hehe sad gledam kako se ulje posipa po tijestu i pade mi na pamet kako to Siptari rade kad prave burek..hehe oni popiju ulja i onda spricaju iz usta po tijestu...Kad sam to vidio vise ne jedem siptarske bureke...bljak...pozdrav
25.09.2008. (09:30)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Joj, koje tijesto,svaka joj čast, ne bi ja to uspjela za sto godina napravit. Pravila sam od kupovnih kora savijaću od tikvica, u nas krave ko zna kad pojele tikve, nema tikava, i bila je super. Unutra sam stavila naribane i ocijeđene tikvice, jaja i svježeg kravljeg sira, a gore umjesto kajmaka, nema ni njega, kiselo vrhnje. Mmmmm, ja bi komad tvoje pite.
25.09.2008. (10:46)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Pitu od tikava baš ne volim, jer je slatkasta, ali zato krompirušu jako volim. Poznavala sam jednu gospođu (bila je iz Dervente) pravila je jako fine krompiruše i od tad sam ih zavolila, ma da se i one razlikuju od majstora do majstora...Eh, što su ti mamine ruke - iz njih je uvijek sve najbolje..))))))))))))
25.09.2008. (10:47)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
No, ovo je pravi foto tečaj za izradu pite kakve bilo. Umjetnost je samo izraditi ovo tijesto da se ne raspuca. To je nešto što nisam nikad ni pokušavala uvjeravajući sebe kako je preteško i kako će mi garant popucati, a onda ću i ja popucati po svim šavovima. :-)) I moja mama je to znala bez problema, i na kvadratnom stolu, ali nije imala tu motku, već bi rukom razvlačila do rubova stola. Obično se to radilo za štrudel od jabuka. Nijedna kupovna kora to ne može zamijeniti. :-)))
25.09.2008. (17:10)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
To ti se kod mene zove bučnica. Sve radimo isto... samo što tijesto razvlačimo na četvrtastom stolu, a buču ribamo na sitno. Posebno je fina kad se pomiješa buča sa sirom. Ne stavljamo šećer.... bučnica je uvijek slana. :)
27.09.2008. (22:56)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Ja znam što bih rekla nakon jedne porcije: "Daj joooš" ;-)))))! Moja mama radi bućnicu s dodatkom sira, ali na slano....ma isto dobro, jela bih i praznu pitu, samo da mi je netko drugi ovako majstorski zamijesi...
29.09.2008. (09:47)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
lijepe i vrijedne i vješte, mamine ruke. blagoslovljene bile ... :-))
03.10.2008. (20:04)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
meje
Cao Donji Bespelj !
Ne mogu a da ne napravim komentar. Dva su razloga: prvi razlog Vi ste prava osoba koja tako lijepo i s ljubavlju pise o svom rodnom zavicaju i obicajima . Nemam rijeci da to iskazem ili da napisem.Drugi razlog zelim Vam puno srece u zivotu i daljnjem pisanju . Ovom prilikom zelim da Vam kazem kako je dobilo selo naziv Bespelj.Tu tajnu jedino je znao Simunovic Stipe(otac Matana Brankai Drage) zvali su ga dog ne mislim na engleskom boze sacuvaj.On je poznavao jako dobro povijest.Kasnije sam i ja saznao za to ali ne od njega.Sa stare Jajacke tvrdjave kroz klanac vidjelo se pet hrastova ta lokacija je otprilike ispod Glavice ili oko nje. Na Turskom bes- znaci peta pelj-znaci hrast zajedno dobijes Bespelj .Prije toga Gornji je bio Donji a Donji bio je Gornji ali ne znam kada se to promijenilo. Sada kada dolazis u Bespelj prvo dolazis u Gornji a ne u Donji sto je malo neobicno. Stari naziv Bespelja bio je Selisce.Mjesto ispod tvoga sela. Lijep pozdrav !
07.10.2008. (04:08)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
meje
Izvini mala greska u pisanju BES- znaci PET a PELJ-znaci HRAST zajedno BESPELJ.
07.10.2008. (04:17)
-
-
-
- - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Euro
hehe sad gledam kako se ulje posipa po tijestu i pade mi na pamet kako to Siptari rade kad prave burek..hehe oni popiju ulja i onda spricaju iz usta po tijestu...Kad sam to vidio vise ne jedem siptarske bureke...bljak...pozdrav
25.09.2008. (09:30) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Koraljka
Joj, koje tijesto,svaka joj čast, ne bi ja to uspjela za sto godina napravit.
Pravila sam od kupovnih kora savijaću od tikvica, u nas krave ko zna kad pojele tikve, nema tikava, i bila je super.
Unutra sam stavila naribane i ocijeđene tikvice, jaja i svježeg kravljeg sira, a gore umjesto kajmaka, nema ni njega, kiselo vrhnje.
Mmmmm, ja bi komad tvoje pite.
25.09.2008. (10:46) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
dordora2
Pitu od tikava baš ne volim, jer je slatkasta, ali zato krompirušu jako volim.
Poznavala sam jednu gospođu (bila je iz Dervente) pravila je jako fine krompiruše i od tad sam ih zavolila, ma da se i one razlikuju od majstora do majstora...Eh, što su ti mamine ruke - iz njih je uvijek sve najbolje..))))))))))))
