Komentari

vaseljena.blog.hr

Dodaj komentar (27)

Marketing


  • Herostrat

    Pobogu Nemanja, zapao si u hiperprodukciju. Stani malo na fudbal, brate. Pa nisu ovo Fojerbahove teze, valja o svemu ovome malo i produmati.

    avatar

    24.07.2008. (07:59)    -   -   -   -  

  • markiz

    Jergović je konačno pokazao svoje pravo lice - lice pice.

    avatar

    24.07.2008. (09:08)    -   -   -   -  

  • inhibitor

    Morao sam podijeliti s vama komentar ispod članka o Karadžiću:

    Formaviva ‌ 24.07.2008 ‌ 08:45 Odgovor
    Pričala mi jučer jedna žena, Dragan Dabić je dolazio na predavanja Calivite u Novom Sadu . To je američka firma koja pravi prirodne lijekove . Dabić je pričao ženi da zatvorenici u Hagu puno onanišu a to nije dobro i da je najbolje imati prirodne odnose sa raznim ženama .

    avatar

    24.07.2008. (09:42)    -   -   -   -  

  • doktor Jatogen

    Dragan David Dabić: kakvo ime.
    Nego, Nemanja, držite da ovaj nepravilni akuzativ "ju" kod Jergovića i mladoga Vlahe Bogišića ima direktne veze s onim "jot" iz "SFRJ", dakle da ga oni koriste ne toliko zbog nepoznavanja zakonitostî jezika, koliko zbog zadojenosti jugoslavenskom idejom, inercijski i nesvjesno ili polusvjesno se utičući tome "ju" baš kao što se o suvratak radosno okači sjajna značka s Titovim likom da se označiš u moćnoj pripadnosti, ili kao što se na zahodu prošapće slatki nadimak one koju se upravo svlači u mislima?
    "Zamišljao sam jot kako se rastvara preda mnom, usnula, topla; potom sam jot nježno obljubio u zamagljenim mislima."

    avatar

    24.07.2008. (10:03)    -   -   -   -  

  • sewen

    Who the f..... is Jergović?

    avatar

    24.07.2008. (11:03)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Kuljiš piše o Jergoviću, pa opauči Bogišića - o.k. -!
    A Bogišić zamisli Šuvara, pa se sruči na Kuljiša - o.k. - ?
    Baš sam star i konzervativan. Inače, koliko se sjećam, Polimac je tada (i još dugo poslije) pisao negativno o SVIM domaćim filmovima. Jedino što je za Okupaciju naručitelj filma bio onaj poznati jogin - Stevica Ostojić - laka mu bila MahaJama. Tako su i tantrici morali besno da reaguju.

    Pozdrav, Kuro.

    avatar

    24.07.2008. (15:07)    -   -   -   -  

  • svijet u boci

    Kad smo kod fotke ispod prethodnog posta, gdje li nam se djenuo Zubčević? Skoro da mi nedostaje njegovo zvjezdičaranje filmova, kao onomad u Studiu, te potom na dalekovidnici duha, u opakim dvobojima s Dariom Markovićem, o kojim se i danas priča skoro kao o onima Muhameda Alija i Joe Fraisera? Sad ne znam šta valja gledati, pa više u silnom strahu da ne naletim na pizdarije i ne gledam više filmove...

    avatar

    24.07.2008. (15:46)    -   -   -   -  

  • Hudoba Hudobic

    naslov me podsjetio na jedan vic.. ovako.. zavrsio ti mujo u bolnici te mu nakon tri dana dodje haso u posjet. pri povratku, sretne ti haso na cesti ibru pa mu kaze - znas da je mujo nakon tri dana boravka u bolnici postao kralj.
    kako, bolan? - pita ibro.
    je, je malo je bolan - odsutno odgovori haso.

