Komentari

responder.blog.hr

Dodaj komentar (8)

Marketing


  • Vibor

    Zahvalan sam autoru članka što nam je pružio ozbiljniji prikaz ove tematike, za razliku od fundamentalista koji i dalje "zavode srca nedužnih" imputirajući katolicima poganizam zaogrnut u kršćansku glazuru, nedovoljno dobro obrađujući ovakve povijesno teološke stvarnosti ili pak otvoreno (zapravo prikriveno, lukavo) ih falsificirajući. Evo primjera, kako to radi "Crkva" cjelovitog evanđelja prenoseći tako članke nekih drugih subjekata s kojima se slažu: http://www.javno.com/hr/zivot/clanak.php?id=209900

    avatar

    17.12.2008. (22:10)    -   -   -   -  

  • spiritmaster

    pozdrav!

    vidim prijatelju da si veći dio teme posvetio godini rođenja, a ne datumu rođenja! poprilično je dobro to sažeto, ali mislim da bi ljude više zanimalo datum rođena i da li on bar otprilike pada na mjesec prosinac! sagledat ćemo Lukino evanđelje, pa da vidimo što kaže!

    ....8 Dok je Zaharija jednom po redu svoga razreda obavljao svećeničku službu pred Bogom, 9 ždrijebom ga zapade po bogoslužnom običaju da uđe u Svetište Gospodnje i prinese kad....

    iz Starog zavjeta vidimo da se kad prinosio na Dan očišćenja koji se slavi 10. Tišrija! taj datum pada negdje (ovisno o godini) u rujnu ili listopadu! iz Lukinog izvještaja vidimo i da je elizabeta zatrudnjela par dana nakon toga!

    ...Nakon tih dana zatrudnje Elizabeta, njegova žena.....

    iz daljnjeg teksta može se uočiti sljedeće....

    ....26 U šestome mjesecu posla Bog anđela Gabriela u galilejski grad imenom Nazaret....

    da bi mogli odrediti šesti mjesec potrebno je poznavanje kada židovi slave početak godine! židovi imaju dvije nove godine, poljoprivrednu (civilnu) i religijsku. prema religijskom kalendaru nova godina započinje Nisanom (ožujak-travanj), a poljoprivredna Nova godina u Tišri (rujan-listopad). moramo još napomenuti da je Elizabeta začela 6 mj. prije Marije što isto jasno vidimo iz Lukinog izvještaja!

    da bi Lukin izvještaj bio validan i da ne bi bio kontradiktoran u ovom slučaju se početak nove godine odnosi na civilnu (poljoprivrednu) novu godinu. znači elizabeta je začela negdje u (rujnu-listopadu), a Marija 6 mj. kasnije što kaže u (ožujku-travnju)! ako dodamo 9 mj. dobit ćemo otprilike mjesec (prosinac-siječanj).

    po ovome vidimo da bi datum koji se danas slavi kao datum Kristova rođena mogao biti u skladu sa pravim Kristovim rođenjem!

    avatar

    19.12.2008. (09:30)    -   -   -   -  

  • Responder

    @Spiritmaster
    Napomenuo sam u tekstu kako je nemoguće doći do datuma rođenja, budući taj podatak za evanđeliste nije bio od velikog interesa. Što se tiče tvojih zapažanja, ona ipak nisu utemeljena na točnim činjenicama. Naime, znamo da je Zaharija vršio prinošenje kâda (Lk 1,9), ali to se nije radilo jednom godišnje kako tvrdiš, već svakoga dana ujutro i navečer (Izl 30,6-8). Osim toga, redak koji spominješ iz Lk 1,26 ("U šestom mjesecu posla Bog anđela Gabriela…") ne odnosi se na šesti mjesec godine, već na šesti mjesec od neposredno prije tog retka opisanog događaja (začeće Ivanovo).

    avatar

    19.12.2008. (19:32)    -   -   -   -  

  • spiritmaster

    Što se tiče tvojih zapažanja, ona ipak nisu utemeljena na točnim činjenicama. Naime, znamo da je Zaharija vršio prinošenje kâda (Lk 1,9), ali to se nije radilo jednom godišnje kako tvrdiš, već svakoga dana ujutro i navečer (Izl 30,6-8).

    prijatelju ak nisi znao svećenik je smio samo jenom godišnje da uđe u svetište nad svetinjama i da prinese kad! Lukin izvještaj nam upravo o tome i govori.....ovdje se ne radi o prinosu kada koji se obavljao svakodnevno.