25.09.2008. (10:47) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
gogoo
Zbilja izgleda ukusno. Volim ovakve pite, a tikve na sve načine. Može i krumpiruša od tikava, he.
25.09.2008. (14:00) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
gustirna
No, ovo je pravi foto tečaj za izradu pite kakve bilo. Umjetnost je samo izraditi ovo tijesto da se ne raspuca. To je nešto što nisam nikad ni pokušavala uvjeravajući sebe kako je preteško i kako će mi garant popucati, a onda ću i ja popucati po svim šavovima. :-))
I moja mama je to znala bez problema, i na kvadratnom stolu, ali nije imala tu motku, već bi rukom razvlačila do rubova stola. Obično se to radilo za štrudel od jabuka. Nijedna kupovna kora to ne može zamijeniti. :-)))
25.09.2008. (17:10) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Katja
Obožavam sve bosnaske pite, za me su bosanske jer sam tamo jela najbolje. Nešto sam i sama pravila, no nikad tako dobro ko pravi majstori.
25.09.2008. (19:37) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
MojMiha2
hvala na dobrodošlici....nadam se da ćemo se čitati.........pozdrav
p.s. krompiruša je meni dobra samo dok je vruća
25.09.2008. (22:28) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Marisol
Samo sam jednom jela pitu od tikava i bila mi je odlična,
Mame ko mame,baš sve znaju,a kako je moja daleko ja ću se zadovoljiti kupovnim korama.
26.09.2008. (00:41) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
između jave i sna
joj, tako je moja baka razvlačila, preko cijelog pravokutnog stola, uvijek sam bila zadivljena...
pusa
26.09.2008. (12:55) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Kneginjica
Izgleda mi prefino... Podsjeća me na bučnicu, iako ona izgleda ponešto drukčije... Mmmm... :)
Pozdrav,
Kneginjica
26.09.2008. (13:40) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Katja
Nije komplicirano, šta su paprike prema domaćoj kori ? :)
26.09.2008. (22:56) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
donin svijet
To ti se kod mene zove bučnica. Sve radimo isto... samo što tijesto razvlačimo na četvrtastom stolu, a buču ribamo na sitno. Posebno je fina kad se pomiješa buča sa sirom. Ne stavljamo šećer.... bučnica je uvijek slana. :)
27.09.2008. (22:56) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
Mirjana
Svaka čast mami, vidi se da je majstorica svog zanata. Ovakva pita odlična je i sa sirom, i sa makom.
28.09.2008. (21:44) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
saraja azra
nisi mi trebala ove slike postaviti ....
sada sam tako željna zagristi barem komadić ove tikvenjače
e jesi me......
pozdrav s otoka
29.09.2008. (09:00) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
MiniMaxine
Ja znam što bih rekla nakon jedne porcije: "Daj joooš" ;-)))))!
Moja mama radi bućnicu s dodatkom sira, ali na slano....ma isto dobro, jela bih i praznu pitu, samo da mi je netko drugi ovako majstorski zamijesi...
29.09.2008. (09:47) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
čiovka
Bravo za mamu.... mama je prava meštrovica! :-)))
Moran priznat da nikad nisan provala pitu od tikve!
29.09.2008. (21:55) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
lucija
dali znas ti pitu napravit
01.10.2008. (03:56) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
lucija
damije jednu tikvu iz dolne il iz podova
01.10.2008. (03:58) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
rU
lijepe i vrijedne i vješte, mamine ruke.
blagoslovljene bile ... :-))
03.10.2008. (20:04) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
meje
Cao Donji Bespelj !
Ne mogu a da ne napravim komentar. Dva su razloga: prvi razlog Vi ste prava osoba koja tako lijepo i s ljubavlju pise o svom rodnom zavicaju i obicajima . Nemam rijeci da to iskazem ili da napisem.Drugi razlog zelim Vam puno srece u zivotu i daljnjem pisanju . Ovom prilikom zelim da Vam kazem kako je dobilo selo naziv Bespelj.Tu tajnu jedino je znao Simunovic Stipe(otac Matana Brankai Drage) zvali su ga dog ne mislim na engleskom boze sacuvaj.On je poznavao jako dobro povijest.Kasnije sam i ja saznao za to ali ne od njega.Sa stare Jajacke tvrdjave kroz klanac vidjelo se pet hrastova ta lokacija je otprilike ispod Glavice ili oko nje. Na Turskom bes- znaci peta pelj-znaci hrast zajedno dobijes Bespelj .Prije toga Gornji je bio Donji a Donji bio je Gornji ali ne znam kada se to promijenilo. Sada kada dolazis u Bespelj prvo dolazis u Gornji a ne u Donji sto je malo neobicno. Stari naziv Bespelja bio je Selisce.Mjesto ispod tvoga sela. Lijep pozdrav !
07.10.2008. (04:08) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
meje
Izvini mala greska u pisanju BES- znaci PET a PELJ-znaci HRAST zajedno BESPELJ.
07.10.2008. (04:17) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
retardinjo10
TU SAM
14.10.2008. (14:28) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...
PIJAVICE
pita je super znam jela sam a ovaj okrugli sto mora de je iz "ŠEDINCA"
15.01.2009. (22:14) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...