Komentari

esabor.blog.hr

Dodaj komentar (9)

Marketing


  • wiva

    Tak i tak nas nitko ne pita ni na rođenju a kasnije rijetko, za krojenje prava. Prava su ko meni u restoranu, uzmeš si šta ti najbliže odgovara, a ako ti ne paše potrudiš se i budeš svoj kuhar.

    avatar

    25.05.2008. (16:27)    -   -   -   -  

  • E-SABOR

    WIVA - Dobro, lijepa usporedba prava s restoranom. Tako je to obično u životu. Međutim, postavit će pitanja o tom pravu neki drugi klinci, kad po rođenju postanu svjesni da su se rodili isti kao i neki druga, a ti drugi imaju bez svojih zasluga 99% planete, a ostatak nema ni 1%. Kako njima odgovoriti na logična pitanja? Razmišljajmo sada, dok jo nije kasno, i o takvim odnosima. To je moj prijedlog.

    avatar

    25.05.2008. (18:48)    -   -   -   -  

  • wiwa

    Ako treba i o mistici pričati na ovom blogu, možemo:), mada to nisam očekivao... Da preokenemo pitanje, privremeno, malo - smije li se uopće rađati djecu koja neće imati standardna prava i mogućnosti, bilo da je roditelj sirotinja ili moćnik?

    avatar

    26.05.2008. (10:10)    -   -   -   -  

  • E-SABOR

    WIVA - Ovaj blog je zaista slobodan za sva razmatranja, ideje i prijedloge. Nisam mislio da smo dotakli mističnost Deklaracijom o pravima. Možda se čini da su spomenuti pojmovi i dubina zahvata izvan okvira realnosti. No, pokazat će se da je stanje raspodjele društvenog bogatstva u Hrvatskoj, a to je naša svakodnevna realnost, izvedena izvan načela Deklaracije. Dakle, Deklaracija nije ni mistika, ni fantazija, već surova svakodnevica i stvarnost. Što se tiče konkretnog pitanja: smije li se uopće rađati djecu koja neće imati standardna prava i mogućnosti, bilo da je roditelj sirotinja ili moćnik?, tu bih rekao da je proces rađanja, kao i oblikovanja u neživoj prirodi posljedica nekih dubljih i nama skrivenijih zakonitosti, te da je kao takav odigrao ulogu i pri našem dolasku na svijet, bez obzira jesmo li zadovoljni ili nismo tom činjenicom. Nitko se uglavnom na buni zbog svog prisustva u svijetu, već obrnuto, svi bi što dulje u njemu ostali. Znači, osjećamo se dobrodošli. I ako je tako, djecu treba rađati bez previše smišljanja o trenutku kad će se "dogoditi". Spontanost je već sasvim dobro odredila da se rađamo sretni i zadovoljni što smo tu. Dakle, sva sirotinjska i djeca moćnika su dobro došla. Naša Deklaracija o pravima trebala bi im u budućnosti biti pomoć i putokaz kojim smjerom ići dalje.

    avatar

    26.05.2008. (23:34)    -   -   -   -  

  • sush

    SAVEZ UDRUGA STANARA HRVATSKE

    (ALLIANCE OF TENANTS’ ASSOCIATIONS OF CROATIA)

    NVO - NGO
    Laginjina 11, 10000 Zagreb, Croatia

    Tel+Fax: ++385 1 4668 217 / 091 52 57 909 & 098 52 00 22

    --------------------------------------------------------------------

    26. V. 2008.

    Poštovani,

    Obavještavamo vas da Savez udruga stanara Hrvatske ponovno organizira javni prosvjed pred Ministarstvom zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva radi ukidanja protuustavne zakonske diskriminacije jedne kategorije nositelja stanarskog prava. Posljedice te diskriminacije su iz dana u dan sve gore i pogubne za stanare, često i tragične.

    Ogorčeni smo time što Ministarstvo uporno ponavlja neistinite tvrdnje Ustavnog i Europskog suda o vlasništvu, iako je vlasništvo izvornih vlasnika na našim stanovima prestalo još u SFRJ, a i po današnjem Ustavu može se vlasništvo oduzeti zbog socijalne pravde. To je i učinjeno u slučaju privatnih stanova po čl. 48. Zakona o najmu stanova, koje su stanari otkupili, isto kao i nacionalizirane stanove koji nisu vraćeni izvornim vlasnicima.

    Naša zakonito stečena imovinska prava trajnog i isključivog posjeda i uporabe stana (i dr.) moraju nam se vratiti, a ugovori kojima smo ih stekli moraju se poštivati. Sve je to potpuno jasno i nedvosmisleno određeno Aneksom G Ugovora o pitanjima sukcesije, koji je, po Ustavu RH, jači od zakona.

