Komentari

potravljeselo.blog.hr

Dodaj komentar (4)

Marketing


  • promatram, razmišljam

    Istražuj ... ali budi siguran da ćeš naići na puno ONIH koji su PAMETNIJI ali ne obadaji jer nisu imali petlje početi ovo što si ti !

    avatar

    23.08.2008. (19:51)    -   -   -   -  

  • kudrić

    Hvale vrijedna analiza podrjetla i mog prezimena,ali mi se čine da smo mo mi Bešlići i pak došli u Rastovaču ili iz Dalmacije ili negdje iz Bosne..takve migracije poslje Požarevačkog mira su bile česte...spominje ih se u povjesnim izvorima,a odnose se na naseljavanje graničnih područja !U tom smijeru i ide stara sačuvana predaja ,da smo doselili negdje iz okolice Sinja..?isto tako je sačuvana predaja o davnom posjetu jednog biskupa Stipanu Bešliću iz Rastovače..prenosila se s koljena na koljeno,a potvrđena je i povijesnim zapisima!Narod čuva uspomenu na biskupov pohod,tako da i danas znademo mjesta gdje je tada biskup imao bogoslužje!

    avatar

    13.02.2009. (00:40)    -   -   -   -  

  • Maja Bešlić

    Bog, zaintrigirao me Vaš tekst, ali imate jednu grešku

    U Rakitnu ne postoji ni jedna kuća koja nosi prezime Bešlić.
    Drugo selo pored Rastovače u kojem je Bešlić uobičajeno prezime je Zagorje , koje je prije pripadalo Duvnu-Tomislavgradu, a nalazi se pod planinom Zavelimom.

    Čisto radi razjašnjavanja.
    Ja sam dupli Bešlić-mama iz Rastovače, tata iz Zagorja

    Pozdrav

    avatar

    03.06.2010. (18:07)    -   -   -   -  

  • Rastovača

    Pozdrav
    I Vama..
    Naprotiv,baš prvi spomen ovoga prezimena na prostoru današnje općine Posušje je u Rakitnu,gdje se krajem 17-og st. spominju dvije loze Bešlić,tada ih u Rastovači nema.Po staroj predaji prvi Bešlić se baš iz Rakitna naselio u Rastovaču bježeći pred Turskim progonima.Preciznije riječ je o nekoj trudnoj ženi kojoj je gore u Rakitnu pobijena čitava obitelj,i svi Bešlići su potomci tog djeteta.Teško je vjerovati,ali se pripovjedalo nešto tako..Bešlići iz Zagorja su dokazano potomci Rastovačkih bešlića i spominju se u Zagorju bitno kasnije(tek krajem 17st.).Nije mi poznato da bi Zagorje ikada pripadalo nekoj od Duvanjskih župa,no poznato mi je da je dugo godina bilo u sastavu velike župe Podbila.Poštovanje!

    avatar

    27.06.2014. (14:06)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...