Komentari

angelo1.blog.hr

Dodaj komentar (6)

Marketing


  • angelo

    PSALAM 1

    Blago čovjeku koji ne slijedi savjeta opakih,
    ne staje na putu grešničkom
    i ne sjeda u zbor podrugljivaca,
    već uživa u Zakonu Gospodnjem,
    o Zakonu njegovu misli i dan i noć.

    On je ko stablo zasađeno
    pokraj voda tekućica
    što u svoje vrijeme plod donosi;
    lišće mu nikad ne vene,
    sve što radi dobrim urodi.

    Nisu takvi opaki, ne nisu takvi!
    Oni su ko pljeva što je vjetar raznosi.
    Stoga se opaki neće održati na sudu,
    ni grešnici u zajednici pravednih.
    Jer Gospodin zna put pravednih,
    a propast će put opakih.

    avatar

    29.06.2008. (09:35)    -   -   -   -  

  • Sapunerija

    MUDROST: "mudar" je čovjek sposoban razlikovati važno od nevažnoga u životu; sposoban je uživjeti se u drugoga i iznutra "vidjeti" i "čuti" ono najdublje u njemu; "mudar" je čovjek sposoban u Božjem svjetlu "gledati" i "prosuđivati" cjelokupnu stvarnost.

    RAZUM: "razuman" čovjek "otvoren" je i kritičan u razumijevanju sebe, svijeta i ljudi; sposoban je "čuti" i razumjeti Božju riječ koja nam se na različite načine objavljuje (osobito Riječ koja nam je objavljena u Isusu Kristu).

    SAVJET: čovjek koji ima "dar savjeta" sposoban je savjetom pomoći drugome u donošenju njegova osobnog mišljenja i osobne odluke, osobito u važnim trenucima njegova života (za to je sposoban onaj koji drugoga zna "iznutra" slušati te mu se ne nameće svojim "savjetima" nego mu ostavlja mogućnost za slobodan izbor); imati "dar savjeta" znači također biti sposoban primati savjet od drugoga i, osobito, tražiti "savjet" u slušanju Božje riječi.

    JAKOST: "jak" čovjek sposoban je hrabro živjeti ljudsku i kršćansku istinu; dosljedan je i sposoban izdržati i onda kad je teško vjerovati i nadati se; svoje povjerenje i svoju ljubav prema Bogu i ljudima temelji na Božjoj vjernosti i ljubavi.

    ZNANJE: čovjek s "darom znanja" traži i radosno prihvaća istinu; prepoznaje i "zna" ljude, svijet i Boga u njihovoj najdubljoj stvarnosti; "priznaje" drugoga i raduje se kad nasluti bogatstvo njegove osobe.

    POBOŽNOST: istinski "pobožan čovjek" živi u najintimnijoj povezanosti s Bogom. Bog je za njega Otac kome se smije bez straha i s ljubavlju obraćati.

    STRAH BOŽJI: "dar straha Božjega" ("strahopoštovanja") čini nas sposobnima da shvaćamo i doživljavamo Boga kao najdublju i najveću Tajnu, kao "Prisutnog" i kao "Nedostupnog" (Bog nam je "bliži od nas samih" ali nam je i neizrecivo "dalek" jer je neizrecivo "drugačiji" i "veći" od nas); biti ispunjen "strahom Božjim" znači također biti ispunjen "strahom od grijeha", tj. ne biti ravnodušan prema grijehu i zlu nego se SVIM SNAGAMA zalagati za stvaranje novog, Božjeg svijeta među ljudima. Mogli bismo reći da je "dar straha Božjega" i novo ime za ljubav prema Bogu: bojimo se uvrijediti Boga i izgubiti njegovo prijateljstvo jer ga ljubimo; ljubav je pažljiva.

    avatar

    29.06.2008. (10:24)    -   -   -   -  

  • Sapunerija

    To je inače 7 darova Duha Svetoga za one koji ne znaju. Prepisala sam od riječi do riječi sa sa sitea:
    http://www.zupa-svkriz.hr/duhovnost/vjeronauk/sedam_darova_duha.htm

