Komentari

vaseljena.blog.hr

Dodaj komentar (13)

Marketing


  • doktor Jatogen

    Nadovezao bih se na post o "patološkoj mržnji prema kršćanstvu" navođenjem dvaju mojih današnjih doživljajčića, od kojih je prvi ovaj: jedna mi se novinarka danas požalila da mora "u katedralu na Bozanića" snimati prilog i da joj to kao ateistu iznimno teško pada. Moje pitanje je: zašto se ateisti danas pred križem ponašaju kao vampiri? Jedan od mogućih odgovora leži u mom drugom današnjem doživljajčiću: jedan mi je novinar danas, ničim izazvan, počeo pričati o komičaru Rickyju Gervaisu (poznat vam je iz sjajne serije "The Office") i o njegovom stand up nastupu u kojem ismijava Boga počevši s time da mu spočitava što nije odmah stvorio svjetlo, nego je radio u mraku. Novinaru je to bilo jako smiješno; kad mu rekoh da je to bez veze jer svjetlo zapravo simbolizira život, ništa nije skužio, nego je nastavio trubiti o netočnosti povijesnih činjenica o životu Krista i drugih navoda iz Biblije; kada mu rekoh da Biblija nije povijesna knjiga, nego simbolička knjiga života i da je prekopavanje povjesničara po njoj ne samo nepotrebno, nego i posve štetno - e, tada sam po novinarevom pogledu shvatio da sam ja za njega od tog trenutka kršćanski fundamentalist.
    Užasna je ta površnost i zadojenost mržnjom i predrasudama kroz koje se danas doživljava i tumači kršćanstvo. Crkva sama jest pridonijela srozavanju njegova ugleda, to je istina, ali istina je i to da većina onih koji pljuju po kršćanstvu uopće ne kuže o čemu se tu zapravo radi.

    avatar

    20.03.2008. (23:01)    -   -   -   -  

  • svinjce

    @doktore... radi se o interpretaciji te simbolike koja je važna i relevantna. I onima koji tu poziciju "službenih i jedinih istinitih interpretatora" koriste za održavanje vlastitih beneficija.
    Naravno, reći ćeš da Crkva i vjera nisu jedno te isto... Nisu, istina. Ali otkad se crkva ponaša kao korporacija i nasilno nameće "svoju istinu" svima, javlja se reakcija na to. I to s pravom.
    Volio bih kad bi vjera bila privatno i diskrecijsko pravo svake individue, a da država osigura da to tako i bude, a ne da promiče bilo koju od njih.

    A sada odgovor na pitanje zašto se ateisti danas pred križem ponašaju kao vampiri? Zato jer se vjernici i propagatori vjere pred ateistima ponašaju kao vojnici križari. Akcija. Reakcija.

    avatar

    20.03.2008. (23:50)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Jattogen, samo za vas (iz razgovora Pooke i mene, o prošlouskrsnim blagdanima):
    - A propos Talitha kumi i Lazara: stari moj, zamisli kako je tom frajeru bilo čekati da još jednom umre!
    (Talitha kumi, Marko 5:41)

    avatar

    21.03.2008. (00:11)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Dottore, mogli ste nagovoriti tog imbecila da razvije svoju hermeneutiku do krajnjih njenih konzekvenci i njegovih duhovnih moći, pa biste uvidjeli da nije strašno to što on ništa ne zna o kršćanstvu, nego je užasno upravo to što ništa ne zna o njegovom osporavanju.
    Što se tiče svjetla koje svojim svjetlom daje da ga vidimo, i koje, kako veli Gervais, radi u mraku - što je zapravo vrlo precizan uvid, unatoč Rickyjevoj savršenoj teološkoj neobavještenosti, jer, između onog generatio i onog regeneratio, zaista se nalazi tohu va bohu, to jest tama koja se sterala nad bezdanom: degeneratio, ili, ako se želi slikom, jedini trenutak u Bibliji u koji možemo smjestiti Pad Anđela - prije no što o tome kažem ponešto, evo mala usputna dosjetka, Miltonova, iz 'Izgubljenog raja', o onome što je Gervais dotakao nesvjesno: His dark matirials:

    Into this wilde Abyss,
    The Womb of nature and perhaps her Grave,
    Of neither Sea, nor Shore, nor Air, nor Fire,
    But all these in their pregnant causes mixt
    Confus'dly, and which thus must ever fight,
    Unless th' Almighty Maker them ordain
    His dark materials to create more Worlds,
    Into this wilde Abyss the warie fiend
    Stood on the brink of Hell and look'd a while,
    Pondering his Voyage; for no narrow frith
    He had to cross.
    - Book 2, lines 910 - 920

    Vidite, tamo gdje spada, na blogu Don bloga, o tome sam davnih dana kazao pokoju:

