Komentari

kuca-r.blog.hr

Dodaj komentar (11)

Marketing


  • lovelus

    750 eur/m2, za ključ u ruke? Da li ste dobili razradu te cijene, naime zanima me koliko su samo temelji, zidanje i krov (posušiti kuću)? Pozdrav!

    avatar

    31.01.2009. (19:24)    -   -   -   -  

  • Goran

    Velika pohvala i hvala autoru na ovako sadržajnom blogu iz kojega sam naučio više informacija koje mi trebaju. Sve na jednom mjestu. Super! Kad već državna uprava nije u stanju ili ne želi ...
    Zanima me odnosi li se cijena od 750 E/m2 na bruto ili neto korisnu površinu objekta?
    Hvala.
    Goran

    avatar

    31.01.2009. (20:13)    -   -   -   -  

  • kuća R

    Iznos od 750 E/m2 s PDV-om na bruto površinu obuhvaća kuću, pomoćnu građevinu i uređenje okućnice, ključ u ruke, ali bez cijene instalacija. Netto površina je oko 125 m2 zatvorenog prostora kuće s oko 22 m2 natkrivene terase te oko 10 m2 pomoćne građevine, pa kalkulator u ruke... Iz troškovnika smo izolirali iznos od oko 350.000 kn bez PDV-a samo za volumen kuće (iskopi, temelji, ab stijena, HI podova i zidova, zidanje, fert ploče, kosi i ravni dijelovi krova), a odnosi se na gradnju na kosom terenu.

    avatar

    01.02.2009. (14:20)    -   -   -   -  

  • damster

    Glavu gore! I mi smo prve ponude dobijali da nam se zavrtilo u glavi. Za isti posao smo dobili ponude od 50 -150.000 Eura (gruba gradnja). Konkretno, kontaktirao sam građevinara koji je gradio Codegunu i baš on je bio tri puta skuplji od svih ostalih. Recept glasi: traži jako puno ponuda i glavu gore!

    avatar

    01.02.2009. (20:39)    -   -   -   -  

  • Goran

    Ta mi se cijena čini izuzetno visokom. Koliko sam do sada shvaćao cijena od 700 do 800 eura po m2 se odnosila na korisnu površinu, a ne ukupnu površinu objekta. Resorno ministarstvo je prije četiri godine dalo podatak o etalonskoj cijeni građenja od 700 E/m2 korisne površine! http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/288879.html
    Možda bi bilo dobro da dobivenu ponudu prokomentiraš na Forum.hr, tema gradnja kuće: http://www.forum.hr/showthread.php?t=113831&page=148

    avatar

    01.02.2009. (22:12)    -   -   -   -  

  • Goran

    Još samo da dodam jer sam upravo primjetio da koristiš termin bruto površina "Iznos od 750 E/m2 s PDV-om na bruto površinu obuhvaća...", a kasnije spominješ neto ili korisnu površinu (u blogu si rekao: "To je zajedno oko 125 m2 zatvorenog prostora..."). Dakle misliš na površinu bez zidova, ona u kojoj ćeš kasnije stanovati. Ispričavam se ako sam nešto propustio pa sam sada nepotrebno pretjerao u preciziranju, no taj mi je podatak VRLO bitan. Da pojednostavim, bruto površina = površina soba + površina zidova; neto površina = površina soba.

    avatar

    01.02.2009. (22:22)    -   -   -   -  

  • kuća R

    Ponude nekih izvođača još čekamo, ali telefonom dobivene informacije ne zvuče previše ohrabrujuće. Brojevi nekih izvođača još su na popisu u rezervi...
    Gorane, etalonska cijena građenja koju spominješ vezana je uz POS i ne obvezuje druge oblike građenja. Dobro si shvatio bruto i netto, a cijena za netto površinu je blizu 1000 E/m2.

