Komentari

vaseljena.blog.hr

Dodaj komentar (15)

Marketing


  • crkotica

    imate iste kožnjake, željko i ti ?

    avatar

    07.11.2008. (18:35)    -   -   -   -  

  • Sfermentacija

    hehe furate kožnjake ko prle i tihi u otpisanima... to vam je grubišić zdilo iz fundusa kostima jadran filma? :))

    avatar

    07.11.2008. (19:31)    -   -   -   -  

  • Jagna P.

    Jel to s promocije ili komemoracije?

    avatar

    07.11.2008. (21:56)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Kakva je to erudicija? OK, znam da ne može svatko biti Modni mačak, ali da se ne prepoznaje jakna Harrisona Forda koju je Željko kupio na aukciji u povodu dvadesetgodišnjice kultnog filma Indiana Jones and the Last Crusede, to nikako ne razumijem.
    To što ne prepoznajete jaknu koju ja nosim, to još i razumijem, jer ne postoje pretpostavke njena prepoznavanja: ova je jedina takva na svijetu, naime, i, kad smo već kod te fascinantne jakne, zanimljivo bi bilo ispričati njenu priču:
    Did I ever tell ya that this here jacket represents a symbol of my individuality, and my belief in personal freedom?, kaže Sailor Ripley u našem omiljeom filmu Wild at Heart.
    Jasno, kao mlađi, i ja sam kolekcionirao memorabilije i parafernalije vezane uz Hollywood; saonice Građanina Kanea, katana Hattori Hanza, ruby slippers koje je Gilbert Adrian kreirao '39. za Judy Garland u Ozu, Wieneova redateljska stolica sa seta Kabineta doktora Caligarija, Pescijeva olovka iz 'Casino pen scene', ogrlica s tanisom iz Rosemary's Baby, origami figurica jednoroga iz Blade Runnera...da ne duljim, skupilo se toga za još jedan Xanadu. I sabiralo bi se i dalje da nije bilo te snakeskin jacket koju Nicolas Cage nosi kao Sailor Ripley: jasno da sam je pokušao nabaviti, ali, avaj!, to je osobna Nicolasova jakna koju je na set donio iz kućne garderobe! Ta primjesa stvarnog naprosto me rasčarala.
    Ne bi li se nekako utješio, raspitao sam se kod svog dobrog prijatelja N. Senade - za jedne nezaboravne sesije u San Mateu, tijekom koje je Harry Partch dizajnirao 'harmonium' Captain Beefhearta - ima li istine u šuškavoj glasini o ezoterijskom umijeću obrade kože koje kalifornijisko pleme Patwin njeguje već stoljećima: u skladu s tamošnjim legendama dovoljno je jednom prebrisati čelo svetom jelenjom kožom naroda Patwin - u njihovom jeziku, koji je najjužniji i najviše distingviran nekadašnje jezične obitelji Wintun, danas smatran dijelom Penutian grupe, Patwin znači "osoba" - pa da sve crne misli nestanu kao rukom odnesene, i, što je bolje, da iščezne njihov uzrok! Pleme Patwin danas živi na na zapadnoj strani Sacramento Valley, i prostire se od zaljeva San Francisco Bay pa južnije od Willowsa, nastavajući obje strane rijeke Sacramento.
    N.Senada, koji je upravo redigirao posljednju verziju svoga remek-djela "Pollex Christi", misteriozno se osmjehnuo, kazavši da kožu naroda Patwin može nositi samo velik ratnik: nije bilo bijelaca koji su zaslužili tu čast.
    Negdje pred svitanje, krenuli smo nas četvorica za Wor-pa'ntibe, jedno od čijih je sela i Wa'i-taluk u Morgan Valley, južno od Cache Creeka. Događaji koji će uslijediti danas su integralni dio predaje naroda Patwin opisani u već klasičnoj etnološkoj studiji Godwina i Sachsa, "Skagédi And The Man-Eater", Morton Press, 1998., te u Mary Null Boule, "California Native American Tribes - Patwin Tibe", Merryant Publishing, Vashon, Washington; oprobana me skromnost priječi u prepričavanju tih podviga. (Reći ću tek ovo: šamanu sam poklonio fotografiju Donatiena Alphonsea Françoisa de Sade, Marquisa de Sadea, nakon čega je dobri čovjek gotovo pao u trans, opsesivno ponavaljajući: niizh manidoowag; Captain Beefheart upozorio me je da puni smisao šamanovih riječi može značiti i: Berdashe.)
    Ono što nas ovdje može zanimati, jest taj mali znak pažnje koji je poglavica Qo-Qoy-Mo, na kraju naše spiritualne trampe, kako je razmjenu duhovnih iskustava domaćina i naše male ekspedicije nazvao Partch, uručio N.Senadi, ali za mene!
    Objasnit ću tu konvenciju, ili bizariju, kako vam drago: darovi naroda Patwin nikada se ne uručuju izravno, da onoga koji daje i onoga koji prima ne bi povezivala 'izlišna' uzročnoposljedična, 'karmička' veza, što je intrinzični smisao 'p'taha', neprevedivog pojma koji označava tu uzajanu povezanost duša; ne bi li se ta vezanost izbjegla, svatko tko prima, odmah uzvraća dar, ali ni taj izravno, već posredno, čime se anihilacija veze s onime tko bi nas zadužio dvostruko vrši: izravnjanjem računa, kao i posrednošću njegova namirenja.
    Sutradan, nakon što smo spavali gotovo 12 sati, razmotao sam svitak kože osjećajući pri tome kako mi dlanovi bride kao da klize najlonkom sapetom bedrom teenagerke: pore mi i danas pamte taj dodir kože štavljene suzama patwinških udovica.
    O samom procesu štavljenja nije mi dano govoriti.
    Da dovršim: tu sam kožu prošle jeseni odnio u Japan, odlazeći po cloisonné vazu Namikawe Yasuyukia; svratih do prijateljice Rei Kawakubo i dok smo kontemplirali Bashov hokku u kojem komntira vlastiti život: toshi kurenu / kasa kite waraji / hakinagara , iz 1685., njen protege, Junya Watanabe, je vlastoručno, prema uputama neprikosnovene Rei, skrojio i sašio jaknu koju ovdje vidite.
    Ništa posebno, uglavnom, ali zaista pruža čovjeku ugodan dojam da represents a symbol of my individuality, and my belief in personal freedom.

