Komentari

blogerije.blog.hr

Dodaj komentar (8)

Marketing


 • duhovnamisao

  pozdrav iz os

  avatar

  02.11.2008. (13:38)    -   -   -   -  

 • Četiri Gospe sibol Hrvatstva

  postoji čistlište to su grisi koji moramo proči

  avatar

  02.11.2008. (15:02)    -   -   -   -  

 • Ispod mjeseca

  eh, a sta da ti kazem kad sve znas...
  hipersenzibilna, hiperemotivna,
  preosjetljiva na situacije i ljude
  koji me okruzuju...
  no, ne dam se ja, trgam se i slamam
  samo da opstanem i ostanem-ja!

  lijepi pozdrav i pusaaaaaaaaaa :-)*

  avatar

  02.11.2008. (18:44)    -   -   -   -  

 • Međugorski glas

  Ljutnja na sebe proizlazi iz ljutnje u sebi. Ljutnja je ipak pozitivna emocija sve dok ne prijeđe u mržnju, zavist, zlobu. Na primjer osjećaj pravde ili osjećaj za pravednost, satavni je dio naše duše u kojoj počivaju Božje zapovijedi, u kojoj se nastanila savjest, koja u biti i jest savjest ili sjećanje na kolijevku stvaranja. Sve što se oko nas i u nama kosi s Deset zapovijedi u duši izaziva ljutnju. No sve naše emocije imaju ugrađen osigurač koji im jasno signalizira koji napon i opterećenje mogu podnijeti, a da ostanu sačuvane od naleta i protoka visokonaponske mreže oca propasti, neprijatelja od početka ili proizvoditelja mraka, beznađa, očaja i izgubljenosti. Zato nas Isus i uči da se naša pravedna ljutnja ne smije pretvoriti u mržnju, već da ljubimo vlastite neprijatelje i za njih molimo jer su dopustili da njima ovlada zlo i naopakost, jer su im popustile brane na obali savjesti.
  Sve naše vrline i umijeća ipak su besplatni darovi koje možemo razvijati ili zapustiti. Svatko ima ono što mu je dano i izvan tih okvira ne može. No poniznošću, radom i odricanjem, darovi se mogu i umnožavati, a kada u nama prevlada oholost i samoljublje, mogu nam se i oduzeti. Uzaludno je sve znanje i sva bogatstva ako je čovjek, govoreći kršćanskim rječnikom, bez krjeposti, dakle moralna nula.
  Svatko je od nas u nečemu dobar, a u nečemu loš. Ljudi smo, ranjeni istočnim grijehom, i ne možemo biti savršeni. Ponekad je potrebno pomiriti se s vlastitim manama i dopusiti vrlinama da ih prerastu, pa će i loše strane našega karaktera biti jedva vidljive. Istina je da unutarnji glas savjesti čovjeka tjera prema savršenstvu, prema svetosti, da ga drži budnim i odgovornim za sebe, a onda i za bližnje. Ali ako u nama taj isti glas izaziva nemire, sumnje i nesanice, možemo biti sigurni da ne dolazi od Božje ljubavi, već od majstora iluzija i laži, koji nas perfidno uvlači u vlastitu igru i podržava nas u našoj nesigurnosti, nestalnosti i nevjeri. Dakle, prema sebi trebamo biti kritični, ali ne smijemo ni u čem pretjerivati da ne bismo, radeći na ispravljanju onoga što se ne da popraviti, u sebi zagušili i zanemarili ono što donosi zdrave i bogate plodove.
  Eto, ovo su natuknice u duhu Evanđelja u kojima se može naći odgovor na tvoja blogerska razmišljanja. One izniču iz svjetlosti Isusova nauka, koji je za mene istina, put i život, pa sam ovim rečenicama pokušao bar dodirnuti ono što se naziva tajnom, a tajnom će uvijek i ostati, sve do susreta s licem Gospodinovim.
  Želim ti blagoslovljene dane i uspješne korake u traženju puta!

  avatar

  03.11.2008. (10:02)    -   -   -   -  

 • Mladen

  Zanimljiva pitanja, ali kao i sva pitanja imaju osnovu na kojoj postoje. Sve nama nepoznato i nejasno, iz čega pitanja proizlaze, ima jasni temelj, ali nama to nije često jasno i zato postoji pitanje. Ja bi rekao da kod navedenih pitanja postoje još mnoga pitanja, koja bi trebalo razjasniti, da bi se, po meni, dobili valjani odgovori.
  Ja sam, eto, stvarno jako kritičan prema sebi. Kada zgriješim jako se ljutim na sebe. Osnovno pitanje je tu: 'Tko sam uopće?' To pitanje u meni postoji od početaka razmišljanja i ono je osnova svih budućih pitanja. Mirenje s neodgovorom značilo bi moju neodgovornost. Vidiš već nastupa strogost prema sebi. I tako to pitanje nekako određije mene kroz moje djelovanje i život. Dugim vremenom pitanje postaje stvarnost, jer se saživi samnom. I kada me pitaš tko sam, zasada bi odgovor bio: 'Da, tko sam ja?'Osnovom toga pitanja je i sav svijet u kojem živim. I tako vidim ljude i bića razna i sve stvari koje, kao i ja, traže ili ne traže sebe. To mi je jedna važna klasifikacija. Ja tražim sebe, a tako sve ostale i sav svijet. Baš zbog toga poštujem istinu i sve ljude i živa bića, jer nalazim to pitanje i kod njih. To pitanje određuje životne puteve svakome i odnos prema njemu i sreću čivjeka i svih bića. Da, ja to tako vidim kao stvarnost.
  Krenuo sam, a mogao bi tako i do duboke meditacije. Njome bi očistio puno taloga, koji se svakodnevno ponovo taloži.
  Da, zanimljivo si pitanje postavila. Jako zanimljivo. Da, da. Po svijesti svojoj ja sam odgovoran, a to znači, možda nekima, strog prema sebi. Meni to znači da nastojim da ne uništim svoju ljubav prema životu i svemu što me okružuje svojom eventualnom neodgovornošću. Odgovornost znači i rad na odgovorima na pitanja. Sama riječ to kaže. Zar ne?
  Za sada samo tako malo i baš me zanima slijedeći post i nadam se da će biti pisan s odgovornošću. Svako ti dobro i radosti životne tebi. :)

  avatar

  03.11.2008. (13:07)    -   -   -   -  

 • mirisdunje

  pozdrav draga, u nekoj sam guzvi, posjetit cu te na svim stranama :-))))

  avatar

  03.11.2008. (19:12)    -   -   -   -  

 • mirisdunje

  nekad slusam srce, nekad razum...i obicno se dogodi da poslusam pogresnog u tom trenutku :-))))) ali sreca sto se znam izdici iznad svih problema, pa se vinuti put neba, rasirenih krila....ako i pogrijesim, na greskama se naucim...pozdrav ti ostavljam draga blogerijo :-))))

  avatar

  04.11.2008. (09:39)    -   -   -   -  

 • don branko

  pozdrav

  avatar

  04.11.2008. (20:42)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...