Komentari

protivnasilja.blog.hr

Dodaj komentar (10)

Marketing


  • lion queen

    O dijabetesu tipa 1 treba educirati najširi krug ljudi. O tome nisu čak ni neki liječnici dovoljno educirani (vjerojatno eskiviranje sa nastavnog sata kad se o tome učilo), tako da u Rijeci ima liječnica koja nije kod djeteta prepoznala one osnovne znakove novonastalog dijabetesa (suha usta, stalno žeđanje, stalni odlazak na mokrenje, miris po acetonu, naglo mršavljenje) pa je dovedeno dijete skoro umrlo zbog nepružanja hitne pomoći. Ili kad policija zatvori mladog dijabetičara, zbog agresivnog ponašanja, jer je upao u hipoglikemiju, a kad je rekao da je dijabetičar, nisu reagirali, jer nisu znali što je to. Ljudi jednostavno nisu educirani. O tim stvarima čak ni u školi ništa ne učimo, pa ne znamo kako treba pružiti prvu pomoć u slučaju dijabetičke hipoglikemije (običnu čašu zašećerene vode). Mislim da nitko ne bi smio izići iz osnovne, ili srednje škole, a da ne zna ono elementarno o tome kako pomoći bližnjemu u nevolji.

    avatar

    01.02.2009. (16:56)    -   -   -   -  

  • Kinky Kolumnistica

    Žalosno je što ste vi morali voziti te ljude na edukaciju i što se država ne brine da u takvim slučajevima ona financira njihov put do tamo pa čak i prije nego do slučaja malog dijabetičara u razredu i dođe. Kao i ostale djece s nekim posebnijim potrebama od drugih. Pogotovo mi nije jasno kako su htjeli ograničiti njezin boravak u vrtiću, koja nekultura. Umjesto da država ulaže u projekte educiranja i mijenjanja svijesti ljudi, troši se, eto, na budalaštine poput SP u ovako nerazvijenoj zemlji punoj problema! Mi smo u razredu imali dječaka s jednom kraćom nogom koji se kretao pmoću štaka, a nastavnica nas je poticala da mu pišemo pisma kad ode u bolnicu, da pazimo da ne padne u razredu i sl, ne znam točno koliko je o tome svemu imala znanja, ali činila se angažiranom. U svakom slučaju... jako je pohvalno što ste vi kao roditelji bili toliko aktivni u animiranju okoline i niste se libili učiniti sve da zaštitite svoju djevojčicu i osigurate joj najbolje. Bravo od mene! :)

    avatar

    01.02.2009. (23:19)    -   -   -   -  

  • Bugenvilija

    Dobro si ih sve zdrilala, još da Malu uvjeriš da bude pažljivija i to je to.
    Velika je tragedija kod nas da se novac od poreskih obveznika baca na preskupe dvorane i garaže, a tamo gdje je to stvarno potrebno, se škrtari i mufljari, ali nadajmo se čudu i vjerujemo da se stvar može promijeniti na bolje.

    avatar

    02.02.2009. (00:39)    -   -   -   -  

  • admin

    Posjeti i ti novi forum www.tipkalica.com i upoznaj odličnu ekipu !!! Čekamo te, pozz. admin

    avatar

    02.02.2009. (10:11)    -   -   -   -  

  • Kućanica u Japanu

    Hvala na ovom edukativnom postu. Slazem se da bi o dijabetesu trebalo uciti u skoli, jednako tako kao sto bi trebalo znati pruziti prvu pomoc. Hrabro se borite s neinformiranoscu i svaka vam cast.
    Mi smo sto se prehrambenih navika tice poprilicno bahata kultura, otuda pritisak i nerazumijevanje okoline u situacijama koje si navela.

    Mozda bi dobra ideja bila da roditelji djece dijabeticara (oni koji, vidimo to, moraju za sada to ciniti sami jer nemaju puno pomoci sa strane) sastave malu knjizicu s osnovnim informacijama o dijabetesu, prehrambenim potrebama djeteta, sto se smije i sto ne, pa napraviti nekoliko kopija i podijeliti u razredu, djetetovim uciteljima, drugim ucenicima, kao i clanovima obitelji i prijateljima s kojima se dijete druzi. Neinformiranost moze biti fatalna, a samo je malo discipline potrebno da se ovaj poremecaj odrzi pod kontrolom. Dobro bi pri ruci bilo imati kopiju ovog posta, jer toliko toga sazima.
    Sretno i cuvajte se!

    avatar

    02.02.2009. (15:31)    -   -   -   -  

  • fotkam, kuham, putujem...

    draga rudarka, moram se i ja ubaciti...kucanica u japanu je napisala upravo odlican prijedlog i ja ga apsolutno podrzavam....mozda i neka sira akcija??? stampanje tih brosurica ne bi smjelo biti tako velik trosak??? vjerujem da je i bugi za podrsku tome, mozda i nesto konkretnijeg?

    avatar

    02.02.2009. (15:40)    -   -   -   -  

  • seoska idila

    @Mare: kad smo već kod knjižice, jedna zgodna je napisana (jelte ja pisala), ali nemam volje tražiti sponzore za štampanje. trenutno ju čita i lektorira Tehnožena.

    avatar

    02.02.2009. (17:24)    -   -   -   -  

  • fotkam, kuham, putujem...

    a lipa ajmo onda ovako....ti napisi post mali o tome (vrlo kratki, koliko kartica, sto je u knjizici i slicno), daj mozda neku sliku i objavit cemo ovdje molbu za sponzorstvom i poslati nekoliko pisama na nekoliko adresa.....mozda nesto i upali.

    avatar

    02.02.2009. (18:10)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...