Komentari

timotej.blog.hr

Dodaj komentar (8)

Marketing


  • TS

    Nema tog "višeg dobra" koje bi opravdalo patnju, a obzirom da patnja postoji - život nije dobar, niti je Bog dobar. Taj Roth bijaše pametan čovjek. Ali, doduše, nema mu puno koristi što je pametan...

    avatar

    06.01.2009. (13:24)    -   -   -   -  

  • Timotej

    Uistinu, besjeda o križu ludost je onima koji propadaju, a nama spašenicima sila je Božja. Ta pisano je: Upropastit ću mudrost mudrih, i odbacit ću umnost umnih. Gdje je mudrac? Gdje je književnik? Gdje je istraživač ovoga svijeta? Zar ne izludi Bog mudrost svijeta? Doista, kad svijet u mudrosti Božjoj Boga ne upozna mudrošću, svidjelo se Bogu ludošću propovijedanja spasiti vjernike. Jer i Židovi znake ištu i Grci mudrost traže, a mi propovijedamo Krista raspetoga: Židovima sablazan, poganima ludost, pozvanima pak - i Židovima i Grcima - Krista, Božju snagu i Božju mudrost. (1 Kor 1,18-24)

    avatar

    07.01.2009. (08:10)    -   -   -   -  

  • Timotej

    Spasiti znači osloboditi od korjenitoga zla. A to korjenito zlo, jedino istinsko zlo na ovom svijetu jest grijeh, naše osobno, moralno, nutarnje zlo. Ništa drugo ne može upropastiti ljudsku dušu, nikakvo vanjsko, 'fizičko' zlo, pa tako ni patnja.

    Tko će nas rastaviti od ljubavi Kristove? Nevolja? Tjeskoba? Progonstvo? Glad? Golotinja? Pogibao? Mač? Kao što je pisano:
    Poradi tebe ubijaju nas dan za danom
    i mi smo im ko ovce za klanje.

    U svemu tome nadmoćno pobjeđujemo po onome koji nas uzljubi. (Rim 8,35-37)

    avatar

    07.01.2009. (08:54)    -   -   -   -  

  • TS

    I što onda kad čovjek ne vidi ljepotu te njegove "ljubavi" koja se očituje bezrazložnim mučenjem ljudi, niti "istinsko zlo" grijeha? Patnja je istinsko zlo, a on nas "spašava" od nekog tamo imaginarnog grijeha. Roth je dobro rekao - ne želim tvoju milost, želim pakao. Zapravo nepostojanje u mojoj verziji. Samo "dobri" Bog tu opciju nije predvidio i dao na izbor. Prof. Ivančić kaže da nas Bog nije mogao pitati da li želimo postojati dok nas nije bilo, da je to osnovna logika. Ok, to ima smisla, samo nije objasnio zašto nas ne pita sad.

    Što se tiče tog upropaštavanja mudrosti mudrih, evo jedan zgodan citat kako se stječe mudrost nebeska:

    I pristupe učenici pa ga zapitaju: "Zašto im zboriš u prispodobama?" On im odgovori: "Zato što je vama dano (pasiv) znati otajstva kraljevstva nebeskoga, a njima nije dano (ponovo pasiv). Doista, onomu tko ima dat će se i obilovat će, a onomu tko nema oduzet će se i ono što ima.(Mt 13,10-12)

    Doista dojmljiva ljubav i pravda. Patiš zbog nečega što ne možeš znati ako ti nije "dano".

    avatar

    07.01.2009. (10:05)    -   -   -   -  

  • Timotej

    Nemoguće je vjerovati bez milosti i unutarnje pomoći Duha Svetoga. A ipak nije ništa manje istinito, da je vjera izvorno ljudski čin. (KKC)

    Vjera je čin razuma koji, na zapovijed volje koju pokreće Bog milošću, daje pristanak božanskoj istini." (Sv. Toma Akvinski, Summa theologiae).

    Čovjek nije puki kotačić nekakvog Velikog Arhitekte, a nije niti pasivni promatrač svog života. Ako nekome nešto nije "dano", to sigurno nije izraz zlovolje Darovatelja.

    O svemu ovome smo već pričali, zar ne? ;-)

    avatar

    07.01.2009. (10:52)    -   -   -   -  

  • TS

    Ovi citati ama baš ništa ne znače, niti objašnjavaju ijednu od ovih gore problematika. Samo se slaže besmislica za besmislicom. Dakle, netko može poznavati "tajne kraljevstva nebeskog" samo ako mu je "dano". Poznavati tajne kraljevstva nebeskog je navodno dobro, dakle nepoznavati te iste tajne bi bilo zlo. Čovjek ih ne pozna jer mu "nije dano", ali to pak nije izraz zlovolje onoga koji daje. Nevjerojatno.

    Pričali? Ne sjećam se da jesmo... A ni ovo nema smisla.

    avatar

    07.01.2009. (11:13)    -   -   -   -  

  • Valentina

    Vama. Timoteju, očito nije dano objasniti otajstvo Križa...patnje. Niste li upravo vi, u svojim protukomentarima, bili protivnik patnje. Jedno ste citirali a drugo zastupali, jedno pisali a drugo živjeli. I, molim vas, poštedite me upravo takvo ponašanje proglašavati ispravnim...svetim. Kakav je hod onoga kome jedna noga "gleda" ulijevo, a druga ne zna kamo bi jer joj je hod udesno nepznat ...

    avatar

    08.01.2009. (08:00)    -   -   -   -  

  • Timotej

    Draga Valentina, komentari na blogu nisu mjesto za vođenje opsežnih rasprava, niti se kroz njih ikoga može upoznati. Kao što sam ti već nekoliko puta predložio, o svemu možemo popričati putem e-maila. Potrebno je samo malo dobre volje i otvorenosti za mišljenje drugoga. Englezi imaju izvrstan idiom/frazu "to give someone the benefit of the doubt." Ako smo oboje spremni na to, ne vidim što nas sprečava da se bolje upoznamo i razumijemo. Srdačno te pozdravljam!

    avatar

    08.01.2009. (08:49)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...