Komentari

vaseljena.blog.hr

Dodaj komentar (3)

Marketing


  • vertebrata

    Možda je do mene ili do kasnog sata ali meni je ovo baš pitko i lijepo predavanje. Imam osjećaj da bih je mogao slušati satima kako priča.

    Iako ne znam koliko je prijevod "Muž bez posebnosti " s(p)retnije rješenje od (ustoličenog?) "Čovjeka bez svojstava". Bilo mi je čudno, zato sam valjda i primijetio.

    avatar

    01.12.2008. (00:34)    -   -   -   -  

  • davor

    ''...svakako za pjesnika postoje iskre izdaleka. Za čitav jedan naraštaj to je bio Nietzsche, čija je iskra skočila na Andre Gidea, na Thomasa Manna, Gotffrieda Benna i mnoge druge. Za Brechta je to bio Marx, za Kafku Kierkegaard; Joycea je zapalila Vicoova filozofija povijesti, Freud je također bio inspiracija mnogima, a u zadnje vrijeme utjecajan je Heidegger. ...Kako bi moglo doći do novih iskrenja? Teško je reći. Specijalista, eksperata sve je više. Mislilaca nema.''
    Alain Badiou kaže da je filosofija, počevši od Niezschea, a do kraja dovedeno kod Heideggera, prišivena pjesništvu. To je pogubno i za filosofiju i za pjesništvo: filosofija odustaje od svoga poziva očekujući da će pjesništvo obaviti njenu stvar, pjesništvo zaludu očekuje od filosofa ''iskre iz daleka''. Stoga Badiou poziva na rašavljenje te prišivenosti filosofije za pjesništvo, i - suprotno svekolikom post-... objavljivanju ''kraja'' - poziva na obnovu filosofije kao sabiranja u prostoru kojega otvaraju matematika(znanost), pjesništvo, politika i ljubav.

    avatar

    01.12.2008. (12:23)    -   -   -   -  

  • missillusion

    Opći kaos u kojem se svaki napisani redak proglašava pjesništvom i neograničena sloboda izraza rađa samo uratke od kojih su i ulični grafiti puno nadahnutiji i tako se sve to vrti u krug, ali ovo je takvo vrijeme, vrijeme bez velikana, bez velikih filozofa, kamoli pjesnika, barem ja to tako vidim iz svog skromnog kuta gledanja. No tko zna, možda budućnost uspije skupiti taj veliki kontejner pjesničkih nastojanja u jedan jasniji pravac kojeg će biti moguće imenovati preciznije od "suvremenog pjesništva" ...od stabala se ne vidi šuma trenutno....

    avatar

    01.12.2008. (20:00)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...