Komentari

obsijana.blog.hr

Dodaj komentar (17)

Marketing


  • kuća R

    Za par dana trebamo dobiti rješenje o uvjetima gradnje za obiteljsku kuću, naravno - po novom zakonu. Iskustvo je do sada dobro, zakonskih mjesec dana za dobivanje rješenja vjerojatno će trajati kraće od tri mjeseca, a početak gradnje planiramo u proljeće. Sve ćemo pratiti blogom: http://kuca-r.blog.hr/
    Pozdrav i hvala za mnoštvo korisnih informacija!!

    avatar

    19.09.2008. (22:44)    -   -   -   -  

  • Šijanac

    Bravo za odluku... no ajde prenesi iskustvo... da li do čestice imaš put upisan u katastar po važećem prostornom planu i da li imaš dovedene sve priključke...

    avatar

    22.09.2008. (11:50)    -   -   -   -  

  • kuća R

    Naša čestica je zaista ''zlatna čestica'' kako je opisuješ. Kupljena je prije novog Zakona (zna se kojeg) i prije donošenja prostornog plana, a čudom ima sve što bi trebala imati - pristupni put upisan u katastar i u skladu s prostornim, infrastrukturu...
    Dodat ću nešto tvojoj analizi Zakona - zašto odredba o pristupnom putu itekako ima smisla. Pristupni put već je dugo utvrđen Pravilnikom o uvjetima za vatrogasne pristupe, samo što nitko nije obraćao pažnju. Znači, Zakon akceptira taj pravilnik. Pristupni put, među ostalim, osigurava kretanje interventnog prometa - vatrogasaca, hitne... I Zakon o vlasništvu ima ponešto o pristupnim putevima, ali mi nije bilo dovoljno napeto gradivo.
    Budući da već imaš pravni akt na temelju kojeg si izgradio kuću, nitko ga više ne može ''povući'' jer Zakon se ne primjenjuje retrogradno. Zato uživaj u zelenilu - odredba o pristupnom putu će ti još neko vrijeme čuvati okolicu od preizgrađenosti!

    avatar

    23.09.2008. (07:36)    -   -   -   -  

  • Šijanac

    Imao si dosta sreće.

    Još jednu informaciju nisi rekao, da li imaš priključke dovedene odnosno riješenu kanalizaciju. Onaj termin uređena čestica predviđa odvodnju, no postoji vjerojatnost da se radi o tumačenju onog tko izdaje dozvolu odnosno uvjerenje.

    I kako si dokazivao (odnosno što si morao priložiti) da je put ucrtan i po planu, je li bio dovoljan izvod iz plana i oni bi ručno mjerili milimetre i širinu puta ?

    avatar

    23.09.2008. (19:05)    -   -   -   -  

  • kuća R

    Put - u tehničkom opisu su uvjeti za put iz prostornog te opis puta (širina i sl.) prema katastru i u stvarnosti, a priloženi su izvod iz katastarskog plana i posebna geodetska podloga na kojima je on ucrtan. Pa referenti mogu po potrebi i mjeriti...
    Odvodnju ćemo riješiti ''trokomornom trulišnicom''.
    Odvodnja otpadnih voda podrazumijeva sustav kojim se otpadna voda doprema i pročišćuje u pročišćivaču do određenog stupnja prije ispusta u neki recipijent. Stupanj pročišćenosti na prvom mjestu ovisi o zoni sanitarne zaštite izvorišta vode za piće, a kapacitet pročišćivača o opterećenosti. Septička jama je vrsta individualnog pročišćivača - samo što se u praksi svakako izvode pa često ne zadovoljavaju. Javni sustav odvodnje postoji uglavnom u većim naseljima, u nekim naseljima je utvrđen prostornim planovima i drugim dokumentima, a u nekim područjima nije ga ni racionalno izvoditi. Prostorni plan bi za u načelu trebao omogućiti tzv. trokomorne trulišnice (septičke jame) za područja gdje nema javnog sustava te uvjetovati priključenje na javni sustav čim bude izveden.
    Nadam se da je sve razjašnjeno...

    avatar

    25.09.2008. (09:22)    -   -   -   -  

  • Šijanac

    U biti prilično je sada jasno određeno kako mora biti rješena odvodnja otpadnih voda (minimalno projektirati trokomornu septičku, ako prostorni plan ne zahtjeva drugačije), te u geodetskom elaboratu mora biti ucrtan put (a oni će naravno ucrtati stanje u katastru).