    Lux Frerre, ne ide to baš tako, iako naoko izgleda atraktivno ta demonska retorika: tama tohu va bohua i svjetlo Lučonoše. Stvari stoje još spektakultarnije, no, na tvoju veliku žalost, sve to spada u hermeneutički kanon klasičnih studija Biblije, a nikako ne u pomodne heretigumene današnjeg pulp-fiction insinuiranja o ovoj ili onoj svetopisamskoj istini. Dakle, Geneza/Stvaranje/Postanak načelno se može tumačiti dijalektički, trotaktno: kao generatio, kao degeneratio, i kao regeneratio. Poglavlja Stvaranja je moguće tako istumačiti: Generatio 1,2; Degeneratio 3-11; Regeneratio 12.50, ali, što je zanimljivije, i uvodna je rečenica tome podatna: (1) U početku stvori Bog nebo i zemlju. (2) Zemlja bijaše pusta i prazna; tama se prostirala nad bezdanom i Duh Božji lebdio je nad vodama. (3) I reče Bog: "Neka bude svjetlost!" I bi svjetlost. Ovo početno stvaranje neba i zemlje jest generatio. Nakon toga sljedi degeneracija, tohu va bohu: pustoš, praznina i tama nad bezdanom. Tu se inače locira pad anđela, jer u Bibliji drugdje nećeš naći mjesta koje bi ostavilo mjesta tome padu. Nakon toga, konačno, sljedi regeneracija: Duh Božji lebdi nad vodama i Bog izriče FIAT LUX. Kao što vidiš, kršćanstvo je čak po new age kriterijima mističnije i fascinantnije od svih ovih drugorazrednih petparačkih novatorija istumačenih u Da Vinci ključu. Jedino, treba se primiti knjiga, pa će ti se doskora ukazati tako mistični predjeli katoločanstva, pravoslavlja ili protestantizma da ne ćeš vjerovati svojim očima, a još manje umu. Kad smo kod potonjeg, recimo, prouči pojam ludosti Križa. Ako te to ne fascinira, onda se komotno prozovi agnostikom ili ateistom, kako ti drago, jer zaista nemaš dara za ono-strano.

    (NEMANJA 22.08.2007. 17:04)

    avatar

    21.03.2008. (02:30)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Da ne mislite da sam foru sa stvaranjem, razaranjem i obnavljanjem izmislio, evo jedinog mjesta na Webu koje je svjedoči:
    Tämä Raamatun pelastushistoria on kuvattavissa kolmella latinan sanalla: generatio (luominen,synty), degeneratio (lankeemus, rappio, synti) ja regeneratio (uudesti luominen, uudesti syntyminen). Tältä pohjalta aukenee Vanha testamentti ja asettuu Uuden testamentin rinnalle. Sen alusta loppuun asti on yksi tähtäyspiste: miten eksynyt saataisiin palautetuksi, syntinen armahdetuksi.
    Erkki Ranta
    (Sorry, ekipa, nebum vam prevodil kaj Erkki veli.)

    avatar

    21.03.2008. (02:31)    -   -   -   -  

  • doktor Jatogen

    Svinjce, nitko tebi ne brani da interpretiraš Bibliju po svome do mile volje. Bezbroj je takvih, pa i onih koji ih slijede. A kada te vojnici križari dograbe, ti fino uzmi daljinski upravljač i promijeni program.
    Nemanja, sigurno znadete za onu Novalisovu "Licht macht Feuer. Licht ist der Genius des Feuerprozesses." Tako lijepo, tako jednostavno, a mnogima tako nedostupno. Upravo je u toj nedostupnosti sadržana sva tragika čovječanstva.

    avatar

    21.03.2008. (08:28)    -   -   -   -  

  • doktor Jatogen

    Što se Lazara tiče: u Bibliji Krist dva puta plače: jednom nad narodom, drugi put nad mrtvim prijateljem Lazarom. To je genijalan moment, ta "pashalna drama": Isus vidi vlastitu smrt u Lazarovoj smrti. Uzrujan je, plače. Pa oživi jadnoga Lazara da objavi svoju prevlast nad smrću, i to prvenstveno - samome sebi.

    avatar

    21.03.2008. (09:01)    -   -   -   -  

  • svijet u boci

    Ja ne vjerujem u Boga, pa mi je tak svejedno. Ali zašto bih se srdio na nekog tko vjeruje kao i obrnuto? Nikad to baš nisam shvaćao...ne doživljavam svoje prijatelje vjernike križarima a ni oni mene Belzebubom. Dapače, baš se nekad fino napijemo. Možda trebam naći nove priajtelje? Lastane, jesam li normalan?