    Ponovno prosvjedujemo i tražimo hitan prijem kod ministrice gđe Marine Matulović-Dropulić i predsjednika Vlade g. Ive Sanadera.

    U prosvjedu će sudjelovati predstavnici naših udruga-članica iz Splita, Dubrovnika, Šibenika i ostalih gradova.

    Prosvjed će se održati 28. svibnja 2008. u 12 h. ispred Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, ulica Republike Austrije 20.

    Pomognite nam svojom nazočnošću i izvješćivanjem, kako bismo i mi konačno živjeli u miru i spokoju svog jedinog doma kao i ostali nositelji stanarskog prava koji su otkupili svoje stanove.

    S poštovanjem,

    Predsjednica Saveza udruga stanara Hrvatske

    Prof. Volga Vukelja-Dawe

    Jurjevska 12

    10000 Zagreb

    Tel.: 1 4668 217

    098 52 00 22

    avatar

    27.05.2008. (12:34)    -   -   -   -  

  • wiva

    Ubili bismo svjetski napredak i sve kad bismo svi bili standardni po svemu. Boljitak je išao stalnim kršenjima običaja, s groznom nepažnjom naspram reperkusija koje će to imati na druge. Čitavo "rođenje" naših današnjih životnih običaja potječe iz vrlo teških društvenih malverzacija. Koje nisu sankcionirane. Tamo gdje jesu, imali smo komunizam koji se pokazao katastrofom. Neki su mislili i uživali, neki nisu pa su dopuštali svašta, pa se dogodilo raznih čuda, i sad se tako radi, i neće se prestati, i ne treba se zavaravati da se može prestati jer je kasno. Naime, netko je nekome u povijesti otimao prava jer je mogao, a drugi ga nije spriječio jer nije niti razmišljao niti mogao išta znati. Čija je odgovronost? A uostalom nismo ni više vlasnici naših gospodarskih temelja. Dakle, ako govorimo mimo politike, ja sam protiv bavljenja receptima za popravak društva, tj. materijalne raspodjele jer povratka materijalne pravde nema. Radije, predlažem intelektualcima da se pozabavimo mirnom dezintegracijom društvene osnove i suživotom sa što manje tuđeg pokroviteljstva. Onda će tek doći na red deklariranje univerzalnih prava.

    avatar

    27.05.2008. (18:28)    -   -   -   -  

  • E-SABOR

    WIVA - Ja nisam bez dilema oko svjetskog napretka. Svi bi voljeli da su prljave poslove za nas obavili neki naš preci i predali nam svijet čist od svih prljavština. Oni su, očito, nešto od toga i napravili, ali ostalo nam je sigurno još puno toga za uraditi. Uostalom, rađaju se vremenom i novi problemi koje treba rješavati. Povijesno, postojao je i sukob nužnosti s jedne strane i svijesti o pojedinim rješenjima s druge strane. Svako vrijeme ima svoje moralne i nemoralne elemente. Prije dva dana gledali smo Latinicu o krvnim osvetama. Negdje i nekada su se stvari tako rješavale kao moralni načini u životima tih ljudi. Danas se zgražamo nad tim, ili takav način u dubini ipak i prihvaćamo, računajući na zakašnjelu pravnu intervenciju civiliziranog društva. Što to govori? Svako vrijeme na svoj način prilazi takvim problemima. Novo vrijeme nosi nove mogućnosti i poglede. Učinilo mi se jako logičnim sada postaviti spomenutu Deklaraciju, misleći da je ona duboka poput Deklaracije o pravima čovjeka ili naroda. Ova naša Deklaracija ima za cilj poopćiti prava, ali i konkretizirati ih, ipak, za sve specifične slučajeve. Proširenje prava odnosi se ne samo na ljude, već i na ostala bića koja žive pored nas ili u istom vremenu i prostoru s nama. Njihova prava se ponekad spomenu. Ovdje se pokušava izraziti univerzalna prava ljudi, životinja, pa reklo bi se i prava stvari da ostanu onakvima kakvima "žele" ostati. Prosto je u meni dozreo trenutak da se i o toj temi izrazim.

    avatar

    28.05.2008. (00:03)    -   -   -   -  

  • E-SABOR

    SAVEZ UDRUGA STANARA HRVATSKE - imate našu podršku kroz korištenej ovog prostora da se obraćate javnosti. Suštinu Vaše problematike, nažalost, nismo upoznali. No , načelno Vam pružamo potporu za demokratka rješavanja Vaših (i naših) problema. Koliko uzmognemo rado ćemo Vam pomoći. Sretno !