    avatar

    02.02.2009. (11:40)    -   -   -   -  

  • codegun

    mislim da moraš okrenut ploču i zaboraviti "ključ u ruke" jer će tako samo biti drame. Zašto ne tražiš da ti troškovnik ispune po etapama pa onda nek najpovoljniji gradi samo grube radove a kasnije se ponovno pogađaš za svaku slijedeću etapu. Inače, ako te kaj tješi moja prva ponuda samo za grube radove je bila cca 120.000€ da bi mi kasnije to isto napravili za pola manje.
    Kad tražiš kompletnu ponudu onda djeluješ kao da imaš love - moraš na pregovore doći u starom autu (ja imam Audi 80 iz '87. - nemaš pojma koliko vrijedi!) i kukati da bi za početak radio samo do krova pa "ćemo se onda čuti kad skupim ostatak!"
    Naravno, izbaci uređenje okućnice iz troškovnika, nemoj se ljutiti ali meni to upada u oko i čini mi se da te svi "žene" zbog toga. "Onaj tko ima love - taj će platiti i uređenje okućnice - pa ćemo njega oderati!"
    I isto tako, ako ti je parcela lijepa, idilična i u "dobrom" kraju onda nikako nemoj dovoditi potencijalnog izvođača na lice mjesta, to njemu samo povećava koeficijent za dizanje cijene.

    avatar

    02.02.2009. (15:20)    -   -   -   -  

  • kuća R

    Codegun, dobri trikovi, manje-više ih koristimo, uključujući etapnost, loš outfit, jadanje o kreditnoj (ne)sposobnosti, samo auto nije tako star, ali ako budemo dovoljno očajni, dogovorimo se da nam posudiš! A ''ključ u ruke'' vjerojatno će biti ''lopate, čekiće i špahtle u ruke''. Sporna okućnica su popriličan iskop i podzidi da uopće možemo doći do kuće... Hvala za savjete!

    avatar

    03.02.2009. (07:16)    -   -   -   -  

  • Igor

    iznenadio bi se koliko je jednostavno razvesti elektro instalaciju (u krajnjem slučaju kopčanje razvodne možeš platiti nekom da ti uradi, ali svaki ispust možeš sam izvesti), ili npr. vodu po kući. a ušteda, pa čak i kvaliteta izvedbe je ogromna!
    Bogu hvala, i ako nemaš nekog majstora u familiji da ti pomogne makar savjetom, uvijek imaš net za dobiti informacije koje su ti potrebne.
    i zar ti nije zanimljivije sam sa suprugom osmišljati izgled svoje okućnice, nego da ti netko to sve servira?
    ključ u ruke se jednostavno ..... ne isplati!
    :-)

    p.s.
    SAMO HRABRO!

    avatar

    03.02.2009. (08:30)    -   -   -   -  

  • styrolipa

    Lijepi pozdrav, kolega!
    Drago mi je vidjeti kako se nosiš s tekućim aktivnostima i sve jako zanimljivo opisuješ. Svaka čast.
    Iako je kriza (svi pričaju o tome), izgleda se mnogi još ne ponašaju tako. To se posebice odnosi na izvođače, koliko vidim. Ako ti se ne žuri previše, možda isti kada shvate da proljetna sezona građevinskih radova ne ide onako kako su planirali ili navikli, dobrano spuste cijene i svoje zarade kako bi osigurali svoj posao i tržište da bi uopće preživjeli. Koliko ljudi ima dovoljnu ušteđevinu, sreće na lotu, rođake koji upravo umiru u dobrom imovnom stanju i nemaju kome ostaviti imovinu nego baš njima, i sl. Mislim da ne previše, a kredite je sve teže i skuplje dobiti, troškovi života rastu, plaće ne - neki ostaju i bez posla. Kad se sve to poklopi, mislim da će i građevinci kao i proizvođači građ. materijala morati reagirati bitnim spuštanjem cijena.
    Sretno i svakako javi kako idu pregovori.

    avatar

    06.02.2009. (10:19)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...