    avatar

    21.03.2008. (19:26)    -   -   -   -  

  • NEMANJA

    Dragi Teo, nisi normalan, ali to nema ama baš nikakve veze s time jesi li vjernik ili nevjernik. Prije će tome biti razlog ovaj tvoj avatar: kako misliš da te smatramo normalnim, a kao Hrvat baviš se skijaškim skokovima! Budi pošten i prema nama, ali ponajprije prema sebi: tebi je to normalno?

    avatar

    21.03.2008. (19:42)    -   -   -   -  

  • svijet u boci

    Bogami i to što kažeš! Znaš kak vele stari: Svaka bena ima svoje veselje!

    avatar

    21.03.2008. (19:54)    -   -   -   -  

  • pooka

    Ajde ovako... znam da se pojavljuje Rade Končar... ne u stvarnosti nego na televiziji, u Ratkajevima... čuo sam o tome na poslu, priča se među radništvom da se Rade tamo pojavljuje... pa kad je rekao 'Milosti ne tražim niti bih je dao' netom prije što su ga strijeljali te poginuo za revoluciju, on definitivno nije uskrsnuo... uzdiže se u nebo svaki dan, na tisućama različitih mjesta, ovaj put kao 'baš-čelik' reinkarnat nosivosti 3 do trideset osoba... kao lift naš svagdašnji, ali za to je više zaslužan drug Alija Sirotanović nego bog... ali ipak je bio i ostao legenda komunističkog svjetonazora. To što je mrtav ladan i ostao takav ne umanjuje niti malo njegovu slavu. Zašto? Zato jer nije bilo potrebe za uskrsnućem kad već postoji spoznata nužnost povijesnog konteksta dijalektičkog materijalizma u kojem on može biti slavan iako je umro i ostao mrtav, on je samo dio slave 'Velikog Glavatog Nečega', baš kao i drug Krleža. I drug Liebknecht (za kojeg nisam znao i čiji mi je život stravično ponižavajući uzor kojeg ne bih želio dobiti priliku izabrati, stvarno me strah jednog takvog niza izbora). Za razliku od njih, drug Isus je 'uskrsnuo' da bi uspostavio novi kontekst 'vječnog (ne onog prolaznog, ne onog uvjetovanog, ne onog zemaljskog) života' u kojem bi njegova beskompromisna kritika zlatne teladi u svim njenim ponavljajućim uzorcima koji su formalno isti bez obzira na sadržajnu dimenziju (fraktalna zlatna telad koja je ista u svojoj mističnoj laži bez obzira je li se pojavljuje kao moja nada da je bog 'dobar' ili se pojavljuje kao prevladavajuće uvjerenje da je bog 'dobar' iako mu se dopušta +/- odstupanje od šest milijuna spaljenih Židova)... elem, u kojem bi njegova ekstremno liberalna kritika zatečenog stanja ('t' ili 'r', svejedno je, svima je jasno) mogla opstati a da ne bude tako lako uklonjena sa 'real-politik' povijesne scene od strane samosažaljevajućih hijena samokažnjavanja i pretvorena u turističko razapinjanje sterilnim čavlima ili nošenje polistirenskog križa po Jeruzalemu (eh, znaš li da se u Jeruzalemskoj bolnici dnevno prima tri do četiri Isusa Krista u podmakloj psihotičnoj fazi... večinom Amerikanaca?)... dakle njegovo uskrsnuće je sadržaj, materija, kontekst kojim se ispunjava ona univerzalno prihvatljiva čista forma koju je likom i dijelom ustanovio kao samorazumljivu istinu jednakosti svojom 'žrtvom' koja je akt spontaniteta (slobode) volje... jest, prefrastičan sam, ali žao mi je svih odlutavanja sa staze kreiranja svog novog mišljenja o uskrsnuću koje sam evo sad izmislio za vlastite potrebe, na tvom blogu... i hvala na ukazanom gostoprimstvu... elem, Rade je imao povijesni progres koji je permanentni uskrs, a Isus je uskrsom ustanovio zemlju na kojoj će sjeme njegove smrti roditi mnoštvom plodova slobode... tako uskrs ne bi bio 'čudo' pobjede nad smrću, već smrt potrebe da se i dalje smrt pobjeđuje tako radikalno drastično kao što je to Isus napravio (a i Rade, a i Liebknecht) jer je već pobjeđena... uskrs je Isusov izbor konteksta koji puni njegova prazna obećanja istine koja oslobađa i koji je 'noli me tangere' transcedentnog karaktera, nije materijalno 'čudo' koje svoj presedan dokazuje kao izuzetak kojim se potvrđuju generalna pravila nego je univerzalno prihvatljiv kontekst 'obećane zemlje' koja se ne ravna prema pravilima nego samo i isključivo, apsolutno samo prema – zakonu. Da nije 'uskrsnuo' nada bi istrunula sa njim, vjera onih koje je učio ga je 'digla iz mrtvih' i dok je umirao nije znao hoće li oni imati snage da ga 'uskrsnu' kako treba, onako 'noli me tangere' stilom ili će ga možda uskrsnut u svrhu nekakvog zemaljskog 'ex ponte' huškanja protiv naslijeđenog konteksta (koji je nepobijediv sve dok se iz njega ne iskorači aktom 'žrtve' (moram opet naglasiti da je žrtva opasna riječ jer gura prema melakoličnom samosažaljenju nekog tko pati zbog patnje same... žrtva je drugi izraz za neuvjetovano, ono koje je kauzalno neobjašnjivo preko izraza konkretnog), a ne uspostavljanjem novog konteksta koji je tlo vječne pobjede zauvijek pobjeđene, domovina novog i perspektiva svemogućeg. Nisam li na tragu one 'Budimo realni, tražimo nemoguće'? eto, druže Nemanja, da pobijem svoj odgovor tebi na svom blogu da je danas najveći dan... priznajem, strah od zastranjenja me je zaslijepio, mržnja prema 'čudu' me je paralizirala, promašio sam 'noli me tangere' cilj i pomislio da je uskrs sve ono protiv čega se Isus borio i za što je i poginuo (kao i Rade, kao i Liebknecht), da je uskrs zlatno tele koje je provirilo iza odgurnutog kamena grobnice, najopasnije od sve zlatne teladi jer se nahranilo mrtvim mesom onoga istoga bez vjere u kojeg ni Seve ni ja ne bi imali više što da radimo. Priznajem, uskrsnuo je... evo baš tijekom ovog komentara, u mom slučaju... onako kao što je Jeffersonov 'persuite of happiness' bio pristojno ovaporenje samorazumljive protestantske pristojnosti, samo u mom slučaju tom uskršnjom zemljom vladaju NEMCI, koji idu na

