Komentari

robijanje.blog.hr

Dodaj komentar (5)

Marketing


  • fartello

    he, pak moja mama uvijek kaze da su djeca andjeli. i kada bi neko dijete umrlo ona bi uvijek rekla da sada ta obitelj ima andjela na nebu da ih stiti i moli za nas!

    OK! moja mama nije citala ni Augustina ni Rahnera i sigurno nije procitala dokument teoloske komisije o Limbu, ali moram ti priznati da mi je to najbolje (pa, ako hoces, i teolosko) obrazlozenje problema.
    na kraju krajeva, ispalo je da ima pravo, samo njenu interpretaciju problema je iznjedrilo zivotno iskustvo patnje u svijetu (ima li vece patnje nego kad majka izgubi dijete?!?) i, s druge strane, iskustvo Bozje dobrote (da li postoji vece dobro na zemlji od majcinske ljubavi?); dok su interpretacije velikih teologa iznjedrila teoloska nadmudrivanja i teoloske dokolica!

    opet, nemoj biti tako ostar prema Augustinu! nije on los momak, samo znas i sam da je bio protivnik Pelagija, pa mu je i uvome morao lupiti kontru!
    patristika jest temelj cijele teologije, i to s pravom. samo ne treba sve njihove misli uzimati kao nedodirljive i nepromjenjive postulate vjere.
    jer, znali su i oni s vremena na vrijeme, kao i svi mi, "izvaliti koju glupost"...

    ...i jos nesto: da je Augustin znao sto je majcinska ljubav, ne bi sigurno to rekao!!! :-)

    avatar

    09.06.2008. (16:26)    -   -   -   -  

  • robijaš

    U potpunosti se slažem s tobom. Šta je teologija naspram iskustva majke koja pati i ljubi? Ništa, puka tlapnja. Što se tiče Augustina, nije on loš, ali da je dokoličario, jest:) Stvarno je znao okinut i ostat živ. Ima još dosta toga. No, skrupuloz je bio i ostao, tako da mu nije za zamjerit. Prije bi zamjerio onima koji su ga kopirali i sve što je rekao držali nadnaravnim. No, o tom po tom.

    avatar

    10.06.2008. (17:24)    -   -   -   -  

  • Ana

    Bog živi! Čuj, nisam stigla pročitat, al te pozdravljam...

    pozz! BTB :)

    avatar

    11.06.2008. (15:02)    -   -   -   -  

  • donin svijet

    Ono što me najviše odbija od Crkve je upravo to svojatanje Boga i bojanje istog u "svoje" boje.
    Nisu li svi ljudi na svijetu Božja djeca?
    Takva razmišljanja su primitivna i nazadna. Mi u Hrvatskoj imamo mnoge generacije koje nisu krštene jer su se rodile u drugoj polovici prošlog stoljeća. Odrekli su se Crkve... ali ne nužno i vjere... ne i Boga. Iz ovakvog stava proizlazi da nema veze da li je netko pošten i častan... bitna je forma koju je propisala Crkva. To je diskvalifikacija na samom početku života.
    Nisam krštena i neću se krstiti. Religije svojih djedova odrekla sam se upravo radi ovakvih isključivosti i licemjerja. Boga se nisam odrekla. Nitko mi ga ne može oduzeti. :)

    avatar

    12.06.2008. (23:04)    -   -   -   -  

  • robijaš

    @ Dona - to je samo teologija, filozofija o Bogu i posljednjim stvarima. Sensus fidelium, odnosno vjera naroda je nešto sasvim drugo, a u krajnjoj liniji taj narod je Crkva, a ne guzonja u purpurnoj odjeći, zar ne?

    avatar

    13.06.2008. (11:22)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...