Komentari

vaseljena.blog.hr

Dodaj komentar (14)

Marketing


  • pametni zub

    uopće mi nije jasno zašto su Uskrs i Božić "zapovjedni" blagdani kršćanskih duša? zapravo, jasno mi je. Crkva nameće rođenje i uskrsnuće Isusovo kao bitne događaje jer su događaji jedino što Ona može razumjeti. Rodio se? I j sam. Uskrsnuo? Pa tko neće, kad Satchmo zasvira, a oblak se ulekne pod njim.
    Oću reć: da bi slavili Isusa kako treba, morali bismo ga slaviti non-stop zbog onoga što je bio i što jest, a ne zbog dva relativno nevažna događaj u njegovu životu i posthumlju (jer svi su događaji relativno nevažni). A to nam je neoguće, zbog zlatnih telaca i svih tih svjetovnih zajebancija bez kojih orgnizirane religije ne bi ni bilo

    avatar

    22.03.2008. (08:36)    -   -   -   -  

  • Divan -skitnje

    Zanimljivo u svakom slučaju, ali neću glavu razbijati onim što je ustrojeno dvije tisuće godina i kao takvo funkcionira. Odnoso, nisam toliko pametan, a ni mudar, da osmislim nešto suvislo, jer to nije uspjelo ni puno, puno pametnijim od mene.
    Tebi i Tvojima želim čestit i sretan Uskrs.

    avatar

    22.03.2008. (10:29)    -   -   -   -  

  • doktor Jatogen

    Zube, padaš s Marsa. Dobri kršćani slave Krista non stop: u euharistiji, u svojim srcima. I to upravo zbog onoga "što je bio i što jest". A što se njegovog rođenja i uskrsa tiče: ti vidiš samo povijesnu, fizičku dimenziju tih događaja, no ne i simboličku, duhovnu, otajstvenu.
    Divan, nije na nama da osmišljavamo Krista - on je već i te kako osmišljen - nego da živimo u Kristu.

    avatar

    22.03.2008. (10:46)    -   -   -   -  

  • pametni zub

    Jatagane, već si davno pao. Ne govorim o dobrim kršćanima nego o Crkvi i njezinim ritualima, blagdanima.... Upravo Crkva inzistira na Uskrsu i rođenju kao fizičkim događajima. Ista stvar i kad su u pitanju čuda, uskrsnuće tijela... Ukratko posvetovljuje vjeru skroz na skroz.

    avatar

    22.03.2008. (11:26)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Divan, sretan Uskrs i tebi i tvojoj obitelji.
    Dotore, hvala vam što preuzimate moju ulogu i oterećuje me od ovog strašnog križa objašnjavanja svega svima. Mislim da Zub pita to što pita samo da bi vas izazvao na odgovor, jer zapravo uživa u vašoj dobrohotnoj i iskrenoj vjeri.

    avatar

    22.03.2008. (15:55)    -   -   -   -  

  • Divan -skitnje

    Uf doktore, al' si na Veliku subotu nabrijan. Pa ja, pokušah tako nešto i napisati.
    Sretan ti Uskrs doktore.

    avatar

    22.03.2008. (16:02)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Draga Sovo, nemojte se ljutiti na našeg dobrog doktora, u njemu nema trunke zlobe! On i kad se ljuti, to je za naše dobro. A, i nije ljut, ovo Jatogen samo brunda jer ga žalosti neobavještenost u osnovnim stvarima vjere.

    avatar

    22.03.2008. (16:14)    -   -   -   -  

  • pametni zub

    Yes, massa

    avatar

    22.03.2008. (16:21)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Energija jednako masa puta c na kvadrat.
    Glup odgovor, ali kaj da ti velim? U Rimu rimski.
    Ako to nije išlo Jatogena, u što se onda ipak ne bi štel mešati.
    Zube, pošalji ti meni na @ neki svoj mail.

    avatar

    22.03.2008. (18:06)    -   -   -   -  

  • doktor Jatogen

    Zube, neobaviješteni ste. Otkud vama da Crkva inzistira na Božiću i Uskrsu kao fizičkim događajima? Upravo suprotno! Naime, uskrsli Krist nije se ukazao ljudima po svojoj tjelesnosti, nego po svojoj milosti. A začet je i rođen po Duhu Svetom. I ne "posvetovljuje" vjeru Crkva, nego oni koji ne razumiju Krista.
    Sretan Uskrs svima.

    avatar

    22.03.2008. (19:10)    -   -   -   -  

  • Divan -skitnje

    Ma ne ljutim se Domaćine. Samo sam bio žalostan što je dobri Doktor žalostan, a ničim ga nismo tjeli najedit.

    avatar

    22.03.2008. (20:28)    -   -   -   -  

  • pametni zub

    doktore, Isus se ukazao svojom milošću ali ga se moglo opipati, a kad je uskrsnuo grob je bio prazan, jer je Uskrsnuće prije svega uskrsnuće tijela. a što je s Legijom? što je s ljiljanima u polju?
    Razumjeti Krista? Kaj je Krist francuski hermeneutičar pa treba napisati doktorat o njemu da bi ga se razumjelo? Razumjeti Krista može samo onaj tko ga ne razumije. Presjebani smo za to. Sretan Uskrs.

    avatar

    22.03.2008. (22:06)    -   -   -   -  

  • Marole

    Nemanja sretan ti Uskrs, kao i ostalim stalnim i nestalnim članicama Vaseljene. Dometnuo bih samo, iako nemam iskustvo uskrsnuća, da vjerujem da je to slično kao kad se digneš ujutro, mrcu pospan, pogledaš koje su ure, popiješ kafu i kreneš u nove radne pobjede, ali te boli kurac, doslovno te boli kurac, hoćeš li "pobijediti".

    avatar

    22.03.2008. (23:03)    -   -   -   -  

  • doktor Jatogen

    Zube, prilično ste doslovno to shvatili. Izmiče vam ona važnija, eshatološka dimenzija - inače ne biste tvrdili da je Uskrsnuće prije svega uskrsnuće tijela. Preporučam kao koan onu Novalisovu: "Svjetlo stvara vatru". Prežvakivati dok ne ispadne zub.

    avatar

    23.03.2008. (16:55)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...