    avatar

    07.11.2008. (23:40)    -   -   -   -  

  • šlagerpevač

    Lijepo društvance nema šta...
    Moram odati priznanje tvojoj istančanoj maski, podbradak sofisticirano ističe tvoju hedonističku i razvratnu narav. Čestitam na odabiru!
    BTW, imam i ja isto tako jaknu koja je sašivena od kože goveđih leđa pa dobro trpi kad me naokolo pijanog cipelare i bodu noževima.

    avatar

    08.11.2008. (09:34)    -   -   -   -  

  • Helix

    Pozdrav! Svratim ja ponekad, nedostatak vremena ili nepoznavanje vještine upravljanja istim je moja velika kronična boljka. Ali, tu sam. Gledam, čitam...

    avatar

    08.11.2008. (09:41)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    svi o jakni nitko o buketiću?

    avatar

    08.11.2008. (18:24)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Evo, Modesti, za tebe post o buketiću: radi se o šeboju, cvijeću koje nitko nije prepoznao, iako je, kao što ćeš vidjeti, odavno opjevano u lirici ovdašnjih naroda i narodnosti, imenovano u Turskoj, a ubrano, za ovaj stručak i prigodu, u Dalmaciji, kako tvrde moje cvjećarke, dvije prekrasne seste iz cvjećarnice na Heinzlovoj, prije Kvatrića.
    Kažu da ako ti netko pokloni šeboj znači da ti želi vječnu ljepotu. Ja nisam bio toliko preuzetan - jednostavno sam htio, i uspio, donijeti najljepši buket.
    Njegova je sudbina zanimljiva: Nini ga je otela Njetočka, uvalivši joj zauzvrat konvencionalne crvene ruže.
    Sebi sam pak uzeo tri kale, koje stoje u Crevasse Zahe Hadid.
    Nažalost, prebrzo venu; bit će da je pretoplo u stanu, ili premalo vlage.
    Što ti misliš?

    avatar

    09.11.2008. (01:08)    -   -   -   -  

  • PAPA

    pozdrav iz os

    avatar

    09.11.2008. (11:21)    -   -   -   -  

  • MODESTI BLEJZ

    mersi još jednom.
    toplina. ´si probao staviti malo šećera u vodu?

    avatar

    09.11.2008. (17:44)    -   -   -   -  

  • duhovnamisao

    pozdrav

    avatar

    09.11.2008. (18:37)    -   -   -   -  

  • Divan -skitnje

    Napokon mi se ukazao Car.

    avatar

    09.11.2008. (20:09)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Modesti, nisam, ali budem. Hvala tebi.

    Don Branko, pozdrav i vama, uz pjesmicu o vašem postnom cvijeću, ružama:

    Rastu k nebu vapijući tri duhovne ruže,
    dok pod grmom balaveći golać neki puže.
    Presretne da s kućicom naš domaći puž
    dotakne ga ticalom, kao ženu muž,
    i u svakoj riječi osjeti se tek:
    Mek si, 'ko si ti?
    on prozbori tek.

    Jimmy Stanić tvrdi da je Meksiko City ovako dobio ime.

    avatar

    10.11.2008. (04:09)    -   -   -   -  

  • slaven178

    crni frajer...vinko g....mmmmm target! mmm pogled: muški hladan..mmmm zgoooodaaaaan!

    avatar

    20.11.2008. (20:16)    -   -   -   -  

  • duhovnamisao

    pozdrav iz os

    avatar

    26.11.2008. (16:24)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...