Komentari

angelo1.blog.hr

Dodaj komentar (6)

Marketing


  • Arhangel

    Kad smo kod 10. travnja i NDH: mi Hrvati čeznuli smo stoljećima za samostalnom državom u kojoj bismo bili svoji na svome. NDH kao IDEJA hrvatske države je na mjestu, ali ne i to KAKVU je vlast, odnosno IDEOLOGIJU provodila. Puno pozdrava!

    avatar

    11.04.2008. (08:51)    -   -   -   -  

  • angelo

    Slažem se, to treba razlikovati - jedno je narodna čežnja za državom i slobodom, a drugo ostvarenje državnog sna
    na potpuno promašen način. Hrvatski narod nije čeznuo ni za nacističkim, ni za ustaškim, ni za partizanskim zločinima!
    Nažalost, mnoge smo podvale trpjeli kroz povijest. I dalje nam je ići križnim putem do konačnog oslobođenja u eshatonu!
    Pozdrav!

    avatar

    11.04.2008. (23:37)    -   -   -   -  

  • angelo

    PAMETNI NAŠ DON ŽIVKO KUSTIĆ upravo je 10.4. objavio u JL-u komentar koji vrijedi pročitati pa prenosim glavninu:

    Prije 67 godina vjeroučitelj mi je pred crkvom šapnuo da je upravo proglašena hrvatska država. Bio sam dječačić,
    ali mnogo sam već knjiga bio pročitao. Izbile su mi suze radosnice do kuće i još cijeli dan sam kroz zube pjevušio “Lijepu našu”.
    O Anti Paveliću i ustaškom pokretu nisam još bio ni čuo. Bio je to čisti hrvatski doživljaj 10. travnja 1941.
    Onda smo danima slušali radio i iznebuha shvatili da je na vlast došlo bezboštvo.

    Brzo su proglasili rasne zakone. I vrlo brzo su baš na našem otoku Pagu osnovali koncentracijski logor u uvali Slano. Uslijedili su mjeseci vijesti o klanjima i silovanjima u tom logoru. No, o tome sam već pisao. Svi smo znali da su naši svećenici za hrvatsku državu ali protiv ustaških zločina. Danas nije lako razlikovati izraze protivljenja takvoj vlasti od izraza domoljubne nade. Već sam istaknuo da mi koji smo katolički mislili nismo mogli među partizane. Vjeroučitelj mi je jasno rekao: “Na vlasti je krvnik, u šumi je bezbožnik”. Ugledni publicist upravo se pita što je kršćanima od toga dvoga bilo gore. Nema mjere: jedno i drugo je bilo bezbožno - kao Hitler i Staljin. Uslijedili su teški mjeseci zbunjenog snalaženja ili lutanja. Znali smo što misli nadbiskup Stepinac i većina biskupa i svećenika. Da partizane nije vodila načelno bezbožna Partija, brzo bismo se bili našli u njihovim redovima. Sad je uzalud istraživati tko se od nas mudrije i odgovornije ponio.

    Do Bleiburga smo bili zbunjeni, a nakon njega još zbunjeniji. Bili smo na neki način s Isusom razapeti - jednima i drugima nepoćudni. Sad je ružno slušati uglednog novinara koji izjavljuje da je Katolička crkva bila i do danas ostala na strani ustaškog pokreta. To je uvredljiva laž. Katolički Hrvati bili su i ostali za hrvatsku slobodu...

    avatar

    12.04.2008. (00:11)    -   -   -   -  

  • Headless Horseman

    @angelo; @živko kustić - napisano

    potpisujem.

    avatar

    12.04.2008. (12:09)    -   -   -   -  

  • sol

    Nisu te nesreće i sva ta zla bila slučajna. O ne. Pitam se samo koliko su tadašnji naraštaji uopće služili Bogu, a koliko bogovima i bogovštinama. Što su sijali to su i požnjeli. Kao što ćemo i mi u budućnosti žeti što smo sada posijali. I, ako se ne obratimo, svi ćemo slično propasti. Katolici, ma od kojeg naroda bili, uvijek trebaju biti za slobodu. Ta sama pripadnost Kršćanstvu to podrazumijeva. Signore, pieta. Mir Vama.

    avatar

    12.04.2008. (15:41)    -   -   -   -  

  • angelo

    Dobro zboriš @sol, ali valja znati da u politici (koja nažalost danas kreira život i povijest pojedincima i narodima drukčije nego nekoć) jedni siju a drugi žanju i što nisu sijali.
    Može li se reći da su kršćanski mučenici u komunističkom totalitarizmu požnjeli patnje koje su nikle iz sjemena koje su sami zasijali?
    Ili je to zlo sjeme kukolja u polje s kršćanskom pšenicom posijao Zli (upravo prema evanđeoskoj prispodobi)? A nije drukčije bilo ni u nacističkoj totalki.
    Dublja analiza pokazuje kako je podlo smišljen i proveden razdor među narodima istočnog i zapadnog kršćanstva. Lenjin je na Zapadu instruiran i specijalnim oklopnim vlakom prebačen u Moskvu da provede bezbožnu protukršćansku revoluciju - koja je jela i svoju i tuđu djecu sve do pada Berlinskog zida... A posljedice će se osjećati još stoljećima...
    Miserere, Domine, nobis!
    Pozdrav svima i blagoslovljen vikend!

    avatar

    12.04.2008. (20:25)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...