartijskog sustava i usporediti je li Zagreb tada prenosio veći dio suvereniteta na Beograd nego što će ga prenositi na Brkselesss i NATO pakt. Ako nije, onda je nedavni rat bio zadnja od velikih promašenih investicija samoupravnog socijalizma.
    6 postotni deficit kao maksimalna veličina ako se neka zemlja nalazi u eurozoni ili ima takve aspiracije je u totalnoj kontradikciji sa promjenom ekonomske paradigme iz one neoklasično-monetarističko-suply sidovske koju su silom nametnuli Reagan i Tačerica koja je mislila d a je ekonomija kao kučanstvo i da je tako i treba voditi u onu Keynesovu, sa koje se sad briše prašina i postavljaju se teorije da takvo nešto stvarno može funkcionirati tek uz globalni konsenzus da se ta paradigma prihvati.
    'First we take Manhattan then we take Berlin' - rekao je L. Cohen. Tako je i sa Europskim indentitetom i njegovim susretom/sukobom sa drugim kulturnim identitetima. Ili kao što je to rekao onaj Židov kojeg nosaju naokolo razapetog 'deder izvadi balvan iz svog oka pa se pravi da si okulista'.
    A bilo bi super kad bi iranski Ahmedineđan došao u Berlin i rekao: 'Ich bin ein Arian!'.
    I treći vatikanski. oktroirani ako treba.

    avatar

    08.02.2009. (22:16)    -   -   -   -  

  • odmak

    To je to. Jako dobar tekst, ali autor je uvijek imao odlične tekstove.
    Inače su mi rekli da Ukrajina ima problema sa vlastitim jezikom, jer je predugo vladao ruski, te da stimulira (valjda novčano) pisanje scenarija na ukrajinskom i snimanje filmova na ukrajinskom.

    avatar

    09.02.2009. (18:17)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...