    avatar

    24.07.2008. (16:01)    -   -   -   -  

  • doktor Jatogen

    Jebo te, tek sam sad shvatio da je tip na fotografiji ispod fotografije Keruma zapravo - književni komandos Jergović glavom i bez brade! Ti mater, prerušavanje dostojno Dragana Davida Dabića. Možda je uzeo i novo ime, možda je i zanimanje promijenio - recimo Izet Belajbegović, javni agent.
    Ne bi me iznenadilo ni da M. ubuduće poprimi izgled svakoga s kime se odluči obračunati - kao što, recimo, Vianov Jacquemort zadobije osobine mačke nakon što istu psihoanalizira. Šteta je jedino što javni agent Izet s tom praksom nije započeo već u vrijeme obračunavanja s Jelenom Veljačom.

    avatar

    24.07.2008. (16:17)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Meni je naslov odličan, kaj ča ne, ba?
    A i vic je bolan smiješan. Ono, pravo.

    avatar

    24.07.2008. (16:55)    -   -   -   -  

  • markiz

    Jatogene, crni Jatogene, zar si tek sad shvatio da je u tijeku proces raskrinkavanja odbjeglog praščića?
    maske su pale
    Milenko se vratit'
    neće
    na Pale...

    avatar

    24.07.2008. (16:55)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Ovo mi se sviđa, Kizo: odbjegli preščić! Mogao bi zainterisirati za svoj slučaj i Babe.

    avatar

    24.07.2008. (16:59)    -   -   -   -  

  • doktor Jatogen

    Da, Markiže, trebalo mi je vremena i par doza tzv. "kritičke paranoje" da prepoznam Izeta na toj fotografiji.

    avatar

    24.07.2008. (17:41)    -   -   -   -  

  • doktor Jatogen

    No, moram se i pohvaliti: preobražaj M.-a u I.-a (Izeta) sam naslutio prije točno 64 dana, u hladnome transu ispisavši jednu ružnu pričicu ispod posta "Izlet u Beograd - doba nevinosti".

    avatar

    24.07.2008. (18:29)    -   -   -   -  

  • markiz

    BRAVURA

    Kad bravcu naraste podbradak u narodu se kaže da je zreo za nož.
    Postoji nekoliko načina klanja svinje od kojih izdvajam Sarajevsko tradicionalno kasapljenje po tradiciji - nožem u glavnu arteriju i Paljansko "humano" kasapljenje – metkom u čelo. Za današnju lekciju klanja bravca izabrat ćemo način nožem u glavnu arteriju, pa kud puklo da puklo.
    Nožem, po mogućnosti bajunetom deke Radovana, uđite 15 centimetara bravcu u vrat, položite ga na slamu i zapalite. Vjerojatno se pitate, pa kud odmah na lomaču, ali ne brinite. Životinja će brzo buknuti, što je puno bolje od šurenja, jer na lomači izgore sve dlake, čak i one kuždrave čekinje što umaknu breneru. Ako slučajno ostane koja kovrča na licu vašeg bravca, ona mora biti toliko meka da je pojedete i ništa ne osjetite. Kako bismo bilo potpuno sigurni u tradicionalnost ove metode klanja, posjetili smo bravčeve šulkolege na Ali-Pušinom polju u Sarajevu.
    - Kako ste klali svog bravca?
    - Ih, ba, ih ba, testirao je retard mikrofon misleći da sam mu donio klip kukuruza Kako kolješ bravca? Opaučiš ga sikirom međ' oči, il' još bolje pištoljom. Metak, ako ne promaši, probije mu mozak, i kad se, kako bi kaz'o, bravac ošamuti, oma legne, a ti ga onda pričepiš odozgo - objašnjavao je dejstvovanje.
    - Ali zašto onda niste zaklali svog bravca?, upitah aristokratski zainteresirano.
    - Ma sjeo sam ja na unezverenu životinju, led okovo, glad stigla u grad pa nezgodno. Sanko sam se na bravcu, publika stisla izbliza. Dosankao pravo u korito. Sad zaskočimo još nas dvojica. Kolji! Puštaj krv! Ma, ne bole njega to ništa. Odjednom je skočio pred vješalima i, s nožem u grkljanu, izujedao gospođu podoficirku pa pobjego u Zagreb. Navodno dandanas ondje rokće i nitko ne zna kad će naprasno otegnuti papke.
    - A vazda nekog marifetluka, mislio sam u sebi napuštajući taj nesretan grad koji se iza obronaka sterao u tri pičke materine.

