Komentari

vaseljena.blog.hr

Dodaj komentar (18)

Marketing


  • Pero Panonski

    http://www.b92.net/zivot/ljubav.php?yyyy=2008&mm=06&dd=02&nav_id=301550

    avatar

    04.06.2008. (14:37)    -   -   -   -  

  • hemicar

    Al+Cu=Au+Cl

    avatar

    04.06.2008. (14:54)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Hvala, Pero, čitao sam to. Tak-tak. Može on puno bolje.

    avatar

    04.06.2008. (15:02)    -   -   -   -  

  • valovita lubanja

    lako tebi, kad širiš vidike

    avatar

    04.06.2008. (21:15)    -   -   -   -  

  • Catma

    ` Corporeal anxiety` ?

    avatar

    04.06.2008. (22:46)    -   -   -   -  

  • cveba

    ..kolko bolje moze on, pitanje je sad ?

    P.S. meni se sve cini jednostavnije iz.Hrvatske nego od tam !

    avatar

    05.06.2008. (17:08)    -   -   -   -  

  • lolina

    baš su mi dobri Lykke ...
    fala
    ;)

    avatar

    05.06.2008. (17:55)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Molim!

    avatar

    05.06.2008. (20:29)    -   -   -   -  

  • prljava igra (!)

    diagnosis - erotic dementia.
    pre bih rekao da su covekove saznajne moci tajanstveno saobrazene njegovom praktichkom odredjenju, dok Kant u naslovu 'O srazmeri chovekovih saznajnih moci koje su mudro saobrazene njegovom praktichkom odredjenju' samo mudro prozire covekove mogucnosti, koje su kod Kanta sveukupno utemeljene u jednoj opstoj nemogucnosti, u kojoj valjda prebiva Bog - nemogucnost vinuca u apsolutno znanje, samo po sebi zamka od koje se treba dobro cuvati - ono no-mansko.
    Fantazam, ili u zenskom rodu fantazma, stvaran je koliko i zena sama: koliko i Stvar(i) u nama. koliko i Bog ... ja, recimo, ne mogu da verujem da bog postoji, ali barem isto toliko ne mogu chak ni da zamislim Sve-t bez njega . To je stvarnost, koja je temeljna cinjenica, slozicemo se. rech 'stvarnost' ontoloski bi trebalo da bude u muskom rodu: kao svrshiva. ili, mozda, kao sveobuvatajuca i beskonachno strpljiva, kao sto to muskarac nikada ne moze biti, a da ne poklekne pred fantazmom, saobrazna je svome jezickom polu kakv jeste.
    i tu dolazimo do srzi Kantovog zavestanja - Strah. jer cemu nas je Kant svojim na detaljima opsednutim uvidima priblizio - tj. priblizava, evo gotovo vec 250.god., ako ne podruchju noumenskog (no manskog - eng.) - tamo gde ljudima nije mesto, gde im je pristup zabarikadiran: grimasa straha deformishe se sasvim polako, ali zato postojano.

    [I]'I ko zna.... mozda se svaki cilj chovechanstva na Zemlji sastoji izrichito u ovom besprekidnom procesu, drukchije recheno, u zivotu samom a ne u nekom cilju..."
    pishe Dostoj u 'zapisima iz podzemlja'. i malo kasnije 'I kako nasrtljivo, drsko izlazu svoju prenadrazenost, iako su u isto vreme uplasheni'. da, Taj strah.


    vbrlo zanimljiv post, druze.

    avatar

    06.06.2008. (03:10)    -   -   -   -  

  • prljava igra (!)

    -iz neobjavljenih dnevnika B.Pekica-

    Nije dovoljno menjati svet, potrebno mu je i REČNIK promeniti, da bi se u njemu čovek osećao nov, rekao, učinio nešto novo. Ako bi čovek koji je došao do nekog totalnog saznanja, kobno osetio da ne raspolaže rečima kojima bi to otkrovenje saopštio, bilo bi to kao nemi Hristos, ili Buda koji ne razume sopstveni jezik, ili Lenjin koji više ne veruje u značenje ruskih reči. Ili UOPŠTE ne veruje u značenje reči. Onda bi svaki normalan čovek DELAO. NE BI BRBLJAO. Treba prestati brbljati, učiniti nešto ili ići u vražju mater! Samo tako ćemo vratiti nevinost rečima.

