Komentari

timotej.blog.hr

Dodaj komentar (5)

Marketing


  • Valentina

    Ples duhova
    ...Do tog “duhovnog bankrota,” istice plemenski starjesina Lakota plemena Orville Mestis, doslo je zbog vise desetljeca duge politike savezne vlade prema kojoj su indijanska djeca bila prisiljavana da pohadjaju krscanske crkve gdje nisu smjela prakticirati tradicionalne indijanske nacine. Mi nismo imali vjeru, kaze on, ali smo bili duboko spiritualan narod, zivjeli primjerenim zivotom, sve je to nestalo.

    Vise od stotinu pripadnika svih sedam Sioux naroda sudjelovalo je na prvom Plesu duhova... puno manje, kaze Ed Charging Elk, nego sto se ocekivalo, puno manje nego sto se on sam nadao. Dijelom je to stoga, kaze on, sto se starija generacija jos uvijek boji reperkusija.

    Pripadnik Yankton Sioux naroda – Leonard Hare – kaze da za slabiji odziv postoji i jedan drugi razlog...strah od nepoznatoga. "Ovaj obred nije ozivljen da bi se izazvala kontroverzija, da bi se potpirivala polemika nego da bi se ljudima pomoglo da ponovno nadju sebe i svoje mjesto, da budu i zive u miru s drugima, da cijene prijateljstva, da se mole i da nesto ucine kako bi promijenili svoje zivote. Nije nam zelja ni cilj preobratiti svijet. Zelimo samo sami sebi pomoci, a usput, mozda, i nekome drugome. Ali, buduci da Plesa nije bilo stotinu godina, ljudi su prestraseni.”

    Veliki duh kome se obraćaju indijanci plemena Siouxa nije naš Duh Sveti.

    avatar

    11.04.2008. (13:57)    -   -   -   -  

  • Timotej

    In another passage the Council says that the Holy Spirit works effectively even outside the visible structure of the Church (cf. Lumen Gentium 13), making use of these very semina Verbi, that constitute a kind of common soteriological root present in all religions.
    ...
    Thus, instead of marveling at the fact that Providence allows such a great variety of religions, we should be amazed at the number of common elements found within them.

    (John Paul II: Crossing the Threshold of Hope, chapter 13)

    avatar

    11.04.2008. (14:22)    -   -   -   -  

  • Valentina

    Točno, ali...
    Neka ostane na ali jer svi mi moramo svoju školu proći.

    avatar

    11.04.2008. (14:40)    -   -   -   -  

  • ljubljena

    “Vjetar puše gdje hoće; čuješ mu šum, a ne znaš odakle dolazi i kamo ide.
    Tako je i sa svakim koji je rođen od Duha” (Iv 3,8).

    Meni je ova molitva plemena Siouxa jako lijepa...

    Duh Sveti je nevidljiv, nepokaziv i nezadrživ, ali je prisutan i djeluje tajnovito u svijetu i ljudskim srcima. Čovjek ne može upravljati Duhom Svetim, ne može ga posjedovati,
    niti raspolagati njime. Iako je našim osjetilima nedokučiv, ipak možemo iskusiti njegovo prisutnost i djelovanje, i to po plodovima koji su vidljivi u ljudskom životu. Tamo gdje dobro
    pobjeđuje zlo, gdje ljubav nadvladava mržnju, gdje vladaju praštanje i pomirenje - prisutan je i djeluje Duh Sveti.

    Timoteju, mir ti i dobro i hvala na komentaru. Pratim te vec duze. Nasla sam kod tebe citata koji se i meni jako svidaju. A sudeci i po omiljenim blogovima, izgleda da imamo slican ukus :-) Bog te blagoslovio.

    avatar

    11.04.2008. (18:25)    -   -   -   -  

  • leticia

    Pobijediti svog najvećeg neprijatelja, sebe samoga-to je molitva koju i sama molim. Pobijediti i ljjubiti istovremeno nije lako. Ljubiti samoga sebe, i kad ti se ne sviđa pogled u ogledalo svoje duše...teško je, ali je isto jedna vrsta pobjede. Na taj način učimo se i ljubiti druge ljude, bez obzira na njihove mane.
    Vidim čekaš da napišem post o svom hodočašću, a kako napisati, kako pretočiti u riječi, ne znam....

    avatar

    11.04.2008. (19:33)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...