Komentari

vaseljena.blog.hr

Dodaj komentar (15)

Marketing


  • sewen

    Ma neka je Njemu sretan rođendan i neka dobije lipu tortu. Sve to stoji, ali dosta mi je te prošlosti, dosta mi je sjećanja i Holokausta, dosta mi je prirode i društva....dosta mi je Thompsona, dosta mi je svega...

    avatar

    09.07.2008. (09:28)    -   -   -   -  

  • slaven178

    sretan roćkas dedek!

    avatar

    09.07.2008. (11:51)    -   -   -   -  

  • lijecenikatolik

    Rastura me ateistička zubobolja pa nisam otišao na proslavu. "41 - godina koja se vraća" najbolja je memoarska knjiga nekog Karlovčanina još od Uspomena Imbre Tkalca, napisanih prije stotinjak godina. Goldsteinovim memoarskim zapisima nisu dorasli čak ni Dnevnici Dragojle Jarnević, ni zapisi braće Seljan, ili, u današnje vrijeme, Lasićeva autobiografija ili Vaništine crtice.

    avatar

    09.07.2008. (17:12)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Na što se točno odnose Vaništine crtice, sorry?

    avatar

    09.07.2008. (18:08)    -   -   -   -  

  • sitke

    A sto vam opet smeta Thompson ?

    avatar

    09.07.2008. (22:09)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    A čuj, zato kaj se stavio na rasplaganje onima kojima je stalo do podjele u hrvatskom nacionalnom korpusu. Između ostaloga...

    avatar

    09.07.2008. (22:30)    -   -   -   -  

  • sitke

    Izmedju ostaloga ...znaci ima toga puno ... A ima li ista dobroga u tom Thompsonu , po Vasem ( i gospodina Slavka ) , ili je on samo necija marioneta ? A sigurno mu i netko drugi pise pjesme o kojima se mnogi eminentni glazbeni kriticari dobro izrazise ? Ima li ?