    8 Dok je Zaharija jednom po redu svoga razreda obavljao svećeničku službu pred Bogom, 9 ždrijebom ga zapade po bogoslužnom običaju da uđe u Svetište Gospodnje i prinese kad.

    Ovdje je kao što se vidi riječ o jednogodišnjem prinošenju kada u posebnoj prostoriji gdje prvosvećenik ulazi jednom godišnje. U Salomonovom hramu se u toj prostoriji još nalazio kovčeg zavjeta, ali poslje babilonskog sužanjstva se kovčeg zagubio i u toj prostoriji je bio samo jedan kamen, zvan "kamen temeljac" koji se uzdizao oko 6 cm od poda)

    Osim toga, redak koji spominješ iz Lk 1,26 ("U šestom mjesecu posla Bog anđela Gabriela…") ne odnosi se na šesti mjesec godine, već na šesti mjesec od neposredno prije tog retka opisanog događaja (začeće Ivanovo).


    da li se ovih "U šestom mjesecu" odnosi na na šesti mjesec Elizabetinog začeća ili šesti mjesec kalendara ne možemo sa sigurnošću ustvrditi, ali nije ni toliko bitno! bitno je da iz daljnjeg teksta vidimo da je njihova razlika 6 mj. ....

    A evo tvoje rođakinje Elizabete: i ona u starosti svojoj zače sina. I njoj, nerotkinjom prozvanoj, ovo je već šesti mjesec.

    avatar

    20.12.2008. (19:30)    -   -   -   -  

  • Responder

    prijatelju ak nisi znao svećenik je smio samo jenom godišnje da uđe u svetište nad svetinjama i da prinese kad! Lukin izvještaj nam upravo o tome i govori.....ovdje se ne radi o prinosu kada koji se obavljao svakodnevno.

    Pomiješao si svakodnevno prinošenje kâda, koje je opisano na mjestu koje sam naveo, s blagdanom Yom Kippur kada je jednom godišnje veliki svećenik ulazio u Svetinju nad svetinjama i prinosio žrtvu okajnicu (vidi Heb 9,6). Zaharija nije bio veliki svećenik.

    da li se ovih "U šestom mjesecu" odnosi na na šesti mjesec Elizabetinog začeća ili šesti mjesec kalendara ne možemo sa sigurnošću ustvrditi, ali nije ni toliko bitno! bitno je da iz daljnjeg teksta vidimo da je njihova razlika 6 mj. ....

    Možda te zbunjuje da je u današnjim prijevodima Biblije Lk 1,26 stavljen pod novi odlomak s novim naslovom, međutim on u originalu slijedi odmah nakon prethodnog retka. Osim toga, Židovi mjesece ne nazivaju po brojevima nego po imenima, pa bi se Luka tako izrazio da je htio izravno izreći mjesec začeća. Konačno, nitko od egzegeta, iako ćeš ih ti zato možda opet smatrati vatikanskim plaćenicima, ne prihvaća tvoje stajalište.

    avatar

    21.12.2008. (16:49)    -   -   -   -  

  • mvko

    Sretan i blagoslovljen Božić!
    Mir, dobro i ljubav nek vlada u tvom srcu i tvojoj obitelji !

    avatar

    24.12.2008. (21:11)    -   -   -   -  

  • duhovnamisao

    pozdrav

    avatar

    26.12.2008. (20:34)    -   -   -   -  

  • mirta

    I danas nudraci ga još uvijek traže i nalaze.

    Sretan Božić!

    avatar

    27.12.2008. (15:31)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...