    avatar

    24.07.2008. (18:55)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Genijalan si, Kizo, znaš da si genije!
    Prosto mi je hendikep što smo drugovi i drugari, pa ne smem da te hvalim, kazaće ljudi da sam subjetktivan, a to je tačno obratno od onoga šta jeste i šta oću da kažem: genijalan si. Ovoga ću ja leta da napišem makar dve, tri kartice o tome, da im jebem majku ignorantsku što ne razumeju i neće da prepoznaju i priznaju Truliksa, jer kad bi to učinili, sebe bi delegitimirali, bagra nenadarena. Oevo da se podsetimo na jedan seljačinama nevažan detalj, no ono što je Inhibitoru odmah upalo u oči, a što Nabokov zove devine details: po tome se prepoznaje majstor: jasno, reč je o tome da se grad sterao u 3 PM, ili krasan kurac, u mojoj verziji, pre godinu dana:
    'Jedino što je dobro kod Bulalića to je ta prostodušna iskrenost: on je svoj blog proročki nazvao Pušiona, pa još k tome. Znao je Bule da je sve to pušiona, samo se faze razlikuju: na kraju, čak mi je i simpatičan! Dobio je od Pavića lovicu za nagradicu, pa je sada mogao taksijem do Libma pozvat rundicu za škvadricu! Oprosti, Vilenjak, ali ahahahahahah...jebote, pa to je društvena satira! Na kraju mu je EPH dao 50000 klikova za taksi i rundu u Limbeku, a onda je Pravi Bule otišao na vakumiranu i propisno odležanu Black Angus govedinu iz Argentine, apsolutno senzacionalan “roastbeef”, zapravo ramstek, krvavo-hrskavo pečen, s propisnim naslagama loja na korici, serviran kao lepeza debelo rezanih crvenih šnita posutih crnim tartufima, najukusniji i najsočniji komad govedine koji čovjek, ako nije društveni satiričar, može blagovati u okolici Zagreba, usred nepomućene ataraksije i stupora, zanemarimo li na čas nepretenciozan izbor crnih vina te na način točenja šampanjca. Sauron, u bijelom salonu, s bijelim namještajem i bijelim foteljama, u isto je vrijeme pred crnom Pioneerovom passe plazmom zurio u 'Zuhra light show', ćuteći pritom nekakvu neodređenu prazninu; pomislio je, na tren, da sve, nažalost, teče, i da je možda i sam prolazan. Pod njim se sterao Zagreb. (U kurac se sterao. Sorry, nisam izdržao.) Prepun prilika. Jasno, uz dobar konzalting. Negdje tu, u blizini, na Trnju, svoju je prvu rundu dobio društveni satiričar Bobi, Buli, Bubić...jebemu...zovite mi Velimira...Velja, druže, kako se zove mali kojem smo dali nagradu? Da, da, za satiru...khahahahazahahahastahahan...!
    EPH bi stalno htio biti svakom loncu poklopac, tj. demijurg svega što u Hrvatskoj jest, a nije da nije: oni bi birali auto godine, miss ljeta i publicističko štivo sezone, samo da oni određuju kaj je in a kaj out!
    Drže te pretorijanske poluinteligente na honorarima i onda ti samohlaleći krugovi što se suzuju jedan drugom izdaju potvrdu o vrijednosti!
    Stravično.
    Kurcu to ne vrijedi, taj Perišić, kao ni prošlogodišnji long time no see Bulić.
    Lijepo sam rekao još prošle godine da su sada zajebali čovjeka time što spram sebe samoga ima obvezu nastaviti život kao književnik, iako je dečko trivijalni bloger-komercijalist, nešto kao Porto, jedino s boljim mobitelom i lap-topom. Doduše, Porto bar ima neviđen entuzijazam, obrnuto razmjeran talentu: taj bi baš ono kaj nemre, jebiga, tak je to u ljudskoj prirodi, ali vratimo se laureatima, jebeš Porta.
    Dakle, zajebali su Bulića i sad kaj, čovjek umjesto da radi u računovodstvu Brukete i Žukete pokušava natandrkati nekaj kaj načelno ne funkcionira: književno djelo; ne funkcionira načelno, jer on i nije dobio nagradu kao književnik, nego kao sezonski pisar-satirik društvene realnosti. Važno je naime da se po Hrvatskoj drka, pa makar i iz pera Perišića ili Bulića.
    Dogodine će valjda nekaj napisati i Dežulović, a onda smo svi o(t)pisani

