Komentari

responder.blog.hr

Dodaj komentar (5)

Marketing


  • didi

    ne zaboravimo da katolička teologija zastupa mišljenje kako su adam i eva povijesne osobe. što mi komlicira cijelu pricu, al whatever...

    ako citamo o zeni napravljenoj iz adamovog rebra, onda moramo citati u kontekstu ondasnje kulture, a ondasnja, striktno patrijarhalna, kultura je ženu držalo u drugom redu, ne jednakopravno. sto sad? slika govori za sebe, a to se protivi današnjem ''modernom'' naglašavanju jednakog dostojanstva

    avatar

    15.05.2010. (22:36)    -   -   -   -  

  • Responder

    Istina, formalno drži to mišljenje, iako mislim da ga nitko bistar neće javno zastupati. I sadašnji papa je ranije pisao da su Adam i Eva slike, pa ga nitko nije sankcionirao zbog toga. Dapače, izabrali su ga za papu.

    Iz tog rebra se može čitati i jedinstvo, a može i podređenost. Ako je to nadahnuta riječ i ako Duh kroz nju i danas govori, onda bi jedinstvu trebalo dati primat. A posebno uzme li se u obzir da je u Židovima okolnim kulturama žena bila muškarčeva pokretna imovina.

    avatar

    17.05.2010. (11:42)    -   -   -   -  

  • anonimac

    ako nitko bistar u crkvi ne zastupa to mišljenje, zašto ga onda formalno drži? to je apsurdno.

    avatar

    17.09.2011. (14:52)    -   -   -   -  

  • Responder

    Zato jer se poradi dogmatskih razloga stvorila jedna prešutno prihvaćena distinkcija između "katekizamsko-tridentske teologije" i "znanstveno-filozofske teologije".

    avatar

    19.09.2011. (20:51)    -   -   -   -  

  • anonimac

    shvaćam. valjda obje strane ''miruju'' budući da nije dogma u pitanju. bar moje mišljenje...

    avatar

    20.09.2011. (00:19)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...