    *****
    Rečima je nemoguće bilo šta definitivno izraziti. A bez izvesne definitivnosti nema ni razumevanja. Za tako nešto rečnik ne pruža nikakvu šansu … U sve bogatijem svetu, rečnik postaje sve siromašniji. Proizvodnja sinonima je sasvim stala. Homonimi caruju. Ništa nije utvrđeno. Sve zavisi od okolnosti. Proizvoljnost obezbeđuje pamet svima. Homonimi će ugušiti i poslednje ostatke razumevanja …
    Ukoliko nas ne sačuva neko zapostavljeno čulo. … Ja lično nemam hrabrosti da se oslonim na podrazumevanja. Jedno proteklo stanje, na primer, više se uopšte ničim ne može izraziti. A svako je stanje proteklo. Restauracije su patetične fikcije. Prustov eksperiment je džinovski promašaj francuskog Enciklopedijskog rečnika u sobi obloženoj plutom i nerazumevanjem …

    Književnost je definitivno nemoguća. Sve su komunikacije među ljudima isključene. Živimo u svemiru koji je modelovan kao saće. Svako je konfiniran u svojoj voštanoj ćeliji, neseljenoj avetima vlastite imaginacije, koje zovemo svetom.

    U tom aspektu, čak su i pavijani na višem stupnju međusobnog razumevanja. Blagodareći pipkanju i njuškanju, pretpostavljam. Pavijani su prozreli ništavnost jezika pre nego što su do njega i dospeli. Pisci, na žalost, ne mogu da se njuškaju sa čitaocima da bi bili shvaćeni. Slikarima je lakše. Oni se ničem određenom ne obraćaju. Tu je slučaj uvek moguć. Uvek je moguće da dve osobe vide nešto na isti način. Slikar uvek ima bar po jednog gledaoca s kim se razume. Makar taj gledalac bio on sam.

    Pisac nikada nema nijednog čitaoca. Čak ni sebe. On uvek piše nizašta i ni za koga. On uvek tera vetar kapom. Reči se ne mogu upotrebljavati kao boja. Pisac mora znati da one znače samo ono što on misli da znače za sve kojima su namenjene da uopšte nešto znače. A takvih reči nema …

    Teorijski, knjiga bi bila dobra jedino kada bi se služila izmišljenim rečima. Za svaku knjigu morao bi se izmišljati nov rečnik, inače bi već kod druge nastali nesporazumi. Takvu knjigu, razume se, niko ne bi čitao. Pisac bi, međutim, imao bar tu satisfakciju da ne služi kao trgovački agent za reklamiranje pojmova koji su bili pohabani još u doba najezde Hiksa …

    *****
    Reč može, sme i mora biti bliska misli samo u filosofiji (trebalo bi i u politici, ali je ovaj zahtev, očigledno, preteran). Umetnost mora pokušati da “zađe” i iza misli, da deluje i nečim što reči neposredno ne iskazuju.
    *****
    Reči su nam već odavno prazne i lažne, a stvarnost orvelijanski drukčija od one što nam rečnik prikazuje. Inventar činjenica stvarnosti kojima smo dali lepša i bezazlenija imena – beskonačan je. Njihovo nas ređanje nigde neće odvesti, kao što ne odvodi ni stvarnost koju iza sebe krije. Hitler je genocid nad Jevrejima nazvao eufemizmom „totalnog rešenja jevrejskog pitanja“. Posledice nisu bile eufemističke.

    avatar

    06.06.2008. (03:39)    -   -   -   -  

  • prljava igra (!)

    Značaj smeha. Iz raznih dela Borislava Pekića. Izbor Ljiljane Pekić.

    Ako je smeh najefikasnije sredstvo mržnje, i mržnja je najefikasnije sredstvo straha.
    *****

    Ne srdimo se, smejmo se. Rugajmo se! Zajebavajmo! Ako smo stvar shvatili, pokažimo da jesmo. Možemo činiti sve što i do sada, samo drukčije. Kao svesni, dorasli ali gospodski nemarni učesnici unapred izgubljenog rata, čija pravila nisu stvorena da donesu pravdu, nego pobedu.
    Žrtva koja se smeje zna više od žrtve koja proklinje. Prokletstvo preti, ali razara – smeh. Smeh pretpostavlja saznanje, prokletstvo samo nadu. Budimo, iznad svega, nedodirljivi i vedri!

