Komentari

vaseljena.blog.hr

Dodaj komentar (4)

Marketing


  • doktor Jatogen

    Nisam impresioniran. Slažem se da je distinkcija između nacizma i staljinizma nužna, ali, mon Dieu: to je kao da kažete da nije isto kad te mama i tata prebiju jer se ne ponašaš kako bi oni htjeli i kad te premlate skinheadsi jer si Crnac. Želim reći da ne smatram nikakvim postignućem uočavanje te distinkcije. Žižek se ovdje producira ideološki: on je "staljinist u odnosu na nacizam"; međutim, njegova nabrajanja specifičnosti staljinističkog SSSR-a nisu drugo do štrebersko mahanje paunovim repom. Najzanimljiviji dio mi je onaj o "carstvu znakova" - ne stoga jer je Žižekov uvid u problematiku naročito lucidan, nego zato što je to samo po sebi zanimljivo (zanimljiva je i knjiga Rolanda Barthesa "Carstvo znakova").
    Smiješno je Žižekovo bombastično ponavljanje pitanja "mora li svaka univerzalistička etika počivati na gesti fetišističkog poricanja?" Kao kokoš kad snese jaje! Kao da ni jedna kokoš prije nje to nije napravila. Žižekovo pitanje je ziheraško: on pita "mora li" umjesto "zašto je" - kao da je toliko ugnjavljen time što je čovječanstvo takvo kakvo jest, pa priželjkuje odgovor "ne mora" da može u miru nastaviti kokodakati, a vrlo dobro zna da mora. Djetinjasti, razmaženi Žižek. Pogledajmo kakav je odgovor ponudio: "Odgovor glasi: svaka etika koja ostaje „humanistička“ (u smislu izbjegavanja neljudske jezgre bivanja ljudskim), koja poriče ponornu dimenziju Bližnjega. „Čovjek“, „ljudsko biće“ je maska koja skriva čistu subjektivnost Bližnjega." Kakav odgovor! "Neljudska jezgra bivanja ljudskim"!
    Štreberčina, producent, ziheraš. Nije on nikakav "permanentni revolucionar", niti je bitno bolji od bilo kojega postmodernog mislioca: to što je on, navodno, "samo metodom postmoderan, dok zapravo prezire bitne sadržajne odrednice postmodernizma" notorna je glupost. Jer, ustanoviti da je "staljinizam spasio čovječnost čovjeka" nije bitno drugačije od, recimo, onog Lyotardovog da moderni nužno prethodi postmoderna.
    "Something seems beautiful? Wittgenstein: You mean it clicks? - When things don't click, take clicker from your pocket and click it" (John Cage).

    avatar

    25.04.2008. (08:59)    -   -   -   -  

  • doktor Jatogen

    in love with another sound

    avatar

    25.04.2008. (12:01)    -   -   -   -  

  • Piton007

    Pravi doktorat, nema što ! Čestitam na utrošenoj volji i vremenu !!!

    avatar

    25.04.2008. (12:03)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...