    avatar

    09.07.2008. (23:37)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Sitke, za mene se svijet ne svodi na binarnu opreku Thompson - Severina; čak ni svijet glazbe!
    Dapače, mislim da ta opreka, ako uopće postoji, malo koga u svijetu zanima.
    Nadasve u svijetu glazbe.
    Thomson kao čovjek je vjerojatno OK - branio je državu dok su drugi lokali po birtijama Zagreba, i za to mu hvala! No, čak ni tada Thompson nije bio onaj koji je izražavao nekakvu hrvatsku državotvornu ideologiju idiomom svojih Čavoglavih - kaj se sad hoće kazati da su Čavoglavi prva budnica Domovinskog rata? Ma jesu kurac! U tome i jest cijela opsjena: Jajina se tamburaška pjesma svirala i pjevala više i duže i na ratištu i po gradovima ove zemlje nego Thompsonov hit koji je, usput budi kazano, bio tu negdje s Hrvatinama Đuke Čajića, ali teško da je Thompson bio slušaniji i izvođeniji već od Jure Stublića i E moj druže beogradski!
    Zašto sve to spominjem? Zato jer se fenomen Thompson, očito je, uopće ne korijeni u Domovinskom ratu - Thompson za rata nije bio najslušaniji hrvatski glazbenik, pa čak ni u žanru domovinsko-patriotsko-budničkih pjesama, sve i kad bismo o tom fenomenu govorili u kontralihtu Thompsonovog ratnog puta. Thompson zapravo treba kako bi se uspostavila binarna opreka Thompson - Severina, tj. njegova je funkcija vrlo jasna: Thompson retrogradno, kao da je upravo on epitomizirao devedesete, reinterpretira Domovinski rat u ključu radikalne desnice, baš kao da su ga vodile isključivo postrojbe HOS-a, ili one slične ideologije! To s Domovinskim ratom veze nema! Stari, kaj ti misliš, kad već o tome želiš pričati, tko je vodio rat: Rojs ili Agotić? Nemojmo se zajebavati, molio bih.
    Današnjoj moći na vlasti treba jedan takav redikul, estradni ustaša, da bi post festum objasnili kako su Srbi, zapravo, imali pravo napuštajući Hrvatsku: budući da su ovo uzorite pjesme hrvatskih vojnika, očito ustaša - jer, tu se kliče Za dom spremni - onda nije nimalo čudno da su Srbi morali pobjeći pred takvom vojskom.
    Tu Thomspon, jer on siroti ne shvaća kome zapravo služi, dolazi kao naručen: koketira s imbecilnom, koljačkom ideologijom ustaštva, misleći da je to autentično hrvatsko domoljublje, i dajući pritom sve argumente ovoga svijeta svima kojima ova zemlja ionako nije prirasla srcu.
    Što se pak tiče njegovih pjesama, stari, zaista me ne zanimaju. Ni najmanje. Ja znam da ti to ne možeš shvatiti, ali, vidi, iako u svojoj fonoteci imam par tisuća CD-a, nemam niti jedan Thompsonov, i stoga jer nemam Thompsonov CD, ne samo da nisam menje Hrvat od tebe ili njega, nego sam za vas biće pristiglo iz budućnosti, doduše, ne vaše. Prošaraj Vaseljenom pa ćeš vidjeti kakva zašto nemam Thompsonov CD u kolekciji: ima tu dovoljno spotova koji to dobro ilustriraju.
    Možda je jedan od razloga i taj što je u mojoj teenagerskoj dobi, u mome gradu, koji je tada zaista bio grad, zasvirao jedan Štulić, što je omote radio Mirko Ilić, što je izlazio 'Polet', što su Trenc i Kordej crtali stripove a Slama pričao priče o Frnteku i Špičeku, što je tu bila Kugla i Bijenale itd.itd.itd., i iz tog razloga ja naprosto, odrastao na Joy Division i The Residentsima i provodeći najbolje dane svoje mladosti u Kinoteci, nemam niti jednu jedinu emociju kad čujem Thompsonovu pjesmu. Vidiš, mi možemo zaplakati i na Imagine, koliko god ti to nevjerojatno zvučalo! Ne stoga jer bi se netko sramio svoga jezika, ne, jer zašto bih se ja sramio svojih prijatelja muzičara, a pola Kazališta ili Valjka dobri su mi poznanici, baš kao što sam s dijelom te scene i u prijateljskim odnosima, nego naprosto ispada da to što sam s 14 slušao Roryja Gallaghera ili Grateful Dead, ima ozbiljnije kulturne i psihološke posljedice no što bi se to na isprva mislilo.
    Što se tiče tvoga pitanja koje odmah implicira da smo s jedne strane Židov Slavko Goldstein i ja, a s druge Thompson, stari, vidiš, kad tako pitaš, onda nema ničega dobrog u tome kako ti vidiš Thompsona. Budući da znam čovjeka, kao što sam na početku kazao, vjerujem da je on dobar tip i da on to ne bi tako postavio.
    Da budem sasvim izravan, ja zaista imam sve protiv pjesama tipa Jasenovac i Gradiška Stara. Zašto? Trebam li ti to obrazlagati, onda smo već usred patologije! Ali, ako ti kao mladom dečku zaista to treba objasniti, evo, pokušat ću:
    Razmisli, molim te, razmisli samo jednom u svome životu svojom glavom, samostalno, pitajući i svoje srce, treba li pokupiti iz njenog stana neku malu djevojčicu, odvesti je i ubiti, samo zato jer se zove Greta, ili Aleksandra, svejedno?
    O odgovoru na ovo pitanje ovisi cijeli tvoj daljnji život - to naime hoćeš li taj život proživjeti kao čovjek, ili kao svinja.
    Sitke, odgovarajući na to pitanje sasvim smo sami i tu nam nitko drugi ne može pomoći, niti biti kriv.

    avatar

    10.07.2008. (00:54)    -   -   -   -  

  • sitke

    Hvala na iscrpnom odgovoru . Kasno je da sad jos' pricamo ' o svemu iznesenom . Laku noc ,Vam tamo u Croaciji . Eto i mene za koji dan ...

    avatar

    10.07.2008. (01:21)    -   -   -   -  

  • suomi soul

    gospon Kuljis kada cete vi novinari konacno pisat nesto kaj nas mlade zanima, bas mene briga za to dali je taj dedek osnoval stranku ili dali je on zidov i bla bla bla...u novi je doba mladi nebi culi za zidove da nije Thompsona idt...i za kraj sretan rockaj dedek pa makar bio i zidov ili kaj god...

    avatar

    10.07.2008. (02:12)    -   -   -   -  

  • lolina

    Gosponu Slavku sve najbolje!