    *****

    Plač i smeh su dva osnovna vida našeg spajanja sa svetom. Plač i smeh su takođe dva najdublja vida ulaska i prodiranja sveta u nas. Otuda su tragedija i komedija dve najbitnije forme enozisa sveta koji postoji i sveta koji se saznaje.

    avatar

    06.06.2008. (03:43)    -   -   -   -  

  • Bocaccio

    Uh sto ga ti sve nadrobi. Medj' toliko stvari sigurno ti poneka promakla ili se izgubila u preijevodu.

    Dodje zec u javnu kucu i udje u zmijinu sobu a ova, cim ga ugleda, pojede ga no pocne je gristi savijest:
    'Jesam budalasta, cim sam ugledala zeca ja ga navrat nanos pojedem. Tko zna mozda mi je gazdarica poslala klijenta a ne rucak.' misljase tako zmija pa ispljune zeca koji joj na to veli:
    'Nije bilo lose ali kad slijedeci puta budes htjela oralni seks malo manje otvori usta.'

    E, pa sada da me pitas sto je pisac zelio o paklu reci, ne znam.

    avatar

    06.06.2008. (15:00)    -   -   -   -  

  • prljava igra (!)

    Pretpostavljam da znate onu o žabi i škorpiji... Zamoli, dakle, škorpija žabu da je prenese preko reke. Žaba odbija: neću, ubošćeš me! Ma kakvi, veli škorpija, pa nisam blesava, obe bismo potonule! Žaba zaključi da to ima rezona i pristade, škorpija joj se pope na leđa, i one zaploviše ka drugoj obali. I taman kad je sve trebalo da se završi u najboljem redu, kad se druga obala već jasno nazirala, škorpija ipak ubode žabu, i obe krenuše da tonu; žaba je umirući upita, zašto si to učinila, kad ne znash da plivas, pa ćes se sada i ti udaviti. 'Šta da radim, takva mi je narav, to je jače od mene', rezignirano joj objasni tonuća škorpija...

    vidish, boccaciozg, ovu basnu mozemo lako primenitit uglavnom u svakoj zivotnoj situaciiji: Nemanja te je bezmalo preneo na drugu obalu, ali si ga ti na kraju potpuno bezrazlozno bocnuo - takva ti je narav, jebiga, ti tu nishta ne mozesh; zbog toga nikada necesh nikuda dospeti. a Nemanja je vec otporan na vase sitne zajedljivosti, drskosti, ogranicenost i sve u tom smislu.
    idi sada vidi da li sam mozda u drugoj sobi, sa tvojom nesercnom mamsi....

    avatar

    06.06.2008. (15:32)    -   -   -   -  

  • prljava igra (!)

    neuspeli link

    avatar

    06.06.2008. (22:31)    -   -   -   -  

  • lolina

    hahhaha ak je Nemanja žaba , onda sam ja carica Milica ;))))

    avatar

    06.06.2008. (23:15)    -   -   -   -  

  • prljava igra (!)

    Nemanja svakako nije zaba, a bocaccio jos i manje skorpija. malko sam se zaneo, carice Milice, prosim.
    ipak, da je b pazljivo procitao, Nemanja bi mogao biti onaj koji prenosi preko duboke vode.
    mali veseljak - kriv-si-remorker iz crtaca.

    avatar

    07.06.2008. (00:44)    -   -   -   -  

  • cveba

    Igra, ja ne znam kako ti to gurash ( da li cesto ides doma ili ne ) ali meni se momentalno od moje domovine profondo povraca, u cemu mi dakako nitko me moze pomoci, samo se tuzim..:(

    avatar

    07.06.2008. (18:51)    -   -   -   -  

  • lijecenikatolik

    Igra je, otpočetka, glavni Nemanjin sudrug-filozof . On je prvi reagirao na njegove sjajne marginalije i oplemenio ih komentarima i polemikom. O Kantu sam uvijek znao manje nego što sam htio. Znam ponešto kroz estetiku, u čijim se komentarima također zaobilazi ta nulta pozicija subjekta.

    avatar

    12.01.2009. (22:44)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...