    avatar

    28.05.2008. (00:08)    -   -   -   -  

  • sush

    Stambeni odnosi
    Nadležnost upravnih tijela za rješavanje odnosa u podrucju stanovanja prestala je ukidanjem
    instituta stanarskog prava (stupanjem na snagu Zakona o najmu stanova iz 1996. godine).
    Postupnim prestajanjem nadležnosti upravnog tijela za rješavanje odnosa iz podrucja
    stanovanja i ukidanjem stanarskog prava, ocekivalo se i smanjivanje broja pritužbi gradana na
    rad upravnih tijela zbog povrede, ugrožavanja i gubitka prava na stan.
    Medutim, pritužbe iz podrucja stanovanja zauzimaju i dalje znacajniji dio rada puckog
    pravobranitelja. Tako je 2007. godine iz podrucja stambenih odnosa zaprimljena 41 pritužba,
    (2006. izjavljene su 44 pritužbe).
    Gradani se obracaju puckom pravobranitelju radi rješavanja stambenog pitanja i uredenja
    odnosa iz korištenja stana, a najcešce zamolbom za pravnu pomoc u odnosu na steceno
    stanarsko pravo, kako bi dalje ostvarili pravo na otkup stana i status zašticenog najmoprimca,
    te pravo na socijalni stan. Zaštitu prava gradani traže i radi nastalih nepravilnosti zbog
    nacina
    propisivanja pojedinih odnosa izmedu vlasnika i korisnika stanova.
    Tako je u okviru podrucja stambenih odnosa posebno razmotreno i pitanje prava zašticenih
    stanara u privatnim stanovima i prava vlasnika na te stanove. Pritužbe u pravilu sadrže izravan
    Izvješce puckog pravobranitelja za 2007. godinu
    120
    prigovor na rad Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uredenja i graditeljstva, jer kao
    nadležno strucno državno tijelo nije predložilo uredenje odnosa izmedu najmodavaca fizickih
    osoba i zašticenih najmoprimaca (stanara koji su na privatnim stanovima stekli stanarsko
    pravo).
    Iako tece vec deseta godina od kada je Ustavni sud ukinuo odredbu stavka 2. clanka 40.
    Zakona o najmu stanova (Odluka od 31. ožujka 1998. godine), još uvijek nisu uredene
    pretpostavke za otkaz ugovora o najmu stana, te je i nakon gotovo deset godina po sudskoj
    praksi nije riješeno je li najmodavac fizicka osoba za slucaj otkaza ugovara o najmu dužan
    zašticenom najmoprimcu osigurati drugi stan.
    U okviru ovog pitanja, pred puckim pravobraniteljem istaknuto je i pitanje je li opravdano
    dopustiti iseljenje stanara koji je u stanu fizicke osobe zatecen kao nositelj stanarskog prava u
    prosincu 1974. godine (Zakon o stambenim odnosima), te je sve do studenoga 1996. godine,
    do stupanja na snagu Zakona o najmu stanova, smatran osobom s riješenim stambenim
    pitanjem (stupanjem na snagu tadašnjeg prvog republickog Zakona o stambenim odnosima
    ukinuta je mogucnost stjecanja za u buduce stanarskog prava na stanovima u vlasnicku
    fizickih osoba).
    Raspravljajuci o navedenim pritužbama utvrdeno je da je neposredna posljedica pravne
    praznine koja je nastupila ukidanjem odredbe stavka 2. clanka 40. Zakona o najmu stanova,
    nejednakost gradana pred zakonom i nemogucnost dobivanja sudske zaštite prava.
    Ustavni sud u okviru svoje nadležnosti nema ovlasti otkloniti nejednakost u primjeni Zakona
    o najmu stanova, nastalu prestankom važenja ukinute zakonske odredbe, jer nije na Sudu
    donositi odluku o nekom pitanju prava koje (još uvijek nakon više od devet godina) nije
    riješeno. Stoga je Ustavni sud posebnim izviješcem o nepotpunosti Zakona o najmu stanova
    vec upozorio i Hrvatski sabor (lipanj 2007.).
    Povodom ustavne tužbe i zahtjeva za zaštitu zakonitosti Ustavni sud i Vrhovni sud procijenili
    su da, u slucaju kada vlasnik stana namjerava useliti u stan sam ili namjerava useliti svoje
    potomke, roditelje ili osobe koje je dužan uzdržavati, valja odrediti odgodu ovrhe, jer se ne
    može odrediti nacin provedbe. Iseljenjem zašticenog najmoprimca bez mogucnosti
    odredivanja nacina izvršenja, zašticenom najmoprimcu bila bi nanesena šteta koja bi se teško
    mogla popraviti.
    S druge strane, vlasnici stana nastoje ostvariti posjed stana, tužbom radi smetanja posjeda
    (posjedovnom zaštitom nakon otkaza ugovora o najmu stana).
    Izvješce puckog pravobranitelja za 2007. godinu

    avatar

    28.05.2008. (16:11)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...