    Ostala je još dilema o neizgrađenom građevinskom području. Da li možda tvoja čestica graniči sa još nekim drugim neizgrađenim česticama i onda one (ako treba) još graniče sa sljedećim neizgrađenim česticama i itd. i da površina tvoje i svih ostalih prelazi 5000 m2 ili si baš ograđen sa izgrađenim građevinskim česticma ? Da li uopće netko u tijeku donošenja dozvole to analizirao ?

    avatar

    25.09.2008. (18:28)    -   -   -   -  

  • kuća R

    Izgrađeni i neizgrađeni dio građevinskog područja utvrđuje se prostornim planom uređenja - pogledaj bilo koji plan objavljen na netu da vidiš kako to izgleda (obično dva tona žute boje). U taj plan se ugrađuju sve one odrednice koje spominješ. Dakle, nema ni potrebe ni smisla ponovno ih analizirati prilikom izdavanja dokumenta na temelju kojeg se gradi.
    Inače, naša kuća je planirana unutar izgrađenog dijela građevinskog područja.

    avatar

    26.09.2008. (13:55)    -   -   -   -  

  • Šijanac

    Tu si u krivu. Doista na puno planova je označeno što je izgrađeni, a što neizgrađeni dio građevinskog područja. No recimo GUP grada Pule nema označena područja sa te dvije boje, a recimo susjedni Vodnjan ima tako označeno.

    Zanimljivo je kako GUP Pule ima podjeljen grad na područja i tamo je navedeno gdje je potrebno raditi UPU ili DPU, a gdje nije i svaki put se doda osim ako zakonom nije drugačije propisano. Zakon je uvijek iznad svih planova. Recimo promjene zakon, a prostorni plan ima nešto drugačije propisano. Mislim da je jasno da se zakon primjenjuje.

    Naravno sada tu dolazi kvaka. Što ako je plan neko područje označio kao izgrađeni dio građevinskog područja (sa tamnožutom bojom), a zapravo prema zakonu neka čestica tog područja je zapravo u neizgrađenom dijelu. Vjerojatno bi u praksi netko mogao ishodovati dozvolu/uvjerenje sve dok neki susjed ne bi dobro analizirao situaciju i ne bi se sjetio uložiti žalbu.

    avatar

    26.09.2008. (16:32)    -   -   -   -  

  • kuća R

    Baš imaš mašte - trebalo bi pri izradi planova kao stručni suradnik predviđati najcrnje scenarije da planovima budu na vrijeme spriječeni!
    Inače, prostorni plan uređenja i GUP se razlikuju pa ih ne možeš uspoređivati - prvi unutar općina i gradova (administrativnih jedinica!) utvrđuje građevinska područja naselja i izdvojena građevinska područja, a GUP je po starom zakonu unutar većih naselja (mislim iznad 10000 stanovnika) utvrđivao površine raznih namjena. Oba se mogu provoditi neposredno ili posredno (putem UPUa ili DPUa).
    A ono što je prostornim planom unutar izgrađenog dijela građevinskog - je unutar izgrađenog dijela građevinskog i - točka. Može biti promijenjeno izmjenama i dopunama plana (npr. radi usklađenja sa zakonom) ili stavljanjem plan van snage.

    avatar

    29.09.2008. (11:41)    -   -   -   -  

  • Šijanac

    Ok, došli smo do točke gdje se više ne možemo složiti. Moja teorija se bazira na potpunoj i kranjoj aljkavosti kompletne državne/lokalne administracije, a koja proizlazi iz praktičnog nedostatka odgovornosti. Tko je još dobio otkaz jer je nešto napravio suprotno propisu, zakonu i sl., a kada se to otkrilo. Kada bi svi dokumenti, propisi i zakoni bili savršeno doneseni i usklađeni, niti jedan zakon ne bi padao kod ustavnog suda i niti jedna žalba ne bi nikada bila ispunjena.