    avatar

    21.03.2008. (22:35)    -   -   -   -  

  • pooka

    ...naokolo i gumenim mecima gađaju sve one koji se pretvaraju da su u skladu sa svrsishodnošću ne svog postojanja nego sebe u postojanju... znaš one... ljude koje je stil pojeo žive pa svi izgledaju slično... e tako je meni uskrs prihvatljiv... NEMCI iz busije gađaju žene koje sve imaju iste frizure, a uz to nose i velike naočale koje izgledaju gotovo identično pa čovjek pomisli da je u košnici punoj kukaca sa sočivastim očima, a ne na autobusnoj stanici na kojoj faktor rada čega da ga transportiraju do sredstava za proizvodnju da tamo kopulira sa kapitalom te istog oplodi u svrhu napučivanja zemlje kolodvorima, valjda...
    Još jednom, žao mi zbog uzurpiranja medijskog prostora, ali sam si kriv, ti i taj jatogen, i Rade i onaj luđak koji je umro pjevajući pod kundacima fudbalskih huligana koje će kasnije Fritz Thyssen odfinancirati do zadnjeg patološkog stadija zlatnog teljenja, onog paganski fetišiziranog užitka vrhunca samokažnjavanja, potpune pobjede naslijeđenog konteksta nad 'uskrsom', pobjede koja je tako totalna da uz smiješak zaboravlja i svoj konzervativni nagon i jede konzervirano svojim konzervansom do neraspoznatljivosti.
    I da ne budem krivo razumljen... ja sam najgora vrsta komuniste... onog koji umjesto Marksovog Kapitala ima sinoptička evanđelja, a umjesto Engelsovog dijalektičkog materijalizma ima kompleksni nauk svog kućnog boga lara, koji je 'E' u imenu promijenio u 'I' kad je naučio hebrejski, a da nije izašao iz svog rodnog grada jer mu je valjda bilo jasno da je 'usksnuta' domovina stanje uma, a ne katastarska čestica... a opet, možda je bio i lud. Ajde, Hristos vaskrsnu nakon što se rodi, ustajte vi zemaljsko roblje... bogami me evo prekrsti iz one budale sa molotovljevim koktelom pred tenkom koji vozi časna sestra u malo pametnijeg 'ambush' pripadnika naoružanog naroda.

    avatar

    21.03.2008. (22:41)    -   -   -   -  

  • doktor Jatogen

    Pooka, dajte se naspavajte. Niste vi "komunist koji umjesto Marxova Kapitala ima sinoptička evanđelja", nego obrnuto: kršćanin koji namjesto evanđelja fura Kapital (jer u početku bijaše riječ). To je jasno i po vašem čestom spominjanju zlatnog teleta. Muči vas jako to tele. Ali zlatno tele može biti svašta: čak i vlastiti odraz u ogledalu. Stoga treba arlauknuti kao David Tibet: "I curse all gold and silver!" - i sve će biti u redu.

    avatar

    22.03.2008. (00:11)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...