Komentari

timotej.blog.hr

Dodaj komentar (4)

Marketing


  • More ljubavi

    "Katastrofalan je neuspjeh moderne kateheze odviše očit"
    Dvije tisuće godina crkva je nastojala uvjeriti čovjeka u jednu, jedinu, u svoju istinu. Mnogi koji su posumnjali u tu istinu izgubili su glavu na lomači. Još donedavno crkva je mogla uvjeravati čovjeka kako je sve stvorio i kako svime upravlja gospodin. Donedavno kažem. Na sreću ta su vremena ostala nepovratno za nama.
    Nit crkva više može kažnjavati nevjernike, nit je jedina istina ona koju nam je sve vrijeme nametala. Dostupnost informacija i znanja cijeloga svijeta tek jednim klikom na miša ili daljinski upravljač televizora otvaraju pogled svakome tko želi misliti svojom glavom.
    U vrijeme kada je čovjekov pogled dospijeo skoro do samoga početka stvaranja Svemira, u vrijeme kada je čovjek zavirio u maternicu od samoga začeća, u vrijeme kada čovijek može oblikovati život i prije rođenja, u vrijeme kada čovijek može svaku ženu bezgriješno oploditi van svake je pameti vjerovati u "jednu istinu".
    Nekada su djeci pričane priće o Crvenkapici, o Tintiliničima, o Trnoružici, o...
    Danas se djeca rađaju sa kompom ispod jastuka.
    Iskreno mi je drago da je sve manje onih kojima će netko drugi nametati svoje isključive istine
    Pozdrav u ime oboje

    avatar

    19.04.2008. (09:43)    -   -   -   -  

  • Timotej

    Teuta i Zeleni, zavirio sam malo u vaše blogove. Nekad davno svijet sam percipirao na sličan način kao i vi, ali zadnjih godina vjerujem i znam: Isus Krist jest Gospodin! - na slavu Boga Oca. (Fil 2,11) I ne samo to - bez ikakve zadrške vjerujem u sve što naučava Sveta Katolička Crkva.

    Zanimljivi su mi vaši argumenti zašto je "van svake pameti vjerovati u jednu istinu". Na Internetu sam od početka 1994., i mislim da mi je "dostupnost informacija i znanja cijeloga svijeta" dosta pomogla na putu ka Bogu. Medicinu i astronomiju prilično dobro poznajem - prvu sam studirao nekoliko godina, a drugom se amaterski bavim već dobrih 20 godina. I nisu mi nikakva zapreka za vjeru.

    159 Vjera i znanost. "Iako vjera stoji iznad razuma, između vjere i razuma ne može biti pravog neslaganja: jer isti Bog, koji objavljuje tajne i ulijeva vjeru, stavio je također u ljudski duh svjetlo razuma; a Bog ne može zanijekati sebe samoga, niti istinito (može) ikada proturječiti istinitom". "Stoga se metodičko istraživanje ni u jednoj struci, ako se vrši doista znanstveno i po moralnim načelima, nikad neće stvarno protiviti vjeri, jer profane i vjerske zbilje imaju izvor u istome Bogu. Štoviše, onoga koji nastoji ponizno i ustrajno prodrijeti u tajnu stvari, njega, a da toga i nije svjestan, kao da vodi ruka Boga, koji sva bića uzdržava i čini da budu ono što jesu" (Katekizam KC)

    Srdačan pozdrav!

    avatar

    19.04.2008. (14:54)    -   -   -   -  

  • leticia

    Vjerujem u Boga i u Svetu Crkvu Katoličku, dotaknuta i darovana odozgor darom vjere, u trenutku kad sam mislila da znam točno što hoću od života., u trenutku kad se zapravo taj život rušio, a ja nisam to vidjela. U tom trenutku, kad sam osjetila Božju ljubav sve se promijenilo, svi moji stavovi su se srušili, o životu, o meni samoj, o odnosima s drugim ljudima. Žrtva, ljubav, praštanje, radost....nešto tako staro, a zaoravljeno sad postaje novo i svježe. Život sad nije lakši-sad imam odgovornost koju prije nisam imala vezano za djela koja činim. Ovo je teži put, ali i jedina Istina. I nikad, ali baš nikad nisam imala ovakav mir i sreću u svom srcu, bez obzira što se događalo, jer moje lutanje je prestalo. Ne daj Bože vratiti se ono prijašnje, nikad.
    I da cijeli svijet govori suprotno ovome, ja znam što mi se dogodilo, moj susret s Bogom je stvarnost, stvarniji od bilo čega u mom životu. I da me svi ismijavaju zbog moje vjere, ja znam da je Isus i to rekao, dakle nije ništa neočekivano. Želim samo da moja djela budu zaista djela ljubavi, jer ako to nisu, onda bi bolje bilo da vjeru nisam nikad ni primila. Samo da ne upropastim ovaj dar koji mi je od Boga darovan. Ako ljudi ne vide promjene u meni, na bolje, moja vjera nije oživotvorena, i ne dajem nikakve plodove. Ili, kako kaže Papa, ako vjera nije ovjerovljena životom, tu dolazi do pada, i velika je zbog toga odgovornost na nama kršćanima, koji trebamo biti poveznice vjere.

    avatar

    19.04.2008. (15:38)    -   -   -   -  

  • milord55

    Još dok sam, davno, studirao kemiju, čudo vode, čudo ravnoteže, čudo DNA, a i sva druga, redom smislena, čuda ustroja svijeta snažno su me uvjeravala u promisao i plan podvrgnut jednom zakonu, a činila nevjerojatnim banalnim i van zdravog razuma (da, štovani More ljubavi) sve priče o prajuhi i slučajnim pravim rješenjima majčice prirode. Tada još nisam imao vjere, jer odgojen sam protiv nje, niti sam mogao shvatiti silinu milosti koja je prije dvijetisuće godina pokrenula i promijenila svijet (što je o tome povijest rekla našoj djeci?). Treba znati i o ljubavi: ne hvali se, dobrostiva je, sve prašta... Oprosti, Timotej, što sam uzurpirao prostor ovdje; htio sam te podržati ...

    avatar

    19.04.2008. (21:45)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...