Komentari

zoranostric.blog.hr

Dodaj komentar (9)

Marketing


  • Zoran Oštrić

    @Ja: Mi reagirali jesmo, koliko je u našoj moći. Akcija imamo (sutra štand na tržnici Utrine, za dva tjedna međunarodna konferencija u Osijeku, plus još par sitnijih stvari kao što je ovo na Gupćevoj zvijezdi, gdje smo podnijeli prijave građevinskoj i urbanističkoj inspekciji - oni "prikupljaju dokumentaciju"...), a resursi su nam skromni. Osim toga - ovo je akcija koju su drugi vodili, koji raspolažu znatno većim resursima (npr., mi imamo jednu zaposlenu osobu - Zelena akcija 18) i mi ne možemo jednostavno uskočiti. Panično su ponavljali da ne žele podršku stranaka, i mi smo to poštovali.

    Kvaka zbog koje sam ljut, osobno, ne kao glavni tajnik jedne stranke (i ovo sam napisao kao razočarani građanin i aktivist - osnivač Zelene akcije, između ostalog) jest da su godinu i pol dvije udruge vodile akciju, mobilizirajući stotine aktivista i desetine tisuća građana. Tko i kako određuje strategiju i taktiku nastupa, nikad nije bilo jasno. Nama građanima običnim preostalo je samo da vjerujemo u njihovu mudrost. Jednom sam već zabrinuto upitao Jesu li purgeri odustali?, a onda je uslijedio značajnih prosvjed u Varšavskoj.

    Pokazana je snaga - ali falila je artikulacija. Nadao sam se da će ona doći na slijedećem prosvjedu, koji je bio najavljen za ožujak - ali ništa. Šest mjeseci je prošlo, i sad Cvjetni trg umire u tišini. Kada vas veći broj ljudi jednom promovira u lidere i očekuje od vas dalje vodstvo - imate obvezu prema njima.

    avatar

    21.08.2008. (17:02)    -   -   -   -  

  • mr. prajo

    tu je mozda tvoj problem. moraju postojati lideri! što ako u ovom slučaju nema lidera već se očekuje kritična masa zainteresiranih koji će zakotrljati lavinu konstantnog otpora u idućem periodu. naravno, bez Zorana ili bilo kojeg "lidera" koji se smatraju institucijama bez kojih je grijeh nešto napraviti. Ja u skore akcije otpora vjerujem i s radošću ih očekujem, nadam se bez političkih partija ma u ojem se svjetlu trudile predstaviti.

    avatar

    26.08.2008. (21:57)    -   -   -   -  

  • Zoran Oštrić

    @mr. prajo: Ja nemam ništa protiv da ta tvoja "kritična masa zainteresiranih" nešto napravi. Dapače, u ovom slučaju ja sam član te mase. Međutim - moj je tekst izazvan upravo time, što ništa nije napravljeno.

    Ti kažeš kako, možda, "u ovom slučaju nema lidera"; ali ima ih - pa i ti sam "vjeruješ" u skore akcije otpora i "očekuješ" ih - ma od koga? Očekuješ da ih lideri pokrenu! I to je normalno.

    A glede političkih partija: u svibnju 2009. održavaju se lokalni izbori. Biraju se članovi gradske skupštine i direktno gradonačelnik. Želiš li da Bandić ostane gradonačelnik, ili da na njegovo mjesto dođe netko drugi - netko, npr., tko jasno i bezrezervno kaže kako je protiv podilaženja privatnim profiterskim interesima, protiv gradnje novih garaža u centru itd.? Uže politički (stranački) aktivizam nije u suprotnosti sa širim društvenim. Ja sam npr. predsjednik jedne udruge i tajnik druge, i nitko nema problema s time da u životu radim i nešto drugo.

    avatar

    27.08.2008. (09:17)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...