    T ražeći dobro u ljudima, a za one koji vjeruju: Isusa u srcima
    navest ću primjer Nade Stanović koja je izgubila posao jer je postupala kako treba u borbi protiv korupcije.

    avatar

    29.06.2008. (10:45)    -   -   -   -  

  • angelo

    Velika hvala @danice
    za obogaćenje ove stranice!

    avatar

    29.06.2008. (17:35)    -   -   -   -  

  • blogomoljac

    @Danica Cvorovic: - Sve je to lijepo, divno, krasno, bajno, ali onda tamo neki jadnik pocne na sabbat skupljat par grancica za vatru i ta velika ljubav naredi da ga se kamenuje (?!). Pa logicno, zar ne? Na sabbat je fjaka ;)

    avatar

    29.06.2008. (17:44)    -   -   -   -  

  • angelo

    PORUKA BLAGDANA SV. PETRA I PAVLA

    Svetkovina sv. Petra i Pavla podsjeća na dvojicu stupova kršćanstva: Petra - prvaka jeruzalemske zajednice, i Pavla - misionara pogana. Skupa, njih dvojica predstavljaju univerzalnost Crkve. Crkva je ukorijenjena u Kristu. Njezini sljedbenici dolaze iz raznih naroda, kultura, generacija, socijalnih klasa. Nije ih okupila zajednička kultura ili zanimanje, nego zajednička vjera. Isusa ne smatraju reinkarnacijom neke velike osobe, nego ga smatraju Kristom, Sinom Boga živoga.

    Njegovi sljedbenici moraju pronaći pravi odgovor na navještaj evanđelja, tj. osobno odgovoriti na Isusovo pitanje: »A što ti kažeš, tko sam ja?« Kroz povijest Crkva je dobivala snagu kroz krv mučenika. Petar i Pavao su primjeri kako Bog može slabe u vjeri pretvoriti u junake vjere. Preobraženi, svim bićem su nastojali ostvariti povjereno im poslanje. Njihova sudbina ne iznenađuje, budući da su bili učenici onoga koji je svoj zadnji dah predao za život svijeta. No grčka riječ martys ne označava samo mučenika nego prije svjedoka; tako da bi svaki kršćanin trebao biti martys pisteos - svjedok vjere.

    Herod koji se spominje današnjem misnom čitanju je Herod Agripa I, unuk omraženoga Heroda Velikoga. Bio je dijete kad mu je otac pogubljen tako da ga je majka poslala u Rim, vjerojatno iz dva razloga: da i njega ne ubiju, kao i da sinu omogući školovanje u Rimu. Rimljani su ga voljeli, dok ga je židovski narod mrzio. Zbog prvoga je svoju vlast protegnuo i na Galileju, a zbog drugoga neprestano je morao dokazivati da je na strani Židova, ne bi li zadobio njihove simpatije.

    Budući da su židovski prvaci bili protiv Jakova i Petra, i kralj Herod je ustao protiv njih. Jakova je dao pogubiti, a Petra je dao uhvatiti i stavio u zatvor te ga je čekala ista sudbina kao i Jakova. Blagdan Beskvasnih kruhova, kad se nisu vršila pogubljenja, bio je razlog što ga nije zadesila ista sudbina. Petar je čudesno oslobođen, iako je cijelo vrijeme bio pasivan. Njegovo oslobođenje je u potpunosti Božje djelo, što samo pokazuje da je budućnost Crkve u Božjim rukama, a ne u rukama političkih moćnika. Za vrijeme utamničenja Crkva je neprestano molila za Petra. To je i teološka poruka ovog čitanja: ustrajna molitva Crkve je »vjetar u leđa« njezinom poslanju.

    iz: http://www.glas-koncila.hr/rubrike_nedjeljna.html?news_ID=14541

    avatar

    29.06.2008. (17:45)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...