    Evo npr. GUP u Puli je kasnio nekih minimum godinu do dvije jer su mislim nakon javne rasprave nešto opet mijenjali i nisu ponovno proveli javnu raspravu. To nije grad spriječilo da pokuša donijeti dokument mimo propisane zakonske procedure., no eto tu ih je ministarstvo spriječilo, jer je očigledno bilo jednostavno utvrditi datume rasprava i popratne dokumentacije.

    Tamo pri kraju zakona je definirana primjena starih planova, potrebne suglasnosti ministarstva i ostali detalji za planove donesene prije zakona i koji nisu u skladu sa zakonom. Vjerujem da je u nekakvoj 'maštovitoj' situaciji moguće bez problema zakomplicirati izdavanje dozvole/uvjerenja. Možda bi žalba prošla tek na nekakvoj višoj instanci, a možda ne bi. No sigurno je da investitoru ne bi bilo svejedno čekati rasplet situacije.

    Netko je na forumu spomenuo kako mu se susjed žalio na lokacijsku dozvolu i kako je žalba odbijena, te je dozvola postala pravomoćna tek ove godine nakon promjene zakona. Rezultat je da sada više ne može dobiti građevinsku dozvolu zbog famoznog pristupnog puta. Da se susjed nije žalio već odavno bi kuća bila sagrađena.

    avatar

    29.09.2008. (14:42)    -   -   -   -  

  • kuća R

    Svaki zakon, pravilnik, plan i sl. izrađeni su novcem poreznih obveznika. Stručne osobe koje su ih izradile također su obrazovane uglavnom novcem poreznih obveznika. Znači, iz mog i iz tvog džepa, iz džepova naših roditelja, prijatelja... Naravno, nedostatak poštovanja prema tim činjenicama je svakodnevica - npr. netko traži zaštitu svojih prava, bolje zdravstveno, veće porezne olakšice, a onda sagradi kuću mimo svih propisa - odnosno, želi privilegije, a ne želi prihvatiti obveze.
    Svi ti propisi pokušavaju uskladiti beskrajan niz interesa, što je vjerojatno nemoguć zadatak, ali činjenica je da je u nekom trenutku po nekim tada aktualnim kriterijima okupljena grupa kompetentnih ljudi, plaćena našim novcem, da ih ipak izradi na najbolji način koji znaju. Možda nisu najbolji, možda uopće nisu dobri, ali bilo kakav plan je bolji nego nikakav plan. Zamisli kako bi bilo kad bi sve bilo onako kako Joža, Štef, baba i stric zamisle? Iako je to bliže stvarnosti, nego moje utopijsko idealiziranje...
    U pravu si o međusobnoj neusklađenosti zakona, pravilnika, dokumenata - jedan dio problema čini nesaglediva količina gradiva koje obrađuju, a drugi dio neodgovornost i često nesposobnost mnogih koji rade tu vrstu poslova. A to je sasvim novo poglavlje...
    Nego, više me zanima zašto sada, kada ti je kuća gotova i kada možeš uživati u njoj, još uvijek analiziraš zakone, pravilnike i planove i razmišljaš što-bi-bilo-kad-bi-bilo?

    avatar

    30.09.2008. (17:21)    -   -   -   -  

  • Šijanac

    Definitivno je više razloga. Jedan je sigurno moja pretjerana znatiželja za neka područja od kojih naravno očekujem neke koristi. npr. da probam razumijeti ograničenja što, kako i kada se može graditi u okolici kuće. Možda tu i ne treba biti direktno vidljive koristi, no da me poznaješ vjerojatno bi razumio da često postavljam pitanje zašto.