    Također pohvale i super turbo zabavnom Kuljišu ; u knjižaru ali su je on i majka brzo predali državnoj vlasti, jer u tome tada nije bilo nikakve perspektive.
    ...ali je bio itekako važan njegov društveni angažman na rušenju Tuđmanova poretka, preko raznih udruga i izdavačkih projekata što ih je sponzorirala međunarodna zajednica.
    Ako sam neke stvari dobro shvatila o Denisu
    Nije ni čudo da piše lijevo i desno od Hrvatske . Svi se boje da im Kuljiš ne napiše biografiju;)))

    Vesna izaziva pozitivne reakcije kulturne manjine, izaziva izrazito negativne reakcije nekulturne većine, ;)))) hehehe za krepat;))) nije profil E. Tudor , a C. Medici? :)))

    avatar

    10.07.2008. (02:49)    -   -   -   -  

  • cum grano salis

    Opet spama šef ureda za propagandu Dobroslava Parage. Već je naškrabao cijelu biblioteku po internetu i valjda danonoćno vreba naslove da spama i kontrira uvijek jednim te istim. Već imaš dojam da je sve copy-paste. A tek žuljevi od tipkanja :-)). Čitam, čitam, i čudim se nigdje Đapića, kad eno ga na kraju :-). Dragi "crni", nije vazno samo što se kaže, nego i tko to kaže, a kad su mentori tvog idola likovi poput pokojnog Srećka Pšeničnika, onda ne djeluje uvjerljivo ni kad probaš bit dobar i pametan. Čestitke gospodinu Goldsteinu. Zaslužio je spomenik!

    avatar

    10.07.2008. (13:53)    -   -   -   -  

  • bjeli vuk

    Čestitke starom lučonoši. Težak je to zanat. A ni tvoj zanat gospon Kuljiš nije lak. Koliko je moguće, pratio sam kroz medije poneku tvoju, i bila je na mjestu. Samo te nema na televizijama u zadnje vrijeme. Nema ni Igora Mandića. Nema još ponekih ljudi a to se osjeti. Bilo kako bilo, čestitke i tebi na iskrenom radu.

    avatar

    12.07.2008. (15:42)    -   -   -   -  

  • promatram, razmišljam

    Dokle potezati fažizam ... iako imamo zločina koji su se desili od 1945. na ovamo, jame neotkopane, žrtve ne identificirane, neke i zabetonirane, na nekim zgrade nikle, na nekim nogometna igrališta a nedavno neku otkopane, čak nas SUSJEDI prozivaju da kosti pokupimo, dostojanstveno pokopamo, na desetke tisuća a nitko ništa ...
    O TIM žrtvama teško da ima negdje nešto, na mrvice prosuto ...
    A tek svježe rane ... koliko je majki umrlo a nisu uspile naći svoju djecu, njihove kosti, među njima i majka Kata, netom umrla ...

    Ne, o TOME nitko ne govori, važno da se Hrvatima svako malo nabija na nos vladavina NDH ... a nitko ne spori da je bilo zla ali nek se prizna da je bilo i na drugoj strani !

    Židovi svoje podigli na pijadestal a Hrvati NE SMIJU ni pisati, odmah nas ZASKOČE !

    avatar

    12.07.2008. (17:10)    -   -   -   -  

  • neolina

    ma sta je ovo? di god se maknes postovi o zidovima iskacu ka zabe iz potoka. inace mi je jako vazno da sam saznala da je napisao cak dvije "briljantne knjige". da nije koja slucajno o holokustu? ups, da, jedna je, tek sad vidjeh. a druga o tati. ma bas ljepo. radujem se sa sveukupnim pucanstvom sta imamo prilike citati o tati i holokustu. oce te knjige postat obavezna lektira?

    avatar

    17.07.2008. (22:28)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...