    avatar

    24.07.2008. (19:13)    -   -   -   -  

  • Pero Panonski

    Znam da kasnim. I da nitko nece procitat. Ali nemrem odoljet.
    Moram se vratit malo u 19. stoljece, kad su ovi svi problemi zapoceli.
    1) Mi ovdje nemamo hrvatsku naciju. Mi smo jos uvijek polu-nacija. Pokusaj stvaranje hrvatske nacije, iako sitno kasnimo za europske prilike, ali spram ostatka svijeta, jos krajnje rano je s pojavom Kvaternika i Starcevica. Iako danasnja slika u Hrvatskoj je da su ovi dvojica bili nekakvi valjda protoustase, Kvaternik je bio zaljubljen u domace hrvatske pravoslavce (digao je Rakovicku bunu s pravoslavcima, a da stvar bude ludja, nisu ga ni Nijemci /"Austrijanci"/ ubili, nego dao ucmekat lokalni prota). Samo Rakovicka buna je u danasnjim uvjetima usporediva s Bugajanskom skupinom (onaj kreten Tvrtko Jakovina u zadnjem Globusu je ispalio da su Hrvati bili najgori teroristicki problem u sedamdesetima, jebo ga mutavog PLO i Jaserinjo Arafat). Starcevic bio nepopravljivi pacifist. Prvenstveno zajebant. Pravaska literatura je Feral Tribune. Zajebancija. Kreteni od historicara uzaludnih hrvatskih znanstvenih ustanova (osim Mirjane Gross, jos jedna Zidovka za obozavat), a bogme i prekodrinskih baba-rekla-u-narodnoj-pesmi-naucnika citaju pravasku literaturu kao da je to ozbiljno stivo. Kao da neki Tvrtko Jakovina IV. za kojih 150 godina cita Dorin dnevnik iz Ferala kao potresno svjedocanstvo Francekove vladavine. Pozitivisticki idijoti.
    Hm. Spolno me opcile digresije.
    Dakle u toj famoznoj drugo polovici 19. stoljeca, Starcevic ima viziju Hrvata kao nacije. Ne kao etnikuma, nego kao europske nacije, doduse na temeljima hrvatske etnicke povijesti, ali nacije, dakle Hrvat kao gradjanin, drzavljanin ako cemo poblize, koji nije "Rvat, rimokatolik", nego po vjeri moze bit sto ga god volja, a etnicki, pazi to je 19. stoljece u Hrvatskoj, ma etnicko podrijetlo nek si zadrzi, nek se ponosi njemackim, madjarskim, kakvi god korjenima. Jos da stvar bude perverznija, katolicka (Strossmayerova) stampa, u 80setima 19. stoljeca optuzuje pravase da u redovima imaju "hriscane, protestante, cifute(!?) ...". A o ludoj islamofiliji pravastva (cvijet hrvatstva, sto se primarno odnosi na bosansko plemstvo, ali ne na raju). Mi smo gotovo u drugoj polovici 19. stoljeca stvorili hrvatsku naciju, s vjerskom raznolikoscu, nesto nevidjeno, jer Starcevicev francuski uzor je nacija bez vjera. A sam pravaski naziv dolazi iz razumijevanja da je pravo, zakon, ono nesto najvise (ispod Boga), pravna drzava sa vjerskom tolerancijom ? Koji to slavenski narod ima ? A mi sutimo ... Ja sam svjestan da mozda Starcevic je samo ludjak i raspop za hrvatsku gospodu anacionalne intelektualce i one koji misle da su "inteligencija" (inace tog je samo bilo u Rusiji), ali tip jeimao mocnu viziju. Mocnu. Legalisticku i toleratnu. Samo nas je povijest zajebala, da je Starcevic zivio prije Radica.
    2) Mi ovdje jos imamo problema s time sto je to Hrvat ? Pitaj covjeka u Istri, u Pazinu od 12. stoljeca do 20. stoljeca sto je on po narodnosti. Hrvat. Istra nikad nije bila dio hrvatskog drzavnog prostora. Pitaj covjeka u Medjimurju, u Cakovcu od 12. do 20. stoljeca, sto je po narodnosti. Hrvat. A Medjimurje od 1608. pripada Zaladskoj zupaniji, dakle Madjarskoj (pripojili ga Zrinski, jer nisu mogli biti zupani u Varazdinu, pa su postali zupani u Zaladu). Npr. pa u Podravini, svim ostalim kajkavskim krajevima, Lici, Gorskom kotaru i Hrvatskom primorju, odgovor je od 12. do 20. stoljeca isti. Hrvat Cak u nekim djelovima Slovenije, do pojave Primoza Trubara, dobar dio njih bio vikao da su Hrvati. E sad za ostale krajeve, pa bas i nisam siguran da ce od 12. do 20. stoljeca odgovor biti uvijek isti.
    I zato neki krajevi pate od turbohrvatstva.
    3) Najveci neprijatelj Hrvata kao nacije je bila Rimokatolicka crkva. Mislim ovdje je fama da SPC (postoji kao autokefalna tek od 20. stoljeca), sa svojim priglupim i pokvarenim svecenstvom kocila Hrvatsku. Cinjenica je da SPC bi rado vidjela svijet bez Hrvata, Bosnjaka, Albanaca, bogme i Makedonaca i Bugara (ah ta hriscanska istocna ljubav), ali SPC je tu mizeran igrac u 19. stoljecu, osim sto su dekretima sve pravoslavce proglasili Srbima, samo sto je pomoglo RKC-u. Ali iz samorazumijevanja RKC-a, ona je automatski protiv nacionalnih drzavi. Bilo hrvatske, poljske ili argentinske. Cinjenica ostaje da je primarno rijec o biskupima i vrhu, te terenski svecenici su cesto najgori nacionalisti, ali ovdje je RKC napravila sranja za hrvatsku stvar, kao rijetko tko. Jer kako biti vjeran Svetoj stolici (valjda stolcu, stolica je kakica) i biti u naciji u kojoj Hrvat moze biti jos pravoslavac, musliman, protestant, zidov ? Jos ostaje zalosna cinjenica da Strossmayer je bio Hrvat kao sto sam ja Belgijanac. Rolemodel zakaj se sjemenista trebaju rasterati i zapaliti.

    avatar

    25.07.2008. (01:58)    -   -   -   -  

  • Pero Panonski

    nastavak 3) Tip je bio odgojan od strane nadobudnih svecenika. Ono sto je kod Starcevica pruzilo otpor i stvorilo slobodarski duh i antiklerikalca, od ovog njemackog mulca je stvorilo wannabe-pobunjenika, koji ce uvijek poslusati Majcicu crkvicu u Rimu (jebao ga Prvi vatikanski) i pobuniti se, ali nikad do kraja. Dakle, Strossmayer bi se dakle sevio, a da mu ne udje. Mislim, masoni i Englezi i te pricice o Jugoslaviji, nek svi zabiju. Jugoslavenstvo je prvenstveno tjerala Rimokatolicka crkva, s glupavom idejom da ako Hrvati i Srbi budu u jednoj drzavni, da ce postepeno katolicka nadmocnija kultura asimilirati pravoslavnu, pa da ce srpsko pravoslavlje, u novom vijeku biti prva asimilirana religija u sklopu Vatikana, pa da je samo pitanje vremena kad ce drugi se vratiti pod Rim. Jos da je to pravoslavlje tamo, islo bi. Ali to je svetoslavlje. Da parafraziramo Nikolaja Velimirovica, Sveti Sava je Adolf Hitler 12. stoljeca.
    Sve divno krasno sto je Strossmayer napravio Sveuciliste, JAZU, Galerije, crkve, katedrale, ali on to nije radio za Hrvate, nego za Jugoslavene. One ostarjele prdonje u HAZU izigravaju velike Hrvate, to je tragikomicno, jer Akademija je po sebi stvorena da rastace hrvatsku naciju.
    RKC se sjetila da je protujugoslavenska tek u tridesetima 20. stoljeca, kad Karadjordevici nisu htjeli potpisat konkordat, a malo jace, kad je Stepinac zauzeo stav da nema namjeru raditi Starokatolicku crkvu od RKC u Hrvata, jer je bio zaljubljen u papinstvo, a nikoga tako nije mrzio kao starokatolike. Nikoga. Pa je igrom slucaja, ispalo da je bio u zatvor sto je bio Hrvat. Mislim je, ali Stepinac je, kao i Strossmayer po narodnosti bio rimokatolik.
    4) Sad ova udbaska ekipa iz pasivnih krajeva, ciji preci ne bi znali tocno odgovorit na pitanje sto su po narodnosti, a onda jos kompliciranije sto su po nacionalnosti, vrlo vjerojatno vecinom bi odgovarali da su rimokatolici. Jeb'ga, u medjuvremenu su komunisti sredili svoga prvog konkurenta RKC-a u Hrvata, pa poklonici Andrije Kacica Miosica pronasli si komunisticku Jugu kao drugu svetu mater. Sad su napokon sami, pa imaju Hrvatsku, da se s njom zajebavaju. Jer dok je hajducije, nema zakona.

    avatar

    25.07.2008. (01:58)    -   -   -   -  

  • angelo

    Nije mi mrsko što sam pilatovski upao u ovo @nemanjino "vjerovanje" - no o tome transeat...
    Rado čitam pametne i zanimljive komentare... Tema (de)tuđmanizacije, mislim, ipak je već malo passe - smatram da bi se više trebalo baviti fenomenom OPSTIPACIJE u Hrvatskoj kao jedinstvenom europskom/evropskom pojavom...
    Možda bi se baš @pero panonski trebao time pozabaviti, pod uvjetom da glede odnosa prema RKC (u Hrvatskoj) prestane njegovati objektivnost po analogiji paušalija-fekalija... (ispričavam se za nategnuto rimovanje jer ovdje ne paše stambolovanje)!
    Ne kaže narod badava (a tako me je učio ćaća): ILI KUJ IL' NE MRČI GAĆA!

    avatar

    26.07.2008. (00:17)    -   -   -   -  

  • Pero Panonski

    @angelo
    Ja bih malo konkretnijih tu razloga. Mislim, ako je u 19. stoljecu i u prvoj polovici 20. stoljeca vrh RKC-a (domaci teren i u Rimu) bio na strani hrvatskog naroda (koliko god da Franjo Sanjek pokusava sanirati stetu i navlaciti pojedine teze do besmisla), onda sam ja Kunta Kinte.

    avatar

    26.07.2008. (15:52)    -   -   -   -  

  • Sefica

    Nemreš bolivit, pa taj čovik ima lice...wooow!

    avatar

    27.07.2008. (02:05)    -   -   -   -  

  • Vrgorčanin

    Meni Jergović trenutno sliči na Sanadera.

    avatar

    28.07.2008. (09:12)    -   -   -   -  

učitavam...