    Drugi razlog bi definitivno bio odgovor na pitanje koja je svrha uopće nekakvog bloga. Mi smo imali malo majstora uključenih u igru, a dio su bili i prijatelji, pa nekakve apsolutno direktne koristi i nije bilo pretjerano. Možda se netko ipak potrudio izvesti nešto bolje nego inače, no za to bi morao pogledati izvedbu kod nekog drugog. Ima ljudi koji su jednako posvećeni i odgovorni prema svom poslu neovisno za koga rade. Sigurno je blog postao zanimljiv kanal da pomognem nekome da sazna nešto što je meni trebalo više nepotrebnog truda.

    Treći razlog je nekakvo okruženje prijatelja i poznanika. Evo prošli vikend za koncerta Hladnog piva spavali smo kod prijatelja novo ovlaštenog arhitekta urbanizma, drugi dan smo bili na ručku kod jednog drugog arhitekta čak vlasnika ureda ovlaštenog za prostorno planiranje (mislim da ih ima 40 u cijeloj Hrvatskoj). Tamo negdje na ljeto bili smo na večeri sa prijateljem, koji se zaposlio u uredu baš na poslovima za izdavanja dozvola i koji mi je prvi spomenuo problem određivanja izgrađenog građevinskog područja, što me je i potaklo da malo analiziram zakone i propise za jedan od postova bloga.

    avatar

    01.10.2008. (09:42)    -   -   -   -  

  • kuća R

    Uh, već pomislih da je kopanje po propisima kompenzacija za nešto propušteno ili krivo napravljeno pri gradnji! Kada im nešto fali u životu, ljudi to često, svjesno ili nesvjesno, kompenziraju nečim drugim, npr. vrtnim patuljcima. Drago mi je čuti da se i nakon iskustva s gradnjom kuće ostane normalnim :-)

    avatar

    03.10.2008. (13:03)    -   -   -   -  

  • Šijanac

    Da, da, može se ostati u granicama normale, samo što je prvi preduvjet da je netko i prije bio normalan, a mislim da se to ne bi moglo kazati za mene :).

    avatar

    03.10.2008. (16:42)    -   -   -   -  

  • kuća R

    Zaboravih, pogledaj više o 5000 m2 i potrebi izrade UPU-a na ovom linku.
    Pozdrav!

    avatar

    30.10.2008. (12:05)    -   -   -   -  

  • Šijanac

    U biti korist od cijelog pojašnjenje je da je riječ neizgrađeno u biti nebitna za određivanje uvjeta za izradu UPU-a. S druge strane isključivo pristupni put je bitan za određivanje termina uređene čestice, pošto se odvodnja može rješiti septičkom jamom (ili kako god se zove), a broj parkirališnih mjesta je ionako preduvjet za dozvolu.

    Rezultat toga je da se prazna čestica sa pristupnim putem u skladu sa zakonom ne uzima u obzir za zbrajanje površina i dostizanje (ili ne) 5000 m2 neigrađenog građevinskog područja kada je potrebno raditi UPU.

    Također imam nekakav dojam da planovi mogu biti neusklađeni sa važećim zakonom, te odluke na temelju njih podložne žalbi. citiram ministricu: [... Primjerice, ako PPUO/G-om nije propisana obveza donošenja UPU-a za neizgrađeni dio građevinskog područja i/ili nije određen obuhvat tog plana, tada takav plan nije potrebno usklađivati s ZPUG-om jer takva obveza proizlazi i djeluje izravno iz Zakona, a kao...].

    avatar

    30.10.2008. (14:37)    -   -   -   -  

  • kuća R

    Postoji još par objavljenih tumačenja za koja ću staviti linkove na svojem blogu čim uhvatim par slobodnih trenutaka. A cijeli niz tumačenja o podrumima, ''podzemnim'' koeficijentima iskorištenosti, turističkim zonama i sličnom, kaplje pojedinačno u gradove i općine, ali teško im je ući u trag jer nisu nigdje objavljeni...

    avatar

    30.10.2008. (16:53)